Ciorba dulce din cap de piept de porc

Imi place sa gatesc ciorba sau supa, fie cu carne sau cu peste, fie doar cu legume, ciuperci sau doar din verzituri. Prefer ciorbele acre, nu excesiv de acre, dar si supele, in special cele de gaina la care in zeama inoata o strelice de grasime.

Sanatatea familiei ar trebui sa fie in prim plan ! Ciorba sau supa nu trebuie sa lipseasca din meniul unei familii care are in vedere sanatatea membrilor sai. Micutii se invata de mici cu ciorbe si supe pentru a avea un stomac pregatit pentru viitor. Nu neaparat o ciorba sau o supa cu carne trebuie sa se regaseasca in meniul zilnic. Pot fi servite ciorbe, supe si supe crema, delicioase, din legume, ciuperci, verzituri (spanac, loboda, urzici, etc.) Pestele si fructele de mare nu trebuie ocolite la prepararea de ciorbe sau supe.

Din pacate, tinerele mamici, din lipsa de timp, pregatesc de multe ori ceva la repezeala sau si mai trist cumpara mancare semipreparata din market sau mancare de la fast food.

Amintiri, amintiri …. ! Ce poate fi mai placut pentru un parinte, decat sa vada uimirea si stralucirea din ochisorii copilului cand simte un gust nou in gurita ?! Primul plescait de placere din gurita care mesteca supa crema, cu legume pasate, nu poate fi uitat niciodata. Urmeaza in meniul copilului, ciorbita din carne de pui, mai intai dulce si mai apoi putin acrisoara, cu fire subtiri din carne. Cand copilul mananca singur, mai din toate preparatele tale simti cu adevarat ca timpul nu a trecut degeaba.

Daca peste ani, bunic(a) fiind, retraiesti astfel de momente cu nepotii, realizezi ca inca mai esti de folos si fericirea ta nu cunoaste margini.

Din retetarul familiei mele ! Nu toti pofticiosii agreaza ciorbele acre, motiv pentru care din retetarul oricarei familii nu pot lipsi ciobele dulci. Gurmanzii din familia mea, chiar daca prefera ciorbele acre, nu se fandosesc nici cand li se serveste o ciorba dulce. Oricum, pe masa au la indemana ceva de acrit, la o adica – lamaie, otet de prune, otet de mere si miere sau chiar zeama de muraturi taranesti, zeama de varza murata, acreala din zarzane.

Prin sursele mele de inspiratie in ale bucatarelilor familiei se regasesc ciorbe acre sau ciorbe dulci, cu carne de porc, vitel, vita, oaie, miel, pasare (in special gaina, curcan, gasca).

Pregatim ciorbe acre, din carnuri – ciorba de potroace, potroace de curcan la trecerea dintre ani, ciorba de berbecut, ciorba din cap de piept de porc, acrita cu zeama de varza; ciorba acra din aripi de curcan, ciorba de berbec acrita cu zeama de varza, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti; ciorba din scarita proaspata de porc acrita cu zarzane, ciorba din cap de piept de vitel acrita cu zeama de castraveti, ciorba din gat de oaie, ciorba acra din gat de oaie.

Nu neglijam ciorbele dulci, din carnuri – ciorba din coaste proaspete de porc, ciorba de curcan, ciorba dulce din spinari de pui.

Ciorba dulce din cap de piept de porc.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cap de piept de porc, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ceapa, cartofi, verdeata (patrunjel, leustean), ardei gras, rosii, sare grunjoasa.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente pentru fierbere.

Radacinoasele si ceapa se curata de coaja, se spala sub jet de apa calduta.

Radacinoasele si ceapa se lasa intregi sau se taie in bucati mari.

Cartofii se curata de coaja si se taie bucati potrivite ca marime. Pentru a nu se inegri, bucatile de cartofi se pastreaza pana se adauga in ciorba intr-un castron cu apa rece.

In reteta am folosit ardei gras taiat fasii si pus la congelator, in pungi din plastic alimentar, in toamna si rosii natur conservate pentru iarna.

Cumpar carne din macelarie, de preferat direct de la producator. Prefer sa cumpar o bucata mai mare din piept/ coaste/ spata de porc pe care sa o portionez singur – carne cu os pentru ciorba si carne cu sau fara os pentru tocanita.

Bucata mare de carne se taie in bucati potrivite pentru o portie de ciorba. Ne dorim sa obtinem bucati de carne impreuna cu os.

Ingrediente

  • cap de piept din carne de porc,
    radacinoase,
    cartofi,
    rosii,
    ardei gras,
    leustean.

De ce carnea trebuie oparita ? Carnea se opareste in apa clocotita. Apa in care s-a oparit carnea se arunca. In timpul oparirii carnii se formeaza o spuma care poate fi inchisa la culoare. Nu avem de unde sa stim cum a fost crescut animalul din care am cumparat carnea.

De avut in vedere ! Daca apa de oparire a carnii a fost prea neagra, nu evitati sa o mai opariti intr-o alta apa clocotita.

Alternativa la ingrediente. In reteta se pot folosi legume proaspete – rosii si ardei gras. Carnea poate fi si coaste de porc sau coaste de vita (cu mai multa carne) sau cap de piept de vitel.

Pregatire ciorba din cap de piept de porc.

Carnea taiata in bucati mari si oparita se pune intr-o oala de fiert impreuna cu radacinoasele, ceapa si fasiile de ardei inghetate. Nu lasam ardeiul sa se dezghete. Ingredientele din oala de fiert se acopera cu apa rece.

In oala de fiert se adauga un praf de sare grunjoasa.

De ce nu dezghetam legumele congelate ? Fasiile de ardei gras se vor dezgheta pe masura ce apa fierbe si isi vor lasa toate vitaminele in ciorba care se pregateste.

Carnea oparita impreuna cu radacinoasele, ardeiul gras si ceapa au fost puse in oala pentru ciorba.

Ciorba se fierbe cu capacul pus pe oala, la inceput, la foc mare sub oala de fiert. Dupa cateva clocote, se reduce focul sub oala de fiert la potrivit si se continua fierberea ciorbei cu capacul pus pe oala de fiert pana ce carnea s-a fiert aproape complet.

In ciorba care fierbe se adauga cartofii taiati bucati potrivite ca marime.

In ciorba care fierbe s-au adaugat cartofii taiati bucati.

Se continua fierberea ciorbei pana ce cartofii sunt aproape fierti si carnea tinde sa se desprinda de pe oase.

ACTIVITATI DESFASURATE IN BUCATARIE IN ORDINEA DE DERULARE.

  • Pregatire ingrediente pentru fierberea ciobei.
  • Fierberea ciorbei din cap de piept de porc.
  • Montarea si servirea preparatului in farfurii adanci, incalzite.

Este momentul ca in ciorba sa se adauge rosiile conservate impreuna cu putina zeama. Rosiile se adauga intregi sau pot fi decojite si taiate marunt.

Secretul gospodinei ! La conservarea rosiilor, in toamna, in borcan s-au pus frunze de dafin si crengute de cimbru. Acestea se adauga in ciorba care fierbe impreuna cu zeama din conserva pentru un gust deosebit al preparatului final.

In ciorba care fierbe se adauga rosiile conservate, intregi.

De avut in vedere ! Daca nu decojim rosiile, la finalul fierberii ciorbei va trebui sa culegem cojile de rosii din ciorba folosind o furculita sau spumiera.

La finalul fierberii ciorbei, oasele s-au desprins de carne. Oasele se scot din ciorba si se arunca sau se pastreaza pentru caine daca aveti casa la curte cu catel de paza.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste in farfurii/ boluri adanci, preincalzite. Fiind o ciorba destul de grasa, servita in farfurii/ boluri reci riscam ca ciorba sa se sleiasca.

Ciorba dulce din cap de piept de porc.

Ciorba se serveste fierbinte cu mamaliga calda si ardei iute (proaspat sau conservat) alaturi. Pentru gurmetii profesionisti, langa farfurie se pune si lamaie, poate doresc putina acreala.

In ciorba se presara verdeata (patrunjel si leustean) tocata marunt. Se poate folosi leustean uscat daca nu se gaseste leusten verde pe tarabe.

Mamaliga calda.

La aceasta ciorba merge de minune o cescuta cu tuica de prune fiarta cu piper boabe.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! O ciorba fierbinte, dupa o miscare prin frigul acesta de afara care iti patrunde la oase este bine venita. Nu numai ca te fereste de raceala pe viitor, dar momentan simti valul de caldura care te invaluie incet, incet, pe masura ce duci lingura la gura. Nu zic ca nu ajuta cumva si cescuta cu tuica fiarta, servita tot fierbinte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.