inele de calamar proaspat in aluat de bere prajite in ulei 9

Inele de calamar proaspat, in aluat cu bere, prajite

In bucataria romaneasca, fructele de mare ocupa un capitol gastronomic mai putin accesibil gospodinelor. Oferta cu fructe de mare din market-uri este consistenta, dar si preturile sunt pe masura. Daca ar fi vorba numai de pret, de pofta, multe gospodine ar incerca sa pregateasca fructe de mare. Se pare ca sofisticaniile culinare des intalnite la preparatele cu fructe de mare din cartile de profil, nu indeamna gospodinele la incercari repetate, de cele mai multe ori necesare pentru a obtine in final preparatul dorit (adica pe cel vazut/ citit).

Un prim contact, de incercare, cu preparate pe baza de fructe de mare poate fi servirea acestora intr-un local cu specific pescaresc. Oferta de pizza cu fructe de mare, consistenta de altfel, din localurile cu specific italienesc este la indemana pofticiosilor.

Vazand si facand ! Primul meu contact cu calamari a fost in 2009, intr-un local din Bulgaria unde am servit calamari prajiti. Nu m-au dat pe spate. Gustul putin ciudat, de ulei ars (poate chiar ranced, datorita prajelilor repetate in aceeasi cantitate), m-a facut sa renunt ceva vreme la a incerca sa prepar calamari in propria bucatarie. Ulterior, pe rafturi am descoperit calamari pane’, semipreparati, congelati. Am cumparat, i-am prajit in ulei de masline/ ulei de rapita – calamari pane’ cu orez. Asa am descoperit gustul adevarat al calamarilor prajiti, nu cel din localul bulgaresc. Pentru a ma convinge ca nu a fost doar o intamplare, am cumparat crochete de calamar si am pregatit cu legume, la tigaie.

Experimentul a continuat cand am descoperit pe rafturi salata cu fructe de mare in ulei de masline, gata preparata si refrigerata. In salata gasesti de toate – scoici, tentacule de caracatita, inele de calamar, creveti, sepia, etc. Salata o servesc ca atare, doar picurata cu zeama de lamaie si paine calda sau paine prajita.

Din retetarul familiei mele ! Am preparat aceasta salata cu fructe de mare si cu paste fainoase – spaghete cu fructe de mare in sos de rosii. Tocana cu fructe de mare si peste sau prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor pe care le-am pregatit tot cu aceasta salata pot fi considerate adevarate delicii culinare.

Am pregatit o supa delicioasa, hranitoare si sanatoasa cu fructe de mare – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Experimentele culinare, proprii, din anumite preparate deja consacrate nu lipsesc – rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan.

Internetul stie tot ! Cand am descoperit in galantar, calamari proaspeti tinuti pe pat de gheata mi-am zis ca merita sa prepar si un calamar proaspat. Curiozitatea mea culinara trebuia sa-si faca hatarul.

Inele de calamar prajite.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un calamar proaspat, oua de gaina, bere neagra, unt proaspat, catei de usturoi, faina de grau, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de rapita, lamaie, fulgi de ardei iute.

Incercarea moarte nu are. Zis si facut. Am cumparat un calamar proaspat, refrigerat, maricel. M-am documentat pe internet cum se curata si am trecut la fapte.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Curatare si portionare calamar proaspat.

Greu de explicat cum se curata. Am procedat precum in clipul vizionat pe internet. Am sectionat partea cu tentacule, am scos ce avea prin interior si l-am „jupuit” de piele.

Calamar proaspat, curatat.

Intr-un final (m-au trecut ceva ape) a ramas calamarul ceva mai alb pe care l-am clatit in mai multe ape si apoi l-am taiat inele de 1 cm grosime folosind un cutit bine ascutit.

Ingrediente

  • un calamar proaspat,
    bere neagra,
    oua de gaina,
    faina de grau,
    unt proaspat,
    fulgi de ardei iute.

Am lasat calamarul curatat sa se scurga intr-o sita si apoi l-am tamponat cu hartie absorbanta.

Din pataniile gospodinei ! Din pacate, nici macar nu mi-a trecut prin gand sa tamponez calamarul curatat si spalat cu hartie absorbanta si la interior. Mi-am dat seama cand era prea tarziu si sarea lichidul fierbinte din oala de gatit pe aragaz si pe maini.

Inele de calamar proaspat, curatat si sectionat.

Pregatire aluat cu bere, oua si faina.

Intr-un bol se toarna bere neagra. Se adauga 1-2 oua de gaina, proaspete, un praf de sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat. Se bate/ se amesteca cu telul/ mixerul si se adauga faina de grau in ploaie pana se formeaza un aluat nu prea consistent, cat sa curga, nu sa stea lipit de tel/ lingura.

Pregatire aluat cu bere neagra, oua de gaina si faina de grau.

Prajire inele si tentacule de calamar tavalite prin aluat de bere, in ulei de rapita.

Inelele si tentaculele de calamar tamponate cu hartie absorbanta pentru uscare se pun in aluatul de bere. Se amesteca cu o lingura avand grija ca aluatul sa invaluie bine calamarul.

Inele si tentacule de calamar puse in aluat de bere.

Intr-o cratita se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de rapita/ ulei de masline.

LISTA OPERATIILOR DE PREPARARE A RETETEI IN ORDINEA DESFASURARII IN BUCATARIE.

  • Curatare calamar, spalare sub jet de apa, scurgere de apa si uscare prin tamponare. Portionare calamar.
  • Pregatire aluat cu bere, faina de grau si oua de gaina.
  • Prajire inele si tentacule de calamar in amestec de unt proaspat si ulei de rapita/ ulei de masline.
  • Servire inele si tentacule de calamar cu lamaie alaturi.

In lichidul de prajire se adauga catei de usturoi si fulgi de ardei iute.

Amestecul de unt proaspat si ulei de rapita se incalzeste.

Cand amestecul de prajire s-a incins (dogoreste la palma intinsa deasupra) se adauga inelele si tentaculele de calamar folosind spumiera sau clestele de bucatarie. Prajirea se face la foc iute.

Prajire inele si tentacule de calamar.

Montare si servire preparat.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, incalzite, sa nu se intareasca untul.

Inele de calamar in aluat de bere, prajite.

Se poate servi o garnitura de cartofi copti sau piure’ de cartofi si conopida. Zeama de lamaie amplifica savoarea calamarului prajit.

La acest preparat merge o bere rece.

Nu crucificati bucatarul ! Acest preparat nu l-am inregistrat la capitolul – rateuri culinare, deoarece am de gand sa reiau reteta si am deja idei noi. Inelele mele de calamar pe care le-am tavalit prin aluat pregatit cu bere nu sunt aspectoase, dar cu siguranta sunt delicioase. Pe viitor, reiau experimentul si cu siguranta voi descoperi de ce nu a stat aluatul pe inelele de calamar dupa prajire.

Ideea initiala a fost sa nu folosesc multa faina de grau pentru a se forma o crusta de oua batut. Nu a tinut. Trebuia facut un aluat mai consistent folosind mai multa faina. Daca se renunta la bere si aluat, tentaculele si inelele de calamar se pot praji in ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin dupa ce sunt tavalite succesiv prin faina, ou, pesmet, ou.

Nici lichidul de prajire nu pare a fi fost suficient cantitativ. Fiind o prajire la foc mare, preparatul invaluit in aluat ar fi trebuit sa fiarba in lichid, de fapt. Posibil sa nu fie necesar a se pune unt in lichidul de prajire, doar ulei de masline extravirgin. Cum nimeni nu s-a nascut invatat, o sa vedem ce mai zice si internetul.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti fructele de mare din meniul saptamanal al familiei. Servind o data pe saptamana fructe de mare plus de 2 ori pe saptamana peste, ne asiguram o batranete linistita, cu drumuri rare pe la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *