Telina este o alta leguma careia, dupa parerea mea, in bucataria romaneasca nu i se acorda atentia culinara cuvenita. Gospodinele folosesc radacina de telina, de preferinta, prin ciorbe si prin supe, mai rar prin ghiveciul de legume traditional romanesc, impreuna cu alte radacinoase pentru a da gust acestui gen de preparate. Frunzele cu sau fara tulpina se folosesc ca verdeata, prin ciorbe, mai rar prin supe si iarna prin borcanele de muraturi.
Sa vedem ce zice piata ?! In market-uri, proprietarii straini ai acestora si-au dat seama repede, de nisa de piata creata de subtirimea ofertei la radacina de telina si aduc din greu, de peste mari si tari acest produs. Probabil au constat cu multi ani in urma prin tarile lor de bastina necesitatea de a pune in galantare acest produs, de altfel sanatos si care da arome deosebite preparatelor culinare spre bucuria gurmanzilor de pretutindeni si a gurmetilor profesionisti.
In piete, precupetele au inceput in ultimii ani, sa puna pe tarabe si capatani de telina ceva mai mari, chiar de pe la mijlocul lui iulie, nu numai spre toamna cand este sezonul muraturilor taranesti pregatite pentru iarna sa potoleasca, cat de cat, grasimile din carnea de porc si din preparatele din carne de porc.
In ultimii ani, prin market au aparut firav (inca pentru testarea pietei) si tulpinile de telina, fara capatana/ cu cateva radacini in loc de capatana. Este o legume noua pentru romani, folosita de straini, de regula, prin preparatele la care in bucataria romaneasca se prefera radacina de telina.
Ce bunatati pe baza de telina pregatim in familie ? Radacina de telina este nelipsita din ciorbe si din supe, impreuna cu celelalte radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel) si ceapa. O folosim in muraturile taranesti, in salata de boeuf sau in salata de cruditati-radacinoase.
Pregatim mancare de telina cu piept de pui si telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana. In ghiveciul oltenesc de legume sau in ghiveciul de legume in stil mediteranian, telina are locul ei bine stabilit. Ghiveciul de legume il servim simplu sau drept garnitura la preparate din carne sau din peste. Radacina de telina, dar si tulpina de telina o folosim in retete ceva mai speciale – gat de oaie cu carnati proaspeti, in sos de bere, la cuptor sau osso buco din coada de vita, dar si in tocane – tocana din coada de vita, tocana din gat de berbecut.
Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de rata/ gasca, capatana de telina, praz, ciuperci, usturoi, smantana grasa, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, vin alb, sec; lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, verdeata (marar, patrunjel, busuioc, tarhon, cimbru, rozmarin – din toate sau doar cele preferate).
Niste ciuperci abia culese din padure sunt bine venite pentru acest preparat.
Capatana de telina (necuratata de coaja) spalata bine cu apa rece (frecata cu buretele din sarma) si tamponata cu hartie absorbanta se freaca bine cu verdeturile, cat sa patrunda uleiul din verdeturi prin coaja. Telina se inveleste in hartie de copt si apoi in staniol alimentar. Hartia si staniolul se strang punga la gat. Pusa in tava de copt, telina se coace in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, cca. 1 ora, pana se simte moale la pipait. Reteta completa este aici: telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana.
Capatana de telina coapta se lasa sa se odihneasca, invelita in hartie de copt si staniol, urmand a se felia calduta/ rece.
Ingrediente
- piept de rata,
- capatana de telina,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- praz,
- ciuperci
- verdeturi (marar, patrunjel, cimbru, rozmarin, busuioc, tarhon).
Prazul (partea alba si o mica portiune verde) se taie rondele, in diagonala. Ciupercile (proaspete, de preferat) se feliaza subtire.
Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se calesc prazul si ciupercile, plus un catel de usturoi feliat subtire, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Se asezoneaza, dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cand ciupercile si prazul s-au muiat, pentru un gust deosebita al preparatului se picura vin alb, sec si zeama de lamaie. Gurmanzii si gurmetii vor sti sa aprecieze gustul preparatului asa cum se cuvine.
Reteta pas cu pas
- Pregatire telina frecata cu verdeturi si coapta in hartie de copt, in tava, in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Calire rondele de praz si ciuperci in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Pregatire sos prin adaugare smantana grasa si verdeata tocata marunt peste rondelele de ciuperci si praz, calite.
- Frigere piept de rata pe graturl din tuci, bine incins, la foc mare.
- Servire preparat pe farfurii incalzite – felii din radacina de telina coapta si felii din piept de rata pregatit pe gratar din tuci.
Se opreste focul sub tigaie si se adauga smantana grasa si verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
De ce nu se adauga smantana grasa cu focul aprins sub tigaie ? Exista riscul ca smantana grasa sa se branzeasca si strica fasonul preparatului.
Pentru formarea sosului se amesteca toate ingredientele folosind o lingura din lemn.
Pieptul de rata/ gasca (dezosat) se cresteaza pe partea cu piele folosind un cutit bine ascutit, astfel incat sa se ajunga la carne.
Pieptul de rata/ gasca se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se freaca pielea cu sare si piper pentru a patrunde condimentele prin sectiunile facute in pielea pasarii.
Pieptul de rata se pune pe gratarul din tuci, bine incins (se verifica cu palma pusa deasupra gratarului care dogoreste), la foc mare, cu pielea crestata si asezonta, direct pe gratar.
Se prajeste la foc mare pe ambele fete ale carnii de pasare, urmarindu-se schimbarea culorii carnii pe lateral. Carnea se intoarce folosind un cleste de bucatarie.
Atentie ! Focul fiind mare sub gratar, grasimea incinsa de rata/ gasca va sari peste tot, pe maini, fata, aragaz, dar si prin bucatarie. Grasimea incinsa frige si nu are gura sa strige ! Pe aragaz si pe jos grasimea stropita trebuie starsa imediat pentru a nu sa intari.
Pieptul de rata gata pregatit se scoate de pe gratar si se acopera cu o hartie de copt. Carnea se lasa sa se odihneasca 10 minute (timp in care se desavarseste coacerea carnii) inainte de a se felia.
Preparatul se monteaza pe farfurii incalzite (sa nu se intareasca grasimea de pasare) – felii din piept de rata/ gasca si felii de telina coapta. Felierea se face cu un cutit bine ascutit.
Secretul bucatarului ! Grasimea de pasare, sarata, se ia de pe gratar cu o lingurita si se adauga pe feliile de telina coapta, feliata.
La un asa preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La romani, vinul casei este intotdeauna preferat celui de cumparat, chiar daca de cativa ani au reaparut pe piata interna, vinurile romanesti de calitate, nu de mult si pe nedrept scoase din galantare si disparute chiar prin desfiintarea magazinelor specializate in vanzarea de bauturi. Incep si romanii sa invete cum sa-si protejeze marca si sa-si vanda propria marfa.