In general, se poate sustine ca prepararea pastelor fainoase se abordeaza de catre gospodinele aflate in criza de timp, ca solutie de avarie. Ar mai fi si drumul prin market la vitrina cu preparate/ semipreparate, dar nu sunt multe gospodine care se respecta, sa apeleze la asemenea solutii.
Bate gongul la ceasul din coltul strazii si gospodina care trece prin apropiere spre casa este tot cu gandul la ce va pune pe masa pentru cina.
Incet, incet, toti ai casei se intorc acasa, fiecare de pe unde a avut treaba, ultima fiind gospodina care intre timp si-a facut deja planul si a cumparat de la magazinul din coltul strazii ce stie ca-i lipseste din camara sau din frigider pentru a pregati niste paste fainoase.
Prevederea este si mama intelepciunii culinare ! De obicei, cand ajungi prin market, ai la tine o lista cu cumparaturi pe care intentionezi sa le faci. Este doar motivul.
Trecand printre rafturi iti amintesti si de alte produse care mai lipsesc prin camara sau prin frigider. Iti iau ochii si ceva oferte speciale sau produse la care nu te-ai gandit la plecarea de acasa.
Umpli cosul si cand ajungi la casa de marcaj constati ca ai dublat suma pe care intentionai sa o cheltuiesti. In fine, daca ai achizitionat si niste paste fainoase, ceva branzaturi, o duzina de oua, chiar mezeluri (nu le cauta pe cele ieftine …), fructe de mare, aluaturi (cu unt, nu cu margarina) si placinte congelate, pentru retete de pregatit rapid, te poti considera o persoana fericita.
Din retetarul familiei. In familia mea pastele fainoase au un rol bine stabilit. Am mostenit retete de la mama, cele mai multe cu paste fainoase si branza telemea de oaie – macaroane cu branza ca la mama acasa, macaroane cu branza si stafide sau cu paste fainoase si carne tocata – macaroane cu carne cum facea mama, macaroane cu carne tocata specialitatea mamei mele.
In timp, in retete am adaugat si unele ingrediente agreate de mine – pene cu branza, smantana si cascaval la cuptor; macaroane cu carne, branza si cascaval.
Am abordat si cateva sofisticanii culinare avand ca baza – paste fainoase – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete cu sos de urzici si peste prajit, spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea, paste integrale cu hribi si parmezan.
Greu de inlocuit ciupercile din retetele cu paste fainoase. Cand imi propun sa pregatesc paste fainoase cu ciuperci, abordarea este de anvergura, in sensul ca folosesc tot felul de ciuperci, cel mai adesea din cele proaspete (in sezonul de cules ciuperci), dar si din cele oparite, scurse si congelate (in extrasezon de cules ciuperci) – hribi, ciuperci albe/ brune, pleorotus, craite, ghebe, ciuperci de plop/ nuc, galbiori, nane, etc.
Chiar daca am retete in care folosesc doar nu anume fel de ciuperci – ciuperci pane’, pane’-uri de nane (nane), ciuperci trase in unt servite pe paine prajita (craite, hribi), de multe ori in retetele mele, pentru o savoare suplimentara folosesc mai multe soiuri de ciuperci, amestecate.
Nu este niciun secret ! Culeg ciuperci din padure, crang/ zavoi/ campie, dar numai pentru uzul familiei. Nu recomand nimanui sa culeaga ciuperci daca nu le cunoaste.
Amintiri, amintiri …. ! In urma cu multi ani, copil fiind, mergeam cu bunica la cules de ciuperci pe izlazul comunal, din Treapturi pana la poalele padurii din Magura Slatiorului. Atunci am invatat de la bunica sa caut locurile cu ciuperci, sa deosebesc felurile de ciuperci si bureti, dar si cum sa culeg ca sa ramana micelii si pentru anii ce vor urma.
Sfatul bunicii era sa avem fiecare un bat la indemana, sa ne aparam de caini. Cu batul cautam mai mult pe sub frunze. Cainii chiar daca erau prin zona, isi vedeau de treaba lor, mai rar ne latrau.
Cand copiii mei erau mici plecam cu ei pe dealuri, prin aceleasi locuri pe unde in copilaria mea am fost cu bunica. In sezon gaseam si ciuperci, nu veneam cu plasa goala.

Ingrediente de trebuinta in reteta: macaroane groase, amestec de ciuperci albe, de camp si hribi, ceapa verde, ceapa uscata, usturoi, rosii/ suc de rosii/ pasta de rosii, frunze de busuioc, cimbru, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire ciuperci pentru calire.
In reteta am folosit un amestec de ciuperci albe, de camp si hribi, din cele culese si congelate in primavara cand ploile au fost din abundenta si ciupercile asemenea.
Hribii culesi in primavara i-am oparit, scurs de apa si pus la congelator in pungi din plastic alimentar.

La fel am procedat si cu ciupercile albe, de camp, culese in iunie-iulie.

In aceasta reteta am folosit ciuperci oparite si congelate.

Ciupercile congelate se folosesc ca atare, fara a se lasa sa se decongeleze.
Ingrediente
macaroane groase,
ciuperci congelate – albe si hribi,
rosii/ suc de rosii,
ceapa verde,
frunze de busuioc,
crengute de cimbru.
Alternativa culinara. Nu este nicio greseala daca in reteta se vor folosi ciuperci proaspete.
Calire ciuperci in amestec de unt si ulei de masline extravirgin.
Inabusire ciuperci. Intr-o tigaie cu margini inalte se inabuse in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, sub capac, ceapa uscata taiata solzi, ceapa verde tocata marunt si usturoiul uscat feliat subtire.
Ciupercile inghetate se taie in bucati potrivite ca marime folosind un cutit mare, bine ascutit. Se foloseste cutitul bucatarului.
Secretul bucatarului ! Pentru a se putea taia, ciupercile congelate din punga (numai partea de ciuperci care ne-am propus sa o folosim) se trec pe sub jet de apa rece si se scot guguloi din punga. Ciupercile din guguloi se taie la dimensiunile dorite. Restul ciupercilor din punga se reintroduc in congelator.
Exista o solutie mai convenabila, cu conditia sa ai suficient spatiu in congelator ! Cand oparesti ciuperci poti sa congelezi in pungi atatea ciuperci cate folosesti intr-o singura reteta. Exista insa un dezavantaj – nu prea stii cate ciuperci folosesti intr-o anumita reteta deoarece poti pregati cantitati diferite din preparatele finale.
Lista cu ordinea operatiilor culinare care se desfasoara.
- Inabusire sub capac, ceapa si usturoi in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Calire ciuperci inghetate impreuna cu ceapa inabusita. Asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie.
- Adaugare suc de rosii peste ciupercile calite.
- Fierbere paste fainoase.
- Adaugare paste fainoase fierte in sucul de rosii cu ciuperci. Amestecare ingrediente pana sosul si ciupercile adera la pastele fainoase.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse. Preparatul se serveste cu verdeata (frunze de busuioc, patrunjel, marar) tocata marunt.
Calire ciuperci. Ciupercile nedezghetate se adauga peste legumele inabusite si se calesc la foc mare. Nu se pune capacul pe tigaie, deoarece din ciupercile inghetate trebuie sa se elimine lichidul.

Ciupercile calite se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura zeama de lamaie.
Adaugare suc de rosii peste ciupercile calite si asezonate.
Peste ciupercile calite si asezonte se adauga suc de rosii. Se da in cateva clocote.
Alternativa culinara. Daca nu ati pregatit inca sucul de rosii se pot folosi rosii proaspete, pregatindu-se anterior suc de rosii (decojite, maruntite si date in fiert in putin ulei de masline extravirgin) din acestea.

Fierbere macaroane in apa cu sare grunjoasa.
Intr-o oala de fiert se pune apa rece cu sare grunjoasa. Cand apa a dat in clocot, se adauga macaroanele, in evantai. Macaroanele se fierb cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachet.

Amestecare macaroane fierte in sosul de rosii si ciuperci.
Secret bine pastrat de profesionisti. Macaroanele fierte nu se scurg complet de apa.
Macaroanele se iau din cratita unde au fiert folosind polonicul special pentru paste fainoase, care lasa sa se scurga apa, dar fara a ajunge la sec. Macaroanele fierte se adauga in tigaia cu sos de rosii si ciuperci calite.

In tigaie se amesteca folosind lingura mare de bucatarie sau spumiera.
Secret bine pastrat de profesionisti ! Pe masura ce se amesteca, se adauga, treptat, cu polonicul pentru supa, din apa in care au fiert pastele fainoase. Apa va fi absorbita de preparat umfland pastele fainoase atat cat este necesar. Sucul de rosii si ciupercile adera la pastele fainoase.
Montare si servire preparat.
Preparatul se decoreaza cu verdata (frunze de busuioc, patrunjel si marar) si se serveste pe farfurii intinse.

Aceast preparat poate fi servit ca reteta de post, fara a adauga unt proaspat, doar ulei de masline extravirgin cand se inabusa ceapa.
Alternativa de servire ! Nu toti pofticiosii doresc un preparat de post. La acest preparat se pot servi carnati de bere prajiti in ulei de rapita.

Nu este nicio greseala daca la acest preparat se serveste o salata de sezon.

Pe canicula, un pahar cu bere rece este bine venit spre bucuria gurmanzilor si gurmetilor de-o potriva.
Pofta buna voi frati gurmeti si voi frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pastele fainoase sunt recomandate de catre nutritionisti in dieta sportivilor de performanta, deoarece dezvolta forta si puterea de concentrare. Aceeasi nutritionisti evita pastele fainoase in recomandarile lor pentru slabit sau pentru mentinerea siluetei. Ce sa mai crezi ?! In retetarul oricarei familii este greu de presupus ca pastele fainoase vor fi ignorate.
Am vazut ca se recomanda ciuperci albe si hribi la reteta de mas sus. Oare as putea sa fac si cu ciuperci shiitake?
Puteti folosi ce ciuperci agreati. Aroma preparatului poate fi diferita.
Daca veti folosi ciuperci de camp sau de padure veti constata ca aroma este mult mai pronuntata decat folosind ciuperci crescute in ciupercarie.