paste scoici conchiglioni giganti cu scoici in sos de rosii 8

Paste conchiglioni giganti cu scoici in sos de rosii

In practica culinara actuala, dar si in zona de influenta a nutritionistilor, parerile sunt impartite cand vine vorba de gatitul si/ sau recomandarea de consum a pastelor fainoase. Prin bucatariile lumii, pastele fainoase ocupa un loc bine stabilit si daca ne referim la italieni (fiecare regiune cu retetele ei proprii de paste fainoase) sau la asiatici (mancarea de strada cu baza de paste fainoase este un adevarat festin) le putem considera ingrediente principale, preferate de bucatari la cererea consumatorilor zilnici. In multe retete pentru slabit, pastele fainoase se recomanda a fi evitate. Nutritionistii impreuna cu medicii sportivilor de performanta recomanda consumul de paste fainoase in special la masa de seara.

Oarece dubiu culinar ! Ce sa mai crezi tu, care datorita varstei inaintate nu mai ai cum sa fii sportiv de performanta, ai vrea totusi, sa nu depui inca un strat la colanul de pe burta, dar in acelasi timp iti este o pofta nebuna de niste macaroane cu branza cum faceau parintii si bunicii nostri ?

Amintiri, amintiri …. ! In copilaria mea, mama si bunica gateau paste fainoase destul de simplu. Este adevarat ca oferta de paste fainoase se reducea la macaroane (cele groase, cu gaura la mijloc), spaghete (ceva mai subtiri, fara gaura), fidea si mult mai tarziu – melcisori si pene. Macaroanele cu carne erau specialitatea mamei mele. Cand in seara dinainte de ziua nuntii mele, colegi de-ai mei, sositi din timp au fost serviti de mama cu aceasta minunatie culinara, laudele si cererea de supliment nu mai conteneau. Facuse mama ditamai tava de macaroane cu carne tocata de porc, bine condimentata (chiar iute as putea zice) si mai sa nu ajunga. Vinul rosu si muraturile taranesti servite alaturi au mai potolit din iuteala preparatului.

Mama si bunica faceau taietei in casa si pregateau supa de gaina crescuta in curte cu fidea sau cu taietei de casa. Era cerere mare pentru supa de curcan cu taietei de casa. Mai pregateau fidea/ taietei de casa cu lapte si macaroane cu lapte.

Ce retete pregatim ? In familia mea, vechile retete mostenite, le-am complicat putin – macaroane cu carne tocata, branza si cascaval. Au aparut retete sa le zicem, noi, de fapt adaptate, de supe – supa de gaina cu omleta sau supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, de paste fainoase – pene cu branza, smantana si cascaval la cuptor sau spaghete cu sos de urzici si peste prajit sau spaghete cu carne tocata si vinete sau paste fainoase cu ansoa si sos de rosii.

O gaselnita alimentara, bine venita in sprijinul gospodinelor ! De ceva vreme, prin rafturile din market au aparut paste fainoase din grau dur. Nu puteam sa scap ocazia de a le incerca, apeland de aceasta data la propriile idei, este adevarat, nu total lipsite de unele inspiratii din retetele mostenite. Imi place gustul preparatelor in care folosim paste fainoase din grau dur. Este adevarat ca fierberea acestor paste dureaza 15-18 minute, dar se merita. In plus, aceste paste au avantajul ca fiind mari si de forme diferite se pot umple cu fel de fel de umpluturi – carne – paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii, branza – paste cannelloni umplute cu branza, ciuperci – paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat, amestec de ingrediente – paste fusilloni giganti cu branza si stafide. Pastele din grau dur se pot gati si ceva mai simplu, adica fara umpluturi – paste conchiglioni giganti cu crap si creveti prajiti sau paste paccheri giganti cu creveti in sos de rosii.

Paste (scoici) conchiglioni giganti cu scoici, in sos de rosii.
Paste (scoici) conchiglioni giganti cu scoici, in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste (scoici) conchiglioni giganti, scoici de mare, rosii proaspete, usturoi, marar, patrunjel si frunze de busuioc verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Dintr-un pachet cu paste fainoase de 500 grame se poate pregati o cina super gustoasa pentru 4 persoane fomiste care abia sosite de la serviciu nu au avut timp la pranz decat sa ciuguleasca un covrig sau un pateu cumparat in fuga de la magazinul din colt.

Pachet de paste (scoici) conchiglioni giganti.
Pachet de paste (scoici) conchiglioni giganti.

Scoici refrigerate/ congelate se gasesc in galantarele din market si din pescarii. Nu este obligatoriu sa se foloseasca intreg pachetul cu scoici pentru un singur preparat.

 

Scoici refrigerate/ congelate pentru paste fainoase.
Scoici refrigerate/ congelate pentru paste fainoase.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • paste conchiglioni giganti,
  • scoici refrigerate/ congelate,
  • rosii proaspete,
  • ulei de masline extravirgin,
  • unt proaspat.

[/ingredients]

Se pregateste un sos de rosii, din rosii (decojite sau nedecojite, dupa gustul gospodinei si graba prepararii) feliate/ tocate marunt, 2-3 catei de usturoi feliati subtire/ dati pe razatoarea mica, amestec de ulei de masline si un bot (o lingurita) de unt proaspat.

Pregatire sos de rosii pentru paste (scoici) conchiglioni giganti.
Pregatire sos de rosii pentru paste (scoici) conchiglioni giganti.

Alternativa bucatarului ! Pentru a se pregati sosul de rosii se pot folosi rosii congelate de cu toamna sau rosii decojite de la cutie.

Sosul de rosii se da in fiert omogenizand amestecul cu o lingura din lemn. Sosul se asezoneaza dupa gust cu cimbru uscat, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Pregatire sos de rosii din rosii feliate, usturoi pisat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.
  2. Fierbere paste fainoase in apa clocotita cu sare grunjoasa.
  3. Adaugare scoici in sosul de rosii.
  4. Adaugare paste fainoase fierte in tigaia cu sos de rosii si scoici.
  5. Servire preparat cald, presarat cu verdeata tocata marunt.

[/directions]

Pastele fainoase se fierb (cu 2 minute mai putin decat scrie pe pachet) in apa clocotita in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa.

Fierbere paste - scoici in apa clocotita cu sare grunjoasa.
Fierbere paste – scoici in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Oarece secret bucataresc ! Pentru fierberea pastelor fainoase este nevoie de apa clocotita suficient de multa pentru a nu se prinde pastele de cratita si intre ele. Se amesteca cu grija in apa folosind o spumiera pentru a nu se prinde scoicile una de alta si sa nu se rupa.

Cand sosul de rosii este suficient de gros/ rosiile sunt maruntite bine, se adauga scoicile in tigaie.

Pentru un gust deosebit al preparatului ! Nu este nicio greseala daca se stropeste cu putina zeama de lamaie.

Adaugare scoici in sosul de rosii care fierbe.
Adaugare scoici in sosul de rosii care fierbe.

Secretul bucatarului ! Scoicile congelate nu se lasa la decongelare. Se vor inmuia suficient la contactul lor termic cu sosul de rosii, fierbinte.

Imediat, se adauga in tigaie pastele fainoase folosind o spumiera, fara a se scurge pastele, de tot, de apa in care au fiert.

Adaugare paste fainoase fierte in sosul de rosii.
Adaugare paste fainoase fierte in sosul de rosii.

In timpul amestecarii ingredientelor in tigaie, folosind spumiera, se poate adauga cu polonicul, din apa in care au fiert pastele, in functie de cat de gros se doreste a fi sosul de rosii.

Sosul de rosii va absorbi apa impreuna cu pastele fainoase fierte.

De tinut minte ! Per total, pentru a nu se intari, scoicile nu trebuie sa se prelucreze mai mult de 2-3 minute.

In tigaie se adauga verdeta (marar, patrunjel, busuioc) tocata marunt.

Paste (scoici) conchiglioni giganti cu scoici, in sos de rosii - preparatul este gata servit.
Paste (scoici) conchiglioni giganti cu scoici, in sos de rosii – preparatul este gata servit.

Preparatul se serveste cald/ fierbinte. Miroaznele tainice care te invaluie vor suna adunarea gurmetilor profesionisti pentru cina.

Un pahar cu vin alb, sec, rece/ cu cuburi de gheata nu poate lipsi de la un asa festin spre bucuria gurmanzilor de pretutindeni.

Nu este nicio greseala ! Preparatul poate fi servit si reincalzit sau chiar rece, a doua zi, daca s-a pregatit o cantitate prea mare.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa consumati peste si fructe de mare, chiar daca la romani nu este o traditie recunoscuta. In familiile boieresti se serveau fructe de mare doar la mese festive, fiind considerate delicatese. Fructele de mare sunt sanatoase, lucru dovedit de statisticile medicale pentru locuitorii din zona de litoral a marilor si oceanelor unde acestia sunt mult mai sanatosi (dupa cum zic statisticile) decat cei care nu consuma decat foarte rar sau deloc fructe de mare si peste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *