Imi place, sa ma tin de promisiunile facute, motiv pentru care scriu astazi, o alta reteta, sper eu, utila, pentru tinerele gospodine si nu numai, dornice sa respecte traditiile culinare stramosesti cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dilema oricarei gospodine care se respecta, cu ocazia sarbatorilor crestinesti, este – cu ce sa-i mai surprind pe cei dragi, stransi in jurul mesei de sarbatoare ?
Nu pot sari peste sarbatoarea nationala a Romaniei, de maine 1 Decembrie si sa nu amintesc de traditionala fasole boabe cu ciolan. Vom servi ca in fiecare an, cate putin din toate preparatele noastre stramosesti (ciorba de fasole boabe, mancarica de fasole boabe cu afumatura, iahnie de fasole boabe si afumatura de la garnita, fasole batuta si friptura din ciolan de porc cu garnitura de fasole boabe), pregatite si cu aceasta ocazie.
La sarbatorile Craciunului si ale Anului Nou, aperitivele cu specific de iarna ocupa un loc important, porcarelele fiind in prim plan. Tuica de prune fiarta cu boabe de piper, servita sa friga la buze, nu are cum sa lipseasca.
In familie, mesele la aceste sarbatori se intind pe o perioada mai lunga de timp, meniul este bogat si variat. Intre preparatele servite este timp suficient pentru amintiri legate de cei plecati dintre noi, dar si pentru tot felul de discutii de actualitate (adica … vorbim discutii !), legate in special de familia largita a neamului nostru.
Din retetarul familiei mele ! Categoria aperitive de pe acest blog este bogata. Amintesc doar pe cele legate cat de cat, de sezon. Servim aperitive calde – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, turta cu jumari, pane’ din cascaval afumat cu porcarele.
Servim multe aperitive reci – delicatese servite ca aperitive, paine prajita cu sunca, ceapa si boia; racituri de porc, sandvis banatean cu slanina afumata, delicatesa din urechi de porc afumate, pasta tartinabila din pecie de porc, pecie de porc fiarta cu mirodenii pentru iarna.
Sandvis-uri din paine prajita cu pasta tartinabila din jumari de porc, ou fiert si castraveti murati.
Ingrediente de trebuinta in reteta: jumari de porc Mangalita, oua de gaina, castraveti murati, mustar pasta, ceapa rosie, catei de usturoi, franzela, sare grunjoasa, piper boabe, boia de ardei afumata.
Ingrediente de trebuinta in reteta.
Pregatire ingrediente in vederea mixarii/ amestecarii.
Jumarile din slanina cu putina carne de porc Mangalita se taie in bucati potrivite ca marime pentru a usura mixarea.
Ouale de gaina se fierb tare, se decojesc si se toaca marunt.
Ceapa rosie si cateii de usturoi se curata de coaja si se taie marunt folosind un cutit bine ascutit.
Castraveciorii murati se taie cubulete mici.
Se foloseste pasta de mustar dulce si/ sau pasta de mustar iute, dupa gust.
Ingredientele folosite in reteta sunt pregatite pentru amestecare prin mixare.
LISTA CU INGREDIENTELE FOLOSITE IN RETETA.
- jumari din slanina cu putina carne de porc Mangalita,
- oua de gaina,
- castraveciori murati,
- mustar pasta,
- ceapa rosie,
- catei de usturoi,
- boia de ardei, afumata.
Pregatire pasta tartinabila din jumari de porc, oua fierte tare, mustar pasta, ceapa si usturoi, tocate marunt.
Ingredientele tocate (jumari de porc, oua fierte, ceapa rosie, usturoi) se introduc in bolul unui mixer vertical.
Ingredientele din reteta se mixeaza treptat, adaugand portii de mustar pasta.
Se incepe mixarea amestecului, treptat, adaugand pasta de mustar in portii, astfel incat, sa se formeze o pasta tartinabila cat mai omogena.
Cand pasta tartinabila a capatat consistenta dorita, se incorporeaza treptat, in portii, castravetii murati tocati marunt.
Secretul gospodinei ! Daca folosim castraveti conservati in otet, avem in vedere, sa stoarcem castravetii deja tocati, atat cat ne dorim de acru, sa fie preparatul nostru.
LISTA ACTIVITATILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente in vederea mixarii/ amestecarii.
- Pregatire pasta tartinabila din jumari de porc, oua fierte tare, mustar pasta, ceapa si usturoi, tocate marunt.
- Condimentarea pastei tartinabile din jumari de porc.
- Pregatire sandvis-uri cu paine prajita si pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita.
Condimentarea pastei tartinabile din jumari de porc.
In finalul mixarii, cand pasta a capatat consistenta dorita, se face condimentarea cu sare grunjoasa (atentie ! jumarile de porc Mangalita pot fi mai sarate), piper boabe proaspat macinat, boia afumata de ardei.
Pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita este gata pregatita si condimentata.
Pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita se poate pastra la rece, in frigider, pusa in cutii din plastic alimentar, cu capac etans, mai multe zile.
Pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita se depoziteaza la rece, in frigider, pusa in cutii cu capac etans.
Pregatire sandvis-uri cu paine prajita si pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita.
Se prajesc felii de franzela/ bagheta, de preferat din faina integrala, in prajitorul de paine sau intr-o tava, in cuptorul aragazului.
Feliile de paine prajita se freaca cu catei de usturoi pentru un gust mai intens.
Felii de paine prajita frecate cu usturoi.
Pasta tartinabila se intinde pe feliile de paine prajita frecate cu usturoi.
Sandvis-uri de paine prajita frecata cu usturoi si pasta tartinabila din jumari de porc Mangalita.
De-ale adoratorilor de mancare ! Nu exagerati cu grosimea pastei tartinabile, chiar daca pofticiosii familiei abia asteapta, sa serveasca aceasta minunatie culinara, de inspiratie ardeleneasca. Miroasele gadila narile, savoarea preparatului sporeste pofta de a servi acest aperitiv. Nu exagerati, sunt multe alte preparate de servit in continuare, dupa aperitiv.
De la servirea acestui preparat, nu poate lipsi o cescuta (poate chiar 2-3, de ce nu, doar este sarbatoare !) cu tuica de prune fiarta cu boabe de piper.
De-ale ardelenilor, adoratori infocati, ai mancarurilor cat mai consistente ! Optional, in reteta pot fi introdusi cartofi fierti, taiati cubulete si neaparat boia de ardei iute, care se mixeaza impreuna cu celelalte ingrediente.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca va doriti, sa serviti aperitive deosebite la masa, aceasta reteta poate „emotiona” gustativ, orice pofticios asezat in jurul mesei aniversare.