tocana din coaste de miel 9

Tocana din coaste de miel

Se apropie toamna si este nevoie de spatiu prin congelator, motiv pentru care un inventar al pachetelor pastrate inghetate este util pentru a vedea ce se poate consuma in perioada imediat urmatoare astfel incat sa ramana suficient spatiu pentru a depozita, congelate rapid, pungile cu vinete coapte si ardei gras (rosu)/ gogosari/ ardei capia, copti (in aceasta perioada sunt carnosi si se decojesc usor). Legumele coapte le pregatim din timp (la sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie, vinetele cele mari – preferatele mele pentru copt au seminte putine, raman albe dupa coacerea directa pe flacara mare a aragazului si se pastreaza dulci dupa curatarea de coaja si scurgerea in sita) pentru zacusca cu ciuperci (preparat nelipsit pentru iarna, agreat de tot familionul). Spre sfarsitul lunii octombrie pregatim zacusca, cand apar ghebele si/ sau hribii de toamna, ciuperci carnoase si suculente, cu miroazne deosebite care duc greul retetei de zacusca. In congelator se pastreaza si pachetele mai mici cu vinete coapte si ciuperci oparite pentru a pregati in zilele reci de iarna – salata de vinete, spaghete cu carne tocata si vinete, respectiv sos pe baza de ciuperci, praz si smantana servit la fripturi de porc sau la preparate din peste.

Printre pachetele din congelator am gasit niste coaste de miel ramase de la Paste.

Tocana din coaste de miel.
Tocana din coaste de miel.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de miel/ ied, ceapa, usturoi, ardei gras, rosii, verdeata (marar, busuioc, patrunjel), ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • coaste de miel/ ied,
  • ceapa (uscata si verde) si catei de usturoi,
  • rosii,
  • verdeata.

[/ingredients]

Ceapa se toaca rondele, usturoiul se taie felii subtiri, ardeiul gras se taie fasii. Legumele se calesc in putin ulei de floarea soarelui pana ceapa se moaie putin.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Calire legume pentru tocana din coaste de miel.
Calire legume pentru tocana din coaste de miel.

Coastele de miel se prajesc la foc iute, in putin ulei de floarea soarelui, pana se rumenesc omogen.

Coaste de miel rumenite pentru tocana din coaste de miel.
Coaste de miel rumenite pentru tocana din coaste de miel.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Rumenire coaste de miel in ulei de floarea soarelui.
  2. Calire ceapa, usturoi si ardei gras in grasimea ramasa de la rumenirea coastelor de miel.
  3. Adaugare rosii feliate peste legumele calite si formare sos de rosii.
  4. Adaugare coaste de miel rumenite in cratita si coacere in sosul de rosii.
  5. Servire preparat pe farfurii incalzite, cu mamaliga calda, salata de ardei copti si un pahar de vin rosu.

[/directions]

Nu este nicio greseala ! Legumele se pot cali in uleiul in care s-au rumenit mai intai coastele de miel, dupa ce s-au scos acestea pe o farfurie. Coastele rumenite se pastreaza acoperite pentru a ramane calde.

De-ale gospodinelor ! Rosiile, decojite sau nedecojite, cu sau fara seminte (dupa preferintele si dispozitia gospodinei, care tine cont, nu-i asa si de micii mofturosi) se taie felii subtiri.

Rosii taiate felii subtiri pentru tocana din coaste de miel.
Rosii taiate felii subtiri pentru tocana din coaste de miel.

Rosiile feliate se adauga peste ceapa si ardeiul calite. Se da in cateva clocote pentru a se forma sosul de rosii. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, numai daca mai este nevoie.

Fiindca a venit vorba de asezonare/ condimentare ?! Nu am reusit inca, sa gasesc raspunsul, la intrebarea: de ce orice preparat final este mai gustos daca este asezonat/ condimentat de catre gospodina, in timpul pregatirii, atat cat este necesar. Este adevarat ca orice mesean are libertatea sa-si asezoneze/ condimenteze preparatul gata pregatit, in farfuria din fata sa, atunci cand va servi mancarea. Gurmanzii de pretutindeni vor aprecia asa cum se cuvine un preparat condimentat atat cat este pe placul lor.

Adaugare rosii peste ceapa si ardeiul calite in vederea formarii sosului de rosii pentru tocana din coaste de miel.
Adaugare rosii peste ceapa si ardeiul calite in vederea formarii sosului de rosii pentru tocana din coaste de miel.

Bucatile din coaste de miel, gata rumenite, se adauga in cratita, astfel incat sosul de rosii, ceapa si ardei sa le acopere.

Adaugare coaste de miel in sosul de rosii pentru tocana din coaste de miel.
Adaugare coaste de miel in sosul de rosii pentru tocana din coaste de miel.

Cratita se acopera cu capacul si se lasa la foc potrivit pana ce coastele de miel sunt patrunse bine si carnea se ia usor de pe os.

Fierbere tocana din coaste de miel, la foc potrivit.
Fierbere tocana din coaste de miel, la foc potrivit.

Cand tocana este gata, se imprastie verdeata tocata marunt pe deasupra preparatului.

Tocana din coaste de miel presarata cu verdeata.
Tocana din coaste de miel presarata cu verdeata.

Preparatul se serveste cald pe farfurii incalzite pentru a nu se slai grasimea.

Tocana din coaste de miel gata pregatita si servita pe farfurie incalzita.
Tocana din coaste de miel gata pregatita si servita pe farfurie incalzita.

La un asa preparat gustos nu poate lipsi o mamaliga calda.

Mamaliga servita la tocana din coaste de miel.
Mamaliga servita la tocana din coaste de miel.

Gurmetii nu vor ezita sa ia un bot (o bucata cat o nuca) de mamaliga calda  cu care sa moaie in minunatul sos. Mama, mama, ce va fi la gura lor ….

Preparatul fiind destul de gras se serveste impreuna cu o salata de ardei copti.

Salata de ardei copti servita la tocana din coaste de miel.
Salata de ardei copti servita la tocana din coaste de miel.

Pentru un festin complet, un pahar cu vinul casei rosu, din struguri nu poate lipsi.

Vinul casei rosu, din struguri servit la tocana din coaste de miel.
Vinul casei rosu, din struguri servit la tocana din coaste de miel.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati ca toamna bate la usa si numai cei care sunt harnici si prevazatori vor servi la iarna preparate deosebite, bazate pe conservele pregatite de cu toamna si pe legumele congelate rapid. Se poate spune – sunt si in market. Adevarat, dar gustul difera (in favoarea celor pregatite de tine) iar cele pregatite in propria bucatarie iti ofera o satisfactie culinara deosebita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *