jumari de porc pentru turta cu jumari 9

Jumari de porc pentru turta cu jumari

In Ajun, multe gospodine se intrec in a pregati tot felul de rafinamente culinare cu care sa-i uimeasca pe cei asezati in jurul mesei de sarbatoare in ziua de Craciun.

Preparatele culinare stramosesti rareori lipsesc de pe masa romanilor, fie ei in tara sau te miri pe unde poposind, chiar daca in zilele noastre si-au facut loc tot felul de preparate straineze (asa zisa bucatarie moderna) care dupa parerea mea nu ne reprezinta pe noi romanii.

In fond si la urma urmei, gusturile nu se discuta! Fiecare cu poftele lui, dupa priceperea si orientarea gospodinei principale din fiecare familie. Preparatele simple (de multe ori fara gust, fara miros) sunt la putere. De multe ori gustul si miroaznele sunt lasate pe planul doi in speranta ca se mananca sanatos. Oare, chiar asa sa fie ? Recomandarile culinare publicate pe site-urile de profil ale nutritionistilor care isi respecta meseria intra de cele mai multe ori in domeniul … si altele. O fi bine, o fi rau ….?!

Amintiri, amintiri ….! In copilaria mea, mama ne intreba in Ajun, pe noi, copiii, ce am vrea sa ne pregateasca de Craciun. Taierea porcului in gradina din spatele casei parintesti, din acel an era deja o amintire placuta. Noi copiii nu aveam cum lipsi de la o asa actiune gospodareasca, in plina iarna, de cele mai multe ori cu zapada de o jumatate de metru si ger de crapau pietrele, ca privitori asiduu interesati, pandind soriciul proaspat copt.

Cum tot servisem in ultimele zile, friptura de porc la tigaie cu piure’ de cartofi sau friptura de porc la gratar cu cartofi prajiti si nelipsitele de pe masa, muraturi taranesti, preferintele surorilor mele se indreptau spre friptura din carne de pui sau friptura din carne de curcan, ceva porcarele, caltabos si toba, mai rar piftie de porc/ piftie de curcan.

Preferinta mea era turta cu jumari.

Mama prefera sa pregateasca de Craciun un curcan intreg la cuptor si mai rar (se gasea mai greu) un purcel de lapte. Carne de porc mai era inca proaspata, tinuta la rece in camara. Era si carnea afumata de la garnita sau cea din borcanele cu carne proaspata pusa in untura. Din oricare se putea trage la iuteala in tigaie. Aperitivele cu porcarele, toba si caltabos, sarmalele, ciorba de potroace, oricum nu lipseau.

Jumari de porc.

Ingrediente de trebuinta pentru jumari din fleica de porc

Ingrediente jumari de porc

  • fleica de porc cu grasime densa, impanata cu carne, de preferat cu soriciul parlit sau fara sorici

  • sare grunjoasa

Fleica de porc pentru jumari.

Mod de preparare jumari de porc

Soriciul parlit (se serveste ca aperitiv, presarat cu sare grunjoasa) sau soriciul oparit (se foloseste la piftie) se indeparteaza de pe fleica.

Fleica de porc se taie in cuburi maricele, de 3-4 cm lungime, pe toata grosimea bucatii de fleica. Se urmareste ca fiecare bucata sa aiba grasime impanata cu carne.

Bucatile de fleica se pun intr-un tuci bine incalzit (sa dogoreasca palma pusa deasupra tuciului).

Se amesteca in tuci folosind o spumiera (de preferat din inox)/ spumiera emailata (fara urme de email spart, pentru a nu altera gustul jumarilor).

Prajirea si fierberea jumarilor de porc

Amestecand practic continuu folosind spumiera, bucatile de carne cu grasime intra progresiv in contact cu tuciul fierbinte (focul este mare sub tuci), se topeste grasimea treptat si aceasta invaluie progresiv bucatile de carne cu grasime care se rumenesc in final.

Focul sub tuci se scade la potrivit cand s-a format deja grasime in tuci si incepe rumenirea bucatilor de carne cu grasime.

Jumari de porc aproape gata pregatite.

Asezonarea jumarilor de porc

Cand jumarile s-au rumenit deja (la foc potolit) se asezoneaza in tuciul in care s-au pregatit cu sare grunjoasa. Se amesteca cu spumiera si se opreste focul sub tuci.

Secretul bucatarului! Focul sub tuci este un secret bine pastrat. La foc permanent mare, grasimea se prinde de tuci, carnea se rupe de grasime, grasimea din jumara curge, jumarile nu ies bine coapte, dar se pot arde. La foc prea mic, jumarile vor iesi prea soioase, fara consistenta.

Jumarile gata pregatite se scot intr-un vas de ceramica, folosind spumiera pentru a se scurge grasimea.

Jumari de porc gata pregatite.

Pastrare untura de porc si jumari de porc

Grasimea de porc ramasa in tuci se toarna si se pastreaza in borcane cu capac etans cu sau fara jumari.

Borcane cu jumari de porc pastrate in untura de porc.

Jumarile tinute in untura de porc se vor folosi la prepararea altor turte cu jumari sau la pregatirea de omleta cu porcarele.

Reteta turta cu jumari de porc

Cum nu ai un motiv intemeiat sa nu pregatesti la iuteala si o turta cu jumari iti mai trebuie: iaurt gras, faina, malai.

Ingrediente pentru turta cu jumari

Ingrediente pentru turta cu jumari

  • fleica de porc cu grasime, impanata cu carne

  • malai

  • faina alba 3 nule

  • iaurt gras

  • sare grunjoasa

Mod de preparare turta cu juamri de porc

[directions title=”Directions”]

  1. Pregatire jumari de porc din fleica de porc cu grasime, impanata cu carne.
  2. Separare jumari de porc de grasimea topita. Pastrare jumari de porc si grasime de porc.
  3. Pregatire pentru coacere amestec pentru turta cu jumari din malai, faina, iaurt gras, jumari de porc si untura de porc.
  4. Coacere turta cu jumari.
  5. Servire turta cu jumari.

[/directions]

Intr-o tigaie se pun jumari de porc proaspat pregatite cu untura de porc.

Tigaie cu jumari si untura de porc la fierbere.

Tigaia se incalzeste la fierberea ingredientelor din tigaie.

Incalzire la fierbere jumari de porc cu untura de porc.

Intr-un castron se amesteca un pumn de malai, un pumn de faina alba 3 nule si iaurt gras pregatit in casa.

Amestec de faina, malai si iaurt pregatit in casa.

Iaurtul gras se adauga atata cat este necesar pentru a se forma o pasta consistenta, dar subtire, care sa nu curga, dar nici sa se faca beton.

In castron se adauga jumarile de porc si untura de porc fierbinte.

Adaugare jumari si untura de porc in vasul cu faina, malai si iaurt.

Ingredientele se amesteca folosind o lingura din inox.

Amestecul de ingrediente se intinde in strat subtire intr-o tava de copt din inox.

Preparatul este pregatit pentru a se introduce la copt in cuptorul aragazului bine incins.

Coacere turta cu jumari

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Coacerea preparatului dureaza pana turta se rumeneste si se desprinde singura de marginile tavii de copt.

Turta cu jumari gata coapta.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului. Turta cu jumari se lasa sa se odihneasca 5 minute timp in care grasimea aflata pe marginile tavii de copt reintra in preparat, fragezindu-l.

Turta cu jumari se feliaza dupa preferinte, ca forma si dimensiuni, folosind un cutit bine ascutit, de preferat cutitul zimtat pentru taiat paine.

Turta cu jumari gata pregatita si feliata.

Servire turta cu jumari

Turta cu jumari calda (proaspat scoasa din cuptorul aragazului)/ incalzita pe gratarul de fonta (tuci)/ prajita cu putin untura in tigaie se serveste alaturi de platoul cu aperitive de iarna – slanina afumata, carne afumata prajita si carnati afumati prajiti, salam de casa, toba, caltabos, lebar.

Dupa preferintele fiecaruia, la aperitivele de Cracin se alatura pe masa – ceapa, usturoi, mustar, muraturi taranesti. Nu are cum lipsi cescuta cu tuica de prune, fiarta cu putin zahar si boabe de piper.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cam tarziu lansez aceasta reteta pentru a mai fi timp pentru pregatirea unei turte cu jumari pentru servire in ziua de Craciun. Sau … nu se stie niciodata si maine este timp, dis de dimineata. De multe ori gospodinele sunt imprevizibile. Oricum, ocaziile pentru pregatirea acestei retete nu vor lipsi, iarna este lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *