Iepure la cuptor cu tocanita de ghebe

Chiar daca iarna abia si-a intrat in drepturi (oarece ger noaptea si dimineata, dar ziua cu temperaturi peste zero grade C), o pauza pentru preparate din carne de porc este bine venita. Adoratorii de mancare ai familiei pot fi pe moment cam abatuti (ca sa nu zic nemultumiti, nu mai regasesc in farfurie porcarele ?!), motiv pentru care este util un preparat ceva mai usor, dar bazat tot pe carne.

De unde iepure acum ? Iepurele de curte este un ingredient potrivit pentru a aborda un preparat cat de cat mai usor pentru stomacul greu incercat la inceput de an. Mama mea si socrul meu au crescut iepuri in custi/ tarcuri, in curtea casei. De la ei stiu ca iepurele de curte/ de ferma (daca se doreste a folosi blana, ulterior tabacita, pentru confectii) se sacrifica atunci cand parul din blana nu mai cade, adica pe la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie. Este perioada cand gasim sigur, iepure, in market.

Cum se poate pastra iepurele de curte ? O gospodina care doreste sa aiba cat mai multe posibilitati culinare la indemana, poate sa congeleze rapid un iepure (cumparat refrigerat) si sa-l puna la pastrare, in congelator. Iepurele se poate pastra 3-4 luni, inghetat, in congelator. Inainte de congelare, iepurele trebuie pigulit bine de puf (dupa sacrificare, animalul nu se spala) si tamponat cu hartie absorbanta la gat/ cap unde a ramas sange. Iepurele intreg nu trebuie spalat inainte de congelare. Nu este rau daca se reuseste o parlire rapida, superficiala, la flacara mare a aragazului. In cazul parlirii, se sterge cu hartie absorbanta tot iepurele.

E bine de stiut ! Daca am cumparat iepurele cu cap, capul nu se congeleaza. Capul, coada si varfurile subtiri ale picioarelor de la iepure se pot fierbe si pregati o ciorbita acrita cu zeama de lamaie si batut ou care poate fi un adevarat deliciu culinar pentru micuti.

Amintiri, amintiri ….. ! Cand copiii mei erau mici si mama crestea multi iepuri negri, in curtea casei. Toamna, cand se sacrificau majoritatea iepurilor, ne umpleam congelatoarele toti, parinti si copii. Pregateam impreuna cu sotia, aproape orice fel de mancare, din carne de iepure – ciorbita, ostropel, friptura la cuptor, pane’-uri din pulpele iepurilor, friptura pe gratar, tocanita, placinta, etc. Din pacate, in acele vremuri, hoby-ul meu cu gatitul nu aparuse inca, motiv pentru care nu am poze in arhiva.

Din blana argasita a iepurilor, un croitor priceput a confectionat pentru mama si surorile mele niste haine de blana deosebite, negre, pe care le-au purtat multi ani, pana a inceput sa cada parul din blana hainelor.

De unde ghebe acuma ? Anul trecut, toamna a fost lunga si calda. Ploile au fost putine si ghebele au aparut in padure pe la sfarsitul lui noiembrie, chiar inceputul lui decembrie. Am cules mai multe, pentru zacusca cu ghebe si am congelat rapid si cateva pachetele cu ghebe oparite, pe care le-am pus pentru pastrare in congelator.

Din retetarul familiei mele ! Din iepure de curte pregatim iepurele, in special la cuptor – friptura de iepure crescut in curte pregatit la cuptor, iepure la cuptor cu mancare de conopida, iepure cu legume in sos de vin, iepure la cuptor, iepure la cuptor cu varza calita.

Pregatim mancarici – iepure cu praz, masline si pilaf bulgaresc de orez, dar si tocanita – tocana din iepure crescut in curte.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 13

Iepure la cuptor cu tocanita de ghebe.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un iepure intreg, ghebe, ardei gras, praz, morcovi, ceapa rosie si ceapa alba, usturoi, suc de rosii, pasta de rosii, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, marar si patrunjel verde, zeama de lamaie, vin alb.

De-ale gastronomiei, precizari necesare ! De curand, am primit cadou “Ghidul laudarosului – expert in gastronomie” de Neil Davey pe care l-am citit din scoarta in scoarta. Atat de mult mi-a placut ceea ce am citit, incat mi-am propus, sa folosesc cativa termeni cititi, in descrierile retetelor mele. Nu vreau sa fiu invinuit ca mi-am arogat acesti termeni, motiv pentru care am facut precizarea de mai sus, considerand ca este o sursa de informatii utile pentru mine si nu numai. Ar fi pacat sa nu fac publici acesti termeni care pot fi identificati usor de catre cititorii mei, obisnuiti deja cu modul meu de a scrie. In ghid se aminteste despre existenta unei conventii culinare conform careia in cuptor – frigem carne si legume, dar coacem paine, prajituri, peste. Ma gandesc, sa ma conformez pe mai departe.

Pregatire iepure si legume pentru frigere in cuptor.

Pentru frigere in cuptor folosim ca legume – ceapa alba, lunguiata, mica, intreaga; catei de usturoi intregi, rondele de morcovi, bucati mari de praz taiat in 4, fasii de ardei gras, mai groase. Pot fi folosite oricare alte legume preferate.

Legumele se pun intr-o tava de copt cu margini inalte. Legumele se stropesc cu ulei de masline extravirgin. In tava se pun boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru uscat, sare grunjoasa. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare si prin uleiul de masline extravirgin, condimentele sa adere la legume.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 1

Tava cu legume pentru frigere in cuptor.

Iepurele se decongeleaza de cu seara.

Iepurele se spala cu apa calduta dupa ce a fost trecut rapid, superficial, prin flacara mare a aragazului (daca operatia nu s-a facut anterior congelarii iepurelui).

Iepurele se sterge bine cu o carpa curata si se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Iepurele condimentat se aseaza pe legumele din tava de copt.

Ingrediente

  • iepure de curte, intreg,

  • ghebe/ manatarci/ pleorotus,

  • ardei gras,

  • suc de rosii,

  • pasta de rosii,

  • lamaie.

Secretul gospodinei ! Iepurele de curte are grasime in interior si pe pulpe. Grasimea din interior se scoate si se aseaza pe iepure.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 2

Iepure asezat pe legume in tava de copt.

Frigere iepure si legume in cuptorul electric al aragazului.

Tava de copt se introduce pe treapta a 3-a cuptorului electric, preincalzit. Pe cuptor s-a fixat programul de incalzire sus-jos, fara ventilatie, la temperatura de 200 grade C.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 7

Tava de copt s-a introdus in cuptorul aragazului, preincalzit.

Cand grasimea de pe iepure s-a topit, se scurge pe carne si grasimea ramasa incepe sa se rumeneasca, se scade temperatura cuptorului la 170-180 grade C.

Timpul total de frigere este in functie de marimea iepurelui (25-30 de minute per Kg de carne), cat sa nu iasa sange din carnea alba, usor aramie. Nu ne dorim nici ca legumele sa se arda.

La jumatatea timpului de coacere, se amesteca legumele cu o lingura de bucatarie si iepurele se intoarce in tava de copt.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 10

Legumele s-au amestecat in grasimea stransa si iepurele s-a intors in tava de copt.

Cand iepurele s-a rumenit usor si pe cealalta parte, frigerea este terminata.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 11

Iepurele si legumele sunt gata fripte.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire iepure si legume pentru frigere in cuptor.
  • Frigere iepure si legume in cuptorul electric al aragazului.
  • Iepurele gata fript se odihneste cca. 1 ora.
  • Pregatire tocanita din ghebe congelate.
  • Montarea si servirea preparatului.

Iepurele gata fript se odihneste cca. 1 ora.

Tava de copt scoasa din cuptorul aragazului electric se acopera cu hartie de copt si se lasa carnea fripta sa se odihneasca cca. 1 ora. Se recomanda ca “odihna” sa dureze acelasi timp cat a fost necesara frigerea. In acest timp, carnea redevine mustoasa si savoarea fripturii se amplifica.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 12

Iepurele este gata fript si deja odihnit.

Secretul bine pastrat al gospodinei ! Daca iepurele a fost ceva mai mare, in jur de 2 Kg, in timpul frigerii, legumele s-au facut prea mult si gustul acestora nu este tocmai cel dorit de gospodina. Am prevazut acest lucru si ca nu vom folosi legumele gata fripte la servirea preparatului. Este motivul pentru care se impune sa pregatim o garnitura pentru friptura de iepure.

Pregatire tocanita din ghebe congelate.

In timpul cat se odihneste iepurele gata fript, este suficient timp pentru a pregati garnitura.

Ghebele pastrate in congelator au fost oparite inainte de congelare, deci nu trebuie curatate si fierte si nici decongelate. In preparat vom folosi ghebele congelate, fara a le lasa sa se decongeleze complet la temperatura camerei. Vom folosi ghebe congelate, doar usor dezmortite, cat sa se poate desprinde bucati din calupul congelat.

Intr-o cratita cu capac se incinge ulei de masline extravirgin.

In cratita se adauga ceapa rosie si ceapa alba taiata rondele, praz taiat rondele, catei de usturoi taiati fin, ardei gras taiat fasii subtiri.

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat rasnit.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 3

Intr-o cratita, in uleiul de masline extravirgin incins s-au pus legumele si s-a asezonat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Se amesteca cu o lingura din lemn si se inabuse legumele la foc potrivit punand capacul pe cratita.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 4

Legumele se inabuse in cratita pe care s-a asezat capacul.

Legumele doar se inabuse, nu se moaie complet.

In cratita se adauga ghebele doar deazmortite, nu decongelate complet. Se amesteca cu lingura din lemn si se da amestecul de legume si ciuperci in cateva clocote. Se inabuse cu capacul pus pe cratita.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 5

In cratita cu legume inabusite s-au adaugat ghebele dezmortite.

In cratita se adauga suc de rosii si pasta de rosii si ardei capia.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 6

In cratita s-a adaugat suc de rosii si pasta de rosii si ardei.

In cratita se amesteca cu ligura din lemn si se da preparatul in cateva clocote.

Tocanita se asezoneaza dupa gust (daca mai este nevoie), cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie si/ sau vin alb. Se omogenizeaza folosind lingura din lemn.

iepure la cuptor cu tocanita de ghebe 9

Tocanita de ghebe este gata pregatita.

Tocanita de ciuperci se dichiseste cu marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe un platou si se serveste pe farfurii intinse, princalzite. Minunatul sos de la friptura de iepure se picura peste carne si tocanita de ghebe.

173

Iepure fript in cuptor servit cu tocanita de ghebe.

La acest preparat se servesc muraturi in otet, paine calda, de casa.

paine simpla de casa 12

Paine simpla de casa.

Merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca 2

Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ma gandesc ca orice gospodina care se poate lauda cu oarece talent culinar si se incumeta sa manuie cu incredere oale, cratite si tingiri este deschisa provocarilor culinare. Aceasta reteta poate fi o astfel de provocare. Incercati si nu veti regreta. Adoratorii de mancare din familie vor aprecia gospodina asa cum se cuvine chiar in timpul savurarii acestui preparat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*