In urma cu ceva vreme, am avut un schimb de mesaje cu un bun amic. Acesta trecuse printr-o experienta culinara nefericita si ramasese sceptic in privinta consumului de fructe de mare. Am incercat sa-l provoc si i-am indicat sectiunea din acest blog care contine mai multe retete cu fructe de mare pregatite de mine. Prin reteta pe care urmeaza sa o scriu, incerc sa cooptez cativa fani declarati ai preparatelor cu fructe de mare. Voi reusi, oare ?!
Omletele sunt preparate la indemana oricarei gospodine, cu mai multa sau chiar cu minima experienta in ale bucatarelii. Nevoia te invata si de cele mai multe ori te perfectioneaza in orice domeniu. Domeniul culinar nu poate face exceptie de la regula.
Imi este greu sa cred ca tineri la inceput de drum prin forte proprii si chiar adolescenti fiind, fete sau baieti, nu au fost nevoiti la un moment dat, impinsi de o foame care starneste toti soriceii din stomac, sa apeleze la pregatirea unei omlete. Pregatirea unei omlete ramane o solutie de avarie, nu neaparat pentru orice pofticios, dar cu siguranta pentru orice flamand. Sa bati cu furculita cateva oua intr-un bol, sa condimentezi dupa preferinte (sare grunjoasa, piper, boia, fulgi de ardei iute, etc.) si sa prajesti amestecul intr-o tigaie, in ulei de rapita, nu poate fi o filozofie culinara.
Ingrediente strict necesare pentru omlete. Ouale nu pot lipsi din frigider. Ceva branzeturi, salamuri, carnati sau slaninute sunt ingrediente care se regasesc, de regula, prin orice frigidere. Nu ne permitem sa flamanzim, nu-i asa ?! Camara adaposteste ceapa, cartofi si usturoi. Painea o cumperi de la coltul strazii. Daca nu este inchis la „aprozar” (prin cartiere mai gasesti chioscuri si tarabe sau spatii pe la parterul blocurilor) poti avea norocul sa gasesti legume de sezon.
Amintiri, amintiri …. ! Imaginatia tineretului cand vine vorba de pregatirea unei omlete depaseste de multe ori, retetele consacrate pentru omlete, descrise prin fel de fel de carti de bucate. O stiu din proprie experienta, cand inca mai copilaream (pana pe la vreo 30 de ani ?!) si locuiam intr-o garsoniera fara bucatarie, doar cu un hol mic si o chicineta cu usa, drept WC si dus. Surorile mele denumisera locatia respectiva drept capsula Apollo. Sosit de la serviciu si intrat in casa, in hol puneam resoul in priza, tigaia pe resou si mergeam fuguta la frigider pentru a scoate ingredientele necesare omletei gandite. Planul retetei il faceam pe drum, in autobuz sau in timp ce cumparam paine si oarece ingrediente despre care stiam ca se terminasera in frigider.
Din retetarul familiei mele ! Ulterior, cand gatitul a devenit un hoby, nu aveam cum sa renunt la vechile mele retete, de omlete si prajine, cat mai simple si cat mai rapid de preparat – „prajitura” bunicii mele, omleta cu rosii, omleta cu ciuperci, omleta cu porcarele.
In timp, am inceput sa ma gandesc la ingrediente mai putin folosite in omlete, dar si la diverse combinatii de ingrediente. Asa au aparut propriile mele retete. Am folosit – creier de porc (omleta cu creier si ciuperci; omleta cu creier de porc, la cuptor; omleta cu creier, cartofi si cascaval).
Am perfectionat preparatele cu porcarele/ afumaturi (slaninuta, carnati si carne afumata) – omleta cu porcarele, ceapa si usturoi verde; omleta cu porcarele si ciuperci, omleta cu carnati si ciuperci.
Am apelat la cateva sofisticanii culinare cu ficat de gasca – omleta cu ficat de gasca sau cu fructe de mare – prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor.
Indiferent de modul de preparare, la tigaie sau la cuptor – prajina cu porcarele la cuptor, omleta cu cartofi si ciuperci, la cuptor, omletele si prajinile pot fi considerate salvatorul de serviciu al fomistilor de pretutindeni.
Cand scriu despre omlete, amintirile mele se indreapta spre omleta preferata a copii lor mei cand erau mici si nu numai atunci – omleta nemteasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua, fructe de mare, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, unt proaspat, lapte dulce, smantana grasa, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, boia afumata.
Despre ouale folosite in omleta.
In reteta se pot folosi numai oua de gaina (de preferat), dar si cateva oua de gaina impreuna cu 1-2 oua de rata sau 1-2 oua de curca. Nu este interzis a se folosi oua de gaina impreuna cu oua de gasca sau chiar oua de strut, totul este sa ai de unde le cumpara.

