tocanita din aripi de curcan 10 Copy

Tocanita din aripi de curcan

Sarbatorile religioase fie ele de iarna sau de primavara, petrecute in familie, au tot mai multa cautare cand treci de o anumita varsta. Parca nu iti mai prieste zgomotul intens (muzica aia data la maxim nu am sa o inteleg niciodata, desi copiii imi spun ca se face intentionat ca sa nu intelegi nimic din ceea ce se canta ?!) si ingramadeala. Preferi rudele apropiate si propria familie, fara prea mare pompa si agitatie, cu toate mancarurile traditionale pe masa, fara cine stie ce sofisticanii culinare.

Sarbatoarea este sarbatoare indiferent unde o petreci ! Anul acesta am sarbatorit Craciunul intr-un decor mirific, de iarna, la poalele padurii de pe malul Oltului, cu copiii, la cuscri. Nu aveau cum sa lipseasca porcarelele, piftia de porc, sarmalele cu carne de porc, prajeala de afumatura la tigaie si cozonacul. La trecerea dintre ani, am fost doar eu si sotia si am sarbatorit in doi la botul calului.

Dupa sarbatori se cere o detoxifiere generala ! Multi ar zice ca trebuie sa servim ceva fara carne, cu legume. Mai greu cu gurmetii de ocazie si cu gurmanzii profesionisti. Trebuie sa recunosc ca nu prea stiu a gati fara carne si nici nu pot sustine ca prefer mancarurile fara carne.

Tocanitele si tocanele sunt preparate obisnuite in retetarul familiei ! Le pregatim simple – tocanita de ciuperci, tocanita cu hribi de padure, dar si cu carne de pui/ gaina – tocanita din piept de pui, praz si pleorotus, cu carne de curcan, cu carne de porc – tocanita de cartofi cu coaste de porc, cu carne de vita/ vitel – tocana din coada de vita, cu carne de oaie/ miel/ ied – tocana cum pregatesc ciobanii la stana, tocana de berbec cu cartofi noi, tocana din coaste de miel, cu maruntaie de tot felul – tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din inima si rinichi de vitel, tocanita din pipote de curcan, cu porcarele sau cu fructe de mare – tocana din fructe de mare si peste.

Tocanita din aripi de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aripi de curcan/ aripi de pui/ aripi de gaina, cartofi, ceapa uscata si ceapa verde, usturoi, rosii/ suc de rosii/ pasta de rosii, marar verde, ardei gras, ulei de masline/ untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta pentru tocanita din aripi de curcan.

Ceapa uscata si ceapa verde se toaca rondele. Usturoiul se feliaza subtire. Cartofii se curata de coaja. Ardeiul gras se taie fasii.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • aripi de curcan/ aripi de gaina/ aripi de pui,
  • cartofi, 
  • rosii/ suc de rosii/ pasta de rosii,
  • ceapa verde,
  • marar verde,
  • ulei de masline,
  • untura de pasare.

[/ingredients]

Intr-o cratita de bucatarie se incinge ulei de masline/ amestec de ulei de rapita si untura de pasare/ ulei de rapita. Ceapa, usturoiul si ardeiul gras se calesc la foc iute, amestecand cu o lingura din lemn.

Calire ceapa, usturoi si ardei gras in ulei de masline.

Aripile de curcan/ aripile de gaina/ aripile de pui se pun la fiert in apa rece impreuna cu o ceapa, ardei si radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel).

[directions title=”Directions”]

  1. Fierbere aripi de curcan in apa rece cu radacinoase.
  2. Calirea ceapa, usturoi si ardei gras intr-un amestec de ulei de rapita si untura de pasare.
  3. Inabusire cartofi impreuna cu ceapa, usturoiul si ardeiul, calite.
  4. Adaugare rosii feliate in cratita pentru a se forma sos de rosii.
  5. Adugare aripi de curcan fierte in cratita cu suc de rosii si cartofi inabusiti.
  6. Servire preparat cu marar verde presarat deasupra.

[/directions]

Bine de tinut minte ! Supa se spumuieste inainte de a se adauga radacinoasele in oala de fiert. Daca este nevoie se arunca prima apa in care s-a oparit carnea. La pasarile crescute in curte nu este nevoie sa se arunce prima apa.

Fierbere aripi de curcan in apa rece, impreuna cu radacinoase si ceapa.

Oarece secret al bucatarului ! Legumele din supa in care au fiert aripile de curcan se vor folosi pentru o salata de boeuf impreuna cu 2 cartofi fierti, niste mazare si putina carne fiarta.

Cartofii curatati de coaja se taie in bucati mari si se adauga in cratita cu ceapa calita.

In cratita se fierb cartofii taiati in bucati mari impreuna cu ceapa calita.

Se pune capacul pe cratita sa se inabuse/ sa se moaie cartofii si ceapa calita.

Inabusire cartofi pana se inmoaie.

Secret culinar ! Nu se adauga apa cand se caleste ceapa si nici ulterior cand se adauga cartofii. Legumele au suficienta apa.

Cand cartofii s-au fiert pe trei sferturi se adauga rosiile decojite/ nedecojite, feliate. Se poate adauga suc de rosii si/ sau pasta de rosii si ardei.

Adaugare rosii feliate in cratita pentru formare sos de rosii.

Se continua inabusirea preparatului pana se formeaza sosul de rosii la tocanita.

Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Cand sosul de rosii este format se scot aripile de curcan din supa in care au fiert si se adauga in cratita cu sos de rosii si cartofi.

In cratia cu sos de rosii se adauga aripile de curcan gata fierte.

Preparatul se da in cateva clocote sa se amestece gusturile si miroasele.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse presarat cu marar verde tocat marunt.

Tocanita din aripi de curcan gata servita.

Preparatul se serveste cu salata verde.

Salata verde servita la tocanita din aripi de curcan.

La acest preparat se poate servi un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La inceput de An Nou inca o urare facuta cititorilor acestui blog culinar nu strica, chiar daca carcotasii de serviciu vor putea spune ca s-a trezit si asta la spartul targului (a se citi, dupa petrecerea din noaptea trecerii dintre ani), sa incheie reteta cu inca o urare; nu si-o fi revenit omul, inca, dupa repetatele cescute cu tuici fierte si multele paharele cu vin inchinate in stanga si in dreapta ! La multi ani cu sanatate cat cuprinde, bucurii nemarginite, impliniri pe toate planurile si fericire alaturi de cei dragi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *