Friptura de vitel in sos de rosii cu leurda

In ultimii ani, leurda a fost promovata prin valoarea sa terapeutica de catre nutritionisti. Precupetele si nu in ultimul rand comerciantii s-au adaptat rapid. Astfel, leurda a devenit verdeata nelipsita din salatele de cruditati, dar si din multe sosuri, ciorbe acre si chiar in omlete impreuna cu marar si patrunjel verde.

Amintiri, amintiri …. ! Cand mergeam pe jos cu tatal meu la bunicu’ si treceam la pas peste Magura Slatiorului, din padure, tata culegea frunze de leurda si cateva fire de frunze cu bulb cu tot. Pe acestea le facea bunicu’ salata cu otet din prune (acritura adevarata), pregatit de el in fiecare toamna. Salata era usturoiata si acra, iar noi copiii nu ne prea inghesuiam sa o servim. Tata si bunicu’ erau mari amatori ai aceastei salate.

Bunicul punea leurda in minunatele lui ciorbe de loboda si/ sau salata verde si/ sau macris. Aceste ciorbe, daca nu era post crestinesc, se serveau cu iaurt, ardei iute si mamaliga calda. In post, se servea doar ardei iute si mamaliga calda.

In retetarul familiei mele, leurda si-a gasit un loc bine meritat ! De cand apare pe tarabe, pe la sfarsitul lui aprilie si pana cand florile (se zice ca ar fi putin toxice) se inmultesc, gustul usor usturoiat al leurdei da savoare salatelor de verzituri (salata verde, frunze de spanac tanar, frunze de loboda tanara, varza noua, untisor, rucola) asezate pe masa langa preparatele din carne si chiar din peste. Radacina si bumbul inca neinflorit al firului de leurda accentueaza gustul de usturoi.

Pregatim salate – salate de tot felul si care mai de care, salate cu de toate pentru toti.

Sosurile pregatite pentru servire la preparatele cu carne sau cu peste au de multe ori si leurda – perisoare din carne de porc in sos de rosii cu leurda.

Pastele fainoase le pregatim de multe ori cu sosuri in care se regaseste leurda – paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda.

Din ciorbele de verdeturi nu poate lipsi leurda – ciorba de loboda, leurda si salata verde, cu ou si smantana; ciorba de urzici cu leurda si smantana, ciorba din verdeturi de sezon.

In unele supe crema se regaseste si leurda – supa crema de dovleac cu leurda si hribi.

In delicatesele pregatite in familie isi face loc si putina leurda tocata fin – delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt.

Sa improvizam putin ?! Ideea mi-a venit in timp ce scriam acest articol. Un mujdei de usturoi verde si marar verde, cu sau fara iaurt, ulei de masline si zeama de lamaie/ otet de mere si miere, in care se pun cateva fire de leurda tocate marunt poate fi o surpriza pentru pofticiosii familiei care asteapta preparatul cu carne si garnitura de la felul 2.

Friptura de vitel in sos de rosii cu leurda.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de vitel, cartofi (de preferat cartofi noi), leurda tanara, patrunjel si usturoi verde, ceapa si usturoi verde, suc de rosii si ardei capia, amestec de rosii si ardei gras, ceapa rosie, catei de usturoi, ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente in vederea prepararii.

Se cumpara o bucata din pulpa de vitel. Carnea se curata de pielite folosind un cutit bine ascutit.

Carnea se spala sub jet de apa rece, se scurge intr-o sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta si apoi se feliaza in bucati mai groase, de 1,0-1,5 cm.

Ceapa si usturoiul verde se curata de mustati si se toaca marunt.

Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt. Leurda se feliaza in fasii subtiri.

In reteta am folosit suc de rosii si ardei capia si amestec de rosii si ardei gras, preparate pentru iarna, pregatite in toamna. Sunt ultimele sticle, asa cum este si normal la inceput de vara.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Alternativa culinara. In reteta se pot folosi legume proaspate – rosii, ardei capia, ardei gras, verdeturi.

Cartofii, ceapa uscata si cateii de usturoi se curata de coaja.

Ceapa rosie se toaca sub forma de rondele. Cateii de usturoi se feliaza subtire.

Ingrediente

  • pulpa de vitel,
    cartofi noi,
    leurda,
    suc de rosii si ardei capia,
    amestec de rosii si ardei gras,
    pasta de rosii (optional),
    marar si patrunjel verde,
    condimente.

Inabusire carne de vitel mai intai in ulei de rapita si apoi in suc de rosii.

