La inceputul iernii, gospodinele de la tara fac trierea gainilor pentru a nu intra in sezonul rece cu prea multe pasari. Se sacrifica gainile batrane (cel mult de 2-3 ani) si cele mai tinere care nu au prea ouat in sezonul cald.
Pe la sfarsitul lui noiembrie, precupetetele aduc pe piata astfel de gaini, la 2-3 Kg fiecare, cu “limbi” de grasime galbena care se ivesc pe sub piele, la gat si la tartita. Caut sa cumpar macar o astfel de gaina in ideea de a avea toata iarna, untura de pasare sau fond de pasare pentru supe si mancarici. Grasimea se aduna cu grija de pe pasare, se topeste intr-o tigaita si se pastreaza amestecata cu putina sare grunjoasa, in borcane cu capac etans, la rece, in frigider. A nu se uita de eticheta cu continut si data.
Pofticiosii familiei abia asteapta sa serveasca cateva jumarele calde (ramase in urma topirii grasimii), cu ceapa rosie sau un catel de usturoi si sa moaie cu paine calda in grasimea ramasa cat sa mai unga tigaita.
Amintiri, amintiri ….. ! Bunica mea avea un anume cult pentru gaini. Gainile pastrate de la an la an pentru oua ajungeau la 3-4 Kg. Iarna, pentru a mai face cate un ou, la 2-3 zile, gainile trebuiau hranite pe langa boabe si cu ceva cald. Intrau in functie caldarile cu malai amestecat cu apa calduta. Ouale acestor gaini erau mari, cu un galbenus enorm, portocaliu. De multe ori, gainile bunicii faceau oua cu galbenus dublu.
Gainile astea imense, cand se desprimavara erau hranite cu iarba si lucerna plus boabe. Faceau oua in fiecare zi. Se intampla, uneori, ca vreo gaina din acestea, mai sprintena, sa se urce in varful gardului si sa cada ca secerata de acolo. O gaseau cu inima plina de grasime, sparta. Prin interiorul gainii, grasiema forma adevarate insule, pe carne, pe pipota si chiar direct pe oase. Incepeau reprosurile din partea bunicului si a tatei – “iarasi ati bagat in gainile acestea cat nu fac si uite, acum le aruncam”.
Prin galantare, in special pe la magazinele proprii ale fermelor de pasari se gasesc uneori, astfel de gaini, proaspete/ refrigerate, pe la sfarsitul toamnei si congelate, iarna. Cand gasesc gaini refrigerate, cumpar si le transez singur, apoi le pun in congelator, in pachete etichetate cu continut si data.
Cand este sa ai noroc …. la cumparaturi ! Cand norocul imi zambeste, cumpar 2-3 gaini de la precupete si pastrez macar una, intreaga, in congelator. Chiar iarna, daca faci un aranjament cu o precupeata (din cele care se vaita ca nu mai au ce le da de mancare), iti aduce o gaina intreaga, taiata si gata curatata. Chiar daca pretul pare cam piperat, nu iti va parea rau. Ajuns acasa vezi ce ai cumparat si te feliciti.
Din retetarul familiei mele ! Supa de pasare, in general si de gaina, in special este un preparat agreat in familia mea. Retetele in care se foloseste o gaina intreaga se regasesc destul de des printre preparatele familiei.
Pregatim rasol din gaina de curte, gaina coapta ca la test, gaina la cuptor in vasul roman, cu varza noua calita.
La mesele aniversare servite in familie, pe masa poate sa apara – monstrul din ograda bunicii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o gaina intreaga, la 2-3 Kg (de preferat, crescuta in curte), cartofi, carnati afumati, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rozmarin.
Pregatire gaina pentru fierbere.
Se cumpara o gaina intreaga, de 2-3 Kg, cu grasime vizibila, proaspat taiata sau refrigerata.
Gaina cumparata intreaga, proaspat taiata, se piguleste de puful ramas pe piele, se curata tartita de bobitele de grasime rea si se curata la interior de plamani (in timpul fierberii/ coacerii, plamanii pot influenta gustul preparatului). Se scoate grasimea de sub piele si din jurul organelor interne (daca gaina s-a cumparat cu acestea). Grasimea se topeste separat sau se va folosi la prepararea garniturii.
Dupa caz, gaina se parleste, in special pe varfurile picioarelor si ale aripilor, la flacara mare a aragazului. Urmele de piele tare, galbena, de la varful picioarelor se scot folosind un cutit de bucatarie.

Optiune (nerecomandata, insa) ! La nevoie, se poate cumpara si o gaina intreaga, congelata, din market. Ne uitam cu atentie la data congelarii si daca nu cumva a fost recongelata.
In reteta putem folosi (de preferat), daca am taiat o gaina din curtea casei sau am cumparat o gaina de curte din piata pe care am congelat-o rapid.
Daca folosim o gaina congelata in casa, nu o lasam sa se decongeleze complet, doar cat sa o putem manevra. Aceasta gaina am pregatit-o pentru fierbere inainte de a o congela rapid.
Ingrediente
o gaina intreaga, proaspat taiata sau refrigerata,
cartofi albi, pentru fiert/ copt,
carnati afumati,
radacinoase,
crengute de cimbru,
crengute de rozmarin.
Pregatire legume pentru fierberea gainii. Radacinoasele se curata de coaja si se taie in bucati mari. Ceapa se curata de foi si se lasa intreaga. O ceapa verde va da gust bun pentru supa de gaina.
Fierbere gaina intreaga impreuna cu radacinoase si ceapa.
Gaina intreaga se pune la fiert intr-o oala de fiert mai mare. Gaina se acopera cu apa rece si se pune oala la fiert pe foc mare. Cand apa da in fiert, se formeaza, dupa caz, o spuma. Spuma se aduna folosind o spumiera si se arunca.
De avut in vedere ! Nu se recomanda aruncarea primei ape, de oparire, in special la gainile crescute in batatura casei.
Dupa ce s-a adunat spuma, in oala de fiert se adauga legumele si un praf de sare grunjoasa.
Gaina se fierbe pe trei sferturi, la foc potrivit, cu capacul pus pe oala de fiert.

Gaina fiarta aproape complet se scoate din oala de fiert pe un gratar asezat intr-o tigaie de copt.

Pregatire supa in zeama in care a fiert gaina intreaga.
In timpul fierberii, gaina isi va lasa grasimea ramasa dupa curatare, in apa care clocoteste. Surplusul de grasime se aduna si se va folosi la prepararea garniturii.
In zeama unde a fiert gaina intreaga se pregateste o supa cu taietei de casa. Legumele fierte si taiate marunt se vor folosi in supa.
ACTIVITATI IN ORDINE, IN BUCATARIE, LA PREPARAREA ACESTEI RETETE.
- Pregatire gaina pentru fierberea.
- Fierbere gaina intreaga impreuna cu radacinoase si ceapa.
- Pregatire supa de gaina in zeama in care a fiert gaina intreaga.
- Fierbere cartofi pentru garnitura.
- Pregatire garnitura la cuptor din cartofi prefierti si carnati afumati.
- Coacere gaina intreaga prefiarta, in cuptorul aragazului, la foc lent.
- Montare si servire preparat.
Pai cum altfel ?! Sa ne amintim de proverbul (adaptat culinar) – gaina batrana face supa buna.
Pentru supa am folosit reteta de la supa de gaina cu taietei de casa.

Pregatire cartofi pentru garnitura.
Se folosesc cartofi speciali pentru fiert/ copt, cu miezul alb/ galben.
Cartofii se curata de coaja si se taie in bucati mari. Cartofii taiati se fierb in apa rece cu un praf de sare grunjoasa, timp de 6-8 minute din momentul cand da apa in clocot.

Secretul bucatarului ! Pentru un gust deosebit al cartofilor gata pregatiti, in apa de fiert se adauga 2-3 catei de usturoi.
Pregatire garnitura pentru acest preparat.
Cartofii fierti pe jumatate se scurg de apa in care au fiert si se pun intr-o tava de copt.
De tinut minte ! Apa de fiert nu se arunca. Racita, cu aceasta apa se uda florile din apartament. Va fi ca un ingrasamant valoros pentru flori.
In tava de copt se adauga grasimea de pasare, colectata din zeama in care a fiert gaina. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, crengute de rozmarin si cimbru uscat. Nu este o greseala daca se adauga si boia afumata de ardei. Se amesteca pentru omogenizarea ingredientelor folosind o lingura de bucatarie.

Carnatii afumati se taie bucati potrivite ca marime si se adauga in tava de copt, peste cartofii prefierti.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana la rumenirea bucatilor de carnati afumati.

Coacere gaina intreaga, prefiarta.
In tava de copt cu gaina prefiarta se adauga putina zeama din cea in care a fiert gaina, catei de usturoi, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pana se rumeneste gaina, omogen. Ne dorim ca pielea gainii sa fie crocanta si carnea moale.
In timpul rumenirii gainii, se ia cu o seringa de bucatarie sos din tava si se imprastie pe pasarea prefiarta care se coace.

Montarea si servirea preparatului.
Garnitura preparatului si gaina prefiarta si coapta se aseaza intr-un platou termorezistent.

Dupa caz, preparatul se poate pastra in cuptorul aragazului, cald, cu focul oprit, pana la servire.
Platoul cu preparatul se aseaza in centrul mesei festive si se serveste fiecare pofticios, in farfuria proprie, intinsa, pe care o are in fata, cu ceea ce doreste.
Preparatul se serveste cald cu mujdei de usturoi verde si muraturi taranesti.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti gainile rasa grea pe care le vedeti prin galantare. Pot fi gatite intregi sau portionate cu garnituri diverse. Au avantajul de a putea fi pregatit prin fierbere un fond de pasare minunat pentru a se prepara, la nevoie, la iuteala, o supa delicioasa. Acest preparat poate fi un imbold pentru tinerele gospodine aflate in cautare de surprize culinare pentru cei ai casei.