Vesti bune – se anunta venirea primaverii. Temperatura este in crestere, prin parcuri se aude ciripitul pasarelelor, gazele misuna prin iarba care inverzeste, viorelele au colorat verdeata. Inmuguresc pomii. Am zarit cativa zarzari si ciresi care s-au grabit sa infloreasca.
De-ale bunicilor ! Spre bucuria nepotelului meu, am reinceput plimbarile prin parcul cel mare. Mai maricel acum, nepotelul meu alearga pe alei, chiar daca eu incerc sa-i arat primavara care vine. Cand reusesc sa-l prind este interesat de vestitorii primaverii.
De-ale marilor magazine ! Au aparut prin rafturi, de vreo 2 ani, mai tot timpul anului, cartofi noi, la pungi de 2,5 Kg din zona Fagaras. Chiar daca sunt produsi in solar/ sera, acesti cartofi sunt apreciati de catre gospodine fiind expusi pe categorii culinare care ii recomanda pentru prelucrare.
Market-urile nu se lasa mai prejos, anunta si ele venirea primaverii. Au populat rafturile cu cartofi noi, adusi din Egipt. Se vad urmele de pamant pe ei, nefiind spalati.
Pareri culinare ! Pieptul de porc crescut pentru carne – prezinta carnea in straturi, impanata cu grasime subtire – este feliat sau bucata intreaga, fara oase/ cu oase subtiri (zgarciuri) comestibile/ apreciate de gurmanzi. Se gaseste piept de porc cu sau fara sorici parlit/ oparit.
Pieptul de porc feliat sau bucata intreaga este un alt ingredient apreciat de catre gospodine pentru rapiditatea cu care poate fi prelucrat. Impreuna cu garnitura preferata de pofticiosii familiei, se pot pregati la iuteala retete gustoase si satioase. O salata de sezon va completa masa de pranz sau cina. Merge si o bere rece.
Contestatarii din categoria “Ghita contra”vor marsa pe faptul ca grasimea dauneaza sanatatii, fara a mentiona insa – daca grasimea este consumata in exces. Am citit pe site-ul unei nutritioniste apreciate de multi ca slanina/ sunca consumate moderat sustin memoria individului.
Din retetarul familiei mele ! Pregatim fasii subtiri din piept de porc la tigaie, la gratar sau la cuptor – piept de porc cu legume la cuptor.
Folosim fasii subtiri din piept de porc pentru pregatirea de rulade – rulada din pulpa de vitel cu carne tocata de porc si piept de porc, rulada gurmandului fericit, rulada din piept de gaina, cu piept de porc si cascaval afumat.
In aperitive sau la micul dejun, pieptul de porc este bine venit – mic dejun copios cu de toate, bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor.
Pieptul de porc/ fleica de porc, cu sorici, in bucati mai mari sunt ingrediente de baza pentru fripturi la cuptor – pecie cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; fleica de porc cu cartofi taranesti, la cuptor sau la gratar – fleica de porc la gratar cu cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.
Adaptam unele retete asiatice, fara a adauga condimentele lor, in exces, folosind in special, condimente de-ale noastre – fleica de porc cu legume la wock.
Ingrediente de trebuinta in reteta: fasii subtiri din piept de porc (fara oase), cartofi noi, usturoi, branza telemea de oaie, ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, rozmarin, foi de dafin.
Pregatire cartofi noi pentru coacere.
Cartofii noi trebuie curatati de coaja subtire. Coaja trebuie muiata pentru o decojire usoara, motiv pentru care, cartofii se tin in apa rece/ apa calduta timp de 15-20 de minute.
Daca am cumparat cartofi noi, abia scosi din pamant, apoi umeziti, acestia se curata usor folosind buretele de bucatarie din sarma sau un prin razuire folosind un cutit cu lama subtire – cutitul pentru curatat legume.
Cartofii curatati de coaja se spala sub jet de apa rece si apoi se scurg intr-o sita. Cartofii scursi de apa se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se usuca intr-o carpa curata.
Cartofii se aseaza intr-o tava de copt. In tava se pune ulei de rapita si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. In tava se adauga catei de usturoi. Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie sau spumiera.
Pregatire piept de porc pentru coacere.
In reteta se folosesc fasii din piept de porc de 1,0 – 1,5 cm grosime.
Feliile din piept de porc daca au soriciul oparit, acesta trebuie parlit la flacara mare a aragazului pentru arderea firelor de par ramase. Arsura se indeparteaza folosind lama unui cutit.
Feliile din piept de porc, barbierite, se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se preseaza intr-o carpa curata.
Feliile din piept de porc se aseaza intr-o tava de copt si se ung cu putin ulei de rapita. Carnea se tavaleste prin ulei si se asezoneaza pe ambele fete cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.
In tava de copt se adauga foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi, foi de dafin.
Coacerea ingredientelor in cuptorul aragazului.
Cele doua tavi, cu cartofi noi si respectiv cu felii din piept de porc se introduc in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Se urmareste coacerea prin fereastra de la cuptorul aragazului. Se doreste rumenirea cartofilor si a carnii.
Lista operatiilor gospodaresti la prepararea retetei.
- Pregatire cartofi noi pentru coacere.
- Pregatire fasii din piept de porc pentru coacere.
- Coacerea ingredientelor in cuptorul bine incins al aragazului.
- Montarea si servirea preparatului.
In timpul coacerii, se amesteca de 2-3 ori in tava cu cartofi noi, folosind spumiera. Se intorc de 2-3 ori si feliile din piept de porc, in tava de copt.
Secretul gospodinei ! Daca feliile din carne sunt mai groase si/ sau cartofii noi nu sunt scosi de curand din pamant sau sunt mari si au trebuit feliati, pentru a grabi coacerea, tavile se acopera cu hartie de copt umezita in apa rece si apoi stoarsa. Hartia de copt se scoate la sfarsitul coacerii si se lasa tavile descoperite timp de 10 – 15 minute pentru rumenirea cartofilor si a carnii.
De urmarit ! Feliile din piept de porc daca sunt subtiri se pot coace mai repede decat cartofii noi. In acest caz, se scoate tava cu carne din cuptorul aragazului si se acopera cu hartie de copt. Se lasa sa se odihneasca.
Cand cartofii noi s-au rumenit, se scoate tava de copt din cuptorul aragazului.
Optional ! Pe cartofii calzi se poate imprastia branza telemea de oaie data pe razatoarea mare si/ sau mujdei de usturoi verde.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cald.
Pe cartofi se imprastie branza telemea de oaie data pe razatoarea mare.
La acest preparat se poate servi mujdei de usturoi verde cu iaurt si/ sau legume proaspete (rosii, castraveti, ardei gras).
De la un asa festin nu poate lipsi o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va toate poftele gastronomice pentru nu regreta mai tarziu, cand nu veti mai putea servi mujdei de usturoi sau va trebui sa evitati untura de porc. Incercati aceasta reteta cu putina grasime de porc. Pofticiosii care vor dori sa moaie cu paine calda in minunatul sos de la friptura, ma pot contrazice. Grasimea poate fi scursa si carnea tamponata cu hartie absorbanta, ar zice aceiasi “Ghita contra” pe care i-am mai amintit. Na, am luat-o razna.