In calendar, toamna a sosit de ieri in mod oficial. Temperaturile sunt inca ridicate spre bucuria producatorilor de legume, dar si a gospodinelor interesate in a-si popula camara cu conserve si muraturi pentru iarna.
De-ale meteorologilor ! In fiecare an, meteorologii au grija, sa ne anunte din timp ca iarna nu va intarzia sa vina. Se pare ca va fi in sfarsit iarna si pe la noi. Personal, nu-i mai cred, ultima iarna, cu zapada adevarata si ger prelungit, sa fi fost pe la noi, in urma cu vreo 10-12 ani. Nepotelul meu, dezamagit fiind, iarna trecuta a apucat cu greu, sa stranga cativa bulgarasi de zapada, de pe la radacinile unor plante decorative puse in niste vedre uriase, pe marginea citadelei de beton din mijlocul orasului meu. Pe marginea platformei betonate ce acopera pasajul subteran, cei cativa copaci existenti, abia de erau ninsi.
Din retetarul familiei mele ! Ca in fiecare toamna din an, ne-am propus, sa pregatim de toate pentru iarna – muraturi taranesti, ardei in otet, gogosari in otet, zacusca cu ciuperci, suc de rosii, pasta de ardei si rosii, varza murata, dar si pungi cu rosii intregi, felii de ardei si gogosari, vinete coapte si ardei capia copti, in congelator.
Salatele din legume sunt bine venite in aceasta perioada de inceput de toamna. In familia mea, pregatim salate diverse, dintr-o singura leguma sau din mai multe legume, combinate. Verdeata (marar si patrunjel, mai rar leustean si uneori macris), usturoiul si/ sau ceapa sunt practic, nelipsite din aceste salate.
Pregatim salate simple – salata din sfecla rosie, salata de ardei copti, salata de fasole verde, salata de vinete, salata de conopida inmiresmata, salata de vinete, dovlecei si ardei capia, salata de dovlecei cu usturoi, salata de dovlecei fierti si vinete coapte. Unele din aceste salate le servim la felul 2 cu carne, dar si ca atare (la cina, in special), cu o felie de paine calda si/ sau putina telemea de oaie/ capra, data pe razatoarea mare, presarata deasupra.
Mai rar, pregatim salate ceva mai sofisticate – salata de rosii galbene, mozarella si sunca de Praga; salata de conopida cu maioneza, salate si alte preparate cu ardei copti. Aceste salate le servim ca atare, cu o felie de paine calda pentru muiat in deliciosul sos.

Salata de castraveti, altfel.
Ingrediente de trebuinta in reteta: castraveti, usturoi, iaurt gras, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, boia afumata de ardei, curcuma.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
Pregatire legume pentru salata.
Castravetii proaspeti se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece, se scurg si se sterg cu hartie absorbanta. Castravetii curatati se taie in cubulete.
Cateii de usturoi se curata de coaja si se faramiteaza prin scula de bucatarie speciala pentru mujdei de usturoi.
Verdeata (marar si patrunjel, optional frunze de busuioc) se toaca fideluta.
In salata se mai folosesc 3-4 linguri de iaurt gras, o lingura de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie, dupa gust.

Ingrediente gata pregatite pentru amestecare in salata.
Optional ! In loc de iaurt gras, se poate folosi smantana grasa diluata cu putin lapte dulce. Pofticiosii pot dori un preparat putin mai iute (se adauga boia de ardei dulce si boia de ardei iute) sau doar colorat (se adauga boia afumata de ardei dulce). Un preparat colorat in galben – portocaliu ii va atrage pe gurmanzii familiei – se adauga un praf de curcuma.
Ingrediente
castraveti proaspeti,
usturoi,
iaurt gras,
marar si patrunjel verde,
ulei de masline extravirgin,
zeama de lamaie.
Amestecare legume pentru salata.
Pentru a forma salata, legumele, uleiul de masline, zeama de lamaie, verdeata, sarea grunjoasa si condimentele se amesteca intr-un bol. Pentru amestecare se foloseste o lingurita de bucatarie cu coada lunga, nu mixerul. Nu ne dorim sa obtinem o pasta din castraveti si celelalte ingrediente. Castravetii dorim sa ramana cubulete in pasta formata din celelalte ingrediente.

Salata de castraveti, altfel, este gata pregatita.
Servire salata de castraveti, altfel.
Aceasta salata de castraveti se serveste cu legume – vinete, dovlecei, ardei copti, pregatite pane’ si/ sau chiftele din legume (varza, conopida, brocoli, dovlecei, amestec de radacinoase) pregatite pane’ in cuptorul aragazului.

Vinete pane’ si chiftelute din varza pregatite in cuptorul aragazului.
Legumele (vinete, dovlecei, taiate felii), buchetele de conopida fiarta in prealabil sau ardei copti, se tavalesc prin faina, ou batut, pesmet, ou batut si se aseaza in tava de copt. Tava de copt, in care s-a pus hartie de copt unsa cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, se introduce in cuptorul aragazului electric, pe treapta a 3-a, la program cu incalzire sus-jos si temperatura de 160-170 de grade C.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire legume pentru salata.
- Amestecare legume pentru salata.
- Servire salata de castraveti, altfel.
Legumele gata pregatite se servesc calde sau reci, cu salata de castraveti, altfel, pusa deasupra.

Legume pane’ si chiftelute din legume, pregatite la cuptor, servite cu salata de castraveti, altfel sau pasta de rosii si ardei capia.
Aceleasi legume pregatite pane’ sau chiftelute de legume se pot servi cu pasta de rosii si ardei.

Legume pane’ si chiftelute din legume, pregatite la cuptor, servite cu salata de castraveti, altfel sau pasta de rosii si ardei capia.
Salata de castraveti, altfel, dar si pasta de rosii si ardei pot fi servite si la cartofi gratinati sau la conopida gratinata.

Salata de castraveti, altfel, servita la cartofi gratinati.
Gustul pofticiosilor nu are limite ! Pofticiosii servesc aceasta salata de castraveti cu iaurt, altfel, chiar la o friptura de porc la gratar, la un peste la gratar si te miri pe la ce mancare de cartofi cu afumatura.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pe tarabe, legumele toamnei te imbie, sa le cumperi. Preparatele din legume sunt delicioase si sanatoase. Sa profitam din plin de beneficiile pentru sanatate ale acestor legume !