Varza, dulce/ proaspata sau murata este una din legumele preferate de romani si in functie de perioadele anului se pregateste in fel si chip. Retetele sunt de cele mai multe ori, simple si cu ingrediente putine. Aceeasi reteta are avantajul ca se poate pregati atat cu varza proaspata cat si cu varza murata, preparatele pastrandu-si delicatetea si savoarea.
Retete pe baza de varza pe care le pregatim ! Varza calita este una dintre garniturile cele mai folosite in bucataria romaneasca, la tot felul de carnuri pregatitie la cuptor – gaina la cuptor, in vasul roman, cu varza noua, calita sau pulpa de miel la cuptor cu varza calita, la tigaie sau la gratar – pui la gratar cu varza calita. Varza fiarta cu carne este o adevarata delicatesa culinara – varza murata, fiarta, cu carne de berbec sau varza noua cu pecie de porc, fiarta sau varza cu carne la cuptor. Varza calita este o garnitura minunata pentru ficat de pasare – ficat de rata crescuta in curte, cu varza calita sau ficatei de pui pane’ cu varza murata calita. Gasca cu portocale si rata cu portocale, gatite la cuptor, se servesc cu garnitura din varza calita. Salatele din varza sunt deosebite – salata de varza murata, cu marar verde, ulei de masline si boia afumata sau salata de varza noua cu castraveti, marar, ulei de masline si otet din mere si miere. Salatele din varza se servesc la fripturi mai grase, de porc sau de berbec.

Ingrediente de trebuinta in reteta: varza noua, pulpa de curcan (dezosata), oua de gaina, smantana grasa, unt proaspat, ceapa, usturoi, branza telemea de oaie, ardei gras, rosii, marar verde, cas afumat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, untura de pasare, lamaie.
Nu este nicio greseala ! In reteta se poate folosi, ca alternativa: carne tocata (de pasare/ de porc/ amestec porc si vitel), amestec de rosii si ardei gras pregatit de cu toamna, varza murata.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- pulpa de curcan, dezosata,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- untura de pasare
- oua de gaina,
- telemea de oaie,
- cas afumat,
- rosii,
- ardei gras.
[/ingredients]

Pulpa de curcan, dezosata si fara piele, se taie cu un cutit bine ascutit in bucati mici, cuburi de 1-2 cm. Ceapa se taie rondele. Ardeiul se taie in fasii. Usturoiul se feliaza subtire.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Pregatire carne si legume (tocare la cutit) pentru calire.
- Oparire varza noua in apa fiarta, cu sare grunjoasa si zeama de lamaie.
- Calire carne si legume tocate in untura de pasare. Asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
- Branza telemea si casul afumat se dau pe razatoarea mare.
- Ouale de gaina se bat cu smantana, putin unt, putina telemea rasa si marar verde tocat marunt.
- Asezare straturi de ingrediente in vasul de copt: varza tocata, carne si legume calite, oua batute cu smantana, branza si cas date pe razatoare, varza tocata fideluta, oua batute su smantana, braza si cas afumat, date pe razatoare.
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
- Servire preparat cald, cu smantana deasupra.
[/directions]
Ingredientele se calesc in untura de pasare. Se poate folosi ulei de floarea soarelui in lipsa unturii de pasare.

Daca se foloseste varza noua, aceasta se opareste 10 minute in apa clocotita cu putina sare grunjoasa si zeama de lamaie.
Alternativa la preparat ! Daca se foloseste varza murata (in special cea de cumparat, din piata sau market), aceasta se tine la desarat in apa rece care se schimba de cateva ori, timp de 2-3 ore.

Varza noua, oparita, se scurge de apa si se toaca fideluta.

Ingredientele pentru umplutura se calesc in untura de pasare si se omogenizeaza folosind o lingura din lemn. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Peste umplutura se adauga 1-2 rosii feliate.
Nu este nicio greseala ! Daca se doreste ca preparatul sa fie cu mai multe rosii/ cu sos, se pregateste un sos de rosii si ardei/ se foloseste amestec de rosii si ardei din cel pus la borcane in toamna, care se infierbanta doar, fara a se toca marunt pentru obtinerea unui sos omogen, gros.

Ouale de gaina se amesteca cu smantana grasa, putin unt si marar verde tocat marunt. Daca smantana este prea grasa, se poate dilua cu putin lapte dulce.

Ouale se amesteca cu smantana si putin unt proaspat folosind o furculita si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Intr-un vas de copt uns cu putin unt proaspat/ untura de pasare se aseaza un strat de varza tocata. Deasupra se pune umplutura calita din carne, ceapa, ardei si usturoi. Peste umplutura se toarna sosul de rosii si ardi gras (optional). Ouale batute cu smantana si verdeata se toarna deasupra ingredientelor din vasul de copt.

Branza telemea de oaie si putin cas afumat se dau pe razatoarea mare.

Branza si casul date pe razatoare se imprastie (doar jumatate din cantitate), deasupra stratului de carne si legume plus ou batut cu smantana aflate deja in vasul de copt.

Deasupra umpluturii din vasul de copt se aseaza un strat de varza tocata. Se presara restul din amestecul de branza si cas afumat si restul de amestec de ou si smantana.
Nu este obligatoriu ! Optional, se poate adauga sos de rosii si ardei gras, caz in care nu se mai adauga amestecul de ou batut cu smantana grasa (acesta se pune tot, deasupra umpluturii de carne).
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la cuptorul aragazului.

De avut in vedere ! Preparatul este gata copt cand este usor rumenit deasupra. Daca s-a adaugat suc de rosii deasupra ingredientelor din vasul de copt, rumenirea preparatului va fi mai accentuata.
Se mai intampla si la case mai mari, cand te lupti din greu, in acelasi timp cu cratiti si tingiri, la doua maini ! In poza se observa ca preparatul a fost putin prea copt, marginile fiind usor inegrite. Varza noua, chiar oparita este mai sensibila la coacere.

Preparatul se serveste cald, cu smantana deasupra.

Ca la orice preparat pe baza de varza se poate servi ardei iute. Un pahar cu vin alb, sec este bine venit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In aceasta reteta am folosit cateva ingredinte recomandate de nutritionisti: carne de curcan, legume, ardei iute; alte ingrediente la fel de sanatoase, dar care se consuma cu portia (smantana, unt, chiar oua). Prin imbinarea armonioasa a ingredientelor nu poate sa iasa decat un preparat sanatos, gustos si chiar delicios spre bucuria atat a gurmetilor cat si a gurmanzilor, in egala masura.