Mi s-a cam luat sa ma „laud” ca stau in casa pentru ca asa trebuie. Oare, chiar trebuie sau ne pacalim singuri ?
Am obosit sa tot fiu atent la stiri de tot felul si care mai de care, motiv pentru care in ultimele 8-10 zile am evitat sa ma uit la tv, limitandu-ma sa mai citesc titlurile pe internet si doar daca mi se pare interesant sa deschid articolul. De vreo 2 zile aproape ca am renuntat si la acest mod de a ma indobitoci. M-am lamurit din punctul meu de vedere, gata.
Nu vreau sa-mi fortez norocul ! Nepotelul meu este cel care imi impune sa stau cuminte. Nu am incotro si stau cuminte.
Imi iau toate precautile atunci cand ies afara (nu abuzez cu iesirile, doar pentru aprovizionare cu strictul necesar), timp in care fac si miscare (invartindu-ma in loc/ in apropierea blocului, facandu-ma ca am uitat cate ceva de pus in carutul de piata, din lista cu care plec de acasa), ca sa nu anchilozez.
Ma spal pe maini ori de cate ori cred ca trebuie, chiar daca am stat numai in casa. Fac miscare zilnic, coborand si urcand scarile la 2 etaje de bloc pentru a duce gunoiul.
Optimism cat cuprinde ! Trecem noi si peste pandemie la fel cum am trecut prin destule in ultimii 70 si ceva de ani. Poate au fost momente mult mai grele si mai dureroase, dar neavand de-a face cu imbulzeala si propaganda fiind destul de limitata, depasirea momentelor critice a parut mai usoara sau poate nu, doar asa pare acum.
Sa-i zicem jena ?! In politica este greu de vorbit de jena. Este prima data cand intervin in disputa politica, criteriile pe motiv de varsta, fapt care pentru mine este complet la nelalocul sau. Ca si cum orice persoana peste 65 de ani este bolnava (trebuie internata, oriunde), nu poate sa-si vada singura de viata si de nevoile sale (doar sa stea in casa si sa dapene amintiri, sa rada la comanda sau sa se vaite de ceea ce vede si aude la tv), deci inutila si trebuie „conservata”. Cica, sa aiba nepotii la ce se uita mai incolo. Adica, cand ?
De-ale gospodinelor ! In aceste zile de restrictie, totusi gatim, caci trebuie sa mancam. Avem timp mai mult sau asa cred unii care se exprima la tv. Putem incerca tot felul de nazbatii culinare si sa vedem ce ne iese. Este momentul pentru a incerca retete gandite de mai mult timp care necesita o abordare mai de durata.
Din retetarul familiei mele ! Gatitul unui ciolan de porc, imi place mie sa cred, necesita o abordare mai profunda, poate chiar mai deosebita la prima vedere. Se pot face multe retete din ciolan de porc afumat sau proaspat, macerat sau nu, desi la prima vedere pare ca multe retete se aseamana.
In familia mea pregatim tot felul de fripturi, din ciolan afumat de porc – ciolan de porc afumat fiert si apoi copt, cu varza noua calita; ciolan afumat de porc, la cuptor; ciolan afumat de porc, cu vin, la cuptor sau din ciolan proaspat de porc – ciolan proaspat de porc inabusit in bere si copt in cuptor, cu fasole boabe.
Nu neglijam delicatesele – ciolan de porc afumat si dezosat, unduit in bere; ciolan si urechi de porc, afumate, fierte in zeama de varza; delicatesa din ciolan de porc, afumat, fiert in zeama de varza si nici aperitivele – racituri de porc, piftie de porc.
Sarbatorim ziua nationala de 1 Decembrie cu preparate avand ca ingrediente principale ciolanul de porc si fasolea boabe – ziua Romaniei 1 Decembrie, ciolan cu fasole boabe.
In timpul anului, de 3-4 ori pregatim fasole boabe si ciolanul de porc nu are cum sa lipseasca – iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor, fasolea boabe la romani, ciolan afumat, de porc, cu fasole boabe.
In cadrul porcarelelor pentru iarna pregatirea ciolanelor de porc acupa un loc important.

Ingrediente de trebuinta in reteta: ciolan de porc, proaspat; varza noua, smantana grasa, unt proaspat, lapte dulce, iaurt, branza dulce de vaca, branza telemea de oaie, oua de gaina, proaspete; marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, pesmet alb.
Pregatire ciolan de porc pentru preparare.
Se cumpara un ciolan de porc/ picior din spate cu mai multa carne, taiata de macelar din pulpa animalului. Este de preferat un ciolan cu soriciul parlit (mai greu de gasit prin macelarii sau galantare din market), la 1,5-2 Kg/ bucata.
Nu cumparati ciolane de porc injectate cu apa salina ! Daca ciolanul a fost injectat cu apa salina se observa strat de grasime in fibra de carne (nu seamana cu grasimea animala, mai de graba cu o mazga grasa, chiar gretoasa). La ciolanul proaspat se observa cu usurinta stratul gras de apa salina cu te miri ce alte „farmece” de-ale celor care pregatesc vanzarea.

Ciolanul daca este cu soriciul oparit, nu parlit, trebuie parlit la flacara mare a aragazului. Parlitura se rade cu lama unui cutit. Ciolanul bine parlit se spala cu apa calduta si se sterge cu hartie absorbanta.
Ciolanul de porc, gata parlit, se freaca bine cu sare grunjoasa, pe toate partile.
[ingredients title=”Ingredients”]
- ciolan proaspat, de porc,
- varza noua,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- iaurt,
- lapte dulce,
- oua de gaina, proaspete,
- branza dulce. marunta, de vaca,
- telemea de oaie,
- marar verde.
[/ingredients]
Ciolanul de porc se aseaza intr-o tava de copt. In tava de copt se adauga condimentele: boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.

Nu este obligatoriu. Inainte de a sara ciolanul, acesta se unge cu ulei de rapita, in special daca ciolanul are grasime putina.
Daca avem untura de porc este de preferat ca dupa frecarea ciolanului cu sare grunjoasa, pe ciolan sa se puna boturi de untura. Untura se va topi si va invalui ciolanul, fragezind soriciul.
Ce este bot-ul ? Este vorba de masura populara cat o jumatate de lingurita/ un var de cutit lat/ cantitatea pe care o apuci intre degetul mare, degetul aratator si degetul mijlociu, cand iei din castronul cu unt proaspat, atunci scos din putinei.
Coacerea ciolanului proaspat, de porc.
Ciolanul din tava de copt se acopera cu hartie de copt, umezita si stoarsa.

Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului bine incins, la foc mare, pentru 15-20 de minute, timp in care se porneste coacerea, se incinge osul sub carnea proaspata.
Dirijarea coacerii ciolanului proaspat de porc. Se reduce focul la potrivit si se coace ciolanul timp de 2,5-3 ore. Daca focul este prea mare exista riscul sa se arda soriciul si tava sa se inegreasca. De preferat, sa nu se adauge apa sau amestec de apa-vin, in tava de copt. Ne dorim ca gustul carnii sa fie atins numai de condimente.
Carnea proaspata de porc are destula apa care apare la coacere si care va mentine lichid (in majoritate grasime animala) in tava de copt.

Coacerea ciolanului se urmnareste prin geamul de la cuptorul aragazului. In cuptorul aragazului se poate pune un vas cu apa atunci cand in ultimele 15-20 de minute se scoate hartia de copt de pe ciolan.
Odihna ciolanului proaspat de porc, gata copt. Ciolanul proaspat de porc este gata copt cand este rumenit omogen si varful cutitului patrunde prin carne, usor, pana la os.
De retinut ! La ciolanul proaspat de porc, de calitate, cand coacerea este terminata, oasele sunt aproape desprinse de carne si carnea chiar incepe a se rupe singura de pe os.

Se scoate tava de copt din cuptoul aragazului. Ciolanul de porc gata copt se lasa sa se odihneasca, acoperit cu hartia de copt, timp de 20-30 minute, timp in care carnea redevine mustoasa.
[directions title=”Directions”]
- Coacerea ciolanului proaspat de porc, in cuptorul aragazului, pana carnea se desprinde de os.
- Ciolanul de porc gata copt se lasa sa se odihneasca timp de 20-30 de minute acoperit cu hartia de copt.
- Varza noua se opareste in apa fiarta, in care s-a adaugat sare grunjoasa. Varza oparita se taie fideluta.
- Se pregateste un vas termorezistent, uns cu unt proaspat si tapetat cu pesmet alb.
- In vasul termorezistentent se va pregati garnitura preparatului, in straturi: un strat format din amestec de branzeturi, oua si marar verde, urmatorul strat din varza oparita taiata fideluta, ultimul strat format din oua batute, smantana si iaurt.
- Coacerea garniturii de varza noua, oparita, in cuptorul incins al aragazului, la focpotrivit.
- Montarea si servirea preparatului pe farfurii intinse.
[/directions]
Carnea se poate felia folosind un cutit bine ascutit.

Secretul bucatarului ! In tava de copt se strange un sos delicios. Nu este o cantitate mare, dar suficienta pentru a fi servita cu preparatul final, sos (strecurat printr-o sita deasa) picurat pe feliile de carne cu sorici.
In timpul coacerii ciolanului proaspat de porc este timp suficient pentru a pregati garnitura din varza noua care se va servi la aceasta friptura.

Pregatire varza noua pentru garnitura care se va servi la friptura.
Varza romaneasca (daca o gasesti), de sera/ solar, este putin densa, dar cruda.
Secretul bucatarului. Varza noua, deasa si tare, care se gaseste mai nou pe tarabe si in market trebuie oparita intreaga, timp de 15-20 de minute in apa clocotita (in care s-a pus un praf de sare), care fierbe, pentru a nu fi atoasa.
Varza romaneasca se opareste 10-15 minute, chiar mai putin.
Daca varza nu este oparita suficient, gustul preparatului final va avea de suferit.

Varza oparita se taie fideluta folosind un cutit bine ascutit sau scula speciala de taiat varza (tot un fel de cutit, doar lama taiata pe mijloc si cu ascutisul scos in afara lamei, in lateral, cu maner).

Pregatire garnitura din varza noua pentru preparatul final.
Se unge cu unt proaspat un vas termorezistent si se tapeteaza cu pesmet alb.

Pregatire amestec de branza, oua batute, smantana grasa. In garnitura de varza se pune un amestec de branzaturi, oua, smantana grasa si iaurt.
Branza dulce se marunteste cu mana. Telemeaua de oaie se da pe razatoarea mare.
Mararul verde se toaca marunt.

Ingredientele se amesteca cat mai omogen folosind o furculita.

Asezarea in straturi a ingredientelor folosite pentru garnitura din varza. In vasul tapetat cu pesmet se aseaza amestecul de lactate si oua.

Urmatorul strat din vasul termorezistent va fi format din varza oparita si tocata fideluta.

Pregatirea stratului final al garniturii. Un ou de gaina se va amesteca cu smantana grasa si putin lapte dulce/ iaurt slab.

Se bate cu telul/ furculiata.

Acest amestec se pune deasupra ingredientelor deja asezate in vasul termorezistent.
In vasul termorezistent se pun boturi de unt proaspat.

Coacerea garniturii din varza noua, tocata, oparita.
Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului (nu am inchis focul dupa coacerea ciolanului de porc), la foc potrivit.
Coacera preparatului este finalizata cand acesta este aramiu la suprafata si s-a desprins de marginile vasului de copt. De regula, coacerea garniturii dureaza cca. 30 de minute, in timpul odihnei ciolanului de porc copt anterior.

Garnitura din varza se poate servi separat cu/ fara smantana deasupra. Merge de minune cu paine de casa, calda.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse.

La acest preparat se pot servi castraveti in otet. Merge si o salata de sezon (salata verde, leurda, ridichi, castraveti, patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, otet alimentar din vin de 9 grade/ otet de mere si miere/ zeama de lamaie.
De ce nu ? Nu este o gresela daca se serveste si mustar, care merge de minune cu carnea crocanta si suculenta de pe ciolan, bine patrunsa.
De la un asa festin nu poate lipsi o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aveti timp berechet, trebuie doar sa treceti la treaba. Incercati acesta reteta si nu veti regreta. Garnitura este o adevarata capodopera culinara.