Primavara si-a intrat pe deplin in drepturi, natura se trezeste la viata, verdele crud al ierbii predomina, majoritatea pomilor inverziti sunt deja in floare. Albinutele harnice sunt peste tot, pe flori, in cautarea si culegerea nectarului pentru pretioasa miere.
Pasarelele care au iernat pe sub stresini ciripesc vesele. Randunelele, ca un ceasornic care anunta primavara, au semnat condica de prezenta, ca in fiecare an, pe 23 aprilie de Sf. Gheorghe. Am auzit deja cucul spunandu-si oful prin fagii inverziti din paduricea de la cuscrii, speriind 2 ciocanitori plecate din cuib in cautarea de omizi.
Porumbeii din turla bisericii s-au inmultit de nu poti lasa geamurile deschise la balcon ca nevalesc sa-si gaseasca loc pentru un cuib nou. Barbatusii, umflandu-se in pene si-au pornit dansul (un fel de batuta tot pe loc, pe loc, pe loc …) in jurul perechii (se zice ca perechile de porumbei nu se schimba deloc, de-alungul vietii lor).
Amintiri, amintiri …. ! In anii copilariei mele, sosirea primaverii era motiv pentru prima incursiune pe deal, in picioarele goale prin iarba rece. Urzicile, macrisul salbatic, untisorul si ciupercile erau tinta cand plecam cu bunica de acasa pe islazul comunal.
Ce retete pregatim ? Primavara, retetarul familiei are la baza verdeturile de sezon, ciupercile si carnea de pasare sau de miel/ ied, mai rar carne de porc, oaie sau vitel. Ciorbele – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de loboda, leurda si salata verde, cu ou si smantana; ciorba de varza noua si ciuperci sau supele cu verdeturi – supa de ceapa sau supele crema – supa crema de ciuperci, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de urzici sunt nelipsite de la masa de pranz.
Din retetar nu lipsesc mancarurile din verdeturi – urzici batute, mancare de spanac cu ou ochi sau mancarurile cu ciuperci – mancarica de ciuperci, tocanita de ciuperci, ciulama de ciuperci.
Salatele de sezon – salate rapide de sezon, salate rapide de vara, salate de tot felul si care mai de care insotesc fripturile – pulpa de miel inabusita cu cartofi natur, aripi de curcan cu legume la cuptor, rulada din piept de pui umplut cu ciuperci si cascaval afumat, rulada din piept de curcan cu spanac, ciotoaie de curcan cu legume in vasul roman, pulpe de rata cu legume la tava, piept de rata cu urzici batute, pui la gratar cu varza noua calita, fiecare reteta cu garnitura ei, dar si cu alte garnituri – cartofi noi inabusiti, garnitura din urzici batute, cartofi gratinati altfel.
Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan/ pui (dezosat si fara piele), praz (doar partea alba, ceva mai iute), bacon afumat/ sunca afumata/ piept afumat, ceapa verde, marar si patrunjel verde, ciuperci proaspete, smantana grasa, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru uscat, vin alb, sec, lamaie.
Prazul se taie rondele cu un cutit bine ascutit si se opareste 2 minute in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.
Ingrediente
- piept de curcan/ pui, dezosat si fara piele,
- ciuperci proaspete,,
- afumatura (bacon/ costita/ piept de porc),
- smantana grasa,
- unt proaspat.
De ce se opareste prazul ? Prin oparire, prazul isi mai pierde din iuteala si se moaie putin.
Prazul oparit se strecoara printr-o sita.
Intr-o tigaie cu margini inalte, incinsa inainte (se simte caldura cand apropii palma de fundul tigaii) se caleste baconul afumat/ sunca afumata/ costita afumata, taiat(a) bucati mici, la foc iute.
Cand afumatura este usor rumenita si s-a strans putina grasime, in tigaie se adauga pieptul de curcan/ pui, taiat bastonase cu un cutit bine ascutit. Se calesc impreuna pana ce carnea de pasare este patrunsa.
Reteta pas cu pas
- Oparire rondele de praz in apa clocotita cu putin sare grunjoasa. Scurgere de apa intr-o sita.
- Calire bucati de afumatura intr-o tigaie bine incinsa.
- Prajire bastonase taiate din pieptul de curcan/ pui impreuna cu afumatura. Asezonare cu piper boabe proaspat macinat.
- Scoatere prajeli din tigaie, folosind o spumiera, pe o farfurie. Scurgere grasime din tigaie.
- Calire rondele de ciuperci in amestec de ulei de masline si unt proaspat. Asezonare dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Adaugare praz oparit peste ciupercile calite si amestecare.
- Adaugare smantana grasa (se opreste focul sub tigaie) si verdeta (ceapa verde, marar, patrunjel) tocata in tigaia cu ciuperci si praz. Omogenizare amestec.
- Intregire preparat prin adaugare prajeli in tigaie. Omogenizare amestec.
- Servire preparat cald pe farfurii intinse. Se pun felii de lamaie pe farfurie.
Se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa (atentie, afumatura poate fi destul de sarata) si piper boabe proaspat macinat.
Bastonasele din piept de curcan/ pui si bucatile de afumatura se scot pe o farfurie. Grasimea se scurge din tigaie.
Pentru un gust deosebit al preparatului, bucatile de carne si afumatura se invioreaza cu putina zeama de lamaie.
In tigaie se calesc ciupercile feliate in amestec de ulei de masline si putin unt proaspat.
Ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In tigaie se adauga crengute de cimbru uscat. Ciupercile usor rumenite se stropesc cu zeama de lamaie si se picura vin alb, sec.
Cand ciupercile sunt moi, in tigaie se adauga rondelele de praz oparite si scurse de apa.
Amestecul de ciuperci si praz se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.
Secretul bucatarului ! Pentru a nu risca branzirea preparatului se opreste focul sub tigaie. Smantana grasa se adauga peste amestecul de ciuperci si praz. Amestecul de ingrediente se omogenizeaza.
In amestecul de ciuperci si praz se adauga ceapa verde taiata mai mare si verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Pentru intregirea preparatului, spre bucuria gurmetilor care deja dau tarcoale prin preajma, in tigaie se adauga bastonasele din piept de curcan/ pui si bucatelele de afumatura, prajite.
Se omogenizeaza intregul preparat si se drege (dupa caz) cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.
Preparatul este gata de servit pe farfurii intinse.
Preparatul se dichiseste adaugand verdeata dupa gust.
O salata de varza noua (varza tocata, felii de castraveti, marar verde, ceapa verde, sare grunjoasa cu care se freaca varza, ulei de masline, otet de mere si miere) va fi primita cu urale de gurmanzii profesionisti inghesuiti in jurul mesei.
La acest preparat merge de minune un pahar cu bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca in fiecare primavara continui cu indemnul meu de a pregati salate din vedeturi de sezon, sanatate curata pentru organism. Verdeturile cumparate din piata, direct dupa tarabe, de la producatori autentici (nu de la comercianti), garanteaza gustul preparatelor finale, spre bucuria gospodinelor fericite dupe efortul depus in propria bucatarie.