Ouale de gaina se cumpara din raft daca sunt marcate si in termen. Daca ai incredere in precupete cunoscute, poti cumpara si de la ele oua de gaina, oua de rata, oua de curca. Ouale sa fie mate (chiar cu urme din cuibar – paie, puf, etc.), nu spalate, in special cu detergent. Conditia este sa fie proaspete/ in termen de garantie (nu mai vechi de 3-4 zile, ca dupa caz, sa le mai poti tine si la tine, in frigider, cateva zile). Cand ouale au coaja lucioasa sau au coaja groasa, dar trasparenta sau se clatina ceva inauntru cand le zgudui in mana, sunt sparte si mai grav au un iz anume, arunca-le.
Inainte de a le folosi, ouale se pun intr-un castron adanc, cu apa rece. Daca stau drept sau plutesc, nu sunt oua proaspete. Pentru omleta, ouale se sparg separat, unul cate unul, intr-un castronel pentru a vedea cum arata galbenusul si albusul. Cand galbenusul este verzui/ straveziu, oul nu este proaspat si nu se foloseste, chiar daca nu a capatat inca un anume iz de stricat.
In sezonul lor, ouale de rata sau ouale de curca sunt preferate de gurmanzii profesionisti, mai mult fierte, cleioase, servite cu paine prajita, telemea de oaie si rosii. Cand ai prea multe astfel de oua, nu ezita sa le folosesti in omlete sau prajini.
Pregatire fructe de mare pentru omleta.
In reteta am folosit fructe de mare (tentacule de calamar, caracatite baby si creveti) prefierte si congelate, cumparate din market. Se pot folosi si alte fructe de mare, preferate de fiecare.
Se pot folosi fructe de mare proaspete sau refrigerate, dar acestea trebuie curatate si prefierte in apa cu sare grunjoasa.
Fructele de mare congelate nu se lasa sa se decongeleze. Se vor folosi congelate.

Pregatire oua pentru omleta.
Ouale decojite se pun intr-un bol.
Se toaca marunt cateva fire de patrunjel si marar verde.
In bol se adauga o lingura de smantana grasa, putin lapte dulce, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, fulgi de ardei iute.

Se bate cu telul sau cu o furculita pana se obtine o masa omogena.

Pregatire omleta cu fructe de mare.
Intr-o tigaie cu margini inalte se incalzeste un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. In amestecul bine incins (dogoreste palma asezata deasupra tigaii) se caleste ceapa si usturoiul verde, tocate mai mare.

In tigaie se amesteca cu o lingura din lemn pana se moaie ceapa. Se asezoneaza cu sare grunjosa si putin piper boabe proaspat macinat.
Peste verdeata calita se adauga fructele de mare prefierte si congelate.

In tigaie se amesteca cu lingura din lemn pana se dezgheata si se calesc si fructele de mare.
Cand crevetii s-au inrosit, in tigaie se adauga ouale batute, se amesteca folosind o spatula de bucatarie si se aseaza capacul pe tigaie.

Ne dorim ca omleta sa se rumeneasca pe ambele parti, fara a se arde.
Cand omleta se desprinde de marginile tigaii, se intoarce pe cealalta parte, pe bucati cat paleta de bucatarie.

Secretul bucatarului ! Daca ne incumetam si detinem o oarecare indemanare, se foloseste o farfurie intinsa care se aseaza pe tigaie. Se rastoarna tigaia, omleta ramane pe farfurie si de pe farfurie se readuce in tigaie cu partea necoapta. Se definitiveaza coacerea.
Montarea si servirea preparatului.
Cand ouale sunt gata coapte, preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Preparatul se serveste cald.
La acest preparat se serveste o salata de sezon (varza noua, castraveti, ridichi de luna, ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere).

Merge de minune o felie de paine calda si un pahar cu bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu evitati fructele de mare. Sunt sanatoase, hranitoare si bine preparate, deosebit de savuroase. Vreau sa cred ca l-am convins si pe vechiul meu amic.