Salatele de orice fel pot fi considerate, in orice conditii, preparate de avarie, la indemana gospodinelor aflate in criza de timp. Salatele se pregatesc rapid, de cele mai multe ori au ingrediente putine, sunt sanatoase, dar si hranitoare. Pofticiosii familiei sunt fericiti in momentul in care salata are si sos, iar placerea de a muia cu paine calda in acesta este asigurata.
Salatele servite calde sau reci, ca fel unic de mancare sau insotind felul doi ce contine in reteta, carne sau peste, sunt preparate des abordate in orice bucatarie. In familia mea, nu facem exceptie.
Daca tot suntem in postul Pastelui, inca o reteta de post poate fi bine venita. Completeaza astfel, categoria – retete de post – existenta pe acest blog.
Din retetarul familiei mele ! Acordam o atentie deosebita, salatelor. Rareori, servim felul doi, cu carne sau peste, fara o salata rece, cu legume proaspete – salate rapide de sezon, salate rapide de vara, salata de radacinoase, salata de castraveti altfel.
Pregatim salate cu legume fierte sau coapte – salata din sfecla rosie coapta pe capac gratar, salata rapida de ardei copti, inmiresmata; salata de fasole verde, salata de sfecla rosie, conopida inmiresmata, salata de vinete, salata de dovlecei cu usturoi, salata de conopida oparita si inmiresmata, salata din dovlecei fierti si vinete coapte. Aceste salate pot insoti felul doi, dar pot fi servite si ca atare, simple sau impreuna cu o felie de paine calda/ rece.
Salatele servite ca aperitiv, la mese festive, pot fi preparate de efect pentru cei asezati in jurul mesei aniversare – salata de boeuf, salata de vinete, dovlecei si ardei capia; salata de conopida cu maioneza, salata de iarna cu legume coapte – ardei capia si vinete.
O salata mai elaborata poate fi o cina desavarsita – salate rapide cu legume facute la abur, salata cu paste fainoase, ciuperci, ansoa si ton de la conserva; salata de rosii galbene cu mozarella si sunca de Praga, salata orientala cu ton si oua de prepelita.
In familie, ori de cate ori ne dorim sa pregatim salata de vinete, coacem vinetele pe flacara mare a aragzului. Vinetele coapte (preferam, sa coacem vinete cat mai mari; la inceputul lui septembrie nu au seminte multe), curatate de coaja arsa, sunt albe si pufoase. In toamna trecuta, sotia a achizitionat site speciale din otel special, pentru copt legume (vinete, ardei, sfecla) direct pe flacara mare a aragazului.
In reteta de astazi, ne-am dorit, sa coacem vinetele la gril-ul cuptorului electric. Am zis, sa incercam coacerea vinetelor si astfel, urmarind cateva retete pe internet, in ideea de a scurta timpul de coacere, in special pentru toamna cand pregatim zacusca cu ciuperci. In retetele respective, se foloseau vinete subtiri, lunguiete, din cele specifice legumiculturii asiatice. Nu am gasit, chiar asfel de vinete (foarte rare la noi, prin piete si market-uri). Am folosit vinete lunguiete, dar mai groase.

Salata din vinete coapte la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete, ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, ceapa uscata.

Vinete folosite in reteta.
Pregatirea vinetelor pentru coacere.
Vinetele se spala sub jet de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta. Nu se curata de coaja. Nu se taie codita si cotorul vinetelor pentru a le putea manevra mai usor in tava de copt si ulterior la indepartarea cojilor arse.
Vinetele se taie in doua, pe lung, folosind un cutit bine ascutit. Partea alba a vinetelor se cresteaza cu varful unui cutit.
Cam ciudat, din punctul meu de vedere (voi explica pe parcurs si la sfarsit, de ce) ! Inainte de coacere, vinetele taiate in doua, nu se lasa cateva minute, sa iasa amareala specifica din ele, nu se sareaza cu sare grunjoasa (asa am vazut in clipurile respective, pe internet; mi-am propus, sa respect reteta, intocmai ?!).

Vanata taiata pe lung, crestata pe partea alba.
LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA.
- vinete lunguiete, subtiri,
- ulei de floarea soarelui/ ulei de rapita,
- sare grunjoasa,
- piper boabe.
Coacerea vinetelor la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Vinetele taiate in doua se aseaza pe hartie de copt, intr-o tava speciala de copt pentru gril-ul cuptorului electric al aragazului, pe treapta a 4-a a cuptorului (de jos in sus)/ treapta a 2-a a cuptorului (de sus in jos).

Vinete taiate pe jumatate asezate pe hartie de copt, intr-o tava de copt pentru gril-ul cuptorului electric al aragazului.
Se fizeaza programul de coacere la gril, fara ventilator si temperatura de 200-220 grade C.
Se urmareste coacerea prin geamul din usa cuptorului electric al aragazului. Coacerea este terminata cand coaja vinetelor, initial, se umfla uniform si apoi se lasa.

Vinete gata coapte.
Timpul de coacere este in functie de marimea vinetelor. Cand le-am copt noi, timpul a fost de 20-25 minute.

Vinete gata coapte.
Se observa, vinetele gata coapte sunt uscate la suprafata. S-a format o pojghita subtire sub care, se regaseste pulpa vinetei coapte.
Ce este de remarcat ?! Spre deosebire de vinetele coapte direct pe flacara mare a aragazului, cand nu se formeaza vizibil respectiva pojghita, coaja se desprinde cu pojghita cu tot, o data. Pulpa vinetei coapte, la cele coapte direct pe flacara mare a aragazului este zemoasa, nu uscata.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatirea vinetelor pentru coacere.
- Coacerea vinetelor la gril-ul cuptorului electric al aragazului.
- Scoaterea pulpei de pe jumatatile de vinete coapte si scurgerea acesteia.
- Frecare vinete coapte cu ulei de floarea soarelui.
- Montarea si servirea preparatului.
Scoaterea pulpei de pe jumatatile de vinete coapte si scurgerea acesteia.
Pulpa vinetelor coapte se scoate de pe coaja arsa folosind o lingura.

Pulpa vinetelor coapte s-a scos de pe coaja folosind o lingura.
Pulpa vinetelor coapte se pune la scurs intr-o sita.

Pulpa vinetelor coapte, scoasa de pe coaja, se scurge intr-o sita.
Ce am observat ? Pulpa vinetelor coapte are seminte multe (posibil, vinetele folosite sa fi fost culese spre sfarsitul perioadei optime de coacere; sigur erau din cele cumparate din market) si nu este complet alba, ci usor inchisa la culoare. In timpul scurgerii pulpei de vinete in sita, lichid s-a scurs doar cateva picaturi ?! Posibil, ca de aici, sa apara o oarece amareala in salata finala.
Frecare vinete coapte cu ulei de floarea soarelui.
Pulpa vinetelor coapte se toaca pentru maruntire, cu o lingura lata, din lemn sau cu tocatorul/ toporul special, din lemn, pentru vinete.
Vinetele tocate se amesteca intr-un bol cu ulei de floarea soarelui. Se freaca bine cu lingura din lemn pentru amestecare si omogenizare/ fluidizare pulpa de vinete coapte.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat rasnit.
Numai pentru tinere gospodine ! Daca tot avem mixer vertical in dotare, il putem folosi la amestecarea pulpei de vinete coapte cu ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa si piper boabe proaspat maruntit.
Optional, in vinetele amestecate cu ulei de floarea soarelui, se adauga ceapa uscata tocata marunt.
Pentru cei care nu tin post ?! Pentru a albi salata de vinete coapte, aceasta se poate amesteca cu maioneza. Astfel, fatuim si salata noastra.
Montarea si servirea preparatului.
Salata de vinete se monteaza pe un platou.

Platou cu salata de vinete.
Cu salata de vinete se fac sandvis-uri pe felii de paine calda/ paine rece sau pe paine prajita.
Pofta de mancare se obtine cu un paharel cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca doriti, sa pregatiti salata de vinete coapte, este mai rapid, sa coaceti vinetele in cuptor, dupa aceasta reteta. Daca timpul va permite si doriti, sa serviti o salata aspectuoasa si mai savuroasa, coaceti vinetele direct pe flacara mare a aragazului. Incerc, sa imbunatatesc aceasta reteta, sa o fatuiesc si sa-i dau mai multa savoare. Cum gasesc vinete din cele lunguiete si subtiri (asiatice, turcesti ?!), cu seminte putine, imi propun sa trec la treaba. Nu voi utita, sa pun sare grunjoasa pe jumatatile de vinete si sa picur ulei de floarea soarelui !