De fiecare data, la sfarsitul lui decembrie din anul care se termina si in prima jumatate a lui ianuarie, din anul care vine, avem destule motive pentru a ne strange tot familionul. Tinem sarbatorile religioase traditionale, aniversam zile de nastere si zile ale numelui. Sunt momente potrivite pentru a ne aminti de cei plecati dintre noi si a-i cinsti, a lasa cateva picaturi de vin rosu sa se prelinga din pahare pentru sufletul lor.
De-ale familiei mele ! Ca la orice sarbatoare, masa in familie, la pranz, nu poate lipsi. Preparatele traditionale pentru sarbatorile religioase, cu care ne-am invatat inca din copilaria noastra, a parintilor, nu au cum sa lipseasca de pe masa aniversara.
Preparatele care nu au mai incaput pe masa de Craciun si de Anul Nou au prioritate la aniversarile numelui si ale zilelor de nastere. Preferintele culinare ale aniversatului(ei) nu au cum sa lipseasca; este in traditia familiei prin mostenire de la parinti si bunici.
Ca la orice aniversare specifica numelui sau a datei de nastere in familie, traditionalul tort din tortia (nume dat de copiii mei cand erau mititei, in multiplele lui variante culinare) este in centrul atentiei – tort crema de zahar ars, tort din cozonac invechit cu frisca, tort din cozonac cu fructe uscate si frisca.
Surprize, surprize culinare … ! Un loc aparte il detine surpriza special pregatita pentru sarbatorit. In categoria cu surprize culinare se pot incadra preparate din carne de vita/ vitel – antricot de vita cu legume in aluat de clatite, antricot de vitel inabusit in bere, cu legume la cuptor; pulpa de vitel irlandez cu legume, in sos de bere, la cuptor; antricot maturat de vita cu cartofi zdrobiti, buture de vitel in vasul roman.
Tot din categoria surprize culinare fac parte preparatele din carne de iepure – iepure cu praz, masline si pilaf bulgaresc de orez; iepure crescut in curte pregatit la cuptor, iepure cu legume in sos de vin, tocana de iepure crescut in curte.
Pestele pregatit in anume fel face si el parte din surprizele culinare – pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti; pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor; rasol de stiuca cu sos de hrean si smantana, cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli, nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: antricot de vita, legume (praz, ardei capia, gogosari, dovlecei, catei de usturoi, ceapa mica, lunguiata; rosii mici, cartofi, etc.), unt proaspat, cascaval afumat, marar si patrunjel verde, ceapa si usturoi verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, fulgi de ardei iute, rozmarin, verdeturi din Provance, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie, vin alb, sec.
Pregatire ingredient special pe baza de unt proaspat.
Preparatul de astazi are un secret gastronomic care garanteaza deliciul si savoarea.
Secretul gospodinei. Inainte de a incepe pregatirea propriu-zisa a antricotului, se pregateste un amestec de unt proaspat, usturoi, sare grunjoasa si condimente (piper boabe, cimbru uscat, amestec de verdeturi din Provance).

Untul folosit trebuie sa fie putin moale (se lasa la temperatura camerei o jumatate de ora). Nu ne dorim sa-l inmuiem/ topim pe foc sau in cuptorul cu microunde.
Ingredientele se amesteca folosind o furculita pana se formeaza o pasta consistenta.

Bolul cu untul dichisit cu condimente se tine la frigider 1-2 ore pana se intareste.
Daca se prepara mai mult unt cu condimente, se pune intr-o punga/folie din plastic care se ruleaza si se tine la congelator. Cand se doreste pentru utilizare, se taie rulouri groase de 1 cm si se fragezeste cu acest unt special pregatit, orice carne sau peste, deja preparat(a) pe gratar. Acest unt special se poate pune pe preparatul gata facut cat timp acesta este fierbinte.
Ingrediente
antricot de vita/ vitel,
unt proaspat,
cascaval afumat,
legumele preferate care se pot coace,
verdeturi din Provance,
ulei de masline extravirgin.
Pregatire legume prin coacere in cuptorul aragazului.
Intr-o tava de copt se pun bucati mai mari de ardei capia si gogosar, felii de dovlecel, rondele subtiri de cartofi, catei de usturoi, ceapa mica, lunguiata.
Fiecare gospodina are legumele sale preferate ! Se poate pune orice alta leguma dorita, care se poate coace in cuptor (felii de vinete, buchetele de conopida si/ sau buchetele de brocoli, felii de varza alba si/ sau varza rosie rondele de morcov, telina, patrunjel, pastranac, felii de dovleac, sparanghel, etc.).

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se adauga ulei de masline extravirgin si se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie. Se picura zeama de lamaie si/ sau vin alb, sec.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului. Nu ne dorim ca legumele sa fie prea coapte, doar moi. Din acest motiv, este necesar sa oparim inainte de coacere, in apa cu putina sare grunjoasa, bucatile de praz (in special partea alba) si feliile de dovlecei. Cartofii pot fi prefierti pe jumatate.

Pe legumele gata coapte se adauga cascal afumat dat pe razatoarea mare.
Pregatire antricot de vita in tigaia de fonta.
Se cumpara un antricot de vita mai mare, in functie de cati meseni raspund la clopotelul de apel.
Antricotul de vita se curata de pielite si de surplusul de grasime (sau de vita), daca nu ne dorim ca in finalul prepararii, sa avem mai mult sos.
Antricotul de vita se unge cu putin ulei de masline extravirgin care se intinde cu mana pe ambele fete ale cotletului.
Pe antricot, pe ambele fete, se presara sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia afumata de ardei (optional), curcuma (optional).

Intr-o tigaie de fonta bine incinsa pe focul mare de la aragaz se pun condimente (boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boabe de mustar, fulgi de ardei iute). Se amesteca condimentele in tigaia de fonta incinsa, cat se le afumam putin.
Antricotul de vita se pune in tigaia incinsa. Pregatirea coteletului se face la foc mare, supraveghind permanent frigerea pe partea ingusta a bucatii de carne. Se observa cum carnea se albeste din aproape in aproape. Cand antricotul de vita se albeste pe jumatate, se intoarce carnea in tigaia de fonta.
LISTA OPERATIILOR CULINARE IN ORDINEA DESFASURARII LOR IN BUCATARIE.
- Pregatire ingredient special pe baza de unt proaspat.
- Pregatire legume prin coacere in cuptorul aragazului.
- Pregatire antricot de vita in tigaia de fonta.
- Montarea si servirea preparatului.
Atentie, frige si n-are gura sa strige ! Este momentul sa se picure vin alb, sec si/ sau zeama de lamaie pe partea de carne care este usor rumenita. Picurarea de vin si/ sau zeama de lamaie se face cu mare atentie si numai pe carne, nu direct in tigaia de fonta. Fata gospodinei nu trebuie sa fie deasupra tigaii fierbinti, ci in lateral, la oarece distanta. Aburii de alcool care se degaja pot lua foc si sa ne arda parul de pe maini. Putem fi stropiti pe maini si chiar pe fata.

La intoarcerea antricotului in tigaia de fonta, in grasimea formata in tigaie, se pun crengute de cimbru, crengute de rozmarin si catei de usturoi pentru un gust deosebit al preparatului final.

Antricotul de vita se scoate pe o farfurie si se lasa sa se odihneasca 10 minute, acoperit cu hartie de copt, inainte de feliere. In timpul odihnei, antricotul se fragezeste in unt amestecat cu sucul propriu al carnii.

Numai pentru pofticiosii familiei. In tigaia de fonta, dupa ce se scoate antricotul gata pregatit, se pun felii de paine care se prajesc in grasimea cu condimente aflata in tigaie.

Montarea si servirea preparatului.
Antricotul de vita gata pregatit se feliaza in fasii groase de 1,0-1,5 cm, folosind un cutit bine ascutit. Feliile de carne sunt rozalii si mustoase.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse preincalzite (nu ne dorim sa se sleiasca carnea pe farfurie). Pe legume se presara cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt (marar, patrunjel, cepa si usturoi verde).

Preparatul se serveste cu ciuperci cu masline pregatite la cuptor si cu muraturi taranesti. Pofticiosii vor dori si feliile de paine prajite in grasimea de vita.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La clopotelul de apel care anunta adunarea pentru masa vor raspunde cu siguranta, toti pofticiosii familiei, caci miroasnele tainice si fumul s-au raspandit deja prin toata casa, gadilandu-le narile. Se vor bate turcii la gura lor (exact ca-n povestile spuse la tara cand se serveste masa).