De multe ori cand trec prin macelarie sau prin hala de carne imi face cu ochiul cate o bucata zdravana, la cateva Kg, din pulpa de vitel, expusa in galantar, in toata splendoarea ei. Taiata pe lat bucata de pulpa este curatata de pielita subtire (specifica carnii de vitel), tocmai ca sa fie placuta ochiului, sa te imbie si sa observi textura carnii, culoarea rosie-rozalie, cu eventuale insertii de grasime.
Fiecare pofticios le are pe ale lui ! Nu rezist ispitei gastronomice care ma ghideaza prin fata galantarelor si cumpar o lespede de carne, groasa de 2 degete, taiata de macelar cu ditamai cutitoiul bine ascutit, pe latul pulpei, la vreo 700-800 de grame. Este suficienta carne pentru 2 persoane, chiar multa carne as putea spune pentru a o gati de 2-3 ori, la iuteala, pe gratar sau perpelita in tigaie.
Ce carne de vitel pregatim ca friptura ? Carnea de vitel, in special pulpa si vrabioara, chiar daca sunt putin mai scumpe isi merita banii din plin. Fragezimea preparatelor finale, miroaznele tainice care umplu bucataria si framantarea celor care bantuie in jurul bucatariei fac orice gospodina mandra de preparatele sale.
Preparate din carne de vitel care fac parte din retetarul familiei mele ! Din retetarul familiei nu au cum sa lipseasca ciorbele – ciorba din cap de piept de vitel acrita cu zeama de castraveti sau rasolul de vitel – in conditiile in care ne place sa servim lichidul/ fiertura fierbinte, intr-o cana, stropit(a) cu putina zeama de lamaie.
Carnea de vitel este preferata de familion cand dorim sa pregatim fripturi – buture de vitel in vasul roman, pulpa de vitel in sos de bere cu piure’ de urzici, pulpa de vitel macerata, la cuptor; pulpa de vitel in crusta de condimente, muschi de porc si spata de vitel al cuptor, pulpa de vitel inabusita in vin, vrabioara de vitel inabusita cu cartofi zdrobiti, la cuptor, medalion din picior de vitel inabusit in vin, friptura inabusita (porc, vitel, curcan) cu cartofi si dovleac, la cuptor.
In mancaricile pregatite in familie nu avem cum sa ocolim carnea de vitel – praz umplut cu carne tocata, spaghete cu carne tocata si vinete, macaroane cu carne tocata, chiftelute marinate altfel.
La Paste, sarmalele cu carne tocata de vitel nu pot lipsi de pe masa festiva.
Delicatesele cu carne de vitel – hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor, chiftea uriasa cu ou de gasca, in aluat; conopida impanatat cu carne tocata si apoi gratinata sunt si ele in atentia gurmetilor familiei.
In ruladele pregatite in familie, carnea de vitel este des folosita drept baza a preparatelor – rulada din pulpa de vitel cu carne tocata de porc si piept de porc.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de vitel, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire pulpa de vitel pentru frigere.
Lespedea din pulpa de vitel, cumparata din macelarie, se portioneaza pe lat, in bucati de marimea gratarului folosit la frigere.
Se curata cu un cutit bine ascutit, eventualele pielite ramase pe carne. Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Pregatire gratar din fonta si frigerea carnii de vitel.
In dotarea bucatariei mele se regasesc mai multe tipuri de gratare pentru asezat direct pe flacara mare a aragazului. Preferatul meu este batranul gratar dreptunghiular, din fonta. Vechimea acestuia si urmele de nesters lasate de sucul carnii il recomanda.
Gratarul din fonta se aseaza pe flacara mare a aragazului, la foc mere. Se incinge pana ce mana pusa deasupra gratarului simte dogoarea fontei fierbinti.
[ingredients title=”Ingredients”]
- pulpa de vitel,
- unt proaspat,
- sare grunjoasa,
- piper boabe.
[/ingredients]
Bucata din pulpa de vitel se aseaza pe gratarul incins, sa sfaraie cand se pune.

Se urmareste frigerea pe grosimea carnii. Cand carnea se albeste pana la jumatate din grosime, se intoarce bucata de carne pe cealalta parte.

Cand zicem ca am terminat frigerea carnii ?
Bucatarii sefi profesionisti recomanda ca dupa frigere carnea de vitel sa ramana in sange. Fiecare cu ideile si parerile lor. Eu prefer carnea de vitel sa fie la limita sangerarii, adica sa nu mai sangereze, dar sa nu fie nici uscata.
Daca iese sange prea mult (aici intervine placerea fiecaruia de a servi carnea de vitel, mai mult sau mai putin fripta) se repeta operatia de intoarcere pe gratar a bucatii de carne.
Cat timp dureaza frigerea carnii de vitel ?
Frigerea carnii dureaza putin, cca. 2-3 minute pe fiecare parte a feliei, in functie de grosimea acesteia si de dorinta fiecaruia dintre pofticiosi sa fie fripta.
[directions title=”Directions”]
- Curatare lespede de carne de urmele de pielite. Feliere lespede de carne in felii de marimea gratarului din fonta folosit.
- Spalare felii din pulpa de vitel sub jet de apa rece, scurgere de apa, tamponare cu hartie absorbanta.
- Incingere gratar din fonta asezat pe flacara mare a aragazului.
- Frigere carne de vitel pe gratarul din fonta bine incins.
- Lasare carne fripta sa se odihneasca pentru a redeveni mustoasa.
- Servire carne de vitel fripta, cu un bot de unt pus deasupra si asezonata dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
[/directions]
Servirea preparatului.
Carnea de vitel gata fripta se lasa sa se odihneasca 4-5 minute pentru a redeveni mustoasa. Spre sfarsitul odihnei, felia de carne se pune pe farfurii intinse. Se adauga cateva bot-uri (lingurita rasa) de unt proaspat, sa se topeasca pe carnea fierbinte.
Carnea fripta se asezoneaza, dupa topirea untului, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.
Nu ezitati sa adaugati pe preparatul final, sucul carnii ramas pe gratarul din fonta in timpul frigerii carnii.
Nu vad vreun gurmand de profesie sa refuze muierea cu paine calda, de casa, in acest minunat sos, combinat cu unt topit.

Carnea fripta se serveste cu ardei copti si cu garnitura din conopida gratinata. 1-2 catei de usturoi nu vor fi refuzati de catre gurmanzii familiei.
Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pulpa de vitel. Incercati aceasta reteta rapida, pentru un preparat sanatos si delicios. Nu veti regreta.