Omletele sunt bine venite oricand si oricum ar fi pregatite. Pot fi preparate de ocazie, preparate surpriza, dar si preparate care scot gospodina din impas cand se apropie ora mesei, timpul te preseaza si nu ai pregatit inca, nimic. Celibatarii convinsi si tinerii la inceput de drum, care pasesc timid spre serviciu, au in omleta un aliat de neinlocuit.
Omletele pot fi delicioase, simple, dar si sofisticate. Incercarile multiple pot duce pe cei care le incearca, chiar spre performante culinare notabile.
Principala grija a oricarei gospodine este, sa nu lipseasca din frigider, niciodata – oua, branzaturi si ceva mezelicuri. Mezelurile feliate, ambalate sub vid si refrigerate (numai cele cumparate din magazinele proprii, de la producatori verificati, in timp, de fiecare dintre noi, chiar daca sunt mai scumpe) pot fi un sprijin pentru oricare gospodina. Ceva slanina afumata, tot de la producator (se gaseste la precupete, pe tarabele din piata) se poate pastra cu brio in frigider. Ceapa, usturoi, cartofi si ulei de masline extravirgin, trebuie sa populeze orice camara, in orice moment.
In prezent, prin galantarele din market, gasesti tot felul de semipreparate si chiar omlete. Nici pe departe, nu se pot compara respectivele omlete, ca gust si savoare, cu cele pregatite in propria bucatarie. Personal, nu vad rostul (oricat ai fii de ocupat si de nepriceput in manevrarea tigaii), sa cumperi cartofi prajiti si omleta, gata preparati(a). In maxim 30 de minute poti pregati in propria bucatarie, ceva proaspat, cald (nu reincalzit) si sanatos. Mirosul persistent de ulei ars, din jurul oricarui galantar cu cartofi prajiti, din market, poate fi un indiciu clar, sa treci mai departe.
Din retetarul familiei mele ! In burlacia mea prelungita, resoul cu plita si tigaia emailata, au avut un rol special. Pe acest blog, categoria de retete – omleta, prajina, papara este bogata.
Omletele simple sunt ceva obisnuit, la micul dejun – omleta cu porcarele, omleta cu rosii, omleta cu ciuperci, omleta nemteasca, prajitura bunicii.
Omletele, sofisticanii culinare, ceva mai elaborate, dar tot rapid de pregatit, sunt surprize culinare – omleta cu creier si ciuperci, omleta cu ficat de gasca, omleta cu creier, cartofi noi si cascaval; prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor; omleta cu fructe de mare, omleta boiereasca cu piept de curcan.

Omleta de primavara cu telemea de oaie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de gaina, telemea de oaie, unt clarificat, lapte dulce, ulei de masline extravirgin, marar si patrunjel verde, ceapa si usturoi verde, leurda, sare grunjoasa, piper boabe, boia afumata de ardei, curcuma.
Pregatire ingrediente pentru omleta.
In aceasta omleta, am folosit niste oua de gaina, mari, cu doua galbenusuri (norocul cumparatorului si grija precupetei care a hranit gaina cu „masa” calda !).

Oua de gaina cu doua galbenusuri.
Ouale de gaina (pot fi si de gasca, curca, rata, bibilica, prepalita, chiar de strut) se bat cu telul sau cu furculita. In ouale batute se adauga, dupa gust, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Secretul gospodinei ! Pentru a iesi omleta pufoasa, in ouale batute se adauga putin lapte dulce sau cateva picaturi de apa rece.
Branza telemea de oaie se da pe razatoarea mica.
Ceapa si usturoiul verde, leurda, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.
Ceapa si usturoiul verde plus leurda se adauga in ouale batute si se amesteca bine.

Ingrediente de trebuinta in reteta.
LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUINTA FOLOSITE IN RETETA.
- oua de gaina,
- branza telemea de oaie,
- unt clarificaat,
- lapte dulce,
- ceapa si usturoi verde,
- leurda,
- marar si usturoi verde.
Pregatire omleta propriu-zisa.
Intr-o tigaie cu margini inalte se incalzeste un amestec de ulei de masline extravirgin si unt clarificat.

In tigaia cu margini inalte se incalzeste un amestec de ulei de masline extravirgin si unt clarificat.
Optional ! In tigaie se pot adauga fulgi de ardei iute.
Cand s-a incins amestecul de ulei de masline extravirgin si unt clarificat (dogoreste palma asezata deasupra tigaii), ouale batute si amestecate bine cu ingredientele mentionate anterior, se toarna in amestecul lichid din tigaie.
Amestecul lichid, la contactul cu ouale batute, incepe sa bolboroseasca, ouale batute se umfla si devin pufoase.

In tigaia cu margini inalte, s-au adaugat ouale batute.
Pentru efectul ochios al preparatului ! Pentru a colora putin omleta (sa o fatuim, altfel spus, spre deliciul pofticiosilor familiei ?!), se adauga boia afumata si curcuma, inainte de a intoarce omleta in tigaie.

In omleta care se prajeste, s-a pus putina boia afumata de ardei si un praf de curcuma.
Omleta care s-a prajit pe o parte (se desprinde de marginea tigaii), se intoarce in tigaie folosind 2 palete de bucatarie.

Omleta s-a intors in tigaie.
De incercat, numai de catre cei cu oarece indemanare ?! Intoarcerea omletei in tigaie se poate face si profesionist. Se aseaza o farfurie intinsa pe tigaie, apoi se rastoarna tigaia cu farfuria asezata pe mana, se readuce omleta in tigaie prin scurgere de pe farfurie direct in tigaie.
Cand omleta s-a prajit si pe cealalta parte, pe omleta se presara branza telemea de oaie data pe razatoarea mica.
Deasupra omletei prajite, cand branza incepe sa se moaie, se presara marar si patrunjel verde, tocate marunt.

Pe omleta gata prajita s-a presarat branza telemea de oaie data pe razatoarea mica si verdeata tocata marunt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire ingrediente pentru omleta.
- Pregatire omleta propriu-zisa.
- Montarea si servirea preparatului.
Montarea si servirea preparatului.
Omleta se monteaza si se serveste pe farfurii intinse.

Omleta de primavara cu telemea de oaie – preparatul este gata servit.
Omleta se serveste cu ridichi de luna si paine de casa, calda.
Daca omleta nu se serveste la micul dejun, ci la cina, merge de minune un pahar cu bere rece.

Pahar cu bere blonda, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzisi voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sunteti in mare graba, soriceii umbla prin stomac si foamea isi cere drepturile, apelati cu incredere la aceasta omleta simpla, de pregatit rapid, in 10 minute.