Intrebarea care se pune sau doar constatarea care se impune este daca toate popoarele lumii obisnuiesc sa se aseze in jurul masei si sa se omeneasca dupa propriile traditii la sarbatorile lor, religioase, la aniversarile din familie, la festivaluri, praznice si alte sarbatori populare. Nu am gasit pe internet o statistica generala in acest sens, doar multiple informatii, separat pe popoare, natiuni, etnii, zone geografice.
Informatii si programari ! In calendarul religios sunt nominalizate toate sarbatorile crestinesti. Pe diverse site-uri cu profil turistic gasim referiri la targuri, festivaluri, etc. In literatura am gasit carti cu obiceiuri la petit, obiceiuri de nunta, obiceiuri la botez, fiecare cu portul popular adecvat. Urarile se inscriu intr-un capitol separat specific obiceiului.
Ce au toate acestea in comun ? Aniversarea, indiferent de forma acesteia se finalizeaza cu o masa sarbatoreasca/ o petrecere/ un festin, cu retete specifice momentului, bauturi asisderea, cantece si voie buna.
Asa-i romanul cand se veseleste si sarbatoreste ! Sarbatorile de iarna, la noi la romani sunt multe si traditia ne indeamna a le respecta pe toate, dupa cum am invatat de la parintii si bunicii nostri. Trecem prin grele lupte culinare, spritane si tuici. Vrem nu vrem facem fata si in fiecare an o luam de la capat chiar daca o data cu anii care se aduna facem tot mai greu fata acestor incercari.
Intotdeauna, dupa lupta, refacerea este obligatorie ! Dupa luptele culinare, gospodinele pregatesc retete de dezintoxicare a organismului, prin ciorbe (de regula acre) si/ sau supe.
Retetarul familiei de refacere a organismului ! In familia mea respectam acest obicei al refacerii organismului, retetarul fiind destul de bogat in ciorbe acre si supe.
Pregatim ciorbe de peste – bors de peste, bors pescaresc de peste, ciorbe de pasare – ciorba de potroace, potroace de curcan la trecerea dintre ani, ciorba acra din aripi de curcan, ciorba acra din aripi de curcan, ciorbe de legume – ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de praz cu ghebe.
Pregatim supe crema – supa crema de ciuperci, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de legume si ciuperci, supe de legume – supa de ceapa si supe de pasare – supa cu galuste, supa de gaina cu cu omleta, supa de curcan cu taietei de casa.
De-ale iernilor de pe la noi ! Zapada nu a reusit sa acopere campul, doar a fulguit putin de sarbatoarea nationala. Gerul nu a inghetat pamantul. Pe langa case, precupetele cu solarii in dotare au reusit sa acopere cu folie, sa nu inghete, zonele unde mai au macris si spanac, nerecoltat.
Cine cauta, gaseste. Cine nu se multumeste doar cu ce gaseste si mai si pastreaza, are ! Asa zicea soacra mea.
Secretul bucatarului ! Inainte de Craciun am gasit macris verde, proaspat recoltat, neatins de inghet. Am cumparat 3 legaturi si le-am pus in punga din plastic in cutia pentru legume a frigiderului. S-a pastrat verde si frumos vreo 10 zile. Imi place sa acresc ciorbele cu macris.
Nu congelez macris in pungi din plastic. Nu se pastreaza bine nici verde, nici oparit. Se flescaie si nu are niciun gust. Daca il usuci, macrisul are gust de fan, fara aroma specifica.

Ingrediente de trebuinta in reteta: praz, hribi uscati, macris verde, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), leustean verde, rosii, ardei gras, ceapa, usturoi, sare grunjoasa, untura de pasare/ ulei de rapita, oua de gaina, lamaie, piper boabe, boia de ardei dulce si boia de ardei iute, lamaie.

Pregatire ingrediente pentru ciorba.
Hribii uscati se pun intr-un bol cu apa rece, sa se rehidrateze.
Radacinoasele se dau pe razatoarea mare.

Prazul se taie rondele.

Usturoiul se feliaza subtire sau se da pe razatoarea mica.
[ingredients title=”Ingredients”]
- praz verde,
- hribi uscati,
- radacinoase,
- untura de pasare/ ulei de rapita,
- macris verde,
- ceapa,
- usturoi,
- rosii,
- ardei gras,
- oua de gaina,
- leustean verde.
[/ingredients]
Rosiile se taie cuburi.

Calire legume in untura de pasare.
Intr-o oala de ciorba se caleste in untura de pasare, ceapa taiata fin, usturoiul dat pe razatoarea mica si ardeiul gras tocat marunt. Ingredientele se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Cand ceapa devine sticloasa si se moaie usor, in oala de ciorba se adauga prazul feliat rondele si radainoasele date pe razatoarea mare.

Se amesteca ingredientele cu lingura din lemn pentru omogenizare.
Pregatire ciorba de praz si legume.
Cand prazul s-a muiat putin, in oala de ciorba se adauga apa fiarta.

Preparatul se fierbe la foc potrivit in mai multe clocote pana se moaie toate legumele.
[directions title=”Directions”]
- Rehidratare hribi uscati. Tocare marunt, hribi rehidratati.
- Pregatire/ portionare legume pentru fierbere.
- Calire ceapa, ardei si usturoi in untura de pasare.
- Adaugare praz rondele si radacinoase date pe razatoarea mare in oala de ciorba. Calire in continuare. Omogenizare amestec care se caleste cu o lingura din lemn.
- Adaugare apa fiarta peste legumele calite. Fierbere legume.
- In oala de ciorba se adauga hribii rehidratati si tocati marunt.
- In oala de ciorba se adauga rosiile tocate marunt si macrisul verde tocat fasii subtiri. Continuare fierbere preparat pana rosiile isi lasa sucul.
- Ouale de gaina se bat cu telul si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia dulce/ boia iute.
- Inglobare oua batute in preparat, treptat. Se amesteca in oala de ciorba cu polonicul in timp ce se adauga ouale batute.
- Servire preparat fierbinte/ cald, presarat cu leustean verde, cu mamaliga calda si ardei iute conservat in otet.
[/directions]
Pregatire hribi uscati si rehidratati pentru ciorba.
Hribii care intre timp s-au rehidratat se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

Pregatire oua de gaina pentru ciorba.
Ouale de gaina se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si boia dulce/ iute (dupa gust). Se picura zeama de lamaie.
Pregatire verdeata (macris si leustean) pentru ciorba.
Leusteanul verde se toaca marunt.
Macrisul verde se toaca fasii subtiri folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se imbogateste cu hribii uscati si rehidratati, tocati marunt.
Hribii tocati marunt se pun in oala cu ciorba. Pentru un gust deosebit al preparatului, in oala de ciorba se adauga si apa in care s-au rehidratat hribii.
Se continua fierberea preparatului la foc potrivit, sa clocoteasca.

Preparatul se imbogateste cu rosii si macris tocat fasii subtiri.
Macrisul din cutia de legume a frigiderului s-a pastrat verde si doar putin vestejit.

Macrisul l-am tinut o jumatate de ora in apa rece si apoi l-am tocat fasii subtiri.
In oala de ciorba se adauga rosiile tocate si macrisul tocat fasii subtiri.

Preparatul se fierbe in continuare pana rosiile isi lasa sucul si macrisul se moaie si isi schimba culoarea in maroniu inchis.
Pregatire oua batute pentru adaugare in preparat.
Ouale de gaina, asezonate, se bat cu telul/ furculita. Se adauga putina zeama din preparatul care fierbe si se amesteca.

Finalizarea preparatului.
Ouale batute se adauga treptat in preparatul care fierbe amestecand cu polonicul pentru ca ouale sa nu se lege ca o omleta.
Preparatul se serveste in boluri cu leustean verde tocat marunt, deasupra.

Preparatul se serveste cald/ fierbinte cu mamaliga calda si ardei iute.

Preparatul se poate servi caldut, chiar rece cu iaurt sau cu o lingura de smantana grasa deasupra.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Acest preparat este un remediu potrivit pentru potolirea balonarii, a greturilor si a disconfortului in general al organismului, greu incercat cu sarmale, porcarele si fripturi grase, de porc. Daca nu gasiti macris, orice acreala este potrivita – zeama de varza, zeama de muraturi taranesti, zarzane, zeama de lamaie.