ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (12)

Ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor

Cum sa nu profiti, de racoarea de afara, chiar temporara si sa pregatesti ceva mai deosebit pentru pofticiosii familiei tale, aproape satui de salate rapide, carne sau peste pregatite pe gratar, in fuga, fara garniturile obisnuite din mancarici la friptura ?

Cum altfel, sa respecti traditionalele retete ale familiei (cu care ai obisnuit de-alungul timpului pe membrii familiei tale, nu ?!), inspirate din sursele culinare mostenite de la parinti ? In sursele mele de inspratie culinara, preparatul servit ca friptura la felul 2 este format din friptura propriu-zisa, insotita de garnitura (neaparat pe baza de legume) si salata sau muraturi taranesti/ muraturi conservate in otet. Daca este si sos la friptura, obligatoriu, painea de casa calda, nu poate lipsi. Cum sa nu moi, macar o felie de paine calda in savurosul sos ? Pentru un festin complet, un pahar cu vinul casei din smochine sau vinul casei rosu din struguri, chiar o bere rece, nu au cum sa lipseasca.

Obiceiurile stramosesti trebuie pastrate peste ani ! La un pranz adevarat, servit in familie (la sfarsitul saptamanii), nu neaparat sarbatoresc, pofticiosii se aseaza in jurul mesei, pusi pe discutii, in asteptarea bunatatilor care se vor servi. Este momentul pentru a ne aminti de cei plecati dintre noi si pentru a cinsti un pahar in amintirea lor.

Din retetarul familiei mele ! Ceafa de porc este carnea preferata pentru fripturile servite in familie.

Pregatim ceafa de porc la tigaie – ceafa de porc la tigaie cu gorgonzola, naut, ciuperci si salata asortata, ceafa de porc la tigaie cu garnitura din ciuperci sitachi, ceafa de porc si carnat proaspat de porc la tigaie, cu salata din pastai de fasole galbena; ceafa de porc la tigaie cu sote de mazare si morcovi, ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si ciuperci, ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si mazare.

Utilizam gratarul este destul de des – ceafa de porc la gratar cu gorgonzola, ceafa de porc cu cartofi impanati, la gratar.

Pregatita la cuptor, ceafa de porc are o alta textura – ceafa de porc la cuptor cu cus-cus si praz. Sosul de la friptura din ceafa de porc pregatita la cuptor, obligatoriu cu vin, da o savoare suplimentara preparatului final.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (12)

Ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata intreaga din ceafa de porc, cartofi noi, catei de usturoi, varza noua, castraveti, ridichi de luna, marar verde, leurda, ceapa verde, portocale, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, curcuma, boia afumata de ardei, cimbru uscat, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin, verdeturi de Provence, vin alb.

Pregatire condimente pentru friptura.

Fiind vorba de o friptura condimentata, condimentele folosite sunt esentiale pentru a obtine un preparat deosebit. Preferintele gospodinei sunt hotaratoare, daca se doreste un preparat final mai iute, mai putin iute sau nu neaparat iute.

Am folosit: verdeturi de Provance, cimbru uscat, curcuma, boia afumata de ardei, foarte putina boia iute, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat mai mare.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (2)

Condimente folosite pentru condimentarea bucatii din ceafa de porc.

In castron se adauga ulei de masline extravirgin, zeama de portocale si putina coaja de portocale data pe razatoarea fina. Se amesteca bine pentru omogenizarea condimentelor folosind telul sau o lingurita.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (3)

Amestec de condimente, zeama de portocale, coaja de portocala rasa, ulei de masline extravirgin.

INGREDIENTE DE TREBUINTA FOLOSITE IN RETETA.

  • bucata intreaga din ceafa de porc,
  • cartofi noi,
  • condimente preferate, inclusiv curcuma, boia de ardei afumata, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin,
  • portocale,
  • ulei de masline extravirgin.

Condimentare si macerare bucata intreaga din ceafa de porc.

Bucata intreaga din ceafa de porc (1,5-1,8 Kg) se spala sub jet de apa calduta, se lasa la scurs intr-o sita, se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Se indeparteaza eventualele pielite de pe bucata de carne, pentru a nu se increti in timpul frigerii in cuptorul electric al aragazului. Nu se indeparteaza grasimea existenta pe carne. Aceasta va da savoare suplimentara preparatului final.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (1)

Bucata intreaga din ceafa de porc.

Bucata intreaga din ceafa de porc se unge si se maseaza puternic, cu amestecul de condimente, ulei de masline extravirgin si zeama de portocale.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (4)

Bucata intreaga din ceafa de porc a fost unsa si masata cu amestecul de condimente, ulei de masline extravirgin si zeama de portocale.

Castronul cu carnea condimentata se acopera cu folie din plastic alimentar si se pastreaza in frigider, la rece, minim 2 ore. Nu este o greseala daca macerarea se face de seara pana a 2-a zi. Periodic, se intoarce carnea in castron pentru o mai buna condimentare si macerare.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire condimente pentru friptura.
  • Condimentare si macerare bucata intreaga din ceafa de porc.
  • Frigerea bucatii intregi, din ceafa de porc, in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatirea cartofilor in sosul de la friptura.
  • Montarea si servirea preparatului.

Frigerea bucatii intregi, din ceafa de porc, in cuptorul electric al aragazului.

Bucata intreaga din ceafa de porc condimentata macerata, se aseaza intr-o tava de copt. In tava de copt se adauga lichidul de macerare, vin alb, sec, indoit cu apa, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin, catei de usturoi, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (5)

Bucata intreaga din ceafa de porc condimentata si macerata este pusa in tava de copt.

Tava de copt se va introduce in cuptorul electric al aragazului pe treapta a 3-a de cuptor. Cuptorul se preincalzeste in prealabil.

S-a fixat programul de coacere cu incalzire de sus si de jos, cu ventilator si temperatura de 190 de grade C.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (6)

Bucata intreaga din ceafa de porc condimentata si macerata care se frige in cuptorul electric al aragazului.

Se supravegheaza frigerea bucatii de carne prin geamul cuptorului electric al aragazului. Periodic, cu o seringa de bucatarie, se trage sos din tava si se distribuie pe bucata de carne. Ne dorim ca preparatul final, sa fie mustos si fraged. Frigerea bucatii intregi de carne in cuptorul aragazului electric, dureaza 1,0-1,3 ore, in functie de marimea bucatii de carne.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (7)

Bucata intreaga din ceafa de porc este gata fripta.

Tava de copt se scoate din cuptorul electric al aragazului. Carnea se scoate intr-un castron si se acopera cu hartie de copt. Carnea fripta se lasa, sa se odihneasca inainte de feliere. Prin odihna, carnea va redeveni mustoasa, de culoare rozaliu spre alb (in functie de preferinta gospodinei pentru frigere).

Pregatirea cartofilor in sosul de la friptura.

Cartofii noi, curatati de coaja, spalati si scursi de apa, se taie felii groase de 1 cm.

Feliile de cartofi se aseaza in tava de copt, in sosul fierbinte de la friptura.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (9)

Felii de cartofi noi asezate in tava cu sosul de la friptura.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului gata incins. Frigerea cartofilor in sosul de la friptura se realizeaza in 15-20 de minute. Cartofii se patrund/ fierb in sos si nu este neaparat nevoie, sa fie intorsi in tava de copt.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (10)

Cartofii s-au fript in tava de copt, in cuptorul electric al aragazului.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul final se poate servi cu carnea calda sau chiar rece, dupa preferinte. Daca se doreste carnea calda, bucata de carne se va reintroduce feliata, in sosul fierbinte. Poate fi si impreuna cu cartofii aproape fripti.

Bucata intreaga din ceafa de porc fripta si odihnita se feliaza in bucati de 1-2 cm grosime, dupa pofta celor care se vor aseza in jurul mesei.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (8)

Bucata intreaga din ceafa de porc, gata fripta, care se feliaza.

In familia mea, se serveste carnea bine fripta, calda spre fierbinte, motiv pentru care am reincalzit-o inainte de montarea preparatului.

Se mai intampla pe la o anumita varsta !? Cum focul la cuptor era cam mare (am uitat, sa reduc temperatura si carnea s-a ars putin pe la colturi).

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite.

ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor (11)

Ceafa de porc condimentata, cu cartofi, la cuptor.

Se picura deliciosul sos pe carne si cartofi.

La preparat se serveste o salata de sezon – varza noua, castraveti, ridichi de luna, leurda, ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.

salata de varza noua cu castraveti si marar verde

Salata de sezon.

De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

ceafa si carnat de porc la gril, cu mancare de cartofi (5)

Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Timpul trece. Profitati de ocazii cat mai dese pentru a va strange toti ai casei la o masa de pranz, la sfarsit de saptamana. Pregatiti aceasta reteta spre deliciul mesenilor. Poate, veti primi si aprecieri, chiar pupaturi, cine stie ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *