Plachie de platica in sos de rosii si ardei capia

Venind caldura, nu prea iti mai place sa stai prin bucatarie, langa cuptorul aragazului care se incinge (uneori curg apele de pe tine, vipia te frige la picioare si corpul parca iti ia foc). Este momentul cand retetele trebuie orientate, vrei nu vrei, spre preparate tot mai simple, rapide de pregatit, pastrand insa obligatoriu, savoarea. Prajelile si gratarele sunt cele la care apelezi cel mai des, iar la cuptor doar daca preparatul se face rapid. Pestele preferat se poate pregati la fel de rapid in tigaie, pe gratar, la cuptor sau la abur.

Amintiri, amintiri …. ?! Candva, cu multi ani in urma, ma consideram pescar amator. Ce vremuri … ! Dupa o saptamna de tras prin fabrica, cateva ore, sambata sau duminica, de stat pe malul baltii, dis de dimineata, cu batul in mana era o adevarata delectare. Uitai de toate, gandindu-te la cate in luna si in stele. Doar clipocitul odihnitor al apei, zumzetul albinelor, razele soarelui care abia te incalzeau si adierea vantului prin papura baltii te mai scoteau din visare. Doar cand se intampla sa traga pestele si pluta se avanta spre adancuri redeveneai atent si iute trageai batul din balta sa vezi ce s-a prins in carlig. Au trecut anii si mersul pe balta a fost tot mai rar, sfarsind in uitare.

Decidentii locali au avut grija spre sfarsitul anilor ’80 sa ma impinga spre pastrarea sculelor de pescuit doar in propria expozitie, prin umplerea baltilor cu cenusa de la termocentrala orasului. Cat vezi cu ochii, fosta zona cu balti pline de peste care se inundau cand venea Oltul mare este acum o zona arida si doar pe ici pe colo se mai vede cate un ochi de apa in care broastele isi fac veacul.

Destindere dar si sport profitabil ! Erau timpuri in care nu lipseau icrele sarate puse in borcanele frumos aliniate in usa frigiderului si borcanele de 0,8 Kg cu peste marinat pentru iarna. Uneori, pacaleam cate o stiuca atrasa de pestisorul atarnat in carligul unditei mereu aflate la datorie, in balta, fie sau nu sezon de stiuca. O data, baiatul meu cel mare, curios fiind, s-a cocotat pe niste bidoane din plastic, cu apa (erau vremurile cand apa se oprea cand iti era lumea mai draga) puse langa chiuveta din bucatarie in care se curata stiuca si a bagat degetelul in gura pestelui. Chiar daca era prinsa cu cateva ore bune in urma, stiuca a inchis gura strangandu-l cu coltii ascutiti de deget, fara a-l rani insa. Mirararea a fost imensa, acoperind bucuria de a vedea pestele in apa din chiuveta.

Ce sa caut prin autogara, daca nu circul cu autobuzul, doar cu masina proprie ?! Anul acesta am fost vigilent si am pandit momentul cand platicile de 1,8-2 Kg/ bucata si bibanii de 0,6-0,8 Kg/ bucata, pesti adusi direct de la Tulcea, pline(i) de icre, au aparut in galantarele unei pescarii, pitita intr-o baraca (la buna vedere doar pentru calatorii grabiti sa prinda autobuzul spre casa) pe care am depistat-o pe la inceputul anului, in treacat fiind prin zona.

Captura de icre a fost pe masura plimbarii repetate prin zona.

Icre de biban, proaspete.
Icre de biban, proaspete.

Nici ficatul pestilor nu a fost de aruncat. Ficatul, destul de mare, impreuna cu ceva grasime de peste au fost ingrediente de baza pentru adevarate delicatese pe paine prajita pregatite dupa retete mai vechi, invatate de la un unchi, mester bucatar – ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita sau ficatei si grasime de crap cu paine prajita.

Pestele este bine venit/ pregatit/ servit oricand in familia mea ! Destul de des ne omenim cu peste, de preferat proaspat, intreg – biban, platica, caras, stiuca, somn, crap, pastrav si file-uri de somon, fitofag sau crap salbatic. Cand au aparut cozile de somon, ceva mai ieftine, am cumparat si nu am avut de lucru sa ma laud la fetele din pescarie ce grozav le-am pregatit si cat de gustoase au iesit. De atunci nu am mai gasit la vanzare cozi de somon, doar capete si sira cu oase de pe care s-au scos file-urile. A trebuit sa ma pacalesc astfel, singur, pentru a 2-a oara, prima data fiind cand le-am invatat pe aceleasi fete cum se cauta pestele care are icre.

Prefer sa cumpar peste mare, la 1,5-2 Kg/ bucata, intreg, proaspat, care se poate curata la pescariile care se respecta, contracost sau sa-l curatam acasa (am omul meu, sotia, specialista in curatat peste, eu mai rar incumetandu-ma sa o fac).

Pe caldura pregatim peste la tigaie – peste dat prin malai si ou batut, prajit; cozi de somon cu creveti, avocado si legume la tigaie; trunchi de platica la tigaie cu legume si surimi, la gratar – cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici; platica cu porumb si sfecla rosie la gratar; trunchi de crap cu cartofi la gratar si mai rar la cuptor –  platica cu legume la cuptor; crap cu legume, lamai si portocale la cuptor; plachie de crap cum ii placea tatalui meu.

Avem in vedere destul de des si pregatirea pestelui la abur, impreuna cu legume de sezon – salate rapide cu legume facute la abur; cod cu salata de legume facute la abur; cotlet de crap cu legume la abur.

Preferam salate cu peste – salata din scrumbie de Dunare cu ceapa si castraveti murati; salata orientala cu ton si oua de prepelita; salata din scrumbie de Dunare, marinata; salata din hering afumat cu ceapa si maioneza.

Plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.
Plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o platica intreaga la 1,5-2 Kg, rosii, ardei gras, lapti si/ sau “limbi” de icre de peste, ceapa uscata si ceapa verde, usturoi, radacini de morcov, telina, patrunjel, marar si patrunjel verde, suc de rosii si ardei capia, ciuperci (optional), ulei de masline extravirgin, vin alb, sec, lamai, portocale, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin.

Platica proaspata se curata de solzi si la interior, se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs.

Platica curatata, spalata si scursa pregatita pentru asezonare.
Platica curatata, spalata si scursa pregatita pentru asezonare.

Pestele se unge cu putin ulei de masline extravirgin si se asezoneaza la interior si exterior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se stropeste cu zeama de lamaie si se lasa la macerat 10 minute, timp in care se pregatesc legumele.

Ingrediente

  • o platica intreaga,
  • rosii,
  • ardei gras,
  • ceapa uscata si ceap verde,
  • usturoi,
  • radacinoase – morcov, patrunjel, telina,
  • ulei de masline extravirgin,
  • lamai si portocale,
  • suc de rosii si ardei capia/ pasta de rosii/ rosii decojite la conserva.

Se pregatesc legumele pentru calire. Ardeii se taie fasii mai groase. Radacinoasele se taie rondele sau bastonase. Ceapa uscata se taie rondele. Ceapa verde se toaca marunt. Usturoiul uscat se taie felii subtiri.

Rosiile si verdeata se toaca marunt.

Rosii si verdeata tocate pentru plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.
Rosii si verdeata tocate pentru plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.

Legumele (fara rosii) sa calesc intr-o tigaie cu margini inalte in care s-a incins ulei de masline extravirgin.

Calire legume (fara rosii) in ulei de masline extravirgin.
Calire legume (fara rosii) in ulei de masline extravirgin.

Legumele se calesc in tigaie, amestecand cu o lingura din lemn.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare peste de solzi si la interior, spalare peste sub jet de apa rece, scurgere peste de apa.
  2. Ungere peste cu ulei de masline extravirgin. Asezonare peste cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Picurare zeama de lamaie si lasare la macerat 10 minute.
  3. Taiere legume, mai mare.
  4. Calire legume (fara rosii) in ulei de masline extravirgin.
  5. Adaugare rosii tocate marunt peste legumele calite si unduire, fara a se forma sos. Asezonare legume cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Picurare vin alb si zeama de lamaie.
  6. Legumele calite se pun intr-o tava de copt.
  7. In tava de copt se adauga lapti si/sau icre de peste, ciuperci conservate/ congelate (optional) si platica intreaga.
  8. Adaugare suc de rosii si ardei capia in tava de copt si pe platica, din belsug.
  9. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru 25-30 de minute la foc iute.
  10. Servire plachie de peste cu mamaliga.

Cand radacinoasele s-au muiat, in taigaie se adauga rosii tocate marunt. Se amesteca cu lingura din lemn pana se moaie si rosiile, fara a le lasa sa se transforme acestea in sos.

Se presara coaja de lamaie/ portocala data pe razatoarea mare pentru un gust deosebit al preparatului. Gurmetii de profesie vor sesiza cu siguranta gustul dulce-acrisor al preparatului.

Se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se presara verdeata tocat marunt. Se picura vin alb, sec si se stropeste cu zeama de lamaie/ zeama de portocale.

Pregatire amestec de legume cu rosii pentru plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.
Pregatire amestec de legume cu rosii pentru plachie de platica in sos de rosii si ardei capia.

Legumele se trasfera intr-o tava de copt mai mare. In tava se adauga crengute de cimbru, boabe de piper, foi de dafin.

Legume calite asezate in tava de copt.
Legume calite asezate in tava de copt.

Numai pentru deliciul gurmanzilor profesionisti si a gurmetilor adevarati ! In tava de copt se pot adauga lapti de peste si/ sau “limbi” de icre de peste. Se pot adauga si ciupercute congelate sau ciuperci in saramura, din cutie.

Platica intreaga se pune in tava de copt deasupra legumelor calite. In platica si pe platica se pun felii de lamaie si/ sau de portocala, decojite.

Nu este obligatoriu ! In tava de copt se pot pune cateva felii de lamaie si/ sau felii de portocale, nedecojite care vor da un gust usor amarui al preparatului ce poate compensa gustul dulce-acrisor al legumelor stropite cu zeama de lamaie/ portocale.

In platica si pe platica din tava cu legume calite se pun felii de lamaie decojita.
In platica si pe platica din tava cu legume calite se pun felii de lamaie decojita.

Pe platica si peste legumele din jur se toarna destul de mult din amestecul de suc de rosii si ardei capia.

Adaugare suc de rosii si ardei capia in tava cu legume calite si platica.
Adaugare suc de rosii si ardei capia in tava cu legume calite si platica.

Pentru a nu se arde legumele si sucul de rosii sa nu sece, tava de copt sa acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tava de copt cu legume si platica pregatita pentru coacere.
Tava de copt cu legume si platica pregatita pentru coacere.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 25-30 de minute (in functie de marimea pestelui), cca. 20 minute/ Kg de peste.

Preparatul se serveste cald cu mamaliga rece sau rece cu mamaliga calda. Cine poate crede ca un gurmete care se respecta, rezista ispitei culinare si nu indrazneste sa moaie in deliciosul sos ?!

Plachie de platica in sos de rosii si ardei capia-preparatul este gata servit.
Plachie de platica in sos de rosii si ardei capia-preparatul este gata servit.

Un pahar cu vin alb, dulceag, rece, nu poate lipsi de la un asa festin culinar.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati de retetele cu peste, bine venite in orice seson, dar in special in sezonul cald. Experimentati retete de tot felul cu peste si/ sau cu fructe de mare, nu de altceva, macar pentru a va convinge de ce statisticile oficiale arata ca locuitorii din zonele apropiate marilor si oceanelor lumii traiesc mai mult decat ceilalti unde apele mari lipsesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*