In aceasta zi de mare sarbatoare crestina incep a scrie cu o urare pentru toti romanii, oriunde s-ar afla – Craciun fericit alaturi de cei dragi, sanatate ca-i mai buna decat toate, fericire cat cuprinde si implinirea tuturor dorintelor de mai bine ! Iubiti-va intre voi, sotii, cinstiti-va copiii, nepotii, parintii, bunicii, rudele, prietenii ! Sa aveti pe masa toate bunatatile pe care le doriti ! Amintiti-va de ei si lasati sa cada cateva picaturi dintr-un pahar cu vin rosu in cinstea celor plecati dintre noi !
De-ale gospodinelor ! La Craciun, romanul se omeneste cu preparate din carne de porc. Gospodinele se intrec in pregatirea preparatelor stramosesti. Nu aveam cum sa ratam in familia mea o astfel de sarbatoare crestina, chiar daca nu am reusit, sa ne strangem cu totii, in jurul aceleiasi mese, in ziua de Craciun. Pe rand, ne vom aduna si vom sarbatori.
Mosul a trecut tiptil pe la noi, spre dimineata si a lasat sub bradut ce a avut si el prin traista, pentru copii, nepotel si bunici.
Sa sarbatorim impreuna ! In aceste zile de sarbatoare crestina, pentru mesele aniversare avem de toate, ca in fiecare an. Am pregatit in casa – salata de boeuf, sarmale, piftie, friptura, cozonac. Am cumparat porcarele (toba, caltabos, slanina afumata, salam de casa), dar si afumatura (carne si carnati) de la garnita, sorici parlit si carnati proaspeti, direct de la producator. Muraturile taranesti asteapta in castron, gata pregatite pentru a fi asezate pe masa. Vinul rosu si tuica de prune stau cuminti in sticle, cu ibricele pregatite pentru fierbere. Pentru friptura sunt pregatite felii din ceafa de porc si un carnat proaspat din carne de porc care asteapta doar, sa dam foc sub tigaia de fonta.
Din retetarul familiei mele ! Nu am uitat, nici in acest an, de ciolanul de porc care urmeaza a fi pregatit zilele urmatoare ca friptura, dupa o reteta mostenita. Am descoperit in arhiva proprie, cateva poze de la bucatareli anterioare, pentru un preparat facut cu ceva mai mult timp in urma. Vedeta retetei este un ciolan proaspat de porc, de vreo 2 Kg, cumparat in urma cu vreo luna direct de la producator, congelat rapid si pus bine de mine, in congelator.
Ciolanul de porc proaspat sau afumat face parte din preferintele culinare ale familiei. Pregatim ciolanul de porc afumat, de regula, la cuptor – ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere; ciolan de porc afumat fiert si apoi copt, cu varza noua calita; ciolan afumat de porc perpelit la cuptor; ciolan afumat de porc, cu vin la cuptor.
Nu neglijam nici ciolanul de porc, proaspat – ciolan proaspat de porc pregatit cu varza noua, la cuptor; ciolan proaspat de porc copt in bere cu cartofi copti, ciolan proaspat de porc inabusit in bere si copt in cuptor, cu fasole boabe.
Din ciolan de porc pregatim delicatese – delicatesa din ciolan de porc afumat fiert in zeama de varza.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un ciolan de porc, proaspat (mare, la 1,8-2,0 Kg), varza murata, zeama de varza, condimente (piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar), sare grunjoasa, crengute de rozmarin, crengute de cimbrisor, cimbru uscat, catei de usturoi.

Dichisire ciolan de porc in vederea pregatirii retetei.
Se cumpara un ciolan proaspat de porc, mare (1,8-2,0Kg), de preferat cu soriciul parlit, nu oparit.
Ciolanul de porc se parleste pe partea cu sorici, la flacara mare a aragazului, chiar daca porcul a fost initil, parlit, pentru a inlatura eventualele urme de par.
Cateva precautii casnice sunt necesare ! Daca porcul a fost oparit, parlirea ciolanului de porc are in vedere si coacerea pe cat posibil a soriciului. Pentru parlire, ciolanul de porc, fiind mare, va trebui tinut direct cu mana deasupra flacarii mari a aragazului. Riscul de a ne parli parul de maini si de a ne opari cu picaturi de grasime fierbinte trebuie avut in vedere. Incercarea de a tine ciolanul cu un cleste de bucatarie si/ sau o furculita de bucatarie poate fi riscanta, in sensul caderii ciolanului si chiar al oparirii mainilor si chiar a fetei. Ciolanul poate fi lasat din mana pe gratarul de la ochiul aragazului si flacara sa bata direct, din aproape, pe sorici. Ultima metoda face insa multa mizerie pe aragaz si se vor auzi bombaneli inerente dinspre consoarta.
Parlitura se barbiereste folosind lama unui cutit bine ascutit.
Ciolanul parlit si barbierit se spala sub jet de apa calduta.
Ingrediente
un ciolan proaspat de porc, la 1,8-2,0 Kg,
varza murata,
zeama de varza,
condimente (cimbrisor, cimbru, rozmarin).
Ciolanul de porc proaspat parlit se fierbe in zeama de varza.
Ciolanul de porc gata dichisit se pune la fiert intr-o oala de fiert in care s-a pus zeama de varza murata cat sa acopere ciolanul.
In zeama de varza se adauga un praf de sare grunjoasa, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, catei de usturoi, cimbru uscat.

Cand zeama incepe sa fiarba, se aduna spuma formata si se arunca la canalizare.
Se da in cateva clocote, se acopera oala de fiert cu capacul si se fierbe ciolanul de porc timp de 1,0-1,5 ore (dupa marimea ciolanului), la foc potrivit.

Ciolanul de porc se fierbe pana ce varful cutitului intra in partea de sorici plus grasime.

Secretul gospodinei ! Zeama in care a fiert ciolanul de porc este concentrata, cu gust pregnant de carne de porc. Inconvenientul este ca zeama poate fi excesiv de sarata. Gospodinele descurcarete pot dilua zeama concentrata cu apa fiarta si pregati o ciorba de cartofi, acra. In ciorba se mai pun legume (ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel, telina) date pe razatoarea mare si calite anterior in putin ulei de rapita. Cartofii taiati in cuburi mai mari au rolul de a absorbi din saratura excesiva a ciorbei.
ORDINEA ACTIVITATILOR PRESTATE IN BUCATARIE PENTRU PREGATIREA RETETEI.
- Dichisire ciolan proaspat de porc in vederea pregatirii retetei.
- Ciolanul proaspat de porc se fierbe partial, in zeama de varza cu condimente.
- Coacerea ciolanului de porc, fiert partial in zeama de varza, in cuptorul aragazului.
- Odihna preparatului final din ciolan proaspat de porc.
- Pregatire varza murata calita.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.
Coacerea ciolanului de porc fiert partial, pe gratar, in cuptorul aragazului.
Ciolanul de porc fiert partial se scoate din oala de fiert si se aseaza pe un gratar intr-o tava de copt, in cuptorul aragazului.

In tava de copt se adauga cateva polonice din zeama in care a fiert ciolanul de porc, cimbru uscat, crengute de cimbrisor, crengute de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, frunze de dafin, catei de usturoi.

Cand zeama fierbe in tava de copt, se acopera ciolanul cu hartie de copt umezita si stoarsa. Focul se reduce la potrivit in cuptorul aragazului.
Oarece secret ! In timpul coacerii, cu o seringa de bucatarie se scoate lichid din tava de copt si se imprastie pe ciolanul care se coace. Ne dorim un ciolan rumen, cu carne bine fiarta si cu sorici crocant.
Coacerea dureaza pana ce varful cutitului intra usor in carnea ciolanului pana la os.
Pentru rumenirea omogena a ciolanului de porc, la sfarsitul coacerii, se scoate hartia de copt de pe tava de copt si se lasa tava in cuptor inca 10-15 minute.

Pregatire varza murata calita.
Pentru calire se foloseste o capatana intreaga de varza murata.
Mic secret gospodaresc, dar si culinar ! Pentru ca varza sa se mureze asa cum trebuie (sa fie murata, acrisoara, dar nu frunzele moi si verzele balosate), sarea grunjoasa adaugata in apa rece trebuie sa fie suficienta, nici prea multa, dar nici prea putina. In saramura se adauga sare grunjoasa romaneasca (nu din import), o lingura la litru de apa rece.
Pentru a evita o varza calita prea sarata, inainte de calire, capatana de varza scoasa din butoi se spala sub jet de apa calduta si se tine in apa rece minim 1 ora. Apa rece se schimba de cateva ori.
Pentru calirea verzei murate am folosi reteta de aici – varza murata calita.

Odihna ciolanului proaspat de porc fiert partial si apoi copt.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se acopera cu hartia de copt.
Ciolanul gata pregatit se lasa sa se odihneasca timp de 10-15 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa si va putea fi feliata folosind un cutit bine ascutit.

Montarea si servirea preparatului.
Un ciolan de porc proaspat, fiert partial si bine copt permite scoaterea usoara a oaselor. Carnea va putea fi portionata folosind un cutit de bucatarie bine ascutit.
Pentru gustul gurmanzilor profesionisti ! Daca tot am folosit zeama in care a fiert ciolanul de porc, oasele cu ceva carne, scoase din ciolanul copt, se pot pune in ciorba acra. Gustul ciobei va fi deosebit.
Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse, preincalzite pentru a nu se slei.

Secret bine pastrat ! Lichidul format in tava de copt se strecoara si se concentreaza la foc iute. Sosul format se distribuie peste feliile de carne cu grasime si sorici.

La acest preparat deosebit de gustos se serveste ardei iute murat, muraturi taranesti si mamaliga calda.

De la un asa festin nu poate lipsi o cescuta cu tuica de prune, fiarta si/ sau o ceasca cu vin rosu din struguri, fiert.
De-ale gurmetilor de profesie ! In tuica fiarta nu uitati sa puneti boabe de piper si 2 cuisoare. In vinul fiert nu uitati sa puneti scortisoara, anason stelat, coaja si suc de portocale.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatorile crestine sunt respectate de romani. „Recomandarile” unor neaveniti de a uita de aceste sarbatori crestine nu sunt de natura a fi bagate in seama de catre romanul crestin. Sa sarbatorim in liniste si pace, sa trecem cu bine peste pandemie si sa fim sanatosi alaturi de cei dragi noua !