Multi dintre romani evita pastele fainoase considerandu-le ingrediente care te fac rotofei, ca sortiment alimentar, fara a face insa o asociere corecta cu cantitatea consumata, dar si cu diversitatea de ingrediente folosite la fiecare preparat in parte. Italienii, mari consumatori de paste fainoase, nu sunt considerati obezi, aflandu-se spre coada clasamentului intocmit in acest sens. Asiaticii, la randul lor mari consumatori de paste fainoase, nici acestia nu sunt obezi. Se pare ca secretul este in combinarea ingredientelor, astel incat sa nu se depaseasca un anumit numar de calorii. In meniul sportivilor de performanta, pastele fainoase ocupa un rol deosebit, fiind apreciate de sportivii care dezvolta un efort deosebit in timpul activitatii sportive. Exista diete in care nutritionisti recomanda consumul de paste fainoase.
Amintiri, amintiri ….. ! In copilaria mea, de 2-3 ori pe luna, pentru cina, mama si bunica pregateau macaroane cu branza. In retetarul familiei se regaseau si macaroane cu carne, care se serveau la pranz, ca felul doi, cu sau fara sos de rosii, in special iarna cand muraturile in otet erau nelipsite langa acest preparat. Sora mea pregateste niste spaghete cu carne tocata si vinete. Taieteii pregatiti in casa erau folositi la supa de gaina. La supele obtinute din gaina crescuta in curte, fiarta intreaga (destul de batrane pentru a fi puse direct la cuptor), se folosea uneori fidea. Fidea se folosea destul de des pentru prepararea unui desert – lapte dulce cu fidea care se servea cu dulceata de visine deasupra.
Retete, fel de fel …. ! In retetarul familiei mele, pastele fainoase ocupa un rol important. In afara retetelor mostenite de la mama, imi place sa folosesc paste fainoase drept garnitura la preparate din peste – spaghete cu sos de urzici si peste prajit sau cotlet de crap prajit cu paste si creveti sau scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosii, dar si drept garnitura la preparate din carne – ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si ciuperci sau fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase sau rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline. Pregatim si paste fainoase cu scoici si ciuperci sau creveti cu paste fainoase si ciuperci in sos de rosii sau creveti cu paste fainoase si legume. Ne plac salatele cu paste fainoase – salata cu paste fainoase, ciuperci, ansoa si ton de la conserva.
Un loc aparte in bucataria familiei mele o au pastele umplute cu te miri ce si pastele gigante din grau dur ! O data cu aparitia prin market a pastelor umplute cu carne, peste, fructe de mare, spanac, ciuperci, etc. am inceput sa experimentez tot felul de retete, multe dupa idei proprii, mergand pe drumul deja batatorit conform caruia daca stii ce bagi in gura, cu siguranta poti sa gatesti respectivul preparat. Asa au aparut pe masa – tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana sau paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana. Pastele gigante, din grau dur sunt preferatele mele, putand fi gatite simplu cu legume, dar si in diferite sosuri sau umplute cu peste – paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii/ cu fructe de mare – paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii/ cu carne – paste cannelloni umplute cu carne tocata/ cu branza – paste cannelloni umplute cu branza/ cu ciuperci – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii. Pastele gigante pot fi gatite si traditional cu branza/ cascaval/ cas – paste fusilloni giganti cu branza si stafide.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste din grau dur, macrou afumat, ciuperci, praz, unt proaspat, smantana grasa, cascaval afumat, verdeata (marar si patrunjel), lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, un catel de usturoi.

Ingrediente
- paste din grau dur,
- ciuperci,
- praz,
- peste afumat,
- unt proaspat,
- smantana grasa,
- cascaval afumat.
Am folosit ghebe culese in toamna, oparite si puse la congelator o data cu toate celelalte produse congelate pentru iarna.

Macroul afumat se curata de piele si de oase. Chiar daca sunt macerate, oasele pestelui afumat pot crea neajunsuri, in special celor mici, motiv pentru care carnea scoasa de pe oase se verifica cu atentie.
Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Reteta pas cu pas
- Curatare peste afumat de piele si oase.
- Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.
- Prazul se taie rondele longitudinale, subtiri.
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
- Incalzire amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat intr-o tigaie cu margini inalte.
- Calire ciuperci si praz in amestecul de unt si ulei de masline. Asezonare amestec.
- Adaugare smantana grasa si cascaval afumat, dat pe razatoare, peste amestecul de praz si ciuperci calite, cu focul oprit sub tigaie.
- Adugare in preparat pastele fainoase fierte si pestele afumat, rupt in bucati mai mari. Omogenizare amestec folosind o lingura din lemn.
- Servire preparat cald, cu cascaval ras si verdeata tocata marunt, deasupra.
Prazul se taie rondele longitudinale folosind un cutit bine ascutit.

Pastele fainoase (scoici) din grau dur se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus putina sare grunjoasa. Fierberea se face la foc mare, atata timp cat scrie pe pachetul de paste fainoase. De regula 18 minute.
Mic secret ! Ca sa nu dea apa fiarta peste cratita, se pune pe marginea cratitei o lingura din lemn, aceeasi cu care se amesteca in scoici, ca sa se fiarba omogen.

In amestecul de calire se adauga ciupercile inghetate, cu focul mic sub tigaie, sa nu sara stropi fierbinti pe maini, la contactul ciupercilor inghetate cu lichidul fierbinte.
Ciupercile se calesc impreuna cu prazul taiat rondele subtiri si un catel de usturoi feliat subtire/ dat pe razatoarea mica, in tigaia cu margini inalte.

Cum folosim ciupercile inghetate ? Ciupercile se decongeleaza prin incalzire, direct in lichidul de calire, fierbinte, pentru a nu-si pierde ciupercile gustul. Ciupercile se mai pot decongela prin soc termic, introducandu-le in apa calda, cateva secunde, lasandu-le la scurs intr-o sita si storcandu-le in maini. Dupa stoarcere, ciupercile se pun in lichidul de calire, fierbinte. Ultimul procedeu este ceva mai complicat, necesita timp suplimentar si de obicei se foloseste la salatele cu ciuperci, cand ciupercile nu se calesc.
Daca se folosesc ciuperci proaspete, acestea se feliaza subtire, cu un cutit bine ascutit si se calesc o data cu prazul.
Amestecul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se rade putina coaja de lamaie si se stoarce niste zeama de lamaie. Nu este nicio greseala daca se picura putin vin alb, sec, pentru un gust deosebit al ciupercilor.
Cand prazul este moale se adauga smantana grasa si parmezanul ras. Se amesteca pentru topirea cascavalului si omogenizare preparatului, folosind o lingura din lemn.

A se avea in vedere ! Cand se adauga smantana grasa, focul sub tigaie sa fie stins pentru a nu se branzi smantana.
Pastele fainoase fierte se adauga, nescurse complet de apa in care au fiert, folosind o sita cu coada/ lingura speciala pentru paste, deasupra amestecului de praz, ciuperci, cascaval si smantana.
Se adauga si macroul rupt in bucati mai mari.

Preparatul se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare.
Oarece secret culinar ! Apa fiarta luata in sita/ lingura o data cu scoicile fierte care se adauga in tigaie ajuta la umflarea scoicilor si omogenizarea preparatului final.
Preparatul se serveste cald, presarat cu cascaval afumat dat pe razatoare si cu verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Un pahar cu vin alb, sec, rece, merge de minune. Merge chiar si cu o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cautati pastele gigante, din grau dur, pe rafturile din market. Folositi-le cu incredere. Nu veti regreta. Preparatele obtinute vor fi deosebit de gustoase si nu in ultimul rand aratoase, dar tentant mirositoare, stiut fiind ca majoritatea gurmanzilor si nu in ultimul rand gurmetii de profesie servesc preparatele culinare cu ochii, le simt miroaznele tainice cu narile si cu gura doar le mesteca, pentru activarea papilelor gustative.