A mai trecut un an. Ne pregatim sa intram in noul an cu voiosie, sa uitam de toate cele care ne-au stresat pe toti, in anul care a trecut (pandemie, razboi, scumpiri). Sa sarbatorim si sa ne bucuram impreuna, sa ne dorim numai bine si griji cat mai putine. Sa ne sarutam si sa ne uram sanatate si fericire cat cuprinde sub crenguta de vasc verde atarnata la lustra din holul casei.
La trecerea dintre ani, sa aprindem luminitele si lumanarile din brad, sa dam foc la artificii, sa ne cantam „Multi ani traiasca !” Poate facem si o poza de grup pentru a ne aminti in anii care vor veni. Sa nu-i uitam nici pe cei plecati dintre noi.
Din retetarul familiei mele ! Ca de fiecare data, pentru trecerea dintre ani si pentru primele zile din noul an pregatim de toate. Nu vor lipsi aperitivele de iarna (toba, caltabos, slanina afumata, sorici, lebar), pate-uri diverse (cu branza, cu carne si cu ciuperci), dar si surprize – delicatese servite ca aperitive, tartine rapide cu peste, foietaj in forme cu umpluturi aperitiv.
Pe masa de revelion, nu are cum sa lipseasca salata de boeuf, friptura de curcan si friptura de porc, cozonac si multe alte dulciuri.
Muraturile taranesti si muraturile in otet vor sta de straja la carnea cea grasa.
Pentru primele zile din noul am, pregatim un aperitiv cald, rulada – rulada din piept de curcan umplut cu muschiulet de porc, rulada din piept de curcan umpluta cu ciuperci si mozarella.
Ca sa ne dregem stomacul greu incercat, nu are cum sa lipseasca ciorba de potroace si supa de curcan cu taietei de casa.
Vom continua cu sarmale din carne de curcan si piftie din ciolan de porc.
Ca fel principal pregatim la iuteala, fripturi la tigaie din muschiulet de porc si din piept de curcan, pe care le servim calde, cu o garnitura din piure’ de cartofi sau varza murata calita.
Ce sarbatoare este aceea fara tuica fiarta si vin alb sau vin rosu, la alegere ?
Nu se poate altfel ! Tineretul familiei sarbatoreste impreuna cu cativa amici, doar momentul trecerii dintre ani, separat de noi bunicii si nepotelul. Mititelul nostru are program de somn pana sa trecem in noul an si trebuie supraveghet.
Pe noi bunicii, trecerea dintre ani ne va gasi in fata, cu cateva pateuri, o friptura de porc la tigaie, prajituri si o cupa de sampanie. Cum intampina Anul Nou, in apropiere, vor veni si copiii, sa ciocnim un pahar de sampanie. Dupa ciocnirea paharului traditional, se reunesc cu amicii lor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ceafa de porc, ciuperci, unt proaspat, smantana grasa, ulei de masline extravirgin, untura de porc, ceapa uscata, catei de usturoi, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie, vin alb.
Pregatire ingrediente pentru reteta.
Am gasit ciuperci sitachi, albe si brune, de cultura. Nu stiu daca sunt romanesti sau aduse in market de la furnizori externi. Chiar daca in congelator pastrez cateva pungi cu ciuperci culese de mine in toamna (ghebe, ciuperci albe de camp, hribi), oparite, ori de cate ori gasesc astfel de ciuperci, le cumpar. Ar fi un pacat gastronomic, sa le oparesc si sa le congelez. Nu pot fi pastrate in ambalajul lor (chiar daca acesta este unul special), decat maxim 1 saptamana, fara a se vesteji si fara a mucegai miceliul cu care sunt prinse in manunchi.

Secretul gospodinei ! Se indeparteaza miceliul ciupercilor cat mai aproape posibil, de capatul coditei care este frageda. Numai inainte de a fi puse in tigaie, ciupercile se scot din ambalajul lor ermetic, se trec preventiv (sunt de regula, curate), pe sub jet de apa rece, se scurg de apa intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Bucata intreaga cumparata, din ceafa de porc, se feliaza la o grosime de 1,5-2,0 cm. Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) se toaca marunt.
Ceapa uscata se taie cubulete.
Usturoiul se feliaza subtire.
Optional, in reteta se poate folosi si ceapa si usturoi verde.
Ingrediente
ceafa de porc,
ciuperci proaspete,
unt proaspat,
smantana grasa,
ulei de masline extravirgin,
verdeata (frunze de busuioc, marar si patrunjel),
lamaie.
vin alb, sec.
Prepararea propriu-zisa a retetei.
Ne dorim sa servim preparatul cald. Se va lucra la 2 tigai, in paralel.
Intr-o tigaie se prajesc la foc potrivit, felii din ceafa de porc, in putina untura de porc.
In cealalta tigaie se vor pregati ciupercile la foc mare. Tigaia aceasta se va tine in mana pentru a nu arde ingredientele.
In tigaia pentru ciuperci, se calesc cubuletele de ceapa uscata si feliile subtiri de usturoi, in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Nu ne dorim ca ceapa sa se arameasca, doar sa se moaie putin.

Avem in vedere, sa intoarcem in tigaie, bucatile din ceafa de porc.
LISTA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente pentru reteta.
- Prepararea propriu-zisa a retetei.
- Montarea si servirea preparatului.
Cand ceapa s-a muiat putin, in tigaie se adauga ciupercile.

Se amesteca in tigaie folosind o lingura din lemn, cu grija, sa nu se rupa cupercile. Nu ne dorim ca ciupercile sa se caleasca prea mult, doar cat sa ramana crocante.

In tigaia pentru ciuperci se adauga 2-3 bucati de unt proaspat si 3-4 linguri de smanatana grasa care vor da consistenta, aspect si gust deosebit preparatului nostru.

Se amesteca in tigaie folosind lingura din lemn. Se picura zeama de lamaie si/ sau vin alb, sec.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Prajire ceafa de porc. Ceafa de porc este gata prajita atunci cand feliile de carne sunt rumenite pe ambele parti. Se picura vin alb, sec.
Atentie, frige si nu are gura sa strige ! Indraznetii pot flamba carnea, dar cu atentie, sa nu le ia foc parul de pe maini, cand se aprind vaporii de alcool degajati din preparat.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Dichisire ciuperci. In tigaia cu ciuperci se adauga verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.
O gospodina grijulie cu sanatatea familiei sale alatura rosii pe farfurie. Rosiile fie ele vinetii, rosii sau galbene (putin mai acrisoare) merg de minune cu acest preparat.

Preparatul se poate servi cu paine prajita.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vin alb, demidulce.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti gasi pe mapamond ! Imi este greu sa cred ca poate fi cineva care sa nu intimpine Anul Nou in spirit traditional. Aceasta reteta poate fi surpriza gospodinei pentru oaspetii sai.