aperitiv consistent cu foietaj (12)

Aperitiv consistent cu foietaj

De cele mai multe ori, cand pregatesc aperitive, imi propun, sa stau cat mai putin prin preajma aragazului. Aperitivele consistente au un avantaj care nu este deloc de neglijat – pot fi servite nu numai ca aperitive, dar si la micul dejun, langa nelipsita cafea sau chiar la cina, impreuna cu o salata de sezon.

Zilele trecute, sotia fiind plecata, iar copii avand o treaba urgenta de rezolvat cu plecare din localitatea de domiciliu, primesc totala incredere a parintilor pentru a sta cu nepotelul, o zi intreaga. Nu putea fi o problema, ne intelegem bine, nepotelul a crescut si ne facem de lucru impreuna. Daca nu ar fi fost caldura aceasta, torida, puteam merge impreuna in parc, la racoare, sa ascultam ciripitul pasarelelor.

Chiar daca aveam ceva mancare gatita, mi-am dorit pentru micut, sa-l surprind cu ceva deosebit. Zis si facut. Inca de seara, cand mititelu’ era cu parintii, am intrat hotarat in bucatarie, sa pregatesc ceva nou pentru nepotel (aveam mai de mult timp in plan, respectiva reteta, doar o mai pitroceam si asteptam o ocazie potrivita). Toate ingredientele necesare le aveam in frigider.

Din retetarul familiei mele ! Cand obisnuim, sa servim masa in familie, la aniversari si sarbatori religioase, aperitivele nu au cum sa lipseasca din meniu. Pregatim aperitive specifice, de sezon – rulouri cu porcarele, pateuri, delicatese servite ca aperitive, rulouri cu porcarele si cas afumat, racituri de porc, sandvis banatean cu slanina afumata.

Cautam, sa surprindem pofticiosii familiei cu aperitive ceva mai elaborate, pline de savori ascunse – tartine cu peste afumat si unt, ardei capia copti, pane’; ardei picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline; paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor; foietaj in forme cu umpluturi aperitiv, ardei picanti umpluti cu branza de capra, in ulei de masline; braza cremoasa cu rozmarin, in aluat, la cuptor; zbarciogi cu smantana pe paine prajita; cartofi fierti inveliti in prosciuto, la cuptor.

aperitiv consistent cu foietaj (13)

Aperitiv consistent cu foietaj.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat foietaj cu unt (gata pregatit, pachet cumparat din market), muschi de porc, afumat, crenvusti de vita, telemea de oaie, cas afumat, de vaca; oua de gaina, seminte de susan, mustar, ulei de masline extravirgin/ unt topit.

Cumparare ingrediente folosite in reteta.

Foietajul cu unt, refrigerat, se cumpara din market. Poate fi tinut in frigider, 1-2 zile, fara sa-si piarda din fragezime. Pachetele cumparate (din pacate, cumperi cand gasesti, mai multe pachete, nu doar cand ti-ai propus, sa pregatesti ceva anume). Pachetele se pot pastra in congelator, 2-3 saptamani, fara sa se faramiteze dupa decongelare. Inainte de folosire, pachetele se scot de seara in frigider, sa se decongeleze treptat.

Crenvusti din carne de vita se cumpara direct de la producator care respecta reteta traditionala. Sunt pregatiti in mat de oaie, nu in plastic. Se cumpara refrigerati, proaspat expusi in galantar. Se pot pastra in frigider, 2-3 zile, fara a deveni matul, lipicios. Nu au nicio legatura cu ceilalati crenvusti, expusi in galantarele din market, din carne de porc/ carne de pui/ carne de curcan sau cu polonezii. Se pot cumpara numai direct de la producator, din magazinele proprii ale acestuia si de la cativa mici comercianti, numai pe baza de comanda ferma, facuta cu cateva zile inainte.

Muschiul de porc, afumat, se cumpara din macelarii, feliat in fata ta, din calup.

Ouale de gaina sunt din cele proaspete, cumparate de la precupete cunoscute, din piata, dimineata, la prima ora, sa nu apuce sa le picneasca toropeala.

Telemeaua de oaie si casul de vita, afumat, sunt produse de producator, cumparate din magazinele proprii.

Mustarul preferat il caut pe raft, in market. Stiu ce contine (scrie pe eticheta), dar inca, nu am preparat singur, mustar, desi am o reteta de mai mult timp. Candva, oate voi incerca si reteta respectiva.

Caut in rafturi, in market, ulei de masline extravirgin, de preferat, original din Creta.

Untul proaspat il cumpar direct de la producator, din magazinul propriu.

Susan alb si negru se gaseste in magazinele cu produse naturiste.

aperitiv consistent cu foietaj (1)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Ingrediente

  • aluat foietaj cu unt,

  • muschi de porc, afumat,

  • crenvusti din carne de vita,

  • telemea de oaie,

  • cas afumat, din lapte de vaca,

  • unt proaspat,

  • susan,

  • mustar.

Pregatire rulou din foietaj cu unt, umplut cu ingrediente.

Pachetul de foietaj, refrigerat, se desface din plastic. Foietajul se intinde pe un calpator, pastrand hartia invelis a aluatului.

Secretul gospodinei ! Aluatul asezat cu hartia direct pe talerul din lemn, se intinde usor, cu mana. Nu folosim sucitorul, riscam sa rupem aluatul. Pastram hartia, ne va usura, sa rulam aluatul cu umplutura inauntru.

aperitiv consistent cu foietaj (2)

Foaie de aluat intinsa pe talerul din lemn.

