Suntem in postul Pastelui si o reteta ce poate fi servita ca atare sau doar cu paine poate fi bine venita pentru cei credinciosi nu numai in suflet ci si in fapte. Ma refer aici la credinciosii care reusesc sa tina toate posturile religioase, integral sau cea mai mare parte din timp.
Nutritionistii considera ca a tine post, 1-2 zile pe saptamana ajuta enorm pentru sanatatea trupului si a mintii fiecaruia dintre noi.
Amintiri, amintiri …. ! Mama mea, plecata de mai multi ani dintre noi, a reusit sa tina un juramant facut intru credinta, de a tine post negru in fiecare zi de vineri de la varsta de 28 de ani pana la varsta de 75 de ani. In aceasta perioada de timp, vinerea bea doar apa. Dupa aceasta varsta, fiind dezlegata de juramant de catre preot, a mancat alti 14 ani, vinerea, doar cateva linguri cu mancare de post.
Salate de post din retetarul familiei mele ! Sursele mele de inspiratie stau la baza celor mai multe salate de post pe care le pregatesc. In timpul posturilor religioase, bunica pregatea pentru ea si pentru ceilalti ai casei care doreau, o salata orientala simpla (cartofi fierti, ceapa taiata rondele, masline negre, ulei de floarea soarelui, otet din vin, sare grunjoasa, eventual salata verde si ridichi de luna, feliate). Noi copiii preferam sa regasim prin salata orientala si felii de oua fierte, ceva fasii de carne sau file’-uri subtiri de peste.
Conopida este leguma mea preferata si se regaseste destul de des in sezon de conopida, in salata din conopida oparita si inmiresmata. Miroaznele tainice care te invaluie din aceasta salata sunt de neegalat pentru toti pofticiosii familiei. Aceasta salata o servim de cele mai multe ori, simpla, doar cu paine prajita. Dupa aceeasi reteta pregatim salata cu brocoli sau amestec de conopida si brocoli.
Pregatim multe salate traditionale – salata de vinete, salata de vinete, dovlecei si ardei capia.
Ardeii copti se regasesc in multe retete – salata rapida de ardei copti, inmiresmata; salata si alte preparate cu ardei copti.
Pregatim retete ceva mai sofisticate – salata din diverse legume facute la abur.
Cele mai multe din salatele cu timp de preparare mai indelungat pe care le pregatim, se servesc impreuna cu preparate din carne – salata de radacinoase, salata de dovlecei cu usturoi, salata de ardei copti sau impreuna cu preparate din peste – salata din sfecla rosie coapta pe capac gratar, salata de sfecla rosie, salata de fasole verde.
Pregatim multe salate rapide pentru a fi servite impreuna cu felul principal. Ingredientele folosite in aceste salate sunt din cele proaspete, de sezon, regasite pe tarabele din piata – salata verde/ leurda/ varza noua/ untisor/ macris/ spanac crud cu frunze mici si/ sau legume de sezon. Facem diverse asocieri de salata verde/ leurda/ varza noua cu legume, taiate in diverse feluri, omenite cu ingrediente comune (sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere/ otet de smeura/ otet de gutui/ otet de visine, etc.) si de cele mai multe ori imbogatite cu multa verdeata (marar, patrunjel, busuioc, chiar leustean, ceapa verde, usturoi verde). Uneori, amestecul lichid pentru salata contine si o lingura de mustar dulce sau cativa fulgi de ardei iute/ ardei iute proaspat, curatat de seminte, feliat subtire. Otetul balsamic il folosim, destul de rar, doar la salata din sfecla rosie coapta/ fiarta.
Multe din salatele pe care le pregatim pentru a fi servite ca atare sau nu neaparat langa felul principal se regasesc aici: salate cu de toate pentru toti, salate de tot felul si care mai de care.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ardei capia copt, vinete coapte, ceapa rosie, usturoi, marar si patrunjel verde, masline negre, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de gutui, sare grunjoasa, piper boabe.
Pregatire ingrediente pentru salata.
In aceasta salata am folosit ardei capia copti si vinete coapte – legume coapte in toamna, direct pe flacara mare a aragazului, curatate de coaja si scurse, ambalate in pungi din plastic, congelate rapid si pastrate in congelator.

Pungile cu legume coapte se scot din congelator si se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei, de seara pana dimineata.
Legumele dezghetate se scurg de lichid intr-o sita si apoi prin apasare/ stoarcere in pumni. Nu ne dorim ca salata noastra sa fie amaruie de la zeama dezghetata (in special de la vinetele coapte).
Ardeii copti se taie fasii subtiri.
Vinetele coapte se toaca marunt, pe calpator/ taler din lemn, folosind o lingura de bucatarie din lemn/ tocatorul din lemn in forma de topor.
Ingrediente
vinete coapte,
ardei capia copti,
ceapa rosie,
catei de usturoi,
marar si patrunjel verde,
ulei de masline extravirgin,
otet de gutui.
Verdeata (marar, patrunjel) se toaca marunt.
Ceapa se taie rondele subtiri.
Usturoiul se toaca rondele fine.

Amestecare ingrediente pentru salata.
Ingredientele tocate se amesteca intr-un castron cu margini inalte folosind o lingura din lemn.
Salata se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Pentru pofticiosii profesionisti ! Optional, in aceasta salata se pot ingloba cativa fulgi de ardei iute (ardeiul sa fie maruntit fin). Nu este o greseala daca in salata se amesteca cateva fasii fine de ardei iute, proaspat.
ORDINEA DE DESFASURARE A ACTIVITATILOR IN BUCATARIE.
- Legumele coapte si inghetate se lasa sa se decongeleze de seara pana dimineata.
- Legumele decongelate se lasa la scurs intr-o sita si apoi se storc, prin presare usoara, in pumni.
- Ingredientele se toaca, se taie fasii, rondele sau fin, dupa caz.
- Se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura ulei de masline extravirgin si otet de gutui. Ingredientele se amesteca folosind o lingura din lemn.
- Salata se serveste pe felii de paine prajita.
In salata se adauga ulei de masline extravirgin si cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet de gutui. Se amesteca cu lingura din lemn.

Montarea si servirea salatei din legume coapte.
Preparatul se serveste pe paine prajita.
Secretul gospodinei ! Pofticiosii familiei vor dori ca pe painea prajita, calda fiind, sa se frece un catel de usturoi inainte de a intinde o lingura zdravana din aceasta minunata salata.
Salata intinsa pe paine prajita se decoreaza cu masline negre, pastrate in ulei de masline extravirgin, intr-un borcan inchis cu capac etans.

De ce, nu ?! Daca tot mai este frig pe afara, la acest preparat se poate servi un paharel cu tuica de prune. Nu stiu daca se incadreaza cu postul religios, chiar daca este frig pe afara ?!
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Am scris astazi o reteta de post ca urmare a reprosurilor primite ca nu scriu si astfel de retete. Scriu astfel de retete destul de rar, dar totusi se regasesc destule preparate, nu numai salate, accesand in opisul cu retete, pe categorii – mancaruri/ retete/ preparate de post, postat pe prima pagina a acestui blog. Incercati aceasta reteta si puteti deveni fan declarat al acestui preparat de post. Gurmetii si gurmanzii profesionisti, nu neaparat credinciosi practicanti trebuie sa retina ca aceasta salata poate fi servita si ca aperitiv, urmat de felul doi pe baza de peste sau carne.