supa mediteraniana cu fructe de mare si peste 7

Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste

La noi romanii, pestele este un aliment de baza, in special prin zonele din preajma raurilor mari si din apropierea baltilor formate, in excavatii, cand vin apele mari si in Delta Dunarii. Nici in restul tarii, pestele nu este un aliment neglijat de gospodine. Pestele proaspat, prins in cantitati mai mari este sarat sau afumat de catre pescari pe la inceputul primaverii (motiv sa mai colecteze si ceva icre pentru a fi sarate), dar si toamna tarziu.

Amintiri, amintiri …. nu neaparat placute ! Vremurile traite candva, de noi cei mai in varsta, nu pot fi uitate, chiar daca nu ne aducem aminte cu placere de acestea. Acele vremuri fac insa parte din istoria tarii, flota romaneasca de pescuit inca mai exista, iar pestele congelat era la mare cinste. Este adevarat ca lozinca „Nicio masa fara peste !” era si ea afisata pe toti peretii in magazinele alimentare, politica de aprovizionare a populatiei fiind axata doar pe consumul de peste congelat, iar legumele, fructele si in special carnea si granele tarii erau trimise la export pentru stingerea datoriilor externe ale tarii.

O fi bine, o fi rau … ? Astazi, pestele refrigerat/ congelat este adus in tara de peste mari si tari de catre nave straine (multe foste nave sub pavilion romanesc, dar cumparate de catre investitori straini, isteti, de la romani, pe 2 lei) si ajunge in galantare la preturi care de multe ori frizeaza ridicolul. Pestele proaspat, prins de pescarii profesionisti prin baltile Dunarii, prin Delta sau in Dunare este tot mai rar si pretul este aproape prohibitiv pentru romanul de rand.

Imi place pestele, bine pregatit. Preparatele mele din peste sunt diversificate. Pe acest blog sunt scrise multe retete, iar in asteptare fiind retete, cu poze gata prelucrate, tot cam atatea. In familie, pestele este apreciat asa cum se cuvine, indiferent ca este preparat la cuptor – plachie de peste, fiert – rasol de somn, la gratar – scrumbie de Dunare la gratar, saramura – saramura din biban, chiftelute – chiftelute din peste, marinate, pregatit ca ciorba, bors, supa – bors de peste, salata – salata din scrumbie de Dunare marinata, prajit –  peste dat prin malai si ou batut, prajit, marinata – marinata din scrumbie de Dunare, cu legume – ardei umpluti cu peste. Nu pot sa nu recunosc ca pestele prajit (cotlet de crap, biban intreg, trunchi de platica, cozi de somon, etc.), indiferent de reteta ramane specialitatea cea mai apreciata, in special atunci cand este pregatit in untura de porc si servit cu mamaliga calda si mujdei de usturoi.

Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: file-uri de peste alb, rapitor (proaspat sau congelat – cod, biban, platica, stiuca, merluciu, etc.), file-uri de peste afumat (somon – de preferat, crap, macrou, etc.), creveti, praz, morcovi, cartofi, usturoi, unt proaspat, ulei de masline, smantana grasa, verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde), sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Ingrediente de trebuinta pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Prazul (partea alba) spalat bine de nisip se feliaza subtire sub forma de rondele. Morcovul si usturoiul se dau pe razatoarea mica. Cartoful se taie sub forma de romburi mici.

Intr-o cratita inalta se calesc legumele intr-un amestec de unt proaspat si putin ulei de masline.

Legumele calite se sting cu apa calda si se continua fierberea.

Calirea legumelor si fierberea lor in apa calda pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Calirea legumelor si fierberea lor in apa calda pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Cand legumele sunt fierte, incepe sa se adauge pestele – intai file-urile/ bucatile de peste proaspat, apoi file-urile/ bucatile de peste afumat. Se lasa sa fiarba in cateva clocote, sa se patrunda pestele, apoi se adauga crevetii. Se lasa sa dea in cateva clocote pana ce crevetii devin rozalii.

In timpul fierberii legumelor se pregateste o portie generoasa de smantana grasa si niste zeama de lamaie. Se taie marunt verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde).

Smantana grasa si lamaie pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Smantana grasa si lamaie pentru supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Intr-un bol, se amesteca smantana grasa cu zeama de lamaie, cateva picaturi de ulei de masline, verdeata tocata.

Amestec de smantana, zeama de lamaie, verdeata, ulei de masline pentru dres supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.
Amestec de smantana, zeama de lamaie, verdeata, ulei de masline pentru dres supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Fiertura de legume, peste si fructe de mare se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Cu amestecul de smantana, zeama de lamaie, ulei de masline si verdeata se drege fiertura/ supa mediteraniana.

Secret culinar bine pastrat de catre sefii bucatari care trebuie avut in vedere si respectat strict ! Ca sa nu se branzeasca smantana, din bolul cu dresura pentru supa se ia in alt bol 2/ 3 din cantitate, se adauga 2 polonice de zeama, din supa, se amesteca folosind o furculita sau telul si apoi lichidul se adauga in oala cu supa, focul fiind oprit. Se amesteca bine in oala, folosind polonicul. Se adauga alte 2 polonice in bolul unde a fost dres-ul pentru a luat toata smantana de pe peretii bolului si lichidul se adauga in oala cu supa, se amesteca folosind polonicul. In oala de supa se va obtine un amestec omogen.

Supa mediteraniana se serveste fierbinte in boluri inalte in care se adauga verdeata si dupa gust, zeama de lamaie.

Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste gata pregatita.
Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste gata pregatita.

Pentru cine doreste, in supa fierbinte se mai poate adauga o lingura din amestecul pentru dres supa mediteraniana.

Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste servita in boluri adanci.
Supa mediteraniana cu fructe de mare si peste servita in boluri adanci.

Gurmetii de profesie vor aprecia cum se cuvine acest preparat delicios, hranitor si sanatos.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceasta reteta simpla de preparat, chiar daca are mai multe ingrediente poate fi imbunatatita, dupa gustul si priceperea gospodinei. Am cateva idei pe care le voi experimenta in viitor pentru diversificarea fructelor de mare folosite in reteta si inlocuirea smantanii cu iaurt gras. Poate si la arome voi incerca ceva nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *