Dupa parerea mea, bamele sunt legume prea putin cultivate si preparate de romani. Prin piete, pe la sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie, uneori, gasesti pe tarabe, la cate o batrana, un pumn de bame, cel mult 1 Kg.
In urma cu 7-8 ani, cumparam de la o precupeata in varsta, toate bamele pe care le aducea, cateva zile la rand, pe masura ce aduna din micuta gradina cu legume pe care o detinea. Intre timp, probabil, batrana a facut pasul cel mare si nu am mai regasit-o prin piata, cu punguta ei de bame proaspete, pe taraba.
Citind pe internet reteta mea cu mancare de bame, cineva de la campie, din Baragan, fericita ca a aflat un preparat cu bame, mi-a facut o oferta – sa ma duc sa culeg cate bame vreau, avand un lan intreg cu vrejuri, nestiind ce sa faca cu legumele. I-am sugerat atunci, sa congeleze rapid, doar teci mici si tinere (nu mari, atoase, practic necomestibile, chiar gatite inabusit pana se destrama teaca si apar semintele mari) sau sa conserve in saramura tot bame tinere, precum fasolea teci sau fasolea fideluta.
Este adevarat ca retete cu bame sunt putine pe internet. Poate fi motivul pentru care, in galantarele marilor market-uri gasesti rareori bame mici conservate in saramura, in borcane sau mai des, bame mai mari, congelate rapid, in pungi.
Amintiri, amintiri …. ! In urma cu multi ani, inainte de ’90, vorbeam despre bame la serviciu. Un coleg de serviciu, mi-a dat o teaca de bame, uscata, cu seminte, adusa de la mama lui. In teaca am gasit 5-6 seminte pe care mama le-a plantat in gradina noastra de legume. Au iesit cateva cuiburi, iar florile vinetii cu alb, au umplut vrejurile. Din pacate, nu multe flori au apucat sa rodeasca. Abia de au strans o mana de bame, cat pentru 2-3 linguri de mancare de bame.
Din retetarul familiei mele ! Singura reteta cu bame pe care am gasit-o in sursele mele de inspiratie a fost mancarea de bame.
Servesc mancarea de bame drept garnitura la fripturi – mancare de bame cu piept de curcan.
Daca am bame congelate, pun bame in ghiveciul de legume – ghiveci de legume in stil mediteranian, cu piept de curcan; ghiveci oltenesc de legume, ghiveci de legume dupa o reteta greceasca, ghiveci de legume cu carne de berbec.
Cotlet de vitel inabusit in vin, cu garnitura din mancare de bame.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlet de vitel, bame congelate, ardei gras/ amestec de rosii si ardei, rosii/ suc de rosii, ulei de rapita, ceapa uscata, ceapa verde, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de cimbrisor, catei de usturoi, vin alb, sec, patrunjel verde.
Pregatire cotlet de vitel in vederea coacerii.
Cotletul de vitel (carne cu os) se curata de eventualele pielite folosind un cutit cu varf ascutit si dupa caz, de grasimea excesiva.
Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge in sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Cotletul de vitel se unge cu putin ulei de rapita si se asezoneaza cu sare grunjosa si piper boabe proaspat macinat
Cotlet de vitel asezonat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Optional ! Pentru o savoare suplimentara a fripturii, daca timpul ii permite gospodinei, nu este gresit daca se macereaza carnea de vitel in vin alb, sec, indoit cu apa rece plus condimente (boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de cimbrisor, catei de usturoi).
Cotlet de vitel pus la macerat in vin cu condimente.
Tava se acopera cu hartie de copt si se tine la rece, in frigider, 1-2 ore. Daca nu se acopera carnea complet, cu lichid de macerare, aceasta se va intoarce in tava, periodic, folosind un cleste de bucatarie.
Pregatire mancare de bame.
In timp ce se macereaza cotletul de vitel, este suficient timp pentru a se pregati garnitura din mancare de bame.
Intr-o cratita cu margini inalte, se inabuse (capacul pus pe cratita) in ulei de rapita, rondele de ceapa uscata, fasii de ardei gras, 2-3 fire de ceapa verde, taiate mai mare si bamele inghetate.
Se amesteca periodic folosind o lingura din lemn pentru omogenizare.
In cratita sunt rondele de ceapa, fasii de ardei gras, bame congelate.
Cand ceapa s-a muiat, bamele s-au dezghetat si incepe sa se formeze un sos, in cratita se adauga rosii taiate felii mai mari.
In cratita cu legume s-au adaugat felii de rosii galbene.
Legumele se inabuse in continuare pana se formeaza un sos consistent. Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Mancare de bame gata pregatita.
LISTA CU OPERATIILE CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire cotlet de vitel in vederea coacerii.
- Pregatire mancare de bame.
- Inabusire cotlet de vitel pe flacara aragazului, la foc potrivit.
- Montarea si servirea preparatului.
Alternative culinare. Daca prin camara se mai gasesc conserve pregatite in toamna, in reteta se poate folosi amestec de rosii si ardei, dar si suc de rosii, in loc de ardei gras si rosii, legume proaspete. Nu este o greseala daca in cratita cu legume se adauga si cateva rondele de usturoi.
Suntem in postul de Sf. Petru si Pavel ! Mancarea de bame astfel pregatita poate fi servita drept mancare de post.
Mancare de bame care poate fi servita ca mancare de post.
Inabusire cotlet de vitel pe flacara aragazului, la foc potrivit.
Carnea de vitel macerata in vin cu condimente se pune impreuna cu maceratul intr-o cratita.
Cratita se acopera cu capacul si se aseaza pe flacara aragazului, la foc potrivit.
Inabusire cotlet de vitel in cratita cu capac.
Periodic, carnea se intoarce in cratita folosind o furculita/ un cleste de bucatarie. Prin inabusire, carnea se moaie si se fragezeste. Orientativ, inabusirea dureaza 1,5-2,0 ore/ Kg de carne (dupa cat de „tanar” a fost vitelul la sacrificare).
De avut in vedere ! In timpul inabusirii carnii, lichidul poate sa sece. Se completeaza cu amestec de apa-vin si se continua inabusirea carnii.
Cotletul de vitel este gata preparat prin inabusire sub capac.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste cald, pe farfurii intinse, preincalzite (carnea are destula grasime care se poate slei). Sosul de la friptura, fierbinte, se picura pe carne si pe garnitura de bame.
Cotlet de vitel inabusit in vin, servit cu garnitura din mancare de bame.
Pofticiosii familiei vor dori sa moaie in sosul delicios, motiv pentru care se serveste paine calda, de casa.
Paine de casa.
La acest preparat se poate servi o salata de sezon, dar si muraturi taranesti asortate (se goleste astfel ultimul borcan cu muraturi pregatite in toamna).
Muraturi taranesti.
In familia mea, muraturile taranesti de iarna, se consuma primele, pana prin ianuarie, inainte de a se acri prea tare. Anul acesta, nu a fost deosebit de cald, muraturile taranesti nu s-au acrit prea tare. Le-am tinut intr-un borcan de 3 Kg inchis ermetic. Merita experimentat in continuare (ma refer la borcane mici), daca, conteaza capacitatea vasului de pastrare la acrirea muraturilor taranesti.
La un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vin alb, rece sau o bere neagra, rece.
Pahar cu bere neagra servit la preparatul nostru.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti bamele refrigerate/ congelate sau conservate in saramura. Gatite bine, bamele dezvolta savori nebanuite. Gurmanzii familiei vor fi fericiti, iar gospodina va primi aplauze meritate.