Chiar daca nu este sezon de legume proaspate, de-ale noastre romanesti, la un moment dat simti nevoia, sa gatesti ceva fara carne, nu neaparat o salata simpla. Cum prin market-uri se gasesc legume din import (vinete, dovlecei, conopida, brocoli, ardei, castraveti, rosii, etc.), uneori poftesti la ce vezi (de aratat, arata bine, cu gustul preparatului final este problema).
Delicatesele nu pot lipsi din retetarului niciunei gospodine. De ce ? Pai cum altfel, sa iei fata pofticiosilor familiei si nu numai ?! La sarbatorile in familie, gurmetii invitati, se asteapta la surprize culinare, dupa cum i-ai invatat.
Amintiri, amintiri …. ! In anii studentiei mele, un unchi de-al meu, sef bucatar, cu stadii vechi de servit la mesele festive ale oficialilor vremii era responsabil la un restaurant cu staif din Bucuresti. Mergeam uneori, spre seara, cu matusa mea, la el, la restaurant. Delicatesa preferata pe care ne-o servea ca antren erau niste crochete de cascaval fierbinti langa un pahar cu vin alb, sec si rece de iti ingheta gura. Ne faceam de lucru pana apareau gratarele cu ceafa de porc si cartofi prajiti.
Am incercat de multe ori sa pregatesc si eu acele crochete care dupa spusele unchiului contineau cartofi, cascaval afumat si oua. Amestecul se prajea la foc iute, in baie de ulei de floarea soarelui. Acele crochete, cat jumatate din degetul mare (putisoare cum le mai zicea unchiul) ti se topeau in gura si ai fi mancat fara sa te mai opresti. Nu aveai nevoie de paine sau de altceva. Le luam direct de pe platou, cu scobitoarea.
Oare de ce ?! Crochetele mele ies bune, dar nu se compara cu cele servite atunci. Mi-am propus de mai multe ori, sa reiau experimentul, sa descopar secretul, sa fac niste poze si sa scriu reteta. Tot sper sa descopar secretul prepararii, care cu siguranta exista, motiv pentru care nu am scris inca reteta. Am facut cercetari pe internet, dar rezultatul incercarilor mele, in final, nu a fost nici macar comparabil.
Cand unchiul (mai intai) si matusa (multi ani mai tarziu), au plecat dintre noi, nu am fost vigilent sa intru in posesia cartilor de bucatar si cofetar ale unchiului. Nu se instalase inca, temeinic, hoby-ul meu cu gatitul. Incercarile mele ulterioare de a intra in posesia cartilor (parca le vad, niste registre mari, cu scoarte tari, format intre A4 si A3), au dat gres. Cat a trait matusa, cartile au stat la locul lor intr-o comoda si din pacate, nu le-am cerut. Mostenitorii apartamentului, fara pofte culinare deosebite, au facut schimbari generale, dupa moartea matusii si cred ca au aruncat cartile, fara macar sa le rasfoiasca. Mare pacat pentru gastronomie…
Din retetarul familiei mele ! Delicatesele pregatite in familie pot fi pe baza de legume – pane’ de ardei copt umplut cu sunca de Praga si cascaval afumat, cartofi noi inabusiti, cu mujdei de usturoi verde; conopida impanata cu carne tocata si apoi gratinata, conopida fiarta pregatita pane’.
Nu lipsesc din meniul familiei delicatesele care au ca ingredient de baza – ciupercile – ciuperci trase in unt, servite pe paine prajita; galbiori gratinati, cu smantana; cartofi taranesti cu hribi, la cules de ciuperci – din captura de primavara, ciuperci pane’.
Pregatim si delicatese care au ca ingredient de baza – carne – pasta tartinabila din pecie de porc, chiftea uriasa cu ou de gasca in aluat, sandvis delicat cu limba de vaca.
Ca ingredient de baza folosim si peste – ficatei si grasime de crap cu paine prajita, ficatei, lapti si grasime de stiuca pe paine prajita, macrou afumat frecat cu unt si mirodenii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: vinete lunguiete, subtiri, mozarella, oua de gaina, faina, pesmet, usturoi si ceapa verde, marar si patrunjel verde, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, unt proaspat.

Pregatire vanata pentru prajire.
Vinetele cumparate trebuie sa fie subtiri, lunguiete, bine coapte, tari si sa aiba codita mare.
Vanata se spala cu apa rece si se sterge cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.
Vanata se taie in lung la 2 cm de capacul cu codita, folosind un cutit cu lama mare, bine ascutit. Taiatura se face pe 2 parti, strapungand leguma pana in partea opusa. Franjurii trebuie sa fie cat mai apropiati ca grosime. Nu ne dorim sa desfacem/ sa curga franjurii, doar cat sa atarne de capacul cu codita al legumei.

Secretul gospodinei. Pentru reteta cel mai bine se preteaza vinetele albe. Cine doreste poate sa curete vanata de coaja, dar cu atentie, franjurii se pot rupe de cotor.
Vanata franjurata se pune intr-un castron cu apa rece in care s-a adaugat o lingura de sare grunjoasa pentru 1 ora. Nu ne dorim ca preparatul final sa fie amar. Apa sarata va scoate amareala din vanata.

Vanata franjurata se intoarce in castron de cateva ori si se apasa cu mana, in apa sarata pentru ca aceasta sa patrunde bine printre franjurii de leguma.
Vanata franjurata, gata sarata, se lasa sa se scurga intr-o sita. Vanata franjurata si scursa se stoarce cu grija in maini, sa nu se rupa franjurii si se sterge cu hartie absorbanta.
Ingrediente
vinete lunguiete, tari, bine coapte, cu codita mare,
oua de gaina,
pesmet,
faina,
mozarella,
ulei de masline extravirgin
Pregatire pane’ din vanata franjurata in vederea prajirii.
Pe farfurii/ in castroane, separate, se aseaza faina, ou batut (in care s-a pus sare grunjoasa), pesmet (in care s-a pus) piper boabe proaspat macinat.
Pentru ca oul batut sa adere mai bine la vanata franjurata, se adauga putina apa rece.

Alternativa culinara. In loc de pesmet, se poate folosi amestec de pesmet si malai, malai macinat mai grosier sau fulgi de ovaz. In loc de piper sau impreuna cu piperul se poate folosi boia afumata si/ sau curcuma.
Vanata franjurata se da mai intai prin faina. Ne dorim ca faina sa patrunda printre franjuri cat mai omogen si sa acopere vanata pe exterior. Se presara faina printre franjuri, cu mana.

La finalul tavalirii vinetei, aceasta se scutura de surplusul de faina.
Vanata franjurata data prin faina se tavaleste prin oul batut. Pentru ca oul batut sa patrunda printre franjuri, se foloseste o pensula de bucatarie cu care se unge printre franjuri.

Vanata taiata franjuri, tavalita prin faina si ou batut, se tavaleste prin pesmet. Printre franjuri se pune pesmet, cu mana. Surplusul de pesmet se scutura cu grija, sa nu rupem franjurii de capacul vinetei.

Pane’-ul final se formeaza dand vanata franjurata, deja tavalita prin faina, ou batut, pesmet, inca o data, prin ou batut.

ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire vanata pentru prajire.
- Pregatire pane’ din vanata franjurata in vederea prajirii.
- Prajire pane’ din vanata franjurata, gata pregatit, in ulei de masline extravirgin.
- Montarea si servirea preparatului.
Prajire pane’ din vanata franjurata, gata pregatit, in ulei de masline extravirgin.
Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si putin unt proaspat. Untul este optional.
In tigaia cu ulei incins se aseaza cu grija vanata taiata franjuri pregatita pane’.

Pane’ul din vanata se prajeste la foc mare, cu grija, sa nu ne sara uleiul incins pe maini si chiar pe fata. Nu ne dorim sa rupem franjurii, motiv pentru care pane’-ul se intoarce cu grija in tigaie folosind 2 clesti de bucatarie sau o spumiera/ paleta si un cleste.
Pentru o prajire boiereasca (rumenire omogena, franjuri intregi si crocanti) prajirea ar trebuie sa se faca in baie de ulei si cu vanata asezata in sita mare, pe lungime. Lucrand cu atentie la manevrarea vinetei si preparatul nostru in ulei mai putin va iesi crocant si gustos.
Pane-ul din vanata taiat franjuri, gata prajit se scoate pe o farfurie intinsa.

Pe vanata prajita cat timp este calda, se adauga mozarella data pe razatoarea mare.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul nostru se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Pe preparat se presara verdeata (ceapa, usturoi, marar si patrunjel) tocata fin.

Pofticiosii nu vor pregeta sa adauge pe verdeata si putin suc de rosii si capia.

Preparatul se poate servi in loc de verdeata, cu mujdei de usturoi verde si iaurt.
La acest preparat merge de minune o felie de paine calda si un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sunt momente cand chiar gurmanzii declarati poftesc la un preparat fara carne (oare ?!). Pregatind aceasta reteta ne putem convinge cum stam cu poftele culinare in familia noastra. Incercarea moarte nu are. Parca poti sa stii la ce concluzie ajungem ?!