Mai este o singura zi, scurta de altfel, pentru cumparaturi inainte de revelion. Gospodinele care se respecta si fac revelionul in familie si-au facut deja piata. Poate mici cumparaturi sa mai fie de facut pentru a avea si consortul placerea de a sta la o coada, macar 30 de minute, ca de, asa-i in ultima zi de cumparaturi.
Lista cu bunatati si surprize pentru servit la masa de revelion este deja intocmita din timp. Maine dis de dimineata gospodinele vor trece la pregatirea ultimelor preparate de pe lista, de regula a fripturilor si a aperitivelor calde sau pe baza de maioneza.
Masa de revelion o eterna provocare culinara ! Cand sarbatorim revelionul in familie si cu cativa amici ca invitati, traditia romaneasca a preparatelor stramosesti trebuie respectata.
Aperitivul de iarna, rece, pe baza de porcarele – sunca afumata, carnati afumati, toba, lebar si caltabos, jumari, sorici – nu are cum sa lipseasca. Merg 1-2 cescute cu tuica de prune, fiarta cu piper boabe.
Aperitivul cald tot pe baza de porcarele – rulouri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, cornuri cu porcarele – este bine venit. Continuam cu tuica fiarta, 1-2 cescute, ca tot este ger de crapa pietrele pe afara.
Treptat, atmosfera se incalzeste si se poate trece la paharul cu vinul casei rosu din struguri. Cate pahare vor fi spre dimineata, vom vedea, dupa apetitul si puterea de “dovedire” a fiecaruia. Se dau lupte grele, doar rareori cu “raniti”.
Daca tot este revelion, ceva sofisticanii culinare, ca aperitive, nu pot lipsi – ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor; ciuperci umplute si gratinate sau ardei picanti umpluti cu branza, trasi in ulei de masline; ardei picanti umpluti cu branza de capra, in ulei de masline.
Sarmalele cu carne tocata de porc/ vitel/ curcan/ gasca/ gaina sau amestec de porc-vitel si piftia din ciolan de porc afumat, piftia de curcan deschid seria de preparate grele.
Amintiri, amintiri …. ! Mama mea facea niste sarmale deosebite, putine ca numar, mari si aratoase ca aspect, gustoase ce nu s-a mai pomenit si doar se poate povesti. Nu mi-au iesit niciodata sarmalele ca ale mamei mele, oricat m-am straduit.
Nu puteai manca mai mult de 1-2 sarmale din cele puse in farfurie, desi mama ne tot indemna sa mai luam. Fiecare sarma facuta de mama, avea vreo 15 cm lungime si vreo 3 cm diametru, era invelita intr-o foaie intreaga de varza murata si ingloba alte 3-4 sarmale mai mici (fiecare cu alta carne tocata ca umplutura).
In farfurie, sarmalele mamei le regaseai aburinde, sosoase (parca le vad), pline de miroazne tainice (te imbata), alaturi cu o bucata cat de mica de carnat afumat/ coasta afumata/ slanina afumata printre varza tocata si fiarta. Sarmalele facute de mama, servite fierbinti, nu te lasau sa respiri pana nu le terminai.
Mamaliga calda si ardeiul iute conservat in otet se lafaie pe masa, la discretie. Hreanul ras, conservat si mustarul sunt mereu la indemna. Paharul cu vin rosu se tot umple, iar si iar.
Sarbatorirea trecerii dintre ani continua ! Ce revelion este acela fara friptura, desi de cele mai multe ori, multi dintre noi ne dam batuti si lasam friptura pe a 2-a zi. De pregatit, friptura se pregateste, cum altfel – spata de porc macerata, cu cartofi, la cuptor; buture de vitel in vasul roman, pulpa de berbec in sos de mustar, piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor.
Muraturile taranesti isi fac aparitia pe masa. Castravetii in otet si gogosarii in otet sunt si acestia pe masa pentru doritori.
De ce sa ramana friptura de pe o zi pe alta ? Friptura cand o servesti trebuie sa fie calda. Reincalzind friptura, gustul acesteia se diminueaza, miroaznele tainice se atenueaza, pofticiosii de serviciu cam stramba din nas.
In ultimul timp, in familie, de revelion, preferam friptura la tigaie, facuta la iuteala, doar pentru cine doreste (adica pentru cine mai vrea sa guste, ca de mancat nu se mai pune problema), cand se doreste, de regula spre ziua (pentru cei care nu au somn si ambitia ii mai tine pe scaun, cocaind).
Ce fripturi la tigaie pregatim la iuteala ? Pregatim doar la comanda ferma – muschiulet si carnat de porc cu legume, la tigaie, in sos de smantana; muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie, antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti. Garnitura poate lipsi, carnea trasa la tigaie in untura de porc fiind suficienta pentru a-ti face pofta.
Au fost ani cand am facut revelionul doar eu cu sotia. Copiii, fiecare avand alt traseu in noaptea dintre ani soseau a 2-a zi. Nu aveam timp suficient sa mergem de revelion la surorile mele. Intampinam anul care venea, impreuna cu sotia, dupa cum l-am denumit noi, cu un revelion la botul calului.
Orice revelion se termina cu cozonac si ciorba de potroace.
Nu uitam ! La trecerea dintre ani ciocnim un pahar de sampanie, ne amintim de cei plecati dintre noi si-i pomenim, urmarim jocul de artificii de pe afara si ne facem urari de bine pentru anul care vine.
Revelionul de anul acesta este mai special ! Cu noi va fi si un nepotel primul din familie, nascut in anul care tocmai se termina. Micutul, la trecerea dintre ani va dormi cu siguranta, dar este/ va fi cu noi, pazindu-l si urandu-i toate cele de bine.
Ingrediente de trebuinta in reteta: vrabioara de vitel, cartofi, vin rosu, ardei gras, ceapa, usturoi, ulei de rapita/ untura de porc, cimbru, piper boabe, sare grunjoasa, foi de dafin, rozmarin.
Pregatirea cartofilor pentru preparare.
Cartofii (de prefarat din cei rosii, nu se rup/ faramiteaza la fierbere/ prajire), de aceeasi marime, curatati de coaja, se tavalesc prin putin ulei de rapita si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Nu este o greseala daca se pun si cativa fulgi de ardei iute.
Pregatirea bucatii de vrabioara de vitel pentru coacere.
Pentru frigere/ coacere se va folosi o tigaie din fonta, cu margini inalte. Bucata cumparata intreaga din vrabioara de vitel, se portioneaza in 2-3 bucati, dupa marimea tigaii din fonta si pentru a fi mai usor de manevrat.
Bucatile din vrabioara de vitel se rumenesc pe toate partile in tigaia din fonta bine incinsa, la foc iute, in ulei de rapita/ untura de porc. Pentru manevrare se folosesc clesti de bucatarie din inox.
Ingredients
- vrabioara de vitel,
- cartofi,
- vin rosu,
- ulei de rapita.
De ce se prefera uleiul de rapita ? Uleiul de rapita, la prajire, nu lasa miros, nu schimba gustul carnii prin prajire/ coacere, nu rancezeste.
De ce sa folosim untura de porc ? Untura de porc proaspata este limpede si nu influenteaza gustul carnii de vitel. Un atuu deloc de neglijat – gustul preparatului final se va imbunatati.
Atentie ! Frige si nu are gura sa strige ! Cu toate ca utilizam o tigaie din fonta cu margini inalte, la prajirea bucatilor din vrabioara de vitel, focul sub tigaie este mare si grasimea incinsa poate sari pe maini si chiar pe fata.
Daca totusi o patim, locul afectat se spala cateva minute sub jet de apa rece si apoi se unge cu ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita daca nu avem unguent pentru arsuri termice in casa. Basicile nu se sparg (se vor sparge singure), ustura rau daca le spargem. Se unge locul afectat de arsura, in continuare, 2-3 zile.
Bucatile de vrabioara rumenite pe toate partile se scot din tigaie pe o farfurie.
Asezare ingrediente in tigaia din fonta pentru coacerea preparatului.
Cartofii se aseaza in tigaia din fonta impreuna cu uleiul in care s-au tavalit. In tigaie se adauga cepe mici intregi, catei de usturoi, bucati mari de ardei gras.
In tigaia de fonta, desupra cartofilor intregi se aseaza bucatile din vrabioara de vitel gata rumenite.
Se adauga condimentele: boabe de piper, foi de dafin, crengute de rozmarin, crengute de cimbru.
In tigaia de fonta se toarna vin rosu indoit cu apa rece.
Directions
- Curatare cartofi intregi, tavalire prin ulei de rapita si asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
- Rumenire vrabioara de vitel intr-o tigaie de fonta bine incinsa, in ulei de rapita.
- Asezare in tigaia din fonta – cartofi intregi, deasupra cartofilor bucatile de carne rumenite. In tigaie se adauga vin rosu indoit cu apa, condimente, 2-3 cepe mici intregi, cativa catei de usturoi, bucati de ardei gras. Acoperire tigaie cu hartie de copt.
- Coacere preparat in cuptorul incins al ragazului, maimintai la foc iute si apoi la foc potrivit.
- Odihnire preparat inainte de feliere. Feliere preparat.
- Montare preparat pe farfurii intinse – cartofi intregi cu felii de vrabioara de vitel picurate cu sos.
Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.
Tigaia din fonta se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa.
Tigaia din fonta se introduce in cuptorul incins al aragazului, mai intai la foc mare pentru 15-20 de minute, timp in care lichidul din tigaie fierbe, desprinde urmele de carne ramase pe tigaie de la prajirea carnii si astfel sunt create conditiile pentru obtinerea unui sos minunat, aromat si consistent.
Se reduce focul in cuptorul aragazului, la potrivit si se coace preparatul timp de 35-40 de minute (dupa marimea bucatilor de carne, cca. 20 minute/ Kg de carne macra, temperatura finala in carne – maxim 78 grade C).
Odihna preparatului.
Cand preparatul este gata copt se scurge sosul din tigaia de fonta intr-o alta tigaie. Se acopera carnea si cartofii cu hartia de copt si se lasa preparatul sa se odihneasca 10-15 minute inainte de feliere, timp in care carnea va redeveni mustoasa.
Prepagatirea sosului concentrat de la friptura.
Sosul colectat in alta tigaie se scade la foc iute pana ramane mai putin de o treime. Se poate adauga amidon/ faina alba pentru ingrosarea sosului. Personal nu agreez aceasta operatie. Prefer sa servesc friptura cu putin sos asa cum a rezultat din coacere, picurat pe feliile de carne portionate.
Servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse – cartofi intregi cu felii de carne picurate cu sos.
La acest preparat se poate servi salata de varza rosie (varza tocata fideluta, frecata cu sare grunjoasa si stoarsa, amestecata cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie/ otet alimentar din vin de 9 grade).
La un asa preparat nu poate lipsi un pahar cu vin rosu/ vin negru.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am scris o reteta numai buna pentru a face o surpriza deosebit de placuta gurmanzilor si gurmetilor pusi pe petrecere in noaptea de revelion. Timp de aprovizionare cu vrabioara de vitel (merge si vrabioara de vita, dar coacerea merge ceva mai greu) ar mai fi daca gospodina isi indeamna consortul cum se lumineaza de ziua si-l trimite sa bantuie prin macelarii. De preparat, iarasi ar mai fi timp suficient, pana dincolo de miezul noptii, sa se tot coaca.