paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda 12

Paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda

Ma pregatesc sa scriu o noua reteta de post marsand pe o idee mai veche de a incuraja noi utilizatori sa intre pe acest blog si nu se stie, poate sunt atrasi de preparatele mele sau pur si simplu, din curiozitatea lor culinara.

Scriu din placerea mea de a prepara si servi unumite retete, incercand apoi sa descriu asa cum ma pricep eu, mai bine sau mai putin bine, cum am realizat preparatul si de ce nu, ce miroazne tainice se fac simtite in jurul cratitelor si a tigailor mele. Deseori, ma las purtat de amintiri, cele mai multe din copilaria mea. Unora dintre cititori nu le place stilul meu si imi reproseaza amestecarea descrierii modului de preparare al retetei cu amintirile personale. Este la latitudinea lor daca vor sa separe cele doua componente sarind peste componenta care ii deranjeaza sau chiar sa nu mai intre pe acest blog.

Daca ne place sau nu ne place, leurda !? Este vremea leurdei (inca tanara, de un verde crud, doar cu boboci, fara flori, putin usturoiata). Leurda populeaza din greu tarabele precupetelor care te imbie care mai de care cu oferta ei. Binefacerile leurdei pentru sanatatea consumatorilor sunt bine cunoscute si nu mi-am propus sa le reamintesc. Salata de sezon poate contine leurda, fara doar si poate. Gustul usor usturoiat al ciorbelor de carne si al mancarurilor cu legume, dichisite cu cateva fire de leurda tocata marunt incanta pofticiosii de serviciu. Sosurile de rosii cu leurda tocata marunt alaturi de marar si patrunjel verde pot fi apreciate chiar si de copii.

Amintiri, amintiri …. ! Pastele fainoase ocupa un rol important in retetarul familiei mele. De cate ori pregatesc macaroane cu carne sau macaroane cu branza, retete preferate ale mamei mele, imi amintesc de cinele in familie din copilaria mea. Era momentul cand toti ai casei ne strangeam in jurul mesei la orele inserarii. Tata si bunicul veneau de la serviciu, mama si bunica finalizau treaba in bucatarie si prin curtea casei. Noi copiii terminam joaca (surorile mele incetau sotronul din ulita, eu veneam de la meciul de fotbal din lunca Luncavatului) si toti eram la spalat. Asezati in jurul mesei, parintii si bunicii povesteau cum a fost pe la serviciu, ce noutati erau prin targ si ce au mai realizat prin jurul casei. Noi copiii raportam ce s-a mai intamplat pe la scoala, ce note am mai luat. Asteptam cu totii, nerabdatori, sa apara in mijlocul mesei tava cu macaroane aburinde, abia scoase din cuptorul masinii de gatit. Mama ne servea pe fiecare in parte, mai intai copiii si apoi bunicul, tata, bunica si ultima se servea mama.

Din retetarul familiei mele ! Macaroanele si spaghetele sunt pastele fainoase cele mai utilizate in retetele familiei mele. Pregatim macaroane cu ciuperci in sos de rosii, macaroane in sos de rosii si ciuperci, cu biban prajit, icre prajite, lapti si creveti prajiti; macaroane cu carne, branza si cascaval. Nu uitam de spaghete cu sos de urzici si peste prajit, spaghete cu carne tocat si vinete cum face sora mea, spaghete integrale cu hribi si carnati proaspeti, spaghete cu fructe de mare in sos de rosii.

De urmarit ! In retetele familiei mele folosim nu doar macaroane si spaghete, ci si alte paste fainoase – pene, sfredele, scoici, dar si paste speciale – cannelloni, paccheri giganti, fusilloni, conchiglioni giganti, tortellini, panzerotti, tortelioni. Folosim de regula, paste fainoase cu ou, integrale sau din grau dur. In categoria paste fainoase afisata pe prima pagina a blogului se regasesc multe retete cu astfel de preparate.

Paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pachet de pene de 400 de grame, o vanata mijlocie ca marime, o ceapa uscata mai mare, suc de rosii, o legatura de leurda, cate un fir de ceapa si de usturoi verde, cateva fire de marar si patrunjel verde, cateva frunze de busuioc verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire sos de rosii cu vinete si leurda.

Vanata se spala sub jet de apa rece si se curata coaja, tarcat.

Ceapa uscata se curata de foi si se toaca marunt.

Ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde, leurda si frunzele de busuioc se spala sub jet de apa rece si se scurg. Toata verdeata se toaca impreuna, marunt.

Vanata se taie cubulete. Cubuletele se tin in apa rece cu sare grunjoasa timp de 1 ora. Apa sarata va scoate amareala din vanata.

Cubulete de vinete tinute in apa rece cu putina sare grunjoasa.

Nu ne dorim ca preparatul nostru sa iasa amar, motiv pentru care vom utiliza in reteta cubuletele de vanata scurse de lichid si stoarse in pumni.

Ingrediente

  • un pachet cu paste fainoase – pene,
    o vanata mijlocie ca marime,
    o legatura de leurda,
    suc de rosii,
    ceapa si usturoi verde,
    marar si usturoi verde,
    frunze de busuioc.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge putin ulei de masline extravirgin.

In tigaie se adauga cubuletele de vanata tinute in apa sarata, scurse si stoarse in pumni.

Cubulete de vinete tinute in apa sarata, scurse si stoarse in pumni care se calesc in ulei de masline extravirgin.

Tehnica de gatire secreta ! Nu ne dorim ca vinetele sa se prinda de tigaie, motiv pentru care calirea cubuletelor se face cu tigaia intr-o mana, amestecand prin miscare din incheietura mainii si amestecare in tigaie cu o lingura din lemn tinuta in cealalta mana.

Cubuletele de vinete se vor muia rapid. Nu ne dorim sa se faca praf, doar sa se moaie putin.

Este momentul sa se adauge in tigaie ceapa uscata tocata marunt.

In tigaia cu cubulete de vinete care se moaie s-a adaugat ceapa uscata tocata marunt.

Se continua manevrarea tigaii si amestecarea ingredientelor dupa tehnica mentionata mai sus.

Este bine de tinut minte ! Ceapa se va invalui rapid in lichidul putin, ramas in tigaie. Este stiut faptul ca vinetele absorb mult ulei cand se prajesc. Nu ne dorim sa obtinem un preparat naclait in ulei.

Pentru a evita sa adaugam o alta cantitate de ulei de masline extravirgin ca sa nu se prinda vanata si ceapa de tigaie, se adauga o cantitate generoasa din suc de rosii in tigaie. In reteta am folosit suc de rosii cum face sotia mea.

ORDINEA DE DESFASURARE A OPERATIILOR CULINARE IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente utilizare in reteta.
  • Pregatire sos de rosii si vinete intr-o tigaie cu margini inalte.
  • Fierbere paste fainoase in apa cu un praf de sare grunjoasa.
  • Obtinerea preparatului final din sos de rosii si vinete plus paste fainoase fierte.
  • Montarea si servirea preparatului pe farfurii intinse.

Alternativa de preparare. In loc de suc de rosii pregatit in toamna se poate folosi suc de rosii preparat din rosii proaspete (rosiile decojite se dau pe razatoarea mica si ceea ce se obtine se fierbe intr-o tigaie pana scade lichidul si se concentreaza) sau rosii in bulion (de la conserva cumparata din market) sau pasta de rosii (de la conserva cumparata din marchet) diluata cu putina apa calduta.

De evitat ! Atentie la ce se cumpara din market, sa nu contina E-uri si amidon. Au pastele fainoase destul amidon.

In tigaia cu vinete si ceapa s-a adaugat sucul de rosii.

Preparatul se fierbe la foc potrivit cu capacul pus pe tigaie.

Preparatul se fierbe molcom pentru a se inabusi vinetele si ceapa uscata.

Fierbere paste fainoase in apa cu putina sare grunjoasa.

In timpul inabusirii vinetelor si a cepei in sosul de rosii, se fierb pastele fainoase.

In reteta se pot folosi pastele fainoase preferate. Pentru un preparat consistent, usor de amestecat in sosul de rosii cu vinete prefer sa folosesc in aceasta reteta – pene, sfredele, scoici, melci.

Am folosit pene. Intr-o cratita cu apa rece si putina sare grunjoasa, data in clocot, se pun penele folosind spumiera sau lingura speciala pentru paste. Nu ne dorim sa improscam in jur cu stropi de apa fierbinte.

Pastele fainoase se fierb in apa clocotita cu putina sare grunjoasa.

Secretul fierberii pastelor fainoase ! Penele se fierb in apa clocotita, cu 1-2 minute mai putin decat se recomanda pe pachet.

In timpul fierberii, se amesteca in cratita cu lingura pentru paste, sa nu se prinda pastele de fundul cratitei.

Obtinerea preparatului final.

Sosul de rosii si vinete se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

In sosul format se adauga verdeata (ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, leurda, foi de busuioc) tocata marunt.

In sosul de rosii si vinete s-a adaugat verdeata tocata marunt.

Preparatul se da in 2-3 clocote si se amesteca cu o lingura din lemn.

In sosul de rosii se adauga pastele fainoase fierte, folosind lingura speciala pentru paste fainoase. Prin fantele lingurii se scurge apa, dar ramane suficienta apa si in lingura.

In tigaia cu sos de rosii si vinete s-au adaugat penele fierte in apa cu sare grunjoasa.

In tigaie se amesteca cu lingura speciala pentru paste fainoase. Sosul va invalui pastele fsainoase care se vor umfla si mai mult, finalizand astfel fierbere acestora.

Penele se amesteca in sosul de rosii, vinete si verdeata.

Secret bine pastrat ! Pentru ca preparatul final sa nu fie sec si prins de tigaie, chiar afumat, in timpul amestecarii, in tigaie se adauga treptat, cateva polonice cu apa in care au fiert pastele. Se adauga apa si se amesteca imediat in preparat.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Preparatul se poate servi cald sau rece, cu verdeata presarata deasupra.

Paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda.

Optional, numai pentru gurmetii profesionisti ! Cateva masline negre sau masline verzi presarate pe preparat pot fi o surpriza placuta pentru toti pofticiosii.

Pentru pofticiosii care tin post doar in Saptamana Mare.

Acest preparat poate fi servit drept garnitura la o friptura din ceafa de porc la tigaie.

Paste fainoase in sos de rosii si vinete servite drept garnitura la ceafa de porc trasa la tigaie.

Inlocuieste garnitura din cus-cus si mazare. Acest preparat se serveste cu castraveti conservati in otet.

Paste fainoase in sos de rosii si vinete servite drept garnitura la ceapa de porc trasa la tigaie.

La acest preparat se poate servi o bere rece sau un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca sa-i bucur si pe pofticiosii care tin post ma gandesc sa fac o reteta cu urzici pentru saptamana viitoare. Ma grabesc sa caut ceva noutati prin retetele mostenite sa vad ce gasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *