Sf. Ion a fost ultima sarbatoare crestineasca din iarna si este momentul sa incepem o cura de potolire a organismului, greu incercat. I-am sarbatorit pe Ionii actuali si i-am cinstit cum se cuvine pe Ionii plecati dintre noi.
Retetarul familiei din aceasta perioada se bazeaza pe mancaruri si mancarici fara carne, doar cu legume, moment in care conservele facute in toamna incep sa-si faca simtita prezenta si sa-si arate rostul aparand ca ingrediente principale in preparatele gospodinei. Este momentul ca toate gospodinele sa se mandreasca cu pregatirile lor din toamna, chiar daca rafturile market-urilor sunt pline cu legume proaspete (?!) aduse de peste mari si tari, rareori cu legume recoltate de prin serele romanilor.
Alegerea apartine fiecarei gospodine in parte ! De pe rafturile din market te imbie vizual, sa cumperi, tot felul de reclame care mai de care mai colorate, lipite pe borcanele si sticlele cu conserve de legume pentru gatit. E mult pana citesti pe eticheta producatorului, fie el roman sau strain, te convingi ce conservanti si/ sau aditivi regasesti in compozitie si nu ai cum sa nu te gandesti la conservele tale preferate, din propria camara sau din balcon puse de cu toamna.
De-ale noastre romanesti, metehne vechi, cu aceiasi actori ! Priveam in urma cu cateva zile pe tarabele din piata unde comercianti ai nimanui (fiscul sau primaria daca nu-i verifica inseamna ca sunt ai nimanui, nu ?!) etaleaza gramezi de legume si fructe – toate produse in Romania, dupa cum scrie pe “reclama” si toate de calitatea I-a (sa fim seriosi !). Culmea, intr-un colt al pietei dau peste o veche cunostinta care toata vara a vandut numai legume ecologice, romanesti (mi-a aratat niste documente emise de Directia agricola din judet). Marfa acesteia era cu siguranta romaneasca – picnita de ger, plina de pete si fara vreo minima atractie comerciala.
In familie pregatim mancare de cartofi (de regula cu cartofi noi) drept garnitura la carne – mancare de cartofi cu pulpa de gaina, mancare de cartofi cu ceafa de porc la gratar, mancare de cartofi cu afumatura. Pregatim si tocana cu cartofi si carne – tocana de berbec cu cartofi noi, tocanita de cartofi cu coaste de porc, tocanita din aripi de curcan.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, ciuperci uscate, ceapa, usturoi, marar si patrunjel verde, amestec de rosii si ardei din conserva, suc de rosii/ pasta de ardei si rosii din conserva, foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru uscat, sare grunjoasa, ulei de rapita, unt proaspat sau numai untura de pasare.
Oarece secret culinar ! In primavara, pe la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, cand pe piata apare leurda verde, 2-3 frunze tinere, taiate subtire, adaugate o data cu calirea legumelor vor da un gust deosebit acestui preparat.
Ingredients
- cartofi (de preferat cartofi rosii, mai mari),
- untura de pasare,
- amestec de rosii si ardei din conservele toamnei,
- suc de rosii/ pasta de rosii si ardei din conservele toamnei,
- ciuperci uscate.
Pregatirea legumelor pentru calire ! Ceapa (rosie si alba) se toaca rondele subtiri. Usturoiul se feliaza subtire. Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa calduta si se taie in bucati mari.
Intr-o cratita se incinge un amestec de ulei de rapita si unt proaspat sau doar untura de pasare.
In untura de pasare topita se caleste ceapa si usturoiul. Nu se adauga apa, au destula apa legumele.
Cand ceapa a devenit sticloasa si s-a muiat putin se adauga amestecul de rosii si ardei. Se continua calirea pana incepe sa se formeze un sos de rosii.
Condimentarea preparatului ! Este momentul sa se adauge condimentele – boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, sare grunjoasa (doar un praf, conservele pregatite de toamna au sare suficienta).
Directions
- Calire amestec de ceapa uscata (rosie si alba) si usturoi in untura de pasare bine incinsa.
- Continuare calire dupa adaugare amestec de rosii si ardei de la conserva pana se formeaza un sos de rosii.
- Adaugare cartofi taiati in felii mari si suc de rosii/ pasta de rosii si ardei.
- Condimentare preparat.
- Inabusire cartofi in sos de rosii cu capacul pus pe cratita.
- Rehidratare ciuperci uscate in putin apa rece.
- Adaugare in preparat ciuperci uscate si rehidratate impreuna cu apa de rehidratare. Dare in cateva clocote pentru omogenizare gusturi.
- Servire preparat cu verdeata tocata marunt, deasupra, in farfurii intinse.
In cratita se adauga sucul de rosii sau pasta de rosii si ardei si cartofii taiati bucati mari.
Cartofii se vor inabusi cu capacul pus pe cratita, la foc potrivit.
In timpul fierberii cartofilor se pun la muiat in putina apa rece cateva firisoare de ciuperci – trambita piticului (ciuperci negre) sau hribi uscati de cu toamna.
Pentru savoarea deosebita a preparatului ! Ciupercile uscate, hidratate, impreuna cu apa in care s-au hidratat se adauga in cratita cu cartofi si legume, fierte. Se da in cateva clocote sa mai scada sosul de rosii.
Cand preparatul este gata, in cratita se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt. Nu este nicio greseala daca se adauga si leurda tocata subtire si/ sau ceapa verde tocata marunt.
Preparatul se serveste cald, in farfurii intinse incalzite (daca s-a pregatit cu untura de pasare).
Muraturile taranesti nu pot lipsi de langa acest preparat.
Nu este o greseala daca acest preparat se serveste cu castraveti proaspeti.
Tot este ger afara ! O cescuta cu tuica de prune, fiarta cu 5-6 boabe de piper va fi bine primita de toti pofticiosii si in plus va fereste de gripa care bantuie.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa gatiti acest preparat in propria bucatarie, chiar daca nu ati mai facut-o pana acum. Incercarea moarte nu are. In plus, cu siguranta nu veti regreta. Savoarea preparatului va convinge pe cei indrazneti si de ce nu, pe cei doar curiosi.