In presa de profil culinar am intalnit unele pareri care considera ciupercile ca find legume motivandu-se ca se prepara de cele mai multe ori precum legumele si/ sau impreuna cu legume. M-am documentat pe internet si am gasit ca ciupercile fac parte fara interpretare din regnul Fungi.
De ce sa consumam ciuperci ? Parerile specialistilor nutritionisti corespund cu parerile sefilor bucatari si sunt unanim identice cand se pune problema daca ciupercile sunt sau nu surse de sanatate. Raspunsul este Da. Motivul invocat este ca ciupercile contin multe vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa, avand putin sodiu si grasimi, iar colesterolul este zero. Sunt bogate in grupa vitaminelor B: riboflavina, niacina, acid folic, tiamina si B6, fiind, totodata, singura sursa vegetariana de vitamina D. Ciupercile pot înlocui cu succes carnea deoarece aduc un aport considerabil de proteine si minerale cum ar fi fierul, sunt simplu de preparat şi nu in ultimul rand, bine preparate sunt delicioase.
Ce ciuperci utilizam in retele noastre culinare ? Culegatorii de ciuperci (fac si eu parte din randul acestora) nu vor recomanda niciodata cuiva sa culeaga ciuperci direct din camp sau din padure. Riscul este prea mare pentru necunoscatori. Cazurile de intoxicatii cu ciuperci umplu paginile ziarelor si populeaza stirile tv in sezonul de cules ciuperci.
In market, rareori nu sunt expuse ciuperci albe sau brune sau ciuperci pleorotus. Ciupercile brune au un gust mai pregnanat. Au aparut pe rafturi ciuperci aduse din import, din alte soiuri decat cele care cresc pe la noi.
Un lucru este cert, gustul ciupercilor culese din camp/ padure este mult peste gustul ciupercilor de crescatorie aflate prin rafturile market-urilor.
Ce retete pregatim in familie ? Imi place sa gatesc ciuperci, fie ele aperitive – ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor; ciuperci invelite in costita afumata, la cuptor; ciuperci umplute cu legume, la cuptor; ciuperci cu ou si cascaval, la cuptor; ciuperci cu umplutura, la cuptor; fie ele delicatese – telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana; ciuperci trase in unt servite pe paine prajita, galbiori gratinati cu smantana.
Pregatim omlete – omleta cu porcarele si ciuperci, omleta cu creier si ciuperci, omleta cu ciuperci, omleta cu carnati si ciuperci sau mancarici – mancarica de ciuperci albe, ciulama din piept de pui si ciuperci, cus-cus cu praz, ciuperci si conopida, chiftelute cu sos si ciuperci sotate sau tocanite – tocanita din piept de pui, praz si pleorotus, tocanita de ciuperci, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Pregatim ciuperci pane’ – pane’ de nane sau sarmale – sarmale cu ciuperci, orez si stafide, sarmale cu ciuperci sau placinta cu ciuperci.
Folosim ciupercile proaspete sau oparite si congelate in garnituri – cartofi cu ciuperci de padure, la cuptor; sufleu de conopida cu ciuperci, dar si la supa crema – supa crema de ciuperci sau in ciorbe – ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de cartofi si ciuperci.
Pregatim zacusca cu ciuperci si conservam ciuperci pentru iarna – ciuperci si bureti conserve in otet sau saramura; cum mai pastrez ciuperci pentru iarna.
Ingrediente de trebuinta in reteta: ciuperci cu palarii cat mai mari, unt proaspat, cascaval afumat, ceapa si usturoi verde, ceapa si usturoi uscate, marar si patrunjel verde, lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute.
Secretul bucatarului ! Ciupercile de crescatorie nu se spala, doar se perie de urmele de nisip si apoi se curata folosind o solutie de apa rece in care s-a stors lamaie. Se moaie o carpa curata in solutie si se sterg apasat, ciupercile.
Ciupercile culese din padure sau de pe camp trebuie spalate. Spalatul si curatatul acestora de pamant/ nisip, frunze, etc. se face numai inainte de pregatire. Ciupercile spalate si curatate se oxideaza in timp, motiv pentru care trebuie sa fie imediat preparate sau oparite/ fierte cca. 30 de minute in apa rece in care s-a pus sare grunjoasa.
Ingredients
- ciuperci cu palarii mari,
- unt proaspat,
- cascaval afumat,
- ulei de masline extravirgin,
- ceapa si usturoi verde,
- lamaie.
Ciupercile oparite se scurg de apa intr-o sita si apoi pot fi puse in pungi din plastic alimentar si pastrate in congelator.
Se scot coditele groase ale ciupercilor folosind lama subtire a unui cutit bine ascutit. Coditele se pot rupe cu grija sa nu se rupa si palariile ciupercilor in momentul cand se deprinde codita.
In palariile mari ale ciupercilor se pune un bot (1/2 lingurita) de unt proaspat si cateva firisoare de cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
Se incinge o tigaie cu margini inalte in care apoi se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
In tigaie se adauga cativa fulgi de ardei iute pentru un gust deosebit al preparatului.
Cand amestecul este bine incalzit, in tigaie se calesc coditele ciupercilor taiate marunt, ceapa si usturoiul verde tocate marunt, ceapa uscata taiata rondele fine si cateii de usturoi dati pe razatoarea fina.
Cand s-au calit ciupercile si ceapa se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se stropeste cu zeama de lamaie si se adauga verdeata tocata marunt. Umplutura se amesteca bine folosind o lingura din lemn.
Directions
- Curatare ciuperci cu o carpa umezita in apa cu zeama de lamaie.
- Desprindere codite de palariile ciupercilor. Pregatire umplutura pentru ciuperci. Tocare codite si calire impreuna cu ceapa, usturoi si verdeata in amestec de unt rpoaspat si ulei de masline extravirgin.
- In palariile ciupercilor se pun putin unt si putin cascaval afumat dat pe razatoare.
- Se umplu palariile ciupercilor cu amestec de umplutura. Pe umplutura se presara cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
- Ciupercile umplute se pun intr-o tava de copt care se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
- Ciupercile sunt gratinate cand cascavalul s-a topit si incepe sa se rumeneasca.
- Preparatul se serveste fierbinte cu suc de rosii pus peste cascavalul topit din ciupercile gratinate.
Cu acest amestec se umplu palariile mari ale ciupercilor. Deasupra umpluturii se presara cascaval afumat dat pe razatoarea mare.
Palariile ciupercilor gata umplute se aseaza intr-o tava de copt. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Se urmareste coacerea prin geamul de la cuptorul aragazului.
Cand cascavalul s-a topit si s-a rumenit dupa gustul gospodinei, ciupercile umplute sunt gata pregatite.
Ciupercile umplute si gratinate se servesc fierbinti cu suc de rosii turnat deasupra.
Preparatul se serveste ca aperitiv cald impreuna cu felii de sfecla rosie coapta sipaine de casa proaspata sau cu paine prajita.
La acest preparat deosebit se serveste un paharel cu tuica de prune.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond. Imi este greu sa cred ca poate exista cineva caruia sa nu-i placa ciupercile. Miroaznele tainice care te invaluie in bucataria unde se pregatesc ciuperci sunt hotaratoare. Cand am vazut prima data o reteta cu ciuperci proaspete, feliate subtire si puse intr-o salata de cruditati de sezon m-am uitat cam chioras, dar ideea mi-a placut si in final am pregatit o salata deosebita. Pofticiosii de pretutindeni, gurmanzi si gurmeti de-o potriva, dar si curiosii culinari neinregimentati gastronomic ar putea sa experimenteze fel de fel de retete cu ciuperci.