Rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan

Bucatarul, fie el amator sau profesionist, dar si gospodinele descurcarete printre oale, cratite si tingiri experimenteaza retete noi cautand de multe ori combinatii dintre cele mai ciudate. Imi place sa cred ca in experimentele mele, in majoritatea cazurilor reusesc sa pun pe masa preparate apetisante si care raspandesc miroazne tainice.

Un eventual crez al bucatarului amator !? Mergand pe un principiu batatorit prin propria bucataria – inspira-te si invata, inventeaza si insista, nu ai cum sa dai rateuri culinare la nesfarsit. Pentru inceput poti pleca de la o mai veche zicala – incercarea moarte n-are.

Nu este o rusine sa nu-ti iasa un anume preparat din prima incercare, dar este ceva nefiresc din punctul meu de vedere sa te lauzi (la sexul frumos mi se pare chiar un afront indreptat spre semene), chiar zambind – eu nu stiu sa gatesc. Rusinos este insa, sa stai cu congelatorul plin si sa mergi la coltul strazii sa cumperi o gogoasa (vai …, urat mai miroase uleiul ala in care se prajesc si se tot prajesc … gogosile alea !).

Fructele de mare se regasesc frecvent in retetarul locuitorilor din jurul marilor si oceanelor, mai putin spre deloc in retetarul celor care locuiesc la campie, la deal sau la munte.

Amintiri, amintiri …. ! Mama si bunica nu gateau fructe de mare, poate nici nu auzisera de aceasta denumire. Imi amintesc ca in anii copilariei mele gateau foarte rar niste raci nu prea mari, prinsi in rau, adusi de un amic al tatei.

Cand in orasul nostru se aducea peste proaspat de la Tulcea, cu camionul plin de gheata si pesti, acoperit cu prelata, prin gramada de peste se gaseau si niste raci mai mari decat cei de rau. Cu greu reusea tata sa cumpere cativa din racii aceia caci erau adunati de vanzatorul de peste pentru el si ai lui.

Pe la 14-15 ani aveam un amic mai mare decat mine cu vreo 10 ani care prindea raci prin ragaliile din toiurile/ galdanele unde faceam baie, spre sfarsitul verii.

Racii se fierbeau direct pana deveneau de un rosu aprins, in oala cu apa fiarta in care era pus un praf de sare grunjoasa. Apa in care fierbeau racii se arunca. Nimeni nu se gandea pe atunci ce supa grozava putea iesi din fiertura aceea.

Fructele de mare in retetarul familiei mele ! In timp am prins gustul fructelor de mare. Urmarind o emisiune la tv am inceput sa pregatesc si eu unele retete, la inceput identice cu cele vazute, dar in timp ideile mele si-au facut loc.

Folosind fructe de mare si uneori si peste pregatim cateva supe – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste, paste fainoase – creveti cu paste fainoase si legume, paste fainoase cu scoici si ciuperci, creveti cu paste fainoase si ciuperci in sos de rosii, tocana – tocana din fructe de mare si peste.

Pregatim fructe de mare cu diverse garnituri, la tigaie – calamari pane’ cu orez, crochete de calamar cu legume, la tigaie; orez cu ciuperci, scoici si parmezan; creveti in sos de rosii cu orez. macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut, biban cu creveti in sos de rosii sau la cuptor – ciuperci umplute, pe pat de creveti, la cuptor.

M-am gandit sa asociez intr-un preparat, fructe de mare si carne de pasare, alaturand o garnitura care merge si la carne si la peste sau fructe de mare – un rizotto de orez. Imi place sa pregatesc orezul in supa de pasare si dupa caz sa calesc ceapa pentru orez in untura de pasare, mai rar in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: tartite de curcan, fructe de mare (am ales creveti si surimi, dar se pot folosi oricare alte fructe de mare), orez, untura de pasare, ceapa, usturoi, cascaval afumat, smantana grasa, unt proaspat, marar si patrunjel verde, varza rosie, ulei de masline extravirgin, otet din vin alb de 9 grade, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.

Pregatire tartite de curcan.

Tartitele de curcan, bine curatate de fulgi (raman radacini din pene infipte in carne) si de amareala de la coada tartitei se fierb mai intai in apa cu sare grunjosa ca pentru supa din tartite de curcan cu fidea.

Tartitele gata fierte se pun fierbinti intr-un vas de copt, la cuptor, la foc potrivit, cu putina din zeama in care au fiert, sa se rumneasca.

Tartite de curcan fierte si apoi rumenite in cuptorul incins al aragazului.

Zeama in care au fiert tartitele cu legume se va folosi pentru a se pregati rizotto din aceasta reteta si/ sau pentru o supa.

Pregatire rizotto din orez.

Intr-o cratita cu untura de pasare incinsa se calesc o ceapa mica taiata marunt si 1-2 catei de usturoi feliati subtire.

In loc de untura de pasare se poate folosi amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Calirea ceapa si usturoi in untura de pasare.

In timpul calirii, in untura de pasare incinsa se adauga boabe de piper pentru un gust deosebit al preparatului.

Ingredients

  • tartite de curcan,
  • fructe de mare (creveti si batoane de surimi),
  • orez,
  • untura de pasare,
  • unt proaspat,
  • cascaval afumat,
  • smantana grasa,
  • ulei de masline extravirgin,
  • varza rosie,
  • lamaie.

Cand ceapa s-a muiat putin se adauga orezul nespalat cu apa.

Oarece secret culinar ! Nu se spala orezul pentru a se pastra amidonul care va lega boabele de orez fierte. Rizotto va lua o forma de pasta consistenta, in finalul prepararii.

Orezul se caleste in untura de pasare impreuna cu ceapa si usturioul, la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn sa nu se prinda orezul de cratita.

Calire orez in untura de pasare impreuna cu ceapa si usturoiul.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

In cratita cu orez prajit se adauga din zeama in care au fiert tartitele de curcan. Se da in fiert pe focul mare de la aragaz si cratita se poate pune in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pana se umfla orezul.

In cratita pentru rizotto, peste ceapa, usturoiul si orezul calite se adauga din zeama in care au fiert tartitele de curcan.

Secretul bucatarului ! Orezul care fierbe la foc potrivit nu trebuie sa sece si nici sa se prinda de fundul cratitei. Dupa caz, in timpul fierberii orezului, se adauga din zeama in care au fiert tartitele de curcan si se amesteca folosind lingura din lemn.

Directions

  1. Fierbere tartite de curcan in apa cu sare grunjoasa si legume. Rumenire tartite de curcan fierte intr-o tava in cuptorul aragazului.
  2. Calirea ceapa tocata marunt, usturoi feliat subtire si orez in untura de pasare.
  3. Adaugare zeama in care au fiert tartitele de curcan peste orezul calit. Cratita se pune in cuptorul aragazului sa se umfle orezul.
  4. In orezul gata umflat se amesteca ingredientele speciale (cascaval afumat dat pe razatoarea mare, smantana grasa, unt proaspat si verdeata tocata marunt). 
  5. Fructele de mare se trag la tigaie in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. Se stige cu zeama de lamaie. Se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si daca este nevoie cu sare grunjoasa.
  6. Montare preparat final – rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan si servire cu salata de varza rosie alaturi.

Pregatire ingredientele speciale pentru rizotto.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt. Se pune la indemana o lingura de unt proaspat si 2-3 linguri de smantana grasa.

Ingrediente speciale pentru rizotto.

Cand orezul s-a umflat suficient, in cratita se adauga ingredientele speciale pentru rizotto (untul, smantana, cascavalul afumat si verdeata).

In orezul fiert se adauga ingredientele speciale pentru rizotto.

Se omogenizeaza folosind o lingura din lemn si rizotto este gata pregatit.

Rizotto gata pregatit.

Pregatirea fructelor de mare.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin

Amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin care se incinge intr-o tigaie.

In reteta s-au folosit creveti congelati si batoane congelate de surimi.

Fructele de mare se pun nedezghetate in tigaia cu amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Calire fructe de mare congelate in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Atentie ! Cand se pun fructele de mare in tigaie se ia tigaia de pe foc si fructele de mare se pun folosind un cleste de bucatarie, cu atentie, sa nu sara lichid fierbinte pe maini si/ sau pe fata. Frige si nu are gura sa strige ! Daca totusi ati patit-o, spalati locul afectat cu multa apa rece si ungeti cu un unguent pentru arsuri sau daca nu aveti cu ulei de floarea soarelui.

In timpul frigerii fructelor de mare se picura zeama de lamaie. Fructele de mare se frig doar atat cat sa se inroseasca putin, crevetii. Batoanele de surimi se vor rumeni usor.

Fructe de mare gata pregatite.

Pe fructele de mare se presara piper boabe proaspat macinat.

Pregatire salata din varza rosie.

Preparatul se va servi cu salata de varza rosie (varza rosie tocata fideluta si frecata cu sare grunjoasa, amestecata cu ulei de rapita si otet din vin alb de 9 grade sau zeama de lamaie).

Salata de varza rosie.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final se serveste pe farfurii mari, dreptunghiulare.

Rizotto cu fructe de mare si tartite de curcan – preparatul este gata servit.

La un asa preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Vinul casei din smochine

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti fructele de mare din retetele voastre. Sunt sanatoase si bine preparate (destul de simplu, de altfel) sunt si savuroase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*