In viata de zi cu zi ne confruntam cu studii care mai de care vizand de toate, unele mai mult sau mai putin aprofundate, dupa fondurile puse la dispozitia cercetatorilor de catre cei interesati ca studiile sa promoveze un anume domeniu de activitate si nu in ultimul rand un anume produs.
Domeniul alimentar nu putea face exceptie, normal, toata suflarea trebuie sa manance pentru a supravietui. Plecand de aici, produse noi invadeaza piata, retete sofisticate pentru preparare, de asemenea. Cu greu, produsele traditionale ale unei tari din lumea a treia isi mai fac loc, gafaind, printre produsele aduse de marile market-uri, de pe alte meleaguri, care invadeaza piata.
Gaselnite ! Fiecare mare comerciant isi angajeaza un bucatar profesionist care inventeaza tot felul de retete, bine inteles, folosind produse care se vand mai greu, de prin rafturile magazinului care il plateste, retete pe care cu greu poti crede ca o gospodina care se respecta le-ar pregati in propria bucatarie. Se isca intrebarea legitima: „inventatorul” le pregateste in propria bucatarie pentru familia sa ? Ma indoiesc.
Amintiri, amintiri …. ! Au trecut aproape 50 de ani de cand, tanar student fiind, gaseam la colturile strazilor tonete unde se vindea chebab cu pilaf de orez de catre trupesi aromani. In zona pietelor alimentare intalneai la tot pasul tineri sprinteni care purtau niste imense cosuri de nuiele pline de pungi cu cartofi prajiti cu sau fara un snitel in punga. Preturile erau modice pentru acea vreme, sa ia toti pofticiosii si de ce nu, la indemana pentru toti flamanzii.
Intalneai si tentatii culinare usor mai scumpe. Carnati din carne tocata la topor, usor ardeiati, perpeliti pe gratarul cu carbuni si infipti intr-un corn despicat pe din doua, cu mustar, te ademeneau prin bodegile cu servire la botul calului (in picioare); sticla cu bere Rahova nu putea lipsi. Aparusera crenvustii fierti (ditamai cratitele in care fierbeau, pe aragaze de voiaj, fiind la vedere, tot prin tonetele de la coltul strazii) care se serveau fierbinti in baghete lungi infipte pe niste tepuse incalzite electric unde se rumeneau la interior. Mustarul nu putea lipsi din bagheta cu un crenvusti.
Ce retete pregatim ? Ruladele traditionale romanesti sunt unele dintre preparatele culinare preferate ale familiei mele. Pregatim rulade din pulpa de porc – rulada de porc cu fasole galbena si cartofi noi, din pulpa de vitel – rulada din pulpa de vitel cu carne tocata de porc si piept de porc, din piept de curcan – piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor, din piept de pui/ gaina – rulada din piept de pui perpelita la cuptor sau rulade combinate – rulada gurmandului fericit, rulada din piept de gaina cu piept de porc si cascaval afumat, cu diferite umpluturi din porcarele – rulada din fleica de porc cu porcarele afumate sau din branzeturi – rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelita in prosciuto sau din verdeturi – rulada din piept de curcan cu spanac sau din ciuperci – rulada din carne de porc cu ciuperci. Pregatim si rulade ceva mai simple – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza.
Avantajul culinar al ruladelor ! Orice rulada ar pregati, gospodina are la dispozitie destule variante pentru a servii felii din preparat cu o garnitura din legume pregatita la iuteala, la pranz sau la cina. Ca aperitiv sau la micul dejun, felii de rulada se pot servi cu paine prajita frecata cu usturoi si legume proaspete. Un pachetel cu felii de rulada, frunze de salata si legume proaspete, feliate, intre 2 bucati de paine este bine venit la serviciu cand pauza de masa nu poate fi strict programata sau pe drum cand mergi intr-o delegatie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata mare/ mai multe bucati ceva mai mici din pecie de porc (de preferat cu sorici parlit) impanata cu multa carne, in straturi; condimentele preferate – sare grunjoasa, piper boabe, boia afumata, curcuma, foi de dafin, boabe de mustar, cimbru.

[ingredients title=”Ingrediente”]
- pecie/ fleica de porc cu sorici parlit.
- condimentele preferate – sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, boia de ardei afumata, curcuma, cimbru, etc.
- chifle,
- branza telemea de oaie,
- cascaval afumat,
- oua de prepelita.
[/ingredients]
De ce pecie de porc cu sorici parlit ? Chiar daca in aceasta reteta soriciul se indeparteaza (spre bucuria gurmanzilor profesionisti care il vor rontai in asteptarea pranzului), prin parlirea soriciului se coace usor si slanina de sub sorici.

Se indeparteaza soriciul de pe bucata/ bucatile din pecie de porc.

Se dichisesc bucatile de pecie, folosind un cutit bine ascutit, astfel incat sa se scoata surplusul de grasime si bucatile de pecie impanata cu carne sa poata fi rulate cat mai uniform. Grasimea cu ceva carne, indepartata prin finisarea peciei se topeste separat si se fac jumarele si untura proaspata in care se vor praji niste cartofi noi, candva (nu prea des, insa).

Bucatile din pecie de porc impanata cu carne se condimenteaza dupa gust, pe partea cu carne, folosind condimentele preferate – sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia de ardei dulce si/ sau iute.
Bucatile de pecie de porc de pe care s-a scos soriciul si s-au condimentat pe partea cu carne se ruleaza strans cu carnea la interior. Rulourile se strang cu sfoara de bucatarie.

Rulourile se condimenteaza la exterior cu ceva mai multa sare grunjoasa – slanina va lua numai atata sare cat ii este necesara.
Rulourile din pecie de porc trebuie sa fie de marimea tigaii din fonta in care se vor rumeni rulourile la foc iute (in tigaia bine incinsa), pe toate partile.

In tigaia din fonta in care se rumenesc rulourile din pecie de porc se pun foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Indepartare sorici copt de pe pecia/ fleica de porc.
- Condimentare pecie/ fleica de porc cu condimentele preferate pe partea cu carne.
- Rulare stras bucati de fleica de porc si strangere cu sfoara de bucatarie.
- Asezonare cu sare grunjoasa rulouri de pecie, pe exterior.
- Prajire rulouri de fleica de porc in tigaie de tuci, la foc mare, pe toate partile.
- Introducere tigaie de fonta in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru coacere rulade.
- Lasare rulada sa se odihneasca pentru a redeveni mustoasa si a se intari rulourile.
- Feliere rulade folosind un cutit bine ascutit.
- Servire felii de rulada coapa cu garnitura preferata.
- Pregatire sendvisuri cu felii de rulada coapta si alte ingrediente preferate.
[/directions]
Rulourile din pecie de porc se rumenesc pe toate partile, la foc iute.
Frige si n-are gura sa strige ! Se scurge grasimea in surplus din tigaia de fonta, folosind manusi de bucatarie pentru manevrarea tigaii, grele dar atat de utila in orice bucatarie care se respecta.
Grasimea de porc acumulata in tigaia din fonta are suficienta sare si se poate depozita in borcane cu capac etans, iar dupa racirea borcanelor, pastra acestea in frigider.

Tigaia de fonta se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pentru coacerea ruladei, timp de 1-1,5 ore dupa marimea rulourilor.

Tigaia din fonta cu rulada rumenita se scoate din cuptorul aragazului. Ruladele se scot pe o farfurie care se acopera cu hartie de copt. Se lasa sa se odihneasca 30 de minute pentru ca rulada sa redevina mustoasa si sa se intareasca ruloul.

Se taie sfoara de pe rulouri si se feliaza rulada folosind un cutit bine ascutit.

Rulada se poate pastra in frigider, intreaga sau feliata.

Daca ai pregatit mai multe rulade, acestea se pot pune in pungi din plastic alimentar si pastra in congelator.
Rulada se poate servi la cina sau la pranz, ca felul doi, impreuna cu o garnitura (piure’ de cartofi, urzici batute, varza murata calita, pilaf de orez, cartofi noi inabusiti, etc.) si muraturi taranesti.
Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Un pachetel mai consistent nu strica niciodata ! La micul dejun sau in pachetel pentru serviciu, rulada aceasta poate avea o mare cautare. Pofticiosii din jurul biroului tau vor fi interesati sa guste din pachetelul tau, atrasi fiind de mirosul delicat de carne coapta la foc mic si conddimentata.
Pentru pachetel este nevoie de chifle bine coapte, care se taie in doua bucati folosind cutitul de paine, cu lama franjuri.
Partea de jos a chiflei se prajeste si se freaca cu un catel de usturoi cat timp painea este calda.
In loc de usturoi se poate pune un strat subtire de mustar. Doritorii pot freca mai intai cu usturoi si apoi pune mustar.
Pe feliile de paine prajita se pun felii de rulada coapta.

Frunzele de salata verde vor da un gust deosebit pachetelului pe care il pregatim.

Pe feliile de rulada se poate adauga branza telemea de oaie data pe razatoarea mica si felii de ridichi de luna.
Ouale de prepelita prajite in amestec de unt proaspat si putin ulei de masline vor da un gust deosebit.

Ouale de prepelita, prajite si asezonate cu piper boabe proaspat rasnit se pun pe feliile de rulada. Pe oua se adauga cascaval afumat/ telemea de oaie data pe razatoarea mica si ceapa verde tocata marunt.

Orice combinatie cu felii de rulada, branzeturi, oua, verdeturi, legume, etc. se poate inventa de gospodina grijulie spre fericirea gurmetilor de pretutindeni.
Finalul sendvisului este capacirea cu partea de sus a chiflei.

Mi-au murit laudatorii ?! Nu-i asa ca arata minunat ? Despre gust ce sa mai vorbim ?!

Sa ne uitam mai de aproape, sa nu scapam cumva, ceva, din vedere.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa va pregatiti pachetelul din preparate proprii si sa renuntati la mezelurile din galantare, pline de E-uri si umflate cu seringa cu apa sarata. Veti fi uimiti cat de putin timp va ia sa pregatiti pachetelul dimineata, inainte de plecarea la serviciu.