Imi este greu sa inteleg de ce ciorbele si supele, doar rareori fac parte din retetarul unor restaurante cu steif. Eterna ciorba de vacuta si supa cu fidea isi mai fac simtita prezenta destul de rar, pe la nunti si botezuri.
Prin bombele de la coltul strazii si la „impinge tava”, oferta de pranz contine ciorba de burta (facuta insa din burta prefiarta, nu la fel de savuroasa precum cea servita in carciuma din colt, de pe Uranus, din anii tineretii mele ) si uneori ciorba de legume (in zilele de post, dar din pacate pregatita numai din legume inghetate, de prin pungile care zac cu lunile in congelatoarele marilor magazine).
Ceva succes par a avea legumele congelate care se vand in vrac si dau posibilitatea gospodinelor sa cumpere numai atat cat le trebuie pentru o ciorba/ supa pregatita pentru propria familie. Ce rost ar avea sa cumperi mai mult si sa-si aglomerezi propriul congelator de acasa ?
Amintiri, amintiri … ! Am fost mereu de parere ca in familie, ciorbele si supele servite calde (chiar fierbinti) la felul 1 sunt obligatorii pentru un trup sanatos si viguros. Chiar daca, la inceput, copiii mei nu erau tocmai fericiti cand se servea la masa de pranz felul 1, ulterior cand veneau acasa, studenti fiind ne surprindeau cand cereau o anume ciorba/ supa, sustinand sus si tare ca este de baza in alimentatie.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim tot felul de ciorbe, supe si supe crema. Ne plac ciorbele simple, de legume – ciorba de dovlecei, ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de legume de vara, ciorba de cartofi si ciuperci, ciorba de praz cu ghebe sau ciorbele din verzituri – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de loboda, leurda si salata verde, cu ou si smantana.
Nu ocolim supele simple de legume – supa de ceapa dar si supele crema – supa crema de ciuperci culese din padure, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de urzici, supa crema de legume si ciuperci.
Din randul delicateselor pregatite in familia mea nu pot lipsi – ciorba de burta, ciorba de afumatura, ciorba de potroace, ciorba de berbec acrita cu zeama de varza, ciorba din scarita de porc proaspata acrita cu zarzane, ciorba din cap de piept de vitel acrita cu zeama de castraveti, ciorba de dovlecei umpluti cu carne tocata.
Ciorba de perisoare din carne sau ciorba de perisoare din peste sunt greu de inlocuit in retetarul familiei.
Carnea de pasare nu poate fi ocolita din ciorbele – ciorba de curcan, ciorba de pui cu zeama de castraveti, supele – supa cu galuste, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta, supa de curcan cu taietei de casa si supele crema – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, pregatite in familie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un gat de oaie (portionat in bucati, dupa vertebrele animalului), ardei si rosii conservate de cu toamna, rosii natur conservate in toamna/ rosii congelate in toamna, bors, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), cartofi, ceapa, usturoi, sare grunjoasa, hrean, cateva boabe de piper, patrunjel si leustean.
Gatul de oaie se portioneaza in bucati mari, dupa vertebrele animalului, se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta/ carpa curata.
Secretul bucatarului ! Nu indepartati toata grasimea (saul) de pe gatul de oaie daca doriti sa obtineti un preparat delicios. Daca este cazul puteti indeparta surplusul de grasime din preparat, tamponand suprafata ciorbei inainte de a adauga ardeii si rosiile, folosind hartie absorbanta.
Se cere macelarului portionarea gatului de oaie ! Gatul de oaie se poate cumpara gata portionat din macelarie.
La adaugarea in ciorba, cartofii curatati de coaja se vor portiona in bucati de marime potrivita.
Ingredients
- bucati din gat de oaie,
- bors din tarate de grau,
- radacinoase,
- cartofi,
- ardei gras, rosii,
- leustean,
- hrean.
Radacinoasele se curata de coaja si se taie in bucati de marime potrivita. Nu este o greseala daca radacinoasele se dau pe razatoarea mare.
In aceasta ciorba se foloseste un catel de usturoi care sa da pe razatoare sau se feliaza subtire. Ceapa, curatata de foi se va pune intreaga in ciorba si se va scoate cand ciorba este gata fiarta. Nu este o greseala daca ceapa se da pe razatoarea mare si se lasa in ciorba.
Bucatile din gat de oaie se oparesc in apa fiarta in care s-a pus sare grunjoasa. Prima apa se arunca daca este cazul.
Cand apa clocoteste se aduna cu spumiera si se indeparteaza, daca mai este cazul, „aglomerarile” formate la datul in fiert.
Directions
- Portionare gat de oaie.
- Oparire bucati din gat de oaie in apa clocotita cu sare grunjoasa. Se arunca prima apa.
- Fierbere bucati din gat de oaie in apa rece, la foc potrivit timp de 2-3 ore.
- Radacinoasele se adauga in ciorba care fierbe, apoi rosiile, ardeii si cartoful, treptat, dupa ce a fiert carnea de oaie.
- Adaugare bors fiert, patrunjel si leustean in ciorba.
- Servire preparat fierbinte cu hrean si mamaliga calda.
Fierberea carnii se face la foc potrivit, cca. 2-3 ore. Legumele se adauga in oala de fiert ciorba, spre sfarsitul fierberii carnii de oaie.
Cand aproape s-au fiert legumele se adauga in oala de ciorba, cartofii taiati in bucati potrivite ca marime, amestecul de rosii si ardei, rosiile conservate natur si catelul de usturoi dat pe razatoare.
Ciorba se asezoneaza cu sare grunjoasa, dupa gust si se adauga cateva boabe de piper. Se da in cateva clocote pana fieb cartofii, impreuna cu cozile de patrunjel tocate marunt.
Cantitatea de bors dorita se fierbe intr-un ibric si se aduga in ciorba care fierbe. Se da in cateva clocote pentru omogenizarea gusturilor. Se aduna spuma formata la fierberea borsului si se indeparteaza.
Patrunjelul tocat marunt si leusteanul uscat faramitat intre degete se adauga in oala cu ciorba acrita.
De-ale bucatarilor ! Verdeata nu doar fatuieste preparatul final ci ii confera si o savoare suplimentara. Nu este o greseala daca se adauga leustean verde (totul este sa se gaseasca), savoarea ciorbei va fi chiar mai puternic resimtita spre bucuria gurmanzilor si a gurmetilor de pretutindeni.
Orice gospodina trebuie sa stie ! Leusteanul uscat de cu toamna, in buchetele (asa cum se cumpara din piata, de pe tarabe de la precupete), insirate pe o sfoara si agatate in balcon, la loc uscat, in curent de aer se pastreaza bine in pungi din hartie.
Bine de stiut ! Preparatul se serveste fierbinte in boluri mari pentru ca aroma preparatului sa invaluie narile, sa trezeasca simturile si sa mangaie papilele gustative.
Pofticiosii de pretutindeni nu pot refuza la aceasta ciorba o lingura de mamaliga calda si niste hrean proaspat dat pe razatoare. Nici un ardei iute nu este de refuzat.
De ce nu ar merge o cescuta cu tuica de prune fiarta cu putin zahar, boabe de piper si scortisoara ?!
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In vreme de iarna, o ciorba acra, fierbinte, servita cu mamliga calda si hran proaspat ras, alaturi cu o cescuta cu tuica de prune, fiarta va poate feri de gripa.