salata de dovlecei fierti si vinete coapte 15

Salata din dovlecei fierti si vinete coapte

Toamna, prin piete si market-uri, alergatura gospodinelor nu mai conteneste in cautarea legumelor preferate a fi conservate pentru iarna. Chiar daca rafturile din market-uri sunt pline de sticle si borcane cu fel de fel de conserve din legume, iar congelatoarele gem de pungi cu legume congelate rapid, gospodinele obisnuite cu gustul propriilor conserve, nu renunta usor la a le pregati in fiecare toamna.

Oare, chiar asa sa fie ?! Reclama se spune ca este sufletul comertului. Poate fi, in special, pentru cei care nu au cunostinte solide in domeniul reclamelor respective. Ma refer strict la conserve cand afirm ceva despre gust, aspect, continut. In cutie/ borcan regasesti leguma de pe eticheta. Cand deschizi cutia/ borcanul, aspectul te atrage. Dar gustul …. lasa de dorit de prea multe ori.

O eticheta pe care scrie – fara conservanti, aditivi, zaharuri, etc. atrage tanara gospodina, dar cand deschide conserva si se simte pregnant, gustul de amidon (o gospodina cu destula experienta la coada cratitei il simte imediat), ce sa mai creada ?! De cele mai multe ori, tanara gospodina nu crede ce i se spune si pare evident, dar cand mananca acelasi preparat pregatit cu legume conservate in familie, se intreaba de ce gustul difera si de multe ori, de ce preparatul sau se prinde de fundul cratitei, iar cel cu legume din conservele bunicii, nu !

Invatam permanent ! Sa inveti, nu este o rusine, nimeni nu s-a nascut invatat. Orice gospodina care se respecta invata din patanii. In mod normal, nu mai repeta greselile. Sau le repeta din motive care mie, personal, imi scapa. Timpul nu iarta si la un moment dat, tanara gospodina va avea la dispozitie doar raftul din market, nefiind interesata sau neavand timpul necesar, la vremea sa, sa invete de la bunica sau mama, cum se pregatesc propriile conserve pentru iarna. Vreau, sa cred, ca sanatatea mintii si a trupului intereseaza pe toata lumea, caz in care, in fiecare toamna, pregatirile pentru iarna, din fiecare familie, nu au cum sa dispara.

Din retetarul familiei mele ! Salatele din legume nu au cum sa lipseasca din retetarul familiei mele. Pregatim retete traditionale, asa cum le faceau bunica si mama – salata de vinete, salata de vinete, dovlecei si ardei capia; salata de ardei copti.

Pentru felul doi pregatim salate care se servesc obligatoriu la preparate din carne – salata de radacinoasesalata de dovlecei cu usturoisalata de ardei copti. Nu lipsesc de pe masa – salate rapide de sezon, salate rapide de vara.

La preparatele cu peste servim – salata din sfecla rosie coapta pe capac gratar, salata de sfecla rosie, salata de fasole verde, salata de dovlecei cu usturoi.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 15

Salata din dovlecei fierti si vinete coapte servita pe paine calda.

Ingrediente de trebuinta in reteta: dovlecei, vinete, ardei capia/ gogosari/ ardei gras, rosu, usturoi, verdeata (marar si patrunjel), ceapa verde, sfecla rosie, ceapa uscata, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, lamaie.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 2

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Coacerea ardeilor capia si a vinetelor.

Vinetele se coc direct pe flacara mare a aragazului.

Ardeii capia/ gogosarii/ ardeiul gras se coc pe o tava asezata direct pe flacara mare a aragazului.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 1

Coacerea vinetelor si a ardeilor.

De-ale gospodinei ! Mi-am zis, sa incerc, pare mai simplu si mai usor de copt, ardeii si vinetele in cuptorul aragazului, cum am vazut pe la tv, chiar la bucatari de renume implicati. Poate gresesc eu ceva, pe undeva ?! Gustul final al preparatelor, din punctul meu de vedere, nu are legatura cu savoarea obisnuita a preparatelor din legume coapte direct pe flacara/ jar.

Ingrediente

  • dovlecei mici, cruzi,

  • vinete, bine coapte, moi la cotor,

  • ardei capia,

  • usturoi,

  • ceapa verde,

  • ulei de masline extravirgin.

Ardeii si vinetele, coapte, se curata de coaja si se lasa la scurs intr-o sita.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 6

Vinetele coapte si ardeii copti, curatate(i) de coaja, se scurg intr-o sita.

Din ardeii capia copti, taiati fasii de 1 cm grosime, am pregatit o salata de ardei copti care se serveste langa salata principala.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 12

Salata de ardei capia copti, taiati fasii, cu rondele de ceapa uscata, ceapa verde si patrunjel verde.

Coacere sfecla rosie in cuptorul aragazului.

Am folosit reteta de la salata de sfecla rosie coapta.

salata de sfecla rosie Copy

Sfecla rosie coapta in tava de copt, in cuptorul aragazului.

Sfecla rosie coapta si curatata de pielita, se da pe razatoarea mare. Se amesteca, dupa gust, cu ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, otet de mere si miere/ zeama de lamaie, pentru a se obtine salata de sfecla rosie.

Salata de sfecla rosie coapta se serveste langa salata principala.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 13

Salata de sfecla rosie gata pregatita.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Coacerea ardeilor capia si a vinetelor.
  • Coacere sfecla rosie in cuptorul aragazului.
  • Pregatire ingrediente pentru salata propriu-zisa din dovlecei fierti si vinete coapte.
  • Pregatirea dovleceilor cruzi si a vinetelor coapte pentru salata.
  • Pregatire salata din dovlecei fierti si vinete coapte.
  • Montarea si servirea salatei din dovlecei fierti si vinete coapte.

Pregatire ingrediente pentru salata propriu-zisa din dovlecei fierti si vinete coapte.

Vinetele coapte au fost curatate de coaja si puse la scurs intr-o sita.

Ardeii capia copti au fost curatati de coaja si scursi intr-o sita.

Dovleceii cruzi (de preferat cat mai tineri, cu seminte mici si putine) se curata de coaja.

Cateii de usturoi se curata de coaja.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 3

Ingrediente de trebuinta in salata.

Dovleceii cruzi si curatati de coaja se taie rondele de 1,5-2,0 cm grosime.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 4

Dovlecei proaspeti curatati de coaja si taiati rondele.

Pregatirea dovleceilor cruzi si a vinetelor coapte pentru salata.

Rondelele de dovlecei cruzi se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 5

Rondele de dovlecei care se fierb in apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.

Dovleceii se fierb pana se moaie suficient pentru a putea fi zdrobiti usor.

Dovleceii fierti se pun la scurs intr-o sita.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 7

Rondele de dovlecei fierti care se scurg intr-o sita.

Vinetele coapte se toaca grosier, pe un tocator din lemn, folosind un cutit sau o lingura plata, din lemn, special(a) pentru tocat vinete.

Daca tot am copt vinete (am murdarit inevitabil, aragazul), am copt cu siguranta mai multe. Nu este o greseala daca pregatim o salata de vinete sau punem un pachetel cu vinete coapte, in congelator.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 16

Salata din vinete coapte.

Pregatire salata din dovlecei fierti si vinete coapte.

Se mixeaza un amestec de dovlecei fierti si vinete coapte, proportional, dupa gustul fiecarei gospodine. Pentru prima data (se verifica poftele, n-ai incotro) se mixeaza dovlecei fierti/ vinete coapte, amestec 1:1.

Fie ce-o sa fie ! Pofticiosii vor insista, sa simta gustul si altor amestecuri, in proportii diferite. Nu trebuie sa surprinda pe nimeni daca se doreste, sa se mixeze, doar dovlecei fierti pentru reteta care urmeaza.

Rondelele de dovlecei fierti si vinetele coapte, maruntite grosier, se mixeaza folosind un mixer vertical.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 8

Mixare amestec de dovlecei fierti si vinete coapte.

In timpul mixarii, in amestec se adauga, dupa gust, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin. Optional, se pot adauga cativa stropi de zeama de lamaie.

Cateii de usturoi se piseaza marunt folosind scula speciala pentru mujdei de usturoi.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 9

Usturoi pisat pentru salata de dovlecei fierti si vinete coapte.

Usturoiul pisat se freaca bine (pana devine o pasta) cu sare grunjoasa (atentie, se pune sare grunjoasa si la mixarea dovleceilor fierti impreuna cu vinetele coapte) si ulei de masline extravirgin, picurat.

Montarea si servirea salatei din dovlecei fierti si vinete coapte.

Amestecul mixat din dovlecei fierti si vinete coapte, se amesteca cu pasta de usturoi pisat pana se obtine o masa omogena, de culoare mai mult spre alb. Se foloseste o lingura din lemn sau mixerul.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 11

Salata din dovlecei fierti si vinete coapte, dichisita cu usturoi pisat.

Salata din dovlecei fierti si vinete coapte, dichisita cu usturoi pisat, se serveste pe felii de paine calda.

salata de dovlecei fierti si vinete coapte 14

Salata din dovlecei fierti si vinete coapte, dichisita cu usturoi pisat, servita pe felii de paine calda.

Pofta-i pofta, ce sa-i faci ?! Nu este o greseala daca se serveste salata din dovlecei fierti si vinete coapte, dichisita cu usturoi pisat, pe o farfurie intinsa, cu felii de paine calda alaturi si cateva linguri din salata de ardei copti si/ sau salata de sfecla rosie. Gurmetii profesionisti vor fi incantati.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Salatele de toamna servite la pranz sau seara, chiar la micul dejun, sunt delicii apreciate de pofticiosii familiei. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta. Daca tot coaceti si va incingeti langa aragaz, de ce sa nu coaceti mai multe legume ? Legumele coapte se pot pastra in pungi, la congelator. Vine iarna si nu stim cat de grea si lunga va fi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *