piept de rata cu mancare de mazare (14)

Mancare de post din mazare congelata

Caut si tot caut prin arhiva mea cu poze de la retete nescrise inca. Spre surprinderea mea, am redescoperit un capitol nou cu retete, pe care le-am trasferat cu ocazia dotarii personale cu calculator nou si monitor nou, cu program de calculator instalat, de ultima generatie. A costat ceva, dar se merita.

Daca tot suntem in postul Pastelui, mi-am propus, sa scriu astazi, o reteta de post. Pe acest blog, desi exista o categorie speciala – mancaruri de post. Destul de rar, am scris o reteta, ca fiind pentru un anume preparat de post. De cele mai multe ori, in derularea scrisului unei retete, am mentionat si varianta de post, nominalizand ingredientele de dulce care se evita in preparat si care se inlocuiesc, dupa caz, cu ingrediente de post.

Amintiri, amintiri …. ! In copilarie, bunica mea tinea toate posturile si pana spre adanci batranete incerca, sa mearga duminica, la biserica. Mama tinea post negru (doar cu cateva picaturi de apa), in fiecare vineri (in urma unui juramant pe care il facuse, de a nu mai manca nimic, vinerea, cand aveam eu 2 ani si am supravietuit, avand probleme grave de respiratie) si in saptamana mare, la posturile crestinesti. Pentru noi copiii, langa mancarea de post, de cele mai multe ori, ne puneau in farfurie si o bucata de carne sau de peste. Tata si bunicul, daca doreau, primeau si ei carne sau peste.

Tristete, cu durere in suflet ! Obiceiul de a-i cinsti pe cei plecati dintre noi, cu orice ocazie, este mostenit de la parinti si bunici. Poate nu este locul potrivit, dar nu am cum, sa ma abat de la acest obicei de cinstire a celor plecati dintre noi. Daca tot am scris despre postul negru de vinerea, continui cu urmarea. Mama, dupa ce s-a sfatuit cu preotul, pe la 80 de ani, a inceput sa guste cate ceva si vinerea, dar niciodata de dulce. Credinta ne-o pastram intacta (asa-i obiceiul nostru stramosesc). La masa de pomenire din ziua ultimului drum al mamei, intr-o miercuri, s-a servit mancare de post si s-au impartit pachete tot de post.

Din retetarul familiei mele ! In familie, preparatele de post au la baza legume proaspete sau legume congelate, urzici, spanac, fasole boabe, varza murata, dar si paste fainoase, orez sau ciuperci.

Din legume pregatim – mancare de cartofi noi, mancarica de post cu brocoli, gogosari umpluti cu legume, mancare de spanac, mancare de praz cu prune uscate, mancare de bame cum fac eu, mancare de praz cu masline, mancare de linte, ghiveci oltenesc de legume, mancare de vinete, mancare de vinete in stil mediteranian, fasole batuta cu ceapa prajita si varza murata, cus-cus cu praz, ciuperci si conopida; mancarica de fasole boabe la minut, vinete impanate cu legume, la cuptor; mancare de dovlecei in sos de rosii, mancarica din pastai de fasole grasa, mancarica de fasole verde pe gustul meu, mancare de conopida ca la soacra mea, tocanita de ardei capia copti.

Din varza murata sau varza noua pregatim varza calita, servita doar cu mamaliga calda.

Ciupercile le pregatim in fel si chip – tocanita de ciuperci, mancarica de ciuperci albe, tocanita de hribi cu praz, ciuperci umplute cu legume, la cuptor.

Abia asteptam, sa apara urzicile pe tarabele din piata. Pregatim – ciorba de urzici, mancare de urzici, placinta cu urzici.

Pastele fainoase (din cele fara ou) se pot pregati ca preparate de post – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, paste integrale cu hribi, macaroane cu ciuperci in sos de rosii, paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda, pene cu sos de ardei copti si suc de rosii.

piept de rata cu mancare de mazare (14)

Mancare de post din mazare congelata – preparatul este gata pregatit pentru servire.

Ingrediente de trebuinta in reteta: mazare congelata, amestec de ardei gras si ardei capia congelat, rosii congelate, ceapa uscata, morcov, catei de usturoi, suc de rosii si ardei capia, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.

Secretul gospodinei ! In reteta se folosesc ingredientele congelate. Nu se lasa, sa se decongeleze, la temperatura camerei. Ne dorim, sa avem in final, un preparat consistent, cu parte lichida putina si cu ingredientele doar fierte putin, nu complet deshidratate/ secate, prin fierbere.

piept de rata cu mancare de mazare (4)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente in vederea prepararii.

Rosiile congelate se decojesc si se taie la cutit in fasii/ cubulete.

Decojesc rosiile inghetate, tinute cateva secunde in mana si folosind varful unui cutit bine ascutit. Nu imi doresc, sa se dezghete deloc.

mancare din mazare congelata (4)

Rosiile inghetate sunt decojite si taiate fasii si apoi cubulete.

Am folosit suc de rosii si ardei capia pregatit in toamna.

Ceapa si morcovul se taie in cubulete. Ne dorim, sa se moaie rapid.

Mararul si patrunjelul se toaca marunt.

Fasiile de ardei inghetat se taie si acestea in cubulete.

LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA

  • mazare congelata,
  • amestec de ardei gras si ardei capia,
  • suc de rosii si ardei capia,
  • ulei de masline extravirgin.

Intr-o cratita cu ulei de masline extravirgin bine incins, se pun cubuletele de ceapa uscata si cubulete de morcov. Pentru un gust deosebit, optional, se pun si catei de usturoi, feliati subtire.

Legumele se unduiesc in uleiul de masline extravirgin (nu se inabuse), cat sa se moaie usor morcovul si ceapa. Consistenta dorita este cea din sote’ de mazare si morcovi.

mancare din mazare congelata (2)

In cratita cu ulei de masline extravirgin se unduiesc cubulete de ceapa si morcov.

Secretul gospodinei ! Nu se adauga sare grunjoasa, la acest moment, al prepararii, pentru a nu se muia ceapa prea tare.

Pregatire mancare din ingredientele congelate.

Cand cubuletele de ceapa si morcov s-au unduit, in cratita se adauga cateva fasii de ardei congelat (nu ne dorim sa fie mult lichid), taiate cubulete si mazarea congelata.

mancare din mazare congelata (3)

In cratita s-au adaugat cateva fasii de ardei congelat, taiate cubulete si mazarea congelata.

Se amesteca in cratita cu o lingura din lemn, fara a se inabusi cu capacul pe cratita, pentru omogenizarea ingredientelor. In cratita cu ingrediente se amesteca des. Ne mentinem dorinta de a avea in finalul prepararii, lichid cat mai putin.

Cand mazarea s-a decongelat si a inceput sa se moaie, in cratita se adauga rosiile inghetate, decojite si tocate la cutit plus sucul de rosii si ardei copt.

mancare din mazare congelata (5)

In cratita, s-au adaugat rosiile inghetate, decojite si tocate la cutit plus sucul de rosii si ardei capia copt.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare amestec de legume.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. NU exageram, sucul de rosii si ardei capia este asezonat deja, la pregtirea din toamna.

In cratita cu amestecul de legume omogenizat, se adauga verdeata tocata marunt.

mancare din mazare congelata (1)

Mancarea din mazare congelata este gata pregatita.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Ingrediente de trebuinta in reteta.
  • Pregatire ingrediente in vederea prepararii.
  • Pregatire mancare din ingredientele congelate.
  • Montarea si servirea preparatului.

Montarea si servirea preparatului.

Mancarea din mazare congelata se serveste pe farfurii intinse, calda sau rece, dupa preferintele pofticiosilor familiei. Din pacate, nu am gasit poza, cu mancarea simpla, din mazare congelata. Foarte posibil, sa nu fi fost facuta. Motivul ? Pofticiosii din familia mea, au cerut carne sau peste. Ce puteam face ? M-am conformat.

Suntem ortodocsi, dar nu practicanti, sa tinem toate posturile. Uneori simtim nevoia, sa servim preparate mai usoare. Nu a fost cazul si de aceasta data.

piept de rata cu mancare de mazare (15)

Mancare de mazare cu piept de rata.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamod ! Incerc, prin retetele mele, sa le aduc inspiratie gospodinelor mai tinere si nu numai, dornice sa pregateasca si mancaruri de post, nu neaparat pentru a tine toate posturile crestinesti. Papa de la Roma spunea ceva de genul – degeaba tinem posturile crestinesti, daca ne barfim intre noi, ne injuram sau ne razboim cu alte popoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *