Gerul isi face simtita prezenta si pe la noi. Zapada ne ocoleste si de aceasta data, doar ce a fulguit de vreo 3-4 ori si s-a si topit, mai repede decat apuc eu sa scriu.
Amintiri, amintiri … ! Nu imi amintesc ca prin copilaria mea sa fi vazut ca ninge deasupra mea si pe la marginea norului sa fie senin, chiar soare. Nametii erau nameti, zapada tinea 3 luni. Tata si bunica faceau dimineata, partie prin curte si nametele de zapada avea peste 1 m inaltime. Pe strada se putea circula doar cu sanii trase de cai. Zapada era data la o parte cu un plug mare din lemn tras de doua perechi de boi. Oamenii care manau saniile trase de cai purtau niste cojoace groase din piei cu lana de oaie, lungi, pana in pamant, ca se le acopere picioarele cand stateau pe capra saniei sa mane caii. Cainii care latrau, faceau un zgomot infernal in timp ce alergau in urma saniilor trase de cai.
De-ale bunicilor ! Mai zilele trecute pe la 12, cand am iesit cu nepotelul la plimbarea zilnica, mai era ceva zapada inghetata pe bancile aflate pe citadela de beton din centrul orasului meu. Micutul care era pregatit cu un picamer si un excavator a incercat sa incarce zapada inghetata si a fost tare nefericit ca nu reusea. Intr-un final, am cazut la pace si am mers langa patinoarul artificial unde era o gramada de zapada adunata, din cea indepartata de pe patinoar. Explica-i mititelului daca poti, de ce nu se poate da cu sania pe respectiva gramada de zapada si de ce nu ninge cum a vazut el in desenele animate. Ne-a salvat doar promisiunea ca atunci cand o sa mai creasca, va avea si el patine, sa se poata plimba cu ele pe patinoar, asa cum faceau acum copiii cei mari la care privea cu jind.
Din retetarul familiei mele ! Sursele mele de inspiratie contin mai multe retete in care se folosesc afumaturi, in special din cele cu carne de porc si fasole boabe.
A pregati afumatura cu fasole boabe este un adevarat ritual culinar in familia mea. In ultimii ani, am stabilit ca putem pregati fasole boabe (sub toate formele pe care le cunoastem noi – ciorba, mancare/ iahnie, fasole batuta, obligatoriu cu afumatura) doar de 4-5 ori pe an, din motive lesne de inteles care tin de sanatate.
Ne prefacem, tot destul de rar, ca nu pregatim de toate cu fasole boabe, doar o mancarica – iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor; ciolan afumat de porc cu fasole boabe, iahnie de fasole boabe cu porcarele, ciolan cu fasole boabe, reteta preferata a familiei.
Scapam, tot mai rar, cate o ciorba acra de fasole boabe cu afumatura – ciorba de fasole boabe cu porcarele.
Pregatim rasfatul culinar de fasole boabe cu de toate, de regula, atunci cand petrecem sarbatoarea nationala in familie – fasolea boabe la romani, sarbatorim 1 Decembrie, ziua nationala a Romaniei.
Ciorba de fasole boabe, simpla, fara carne/ fara afumatura, mai pregatim separat, uneori, ca sa ne ostoim pofta de fasole boabe.
Nu se pune ?! Daca tot punem sa se moaie niste boabe de fasole de cu seara, ne prefacem ca scapam in oala de fiert mai multe boabe. Cum in ciorba nu lasam prea multe boabe de fasole, nu o sa aruncam celelalte boabe deja fierte, le pregatim ca fasole batuta cu ceapa prajita si/ sau cu usturoi – fasole batuta cu ceapa prajita si varza murata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un ciolan de porc afumat, o bucata mare din piept de porc, afumat; fasole boabe, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa, usturoi, ardei gras, rosii, suc de rosii, sare grunjoasa, condimente (piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin), marar verde, vin rosu.
Pastrare fasole boabe pe timp de iarna.
In fiecare toamna am grija sa cumpar 2-3 Kg de fasole boabe, cu bob mare, bob mijlociu, bob mic. Boabele de fasole se pastreaza in borcane din sticla in care s-a pus sare grunjoasa si s-a scuturat borcanul pentru amestecare. Borcanele se acopera cu capac. Sarea grunjoasa va impiedica boabele de fasole sa faca gargarite.
Borcanele se pot pastra in balcon sau in camara.

De ce cumpar trei feluri de boabe de fasole ? Fasolea cu bob mic fierbe repede si o folosesc atunci cand dorim sa pregatim doar ciorba, fara carne/ afumatura. Fasolea cu bob mijlociu fierbe ceva mai mult timp si o folosesc atunci cand dorim sa pregatim doar o mancarica cu carne, nu neaparat afumata sau fara carne. Fasolea cu bob mare o folosim atunci cand pregatim rasfatul culinar (adica tot ceea ce stim sa preparasm) cu fasole boabe si afumatura.
Fierbere boabe de fasole cu radacinoase si ceapa.
De cu seara se pun la muiat boabele de fasole pentru ca fierberea acestora sa nu dureze ore in sir.
Apa in care s-au muiat boabele de fasole se arunca. Boabele de fasole gata umflate se spala sub jet de apa calduta. Oala de fiert cu boabele de fasole umflate si spalate se pune cu apa rece la foc mare. Se arunca prima apa/ chiar a 2-a apa in care se incepe fierberea.
Ingrediente
cap de piept de porc, afumat,
ciolan de porc, afumat,
fasole boabe,
radacinoase,
ardei gras,
rosii,
suc de rosii.
In oala de fiert cu boabele de fasole oparite, se adauga apa rece, ceapa intreaga si bucati mari de radacinoase plus un praf de sare grunjoasa. Se aduna eventuala spuma formata si se arunca.

Cand apa fierbe, se reduce focul la potrivit si se aseaza capacul pe oala de fiert. Avem grija sa nu sece lichidul de fierbere. Dupa caz, in oala se adauga apa fiarta peste boabele de fasole care se fierb.
Alternativa. Nu este o greseala daca se fierb boabele de fasole impreuna cu ceapa, ardeiul gras si radacinoasele intr-o oala sub presiune pentru a scurta timpul de fierbere.
Dezavantaj asumat de catre gospodina. Folosind oala de presiune, daca nu stim cat de repede fierb in timp boabele de fasole aflate sub presiune, nu avem controlul fierberii. Ne dorim ca in mancarea de fasole boabe sa distingem bob de bob, nu sa mancam o pasta.
Pregatire ciorba de fasole boabe.
Cand fasolea boabe s-a fiert, putem sa stabilim ce dorim sa pregatim din aceasta, bine inteles tinand cont de cantitatea de boabe fierte.
Cea mai mare parte din zeama cu legumele si putine boabe fierte o folosim pentru ciorba. Portionam legumele. Vom adauga in ciorba o lingura de ceapa prajita, cateva rosii decojite (pot fi din cele congelete in toamna) si taiate marunt plus putin suc de rosii si ardei capia.

Putem pregati o ciorba de fasole boabe simpla sau putem adauga cateva felii de slanina afumata si prajita sau bucati de porcarele (carnati si slanina afumata) prajite, in ciorba care fierbe.
Am folosit reteta de la ciorba de fasole boabe cu porcarele.
Pregatire fasole batuta cu ceapa prajita.
Jumatate din boabele fierte le mixam intr-un bol si le condimentam cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se prajeste ceapa intr-o tigaie adanca folosind ulei de rapita. In ceapa prajita se adauga suc de rosii si ardei.
Intr-un castron adanc punem fasolea mixata si deasupra adaugam ceapa prajita amestecata cu un catel de usturoi trecut prin scula folosita pentru pregatire mujdei.

Am folosit reteta de la fasole batuta cu ceapa prajita.
ORDINEA ACTIVITATILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Fasolea boabe pusa la umflat de cu seara se opareste si apoi se fierbe impreuna cu ceapa, ardeiul gras si radacinoasele.
- Din putine boabe de fasole fierte si zeama in care au fiert boabele se pregateste o ciorba de fasole boabe.
- Jumatate din fasolea boabe fiarta se foloseste pentru a pregati fasole batuta cu ceap prajita.
- Din cealalata jumatate de boabe de fasole fierte se pregateste o mancare de fasole boabe.
- Capul de piept de porc, afumat si ciolanul de porc, afumat se coc pe un gratar asezat intr-o tava de copt, in cuptorul aragazului, la foc potrivit.
- Carnea se lasa sa se odihneasca inainte de a se felia pentru a se servi preparatul final.
- Felii de carne si mancare de fasole boabe se monteaza pe farfurii incalzite. Preparatul se serveste cald cu muraturi taranesti alaturi.
Pregatire mancarica de fasole boabe.
Restul de boabe de fasole fierte le folosim pentru a pregati o mancarica de fasole boabe. Pentru mancarica de fasole boabe, am unduit boabele fierte in putin ulei de rapita, am adaugat putina ceapa prajita si suc de rosii. Am dat in cateva clocote.

Am folosit reteta de la mancare de fasole boabe.
Pregatire afumatura la cuptor.
Bucata intreaga din capul de piept de porc, afumat si ciolanul de porc, afumat se parlesc la flacara mare a aragazului si se barbieresc folosind lama subtire a unui cutit bine ascutit. Se spala sub jet de apa calduta.
Pieptul de porc, afumat si ciolanul de porc, afumat, parlite si barbierite se aseaza pe gratar intr-o tava de copt.

Carnea se unge cu putina untura de porc sau cu ulei de rapita.
In tava de copt se adauga vin rosu si apa, in raport de 1:1 plus condimente (piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin), sare grunjoasa.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc iute pentru 15 minute. Cand lichidul incepe sa fiarba, se reduce focul la potrivit.
In timpul coacerii (2,0-2,5 ore in functie de marimea ciolanului de porc) se scoate lichid din tava de copt folosind o seringa de bucatarie si se imprastie lichidul pe carne, cu atentie, sa nu ne stropeasca lichidul fierbinte pe maini si chiar pe fata.

Dupa caz, se completeaza cu lichid in tava de copt.
Alternativa de coacere. Nu este nicio greseala daca in timpul coacerii tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece si stoarsa. Alternativa este indicata daca am cumparat ciolan de porc cu soriciul oparit, nu parlit inainte de afumare. Soriciul se va coace inabusit si va fi moale, dar crocant, daca vom acoperi carnea cu hartie de copt.

Carnea se intoarce pe gratar pe la jumatatea timpului de coacere estimat.
Coacerea carnii este finalizata cand soriciul, desi crocant, este moale, iar varful cutitului infipt in carne ajunge usor pana la os.

La finalizarea coacerii, soriciul este crocant, dar moale si carnea este mustoasa.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt si se lasa sa se odihneasca 15 minute inainte de a felia carnea.
La apasarea carnii pe os, din carne va picura suc si toti pofticiosii familiei, alertati de mirosul imbietor, se vor incolona spre bucatarie.

Montarea si servirea preparatului.
Capul afumat din piept de porc se feliaza printre coastele cu carne.
La ciolanul de porc afumat se desprinde carnea cu un cutit de pe os si se feliaza.
Feliile de carne si mancarea de fasole se monteaza pe farfurii intinse, incalzite in cuptorul aragazului, cu focul oprit la cuptor. Farfuriile se preincalzesc pentru a evita slairea carnii pe farfurie.

Pe mancarea de fasole se picura minunatul sos format in timpul coacerii carnii.
Preparatul se serveste cald, cu mustar pentru carne si/ sau cu muraturi taranesti.

La acest preparat merge de minune o ceasca cu vin fiert sau un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiecare gospodina isi face planul de preparate pentru saptamana in curs, ce sa mai gateasca, cu ce sa-i mai imbie si sa-i uimeasca pe pofticiosii familiei sale. Pregatind aceasta reteta vreau sa cred ca succesul va fi asigurat. Gospodina va primi laude, pupici, urari de sanatate si viata lunga, ca sa prepare in continuare (cand se cere de catre gurmanzii familiei) asa minunatie culinara.