Incerc sa ma conformez cerintelor mai multor vizitatori pe acest blog de a scrie cateva retete pentru perioadele de post crestinesc. Chiar daca eu in persoana nu sunt cine stie ce mare amator de mancaruri fara carne sau fara peste/ fructe de mare, cand scriu anumite retete incerc sa sugerez idei pentru a putea servi preparatul final si ca preparat de post. Nominalizez acele ingrediente care pot fi inlocuite/ omise pentru ca preparatul final sa nu fie de dulce. In acelasi timp, cand scriu o reteta declarata ca fiind reteta de post, nu-i uit pe pofticiosii profesionisti, amatori de carne. Sugerez in acest caz ingrediente care duc la un preparat final care nu mai este preparat de post. Astfel de preparate se regasesc in sectiunea – mancaruri de post, afisata pe prima pagina a blogului.
Daca tot suntem in postul Pastelui mi-am propus sa prepar o reteta de post pe baza de brocoli copiind de fapt una din retetele mele care foloseste ca leguma de baza conopida.
Chiar daca legumele ocupa un loc important in gastronomia romaneasca, conopida si brocoli sunt legume destul de rar regasite prin retetarul familiilor mai in varsta. In retetele mostenite de la parinti, nu am gasit nicio reteta cu brocoli si doar cateva retete cu conopida.
Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind imi amintesc ca intr-o toamna, nenea (un amic de-al tatalui meu, gradinar vestit in localitate) care ne aducea 2-3 capatani de conopida, ne-a adus si o capatana cu buchetele albe si cateva verzui (nu arata ca brocoli de astazi, cumparat din market; parea a fi o leguma corcita de conopida). Mama si bunica s-au sfatuit ceva vreme pana sa gateasca respectiva leguma ca mancare de conopida, de frica sa nu strice gustul acesteia. Nu imi amintesc daca am gustat acea mancare, in idee copilului – daca nu imi place ?!
In orasul meu am gasit in piata o singura precupeata care aduce de cativa ani, in toamna, cateva capatani de brocoli (femeia asa ii zice) de o calitate nu tocmai deosebita (doar seamana la culoare cu brocoli regasit in market, nu are buchetele formate). Citeam undeva ca ar fi vorba de o leguma numita brocolini. Mi-am propus sa ma documentez inainte de a ma hotari sa cumpar respectiva leguma si sa o prepar. Poate la toamna ma decid.
Din retetarul familiei mele ! Am plecat de la recomandarea nutritionistilor ca brocoli este o leguma sanatoasa si de cate ori am pregatit brocoli, am copiat o reteta care are la baza conopida. Gustul final al preparatelor, cu conopida versus cu brocoli este usor diferit sau cel putin asa mi se pare mie. Preferinta pofticiosilor familiei ramane indreptata spre preparatul cu conopida.
Pregatim piure’ de brocoli pe care il servim drept garnitura la friptura – snitel din piept de gaina cu piure’ de brocoli sau la peste – cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli.
Ne place sufleu de brocoli servit la peste sau sufleu de brocoli si cartofi servit cu smantana grasa sau cu iaurt.
Pregatim salata inmiresmata cu amestec din buchetele de brocoli si buchetele de conopida.
Am descoperit in galantare amestec de legume refrigerate care contin si buchetele de brocoli si/ sau buchetele de conopida. Nepotelul meu este mare amator sa pescuiasca buchetele (conopida, brocoli), pastai (fasole galbena, fasole verde) si boabe (mazare, porumb) din ciorbe si supe de carne.
Pregatim astfel de legume refrigerate drept garnitura la peste sau la carne – pui copt pe sticla cu amestec mexican la tigaie, piept de pui cu legume refrigerate, la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de brocoli, ceapa uscata, ceapa si usturoi verde, leurda, suc de rosii, amestec de rosii si ardei, pasta de rosii si ardei, ulei de masline extravirgin, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe.

Fierbere brocoli in apa cu sare grunjoasa.
Capatana de brocoli se curata de frunze si se taie partea groasa, lemnoasa, din cotor. Capatana de brocoli se desface in buchetele. Partea cruda din cotor se taie rondele groase de 1 cm.
Intr-o oala de fiert se pune apa rece si sare grunjoasa. Cand apa clocoteste se adauga mai intai rondelele groase de cotor (fierb mai greu). Cand rondelele sunt aproape fierte se adauga in apa care clocoteste si buchetelele de brocoli.

Buchetelele fierb mai repede si nu ne dorim sa se sfarame ulterior in sosul de rosii.
Secretul gospodinei ! Ne dorim ca buchetelele de brocoli sa ramana cat mai verzi, dupa fierbere. Intr-un bol cu apa rece se vor cufunda pentru 2-3 minute buchetelele de brocoli gata fierte.
Ingrediente
o capatana de brocoli,
ceapa si usturoi verde,
leurda,
marar si patrunjel verde,
ardei gras si ardei capia,
rosii,
ulei de masline extravirgin.
Pregatire sos de rosii pentru mancarica de brocoli.
Intr-o cratita se inabuse in ulei de masline extravirgin, ceapa uscata taiata rondele.

Secret bine pastrat ! Pana se moaie ceapa se tine capacul pe cratita aflata la foc mic. Nu se pune apa. Legumele folosite in reteta au suficienta apa, chiar si cele conservate in toamna pe care le-am folosit in reteta.

Peste ceapa inabusita am adaugat legume conservate in toamna – amestec de rosii si ardei gras, suc de rosii si pasta de ardei si rosii.

Alternativa culinara. In reteta se pot folosi ardei si rosii proaspete, legume tocate marunt, care se inabusa impreuna cu ceapa taiata rondele.
OPERATII IN ORDINEA DESFASURARII LOR IN BUCATARIE.
- Capatana de brocoli se curata de frunze si de partea lemnoasa a cotorului. Capatana se desface in buchetele de brocoli si se feliaza rondele partea tanara din cotor.
- Rondelele taiate din cotor se fierb in apa cu sare grunjoasa. In apa care fierbe se adauga si buchetelele de brocoli care fierb repede.
- Se pregateste un sos de rosii din ceapa uscata taiata rondele care se inabuse in cratita cu capac. Peste ceapa inabusita se adauga amestec de rosii si ardei gras, pasta de rosii si ardei capia, suc de rosii. Se da in cateva clocote. Sosul se dichiseste cu leurda taiata fasii subtiri, ceapa si usturoi verde, tocate marunt.
- In sosul de rosii format se adauga buchetelele si rondelele de brocoli, fierte. Se da in cateva clocote. Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se definitiveaza prin adaugare de verdeata – marar si patrunjel verde, tocata marunt.
- Preparatul se serveste cald sau rece pe farfurii intinse, cu paine calda.
Cand sosul de rosii este gata (nu trebuie sa scada prea mult; conservele folosite in reteta sunt destul de consistente), in sos se adauga pentru un gust deosebit al preparatului – cateva fire de leurda tocata marunt, 2-3 fire de ceapa vedere si 1 fir de usturoi verde, tocate marunt.

Sosul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.
Pregatire mancarica de brocoli.
In sosul de rosii dichisit se adauga buchetelele si rondelele de brocoli aproape fierte.

Pentru omogenizare se amesteca cu lingura din lemn.
Preparatul se da in cateva clocote ca sa se amestece aromele.
De avut in vedere ! Leurda va fi in prim plan cand este vorba de arome. Sa fim deci, prevazatori: se toaca doar cateva fire de leurda pentru a nu da preparatului final un gust pregnant, usturoiat.
Preparatul se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
In preparat se adauga verdeata – marar si patrunjel, tocate marunt.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald sau rece servit pe farfurii intinse.

Preparatul se serveste cu paine calda. Pofticiosii nu vor rata ocazia de a muia cu paine calda in deliciosul sos.
Gurmanzii familiei nu vor ezita sa ceara muraturi conservate in otet.

Preparat de dulce, numai pentru gurmetii profesionisti.
Mancarica de brocoli poate fi servita drept garnitura la snitel din carne de pasare, in locul garniturii din piure’ de brocoli.

Daca sunt destui pofticiosi care tot nu tin post, la acest preparat merge o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Se apropie Pastele si ca in fiecare an, se scumpeste carnea de porc, mai intai pe la televizor, apoi la producatori si asteptam cu interes pretul de la comercianti. Vom zice ca am cumparat miel romanesc la pret de miel adus din Irlanda (50 lei/ Kg), dar tot vom cumpara o pulpa acolo, de gust. Ca sa fiu sigur ca pretul nu o ia complet razna, am vazut in galantare pulpa de oaie/ berbecut la 25 lei/ Kg. Daca imi va placea vreo pulpa (sfert de animal) cum arata, cel mai probabil voi si cumpara, sa fie acolo, in congelator, ca nu se stie niciodata.