Snitel din piept de gaina cu piure’ de brocoli

Ca in fiecare toamna, prin septembrie urmaresc buletinul meteo, interesat fiind sa aflu daca ploua, ca sa iasa ciupercile prin padure.

In sfarsit, ploua si pe la noi prin zona. Suntem deja la a 3-a runda si se mai anunta ploi in continuare. Daca mai da cateva rafale de ploaie adevarata, inca vreo 3-4 zile dupa cum se anunta si apoi se incalzeste pe afara dupa cum zice prognoza, anul acesta se fac ghebele.

Interesul poarta fesul chiar si in domeniul culinar ! Fara ghebe, zacusca, parca nu are niciun gust. In urma cu vreo 4-5 ani, intr-o toamna secetoasa nu am avut ghebe si am folosit in zacusca ciuperci albe, de crescatorie. Invatat fiind cu zacusca mea cu ghebe, in acel an am trudit din greu sa dovedim borcanele cu zacusca. Toti ai casei dadeam tarcoale la borcane si doar in situatiile fara iesire (adica, nu doream ce se gasea prin frigider) le deschideam de pofta, in amintirea gustului cunoscut si consacrat. Imi amintesc ca borcanele chiar mici fiind se intindeau prin frigider cateva zile pana se goleau.

Gaina grasa si batrana, pasarea pe nedrept ocolita ?! Gospodinele mai tinere ocolesc gainile cand se pune problema sa cumpere carne de pasare. Nici producatorii nu se prea inghesuie cu oferte, preferand sa tina gainile ca sa oua si le sacrifica doar cand nu mai oua.

Daca vreau o gaina, apelez la vorbele de le am cu cateva precupete de varsta mea prin piata. In baza bunelor relatii pe care le avem lansez cererea. Apar ofertele, mai ales spre toamna cand se imputineaza pasarile din gospodarii (sa nu intre in iarna cu prea multe pasari), nu multe, dar apar. Stabilim impreuna data cand precupeata imi aduce gaina, gata curatata. Ma prezint in ziua fixata si platesc atat cat mi se cere. Nu ne tocmim, dar nici precupetele nu sar calul.

Oare de ce ? Gainile sunt mai pretentioase la gatit (timpul de gatit este mi lung). Se crede nejustificat, din punctul meu de vedere, ca se pot pregati doar fierte. Probabil, nu se poate face abstractie de stravechiul slogan – gaina batrana face ciorba buna. Nu ca n-ar fi adevarat – ciorba de potroace.

Supele de gaina sunt adevarate minunatii culinare – supa de gaina cu taitei de casa, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta.

O gaina intreaga se fierbe si in familia mea – monstrul din ograda bunicii, gaina coapta ca la test, gaina coapta in vasul roman.

Rasolul din gaina servit cu hrean proaspat ras, putin ulei de masline extravirgin si stropit cu otet este o adevarata delicatete culinara. Tuica de prune sa ai.

Pasarea intrega ofera multe oportunitati culinare ! Putine gospodine tinere doresc sa transeze carnea, chiar pasarile intregi. Prefera sa cumpere pulpe sau piept din care fac friptura, dar si ciorba sau supa. O fiertura din carne fara os, nu prea are gust adevarat, zic eu.

Tinerele gospodine nu stiu sau nu doresc sa foloseasca untura de pasare ca sa dea gust la mancarurile din legume. Zeama in care a fiert gaina cu legume se poate folosi ca fond de pasare – supa din fond de pasare cu omleta. Fondul de pasare se poate pastra cateva luni pus in cutii etanse, la congelator.

Din retetarul familiei ! In familia mea, snitelul/ pane’-ul este un preparat apreciat asa cum se cuvine. Pregatim snitel/ pane’ din pulpa de vitel, din pulpa/ spata/ ceafa de porc, din piept de pui/ curcan – snitel de curcan, din limba – pane’ din limba de vaca, dar si din nane – pane’ din nane, din ciuperci albe, din ardei capia sau din peste.

Snitel din piept de gaina si piure’ de brocoli.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de gaina, brocoli, cartofi, oua de gaina, smantana grasa, unt proaspat, lapte dulce, pesmet, faina alba, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, usturoi.

Pregatire snitel din piept de gaina.

Pieptul de gaina poate fi folosit cu/ fara piele, dupa preferintele gospodinei. Daca gaina a fost mai grasa, pe pieptul de gaina, sub piele, va ramane si putina grasime, chiar daca aceasta s-a adunat anterior pentru a se pregati untura de pasare si jumarelele.

Din secretele gospodinei ! Din punctul meu de vedere, ar fi o greseala sa se scoata pielea de pe pieptul pasarii, aceasta reteta de snitel fiind o prajeala. Prajirea carnii de pasare in propria untura garanteaza savoarea suplimentara a preparatului final. In plus, pielea va fi crocanta.

Pieptul de pasare se spala sub jet de apa rece si se usuca prin tamponare cu hartie absorbanta.

Pieptul de gaina se feliaza de-a latul fibrei folosind un cutit bine ascutit. Feliile de carne se invelesc intr-o folie din plastic alimentar si se bat usor cu batatorul de carne pentru a nu distruge fibra carnii.

Feliile din pieptul de pasare se tavalesc prin faina de grau, trecuta prin sita fina. In faina se adauga sare grunjoasa si se omogenizeaza cu degetele.

Felii din piept de gaina date prin faina de grau.

Pesmetul se trece si acesta prin sita fina.

Ingrediente

  • piept de gaina,
    brocoli,
    cartofi,
    unt proaspat,
    smantana grasa,
    lapte dulce,
    oua de gaina.

De ce se trece faina si pesmetul prin sita fina ? Trecerea prin sita fina garanteaza ca faina si pesmetul nu vor face cocoloase la prajire si nu vor contine impuritati (coji de la decorticare, sfoaregi, etc.).

Ouale de gaina se bat cu furculita sau cu telul. In ouale care se bat se adauga lapte dulce si piper boabe proaspat macinat.

Feliile din piept de gaina se tavalesc in ordine, prin faina, ou batut, pesmet.

Optional, doar pentru pofticiosi ! Dupa pesmet, carnea poate fi trecuta iarasi prin ou batut inainte de a se pune in tigaie pentru prajire. In acest caz, in ouale batute se pot adauga seminte de susan alb sau susan negru.

Prajire snitele in amestec din ulei de rapita cu putin unt proaspat.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de rapita. Cand amestecul este bine incins (dogoreste palma pusa deasupra tigaii) se pun snitelele la prajit.

Atentie marita ! Nu cred sa fie vreo gospodina fericita cand se stropeste (din greseala ?!) pe maini si chiar pe fata cu lichid incins. Daca am patit-o, remediul ne este la indemana, ne spalam bine cu apa rece si ungem locul arsurii cu putin ulei.

De-ale doctorilor ! Nu este rau ca in bucatarie sa avem un spray special pentru arsuri termice.

In lichidul incins snitelele nu se arunca, ci se adauga cu grija incepand cu un colt (lichidul incepe sa sfaraie) si lasand usor restul de carne in lichid. Pentru siguranta se foloseste o furculita sau un cleste de bucatarie.

Prajire snitele in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.

Lista activitatilor in ordinea prestarii lor.

  • Pregatire felii din piept de gaina pentru snitele.
  • Cernere faina si pesmet prin sita fina.
  • Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita.
  • Tavalire felii de carne, in ordine – faina, ou batut, pesmet.
  • Prajire snitele in amestec de unt proaspat si ulei de rapita.
  • Fierbere felii de cartofi si felii din codite de buchetele de brocoli in apa cu sare grunjoasa.
  • In cratita de fiert se adauga buchetelele de brocoli si se fierb impreuna.
  • Pregatire piure’ din legume, unt proaspat, smantana grasa, lapte dulce, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se mixeaza.
  • Montare si servire preparat cald, pe farfurii intinse.

Pregatire piure’ de brocoli.

Capatana de brocoli se curata de frunze si se desface in buchetele. Coditele mai tari, care fierb mai greu, se feliaza.

Buchetele de brocoli fara codite.

Intr-o cratita se pun la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa, felii de cartofi curatati de coaja si coditele groase, feliate, de la buchetelele de brocoli. Se adauga 1-2 catei de usturoi pentru un gust deosebit al piure’-ului.

Felii de cartofi si felii de codite de brocoli care se fierb in apa rece cu sare grunjoasa si 1-2 catei de usturoi.

Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga buchetelele de brocoli care fierb repede.

Buchetele de brocoli care se fierb impreuna cu felii de cartofi.

Secretul gospodinei ! Cand legumele s-au fiert se strecoara apa in care au fiert. Apa nu se arunca. Se lasa sa se raceasca pana a 2-a zi cand se uda florile din glaste. Apa in care se fierb legume este un nutrient gratis pentru flori. Frunzele florilor vor deveni de un verde pronuntat, vor fi viguroase si stralucitoare.

Cum obtinem un piure’ deosebit ? Peste legumele scurse de apa in care au fiert, calde fiind, se adauga unt proaspat, smantana grasa si putin lapte dulce (cantitatile de lactate sunt in functie de consistenta dorita de gospodina). Se mixeaza amestecul pana la consistenta dorita.

Pregatire ingrediente pentru piure’-ul de brocoli si cartofi.

Piure’-ul se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa (se adauga cu mila, am mai adaugat sare in apa de fiert) si piper boabe proaspat macinat.

Piure’ de brocoli si cartofi.

Montare si servire preparat.

Pane’-ul din piept de gaina si piure’-ul de brocoli si cartofi se monteaza calde pe farfurii intinse.

Snitel din piept de gaina cu piure’ de brocoli – preparatul este gata servit.

Trebuie incercate muraturile pregatite anul acesta, sa vedem in ce stadiu de macerare se afla.

Preparatul se serveste cu muraturi – castraveti in otet si gogosari in otet.

La un asa festin se preteaza o bere rece, daca berea este neagra cu atat mai bine. Merge si un pahar cu vin alb demidulce, rece.

Ce alte preparate asemanatoare putem sa bucatarim, folosind aceeasi reteta pentru snitel, dar cu diferite garnituri ?

Pentru snitel se foloseste carne de porc – pulpa, ceafa, spata.

Snitel de porc pane’ cu mancare de vinete.

Pentru mancare de vinete se foloseste aceasta reteta.

Pentru snitel se foloseste carne de vitel – pulpa, vrabioara.

Snitel de vitel cu pilaf si ciuperci.

Pentru pilaful cu ciuperci se foloseste aceasta reteta.

Pentru snitel se foloseste piept de pui.

Snitel pane’ din piept de pui cu ghiveci de legume.

Pentru ghiveci de legume se foloseste aceasta reteta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Snitelul in general si snitelul din piept de gaina este un preparat deosebit de gustos si plin de arome tainice. La snitel se pot servi felurite garnituri si salate. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

One Comment

  1. Multumesc pentru reteta , a durat ceva pana sa termin de citit tot articolul ! Dar a meritat !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*