Foaia de aluat intinsa pe talerul din lemn se unge cu un strat (gros, dupa gust) din pasta de mustar dulce.

aperitiv consistent cu foietaj (3)

Foaia de aluat cu unt a fost unsa cu mustar dulce.

Feliile subtiri din muschi de porc, afumat, se aseaza pe stratul de mustar dulce.

aperitiv consistent cu foietaj (4)

Feliile subtiri din muschi de porc, afumat, au fost asezate pe stratul de mustar dulce.

Branza telemea de oaie si casul din lapte de vaca, afumat, se dau pe razatoarea mare.

Branzeturile date pe razatoarea mare se imprastie omogen (strat gros, dupa gust, mai consistent), deasupra feliilor din muschi de porc, afumat.

aperitiv consistent cu foietaj (5)

Branzeturile date pe razatoarea mare s-au imprastiat omogen pe feliile din muschi de porc, afumat.

Bucati intregi, din crenvusti de vita, se adauga pe o margine a aluatului, in stratul de branzeturi date pe razatoarea mare.

aperitiv consistent cu foietaj (6)

Crenvustii din carne de vita s-au asezat in stratul de branzeturi, pe o latura mare a aluatului cu unt.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare ingrediente folosite in reteta.
  • Pregatire rulou din foietaj cu unt, umplut cu ingrediente.
  • Rularea aluatului cu umplutura, portionare rulou.
  • Coacerea bucatilor rulate, de aluat cu unt, umplute.
  • Montarea si servirea aperitivului.

Rularea aluatului cu umplutura, portionare rulou.

Operatia urmatoarea necesita oarece indemanare. Nimeni nu s-a nascut bucatar. Indemanarea se capata prin exercitiu.

Folosind marginea hartiei ce protejeaza aluatul cu unt, in pachet, se ruleaza foaia de aluat, cu umplutura cu tot, din aproape in aproape. Se inchid capetele foii de aluat umplute, prin usoara apasare a marginilor de aluat, cu degetele mainii.

aperitiv consistent cu foietaj (7)

Rulou din aluat cu unt, gata umplut.

Ruloul din aluat, cu umplutura cu tot, se sectioneaza in rondele/ bucati de 2 cm grosime.

Secret bine pastrat ! Pentru sectionare, se foloseste un cutit cu lama subtire, trecut prin apa calda, sa nu se prinda aluatul taiat de lama cutitului, in timpul sectionarii.

Rondelele de aluat cu umplutura se aseaza intr-o tava de copt, pe hartie de copt unsa cu ulei de masline extravirgin/ unt topit.

aperitiv consistent cu foietaj (8)

Rondele de aluat cu umplutura asezate in tava de copt.

Coacerea bucatilor rulate, de aluat cu unt, umplute.

Se bate galbenus de la oua de gaina, cu putina sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

aperitiv consistent cu foietaj (9)

Galbenus de ou, asezonat si batut.

Rulourile umplute se ung cu galbenus de ou, batut cu furculita/ telul. Pentru ungere se foloseste o pensula de bucatarie.

Deasupra oului batut se imprastie seminte de susan.

aperitiv consistent cu foietaj (10)

Rondele de aluat, umplute, pregatite pentru coacere in cuptorul aragazului electric.

Rulourile de aluat cu umplutura au fost unse cu ou batut. S-au imprastiat seminte de susan, pe deasupra oului batut.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a a cuptorului. Se fixeaza program de incalzire sus-jos cu ventilator, la temperatura de 175 grade C.

Se urmareste coacerea prin geamul cuptorului de la aragazul electric. Ne dorim doar o rumenire usoara a aluatului. Timpul de coacere (35-40 de minute) este in functie de marimea rondelelor de aluat, consistenta umpluturii si stratul de galbenus de ou batut.

aperitiv consistent cu foietaj (11)

Rondele de aluat umplute, gata coapte in cuptorul electric al aragazului.

Montarea si servirea aperitivului.

Rondelele de aluat, umplute, gata coapte, se scot pe un platou de prezentare.

aperitiv consistent cu foietaj (14)

Rulouri din aluat, umplute, gata coapte.

Aperitivul se serveste cald. O rosie galbena, langa rulourile servite, poate atrage privirile si sa faca sa freamate narile pofticiosilor.

aperitiv consistent cu foietaj (12)

Rulouri de aluat cu unt, umplute, coapte, gata servite.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am lasat pentru finalul retetei de azi, discutia intre noi, mosu’ (adica eu), versus mititelu’ meu. Dupa ce a ciugulit, neincrezator (ce mi-o fi dat mosu’ sa mananc ?!), aluatul crocant, a gustat din umplutura si mieros, m-a intrebat – placinta cu mere nu ai ?! Am abordat rapid, planul de rezerva – masa de pranz cu piure’ de cartofi si crenvusti din carne de vita, fierti (adevarati, facuti de producator dupa reteta de pe vremuri). Salata de varza rosie, preferata micutului, nu avea cum sa lipseasca. In orice caz, preparatul (fie aperitv sau cina) este de calitate, satios, gustos si bine morositor. Mi-am propus, sa incerc si alte umpluturi, acum ca tot mi-am format mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *