Ma mentin pe ideea mai noua pentru mine, de a pregati retete simple, cu ingrediente cat mai putine. Modul de preparare si timpul destul de redus pentru pregatirea retetei este un atu ce nu poate fi neglijat de nicio gospodina aflata in criza de timp. Cand nu esti in criza de timp, placerea de a bucatari capata noi valente si abordari.
Pestele nu ar trebui, sa lipseasca, din retetarul obisnuit al oricarei familii care are ca obiectiv principal – sanatatea familiei sale. In principiu, copiii trebuie obisnuiti de mici cu gustul pestelui. Cand era micut, nepotelul meu era deschis la gustul de peste. Din pacate, acum, mai maricel fiind, cu greu poate fi convins, macar sa guste peste. Nu batem in retragere, gasim cu siguranta o solutie. Primii pasi i-am facut deja. Se pare ca placinta cu ton de la conserva este momentan pe gustul micutului.
Din primii ani de casnicie ! Candva, sloganul afisat pe toti peretii – “Nicio masa fara peste !”- ne invada privirea de cum intram in vreo alimentara sau pescarie. Nu apreciam aceast slogan din motive pe care nu doresc sa mi le amintesc. Cumparam doar conserve din crap afumat si cate un calup din file’ de cod congelat pe care il prajeam tavalit prin malai sau prin faina si ou batut. In sezonul de pescuit, gateam peste din ceea ce reuseam sa prind (caras, platica, biban, lin, mai rar cate o stiuca), in rarele iesiri la baltile din apropierea orasului. Nu mereu, toamna reuseam sa pregatim cateva borcane de marinata.
Din retetarul familiei mele ! Scrumbia de Dunare bogata in Omega 3 este pestele potrivit pentru a fi gatit la iuteala. In sezonul de scrumbie de Dunare – sfarsitul lui aprilie, luna mai – obisnuiesc de ani de zile, sa ma aprovizionez (in limita gasirii prin galantarele din pescarii) cu acest peste si sa am in congelator cateva pachete, congelate rapid la data achizitiei, de rezerva. Pentru pastrare in congelator, punem in pungi din plastic alimentar, pestele fara cap.
Scrumbia de Dunare, peste gras, se poate pastra fara a-si schimba proprietatile, in congelator, timp de 5-6 luni. Icrele de scrumbie de Dunare sunt icre destul de mari si se pot freca cu ulei de rapita sau cu ulei de floarea soarelui. De obicei, cand pregatim icre din scrumbie de Dunare, in familie, le amestecam cu icre de crap sau cu icre de stiuca.
Pregatim scrumbie de Dunare marinata pentru iarna si pastram borcanele la rece, in frigider. Marinata din scrumbie de Dunare se poate pastra fara grija, la rece, mult timp. In familia mea, aceasta marinata la borcan, nu apuca sa stea prea mult timp in frigider. O data ce se deschide borcanul, se consuma rapid, la micul dejun, cu paine prajita.
Cand gasesc, cumpar si scrumbie de Dunare sarata sau marinata in saramura (de regula, aceasta are si icre). Aceasta scrumbie o pregatim ca pe o salata – scrumbie de Dunare cu ceapa, salata din scrumbie de Dunare marinata, salata din scrumbie de Dunare marinata, cu maioneza.
Mai cumpar scrumbie de Dunare afumata si pregatim salata din scrumbie de Dunare afumata cu ceapa si castraveti murati.
Scrumbia de Dunare congelata rapid, dupa dezghetare la temperatura camerei si macerare, o pregatim la gratar – scrumbie de Dunare cu legume la gratar, scrumbie de Dunare la gratar.
Scrumbia de Dunare pregatita la tigaie nu poate lipsi din retetarul familiei mele – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi natur, scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosii, scrumbie de Dunare cu legume si ciuperci la tigaie.
Pregatita la cuptor, scrumbia de Dunare dezvolta arome de nebanuit – scrumbie de Dunare in sos de rosii, scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor; scrumbie de Dunare cu cartofi si ciuperci, la cuptor.
Nu puteam gasi o combinatie mai potrivita pentru ultimul pachet cu scrumbie de Dunare congelata rapid, decat cartofi si porumb copt.
Scrumbie de Dunare, macerata, cu porumb si cartofi, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta in reteta: scrumbie de Dunare, stiuleti intregi de porumb crud (de lapte, cu boabe moi), cartofi albi speciali pentru copt, unt proaspat, capatana de usturoi, ceapa, lamaie/ portocala, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.
Pregatire scrumbie de Dunare in vederea prepararii la cuptor.
Scrumbia de Dunare congelata rapid se lasa 2-3 ore la temperatura camerei pentru a se decongela lent. Pestele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Scrumbia de Dunare se pune la macerat in amestec de ulei de masline extravirvin, zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Nu este o greseala, daca se adauga si putina coaja de lamaie data pe razatoarea mica.
Scrumbie de Dunare care se macereaza.
Pentru macerare, se poate folosi si zeama de portocale, putina coaja de portocala data pe razatoarea mica.
In timpul macerarii, avem grija, sa invartim pestele in amestecul de macerare si sa punem lichid si la interiorul pestelui.
Alternativa culinara. In reteta, se poate folosi si peste proaspat – de preferat scrumbie de Dunare, dar si scrumbie de mare, hering sau macrou.
Pregatire cartofi si stiuleti de porumb pentru frigere/ coacere in cuptorul aragazului.
Cartofii intregi, curatati de coaja, spalati sub jet de apa rece, scursi intr-o sita si tamponati cu hartie absorbanta, se taie felii de 0,5 cm grosime. Feliile de cartofi pot fi puse la macerat in amestecul de macerare pregatit pentru peste, impreuna cu acesta sau separat.
Alternativa culinara. Feliile de cartofi pot fi puse in tava de copt si unse acolo cu lichid de macerare, in timpul frigerii.
Stiuletii de porumb se curata de panuse si matase. Daca sunt foarte cruzi, stiuletii de porumb se vor pune la copt ca atare.
Alternativa culinara si secretul gosdpodinei. In vederea coacerii porumbului, stiuletii cu boabe mai tari se ung cu unt proaspat, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se lasa, sa se topeasca untul si sa intre printre boabele de porumb.
Ingrediente
scrumbie de Dunare,
stiuleti de porumb crud,
cartofi speciali pentru copt,
unt proaspat,
ulei de masline extravirgin,
cimbru uscat,
lamai/ portocale.
Frigerea feliilor de cartofi si coacerea stiuletilor de porumb.
Intr-o tava de copt se aseaza hartie de copt. Hartia de copt se poate unge cu ulei de masline extravirgin. Pe hartia de copt se aseaza feliile de cartofi macerate si stiuletii intregi de porumb.
Tava de copt se pune pe trapta a 3-a a cuptorului electric al aragazului. Se fixeaza program de coacere cu incalzire sus-jos, fara ventilator si temperatura la 160-180 grade C. In timpul coacerii, se poate ajusta temperatura dupa modul in care se coc boabele de porumb. Nu ne dorim, ca in final, boabele de porumb sa fie arse, uscate, dar nici necoapte.
Felii de cartofi si stiuleti de porumb crud care se pregatesc in cuptorul aragazului.
Cartofii se vor frige mult mai repede decat se vor coace stiuletii de porumb. Feliile de cartofi se intorc in tava de copt si stiuletii se rotesc. Este un avantaj pentru a frige mai multe felii de cartofi, pana se coc stiuletii de porumb.
Feliile de cartofi gata fripte se scot din tava de copt intr-un castron. In tava de copt se pun alte felii de cartofi alaturi de porumbul care se coace.
Secretul gospodinei ! Daca nu am uns stiuletii cu unt anterior punerii in tava de copt, acestia se ung cu unt proaspat si se asezoneaza ori de cate ori se intorc in tava de copt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire scrumbie de Dunare in vederea prepararii la cuptor.
- Pregatire cartofi si stiuleti de porumb pentru frigere/ coacere in cuptorul aragazului.
- Frigerea feliilor de cartofi si coacerea stiuletilor de porumb.
- Coacerea pestelui in tava de copt impreuna cu stiuletii de porumb si ultimele felii de cartofi care se frig.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea pestelui in tava de copt impreuna cu stiuletii de porumb si ultimele felii de cartofi care se frig.
La ultimele felii de cartofi puse in tava de copt si la porumbul aproape copt, in tava de copt, se adauga scrumbiile de Dunare, o capatana de usturoi si o ceapa.
Se ung legumele cu amestecul de macerare. Pestele se pune in tava cu tot restul amestecului de macerare. Porumbul se unge cu unt proaspat, topit.
In tava de copt se afla felii de cartofi, stiuleti de porumb, o capatana de usturoi, o ceapa si pestele.
Finalizarea pregatirii retetei va dura maxim 30 de minute. La jumatatea timpului de coacere, se intoarce pestele in tava, se rotesc stiuletii si se intorc feliile de cartofi. Scula preferata, folosita, este clestele de bucatarie.
Porumbul, legumele si pestele sunt gata pregatite.
Pe peste, la finalul prepararii, se picura zeama de lamaie/ zeama de portocale.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse cu felii de lamaie/ portocala alaturi.
Scrumbie de dunare, macerata, cu porumb, la cuptor – preparatul este gata servit.
O parte din usturoiul copt se scoate din foi, se striveste cu o furculita si se intinde pe pestele copt. Zeama lasata in jurul pestelui, in timpul coacerii, se picura pe peste.
Numai pentru pofticiosii familiei ! Usturoiul copt ramas, strivit cu furculita, se amesteca cu putin unt topit si adauga pe porumbul copt.
De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochine, de preferat mana a 2-a, mai putin tare, aromat si usor acidulat.
Vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pestele din meniul vostru, cel putin saptamanal. Pestele proaspat se gaseste prin pescarii mai tot timpul anului. Chiar si macroul congelat poate fi o solutie daca nu se gaseste peste proaspat. Prin retele mele, departe de mine gandul de a face reclama la ceva anume. Doar incerc, sa promovez anumite retete care pot fi utile gospodinelor in cautare de ceva nou.