Rumenire felii din carne de vitel. Intr-o cratita cu fundul gros si margini inalte se perpeleste carnea de vitel in ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin, la foc iute. Nu ne dorim ca sa frigem carnea complet, doar cat sa se rumeneasca putin si sa ramana sucul, in carne.

Felii din carne de vitel care se perpelesc in ulei de rapita.

Intr-o prima etapa, cand carnea s-a rumenit putin si omogen, peste carne se adauga rondele de ceapa rosie, catei de usturoi feliati subtire/ dati prin scula de pisat usturoi pentru mujdei, cateva fire de ceapa si usturoi verde tocate fin.

In cratita s-au adaugat rondele de ceapa rosie, ceapa verde, usturoi verde si catei de usturoi, tocate marunt.
Preparatul se inabusa cu capacul pus pe cratita.

Se inabuse preparatul cu capacul pus pe cratita. Se amesteca in cratita folosind o lingura din lemn.

Cand ceapa rosie s-a muiat putin, in cratita se adauga amestecul de rosii si ardei gras. Urmeaza a 2-a etapa de inabusire preparat, cu capacul pus pe cratita.

In cratita s-a adaugat amestecul de rosii si ardei gras.

Se da in cateva clocote si se amesteca cu lingura din lemn.

ORDINEA ACTIVITATILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente utilizate in reteta.
  • Feliile din carne de vitel se perpelesc la foc iute in ulei de rapita incis intr-o cratita.
  • Inabusire carne perpelita impreuna cu rondele de ceapa rosie si felii de usturoi uscat, cu capacul pus pe cratita, la foc potrivit.
  • Inabusire preparat impreuna cu amestec de rosii si ardei, cu capacul pus pe cratita, la foc potrivit.
  • Inabusire preparat impreuna cu suc de rosii si ardei capia, cu capacul pus pe cratita, la foc potrivit. Preparatul se condimenteaza.
  • Completare sos de rosii cu pasta de rosii (optional).
  • In cratita se adauga cartofi mici, intregi. Se inabuse cu capacul pus pe cratita.
  • Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa. Se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt si leurda taiata fasii subtiri.
  • Preparatul se odihneste 10 minute cu capacul pus pe cratita pentru omogenizare gusturi.
  • Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, cu ardei capia conservati in otet si bere rece.

Cand fasiile de ardei gras incep sa-si lase sucul, in cratita se adauga sucul de rosii si ardei capia. Este momentul sa se adauge condimentele (foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin).

Urmeaza a 3-a etapa de inabusire preparat, cu capacul pus pe cratita.

In cratita s-au adaugat sucul de rosii si ardei capia plus condimentele.

Se da in cateva clocote si se omogenizeaza preparatul folosind lingura din lemn.

Optional, se adauga pasta de rosii in cratita. Daca se doreste obtinerea unui sos mai consistent, in cratita se adauga pasta de rosii.

Urmeaza etapa a 4-a de inabusire preparat cu capacul pus pe cratita. Lingura din lemn se foloseste pentru omogenizarea preparatului.

In cratita s-a adaugat si pasta de rosii pentru a se obtine un sos mai consistent.

In preparat se adauga cartofi mici, intregi.

In sosul consistent si destul de mult prin adaugare de pasta de rosii, se pun cartofi mici, intregi.

In cratita s-au adaugat cartofi mici, intregi.

Urmeaza a 5-a etapa de inabusire a preparatului cu capacul pus pe cratita.

Cand cartofii sunt fierti, preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa.

In cratita se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt si leurda feliata subtire.

Preparatul este gata pentru servit.

Preparatul se tine acoperit 10 minute, cu capacul pus pe cratita pentru ca sosul de rosii si ardei sa preia gustul de leurda usor usturoiat.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.

Se poate servi cu mamaliga calda, chiar daca in preparat se regasesc si cartofi. Pofticiosii vor fi fericiti ca au cu ce muia in deliciosul sos de rosii usor usturoiat de la leurda.

Gurmetii profesionisti nu vor refuza ardei capia conservati in otet.

Friptura de vitel in sos de rosii cu leurda – preparatul este gata servit.

Merge de minune un pahar cu bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Asocierea de carne de vitel, cartofi noi, suc de rosii si leurda duce la obtinerea unui preparat deosebit de gustos si de sanatos. Incercati aceasta reteta si multumirile din privirile pofticiosilor vor face toti banii, iar efortul culinar al gospodinei va fi implinit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*