A trecut timpul babelor din calendarul nou, dar si din calendarul vechi. Vremea are tainele ei si parca in anul acesta isi cam face de cap mai ceva ca in alti ani. Ba ploi si lapovita, ba soare si cald pe la 20 de grade C, ba un vant parsiv care te usuca pe la oase. Toate acestea te fac sa eziti cand vine timpul imbracatului, ca sa iesi la plimbare cu nepotelul. Pentru micut mai pui cate ceva in geanta, dar pentru cei in varsta nu mai este loc, ca nu o sa pleci cu sifonierul dupa tine. Ceva noroc am cu telefonul mobil. In zona orasului meu, daca te uiti la meteo pe telefonul mobil, sa vezi ce este afisat acolo, vei fi aproape sigur ca vremea va fi complet alta.
De-ale gospodinei ! Degeaba am incercat sa scriu retete pe acest blog, dupa anotimp. Nu reusesc prea des. Retetele scrise sunt de multe ori dintre cele pregatite dupa preferintele culinare ale pofticiosilor familiei. Nu ai cum sa eviti preparatele cu fasole boabe sau cu afumaturi, nici pane’-urile din carne, peste sau din legume, nici mancarurile cu sos, daca ti se cer in gura mare. Nici maruntaiele (rinichi, ficat, inima), creierul sau limba nu le poti ocoli. Pestele nu are cum sa lipseasca macar o zi pe saptamana. Cu garniturile este ceva mai simplu, le putem adapta la legumele de sezon, de pe piata, fara a neglija legumele congelate rapid.
Cautand prin arhiva personala dupa poze pentru a scrie o reteta noua, am constatat chiar cu surprindere ca spanacul l-am cam neglijat. Primavara devreme si spre sfarsitul toamnei, spanacul face parte din ingredientele des folosite in bucataria casei.
Amintiri, amintiri ….. ! In copilaria mea, nu imi placea spanacul, desi mama il pregatea asa cum trebuie. Cand m-am insurat, dupa vreo 20 de ani in care nu am servit mancare de spanac, am indraznit sa servesc mancare de spanac pregatita de sotia mea si nu am regretat, ba chiar am devenit fan al mancarii de spanac. Mama mea a fost mirata dar si incantata cand i-am cerut sa pregateasca o mancare de spanac.
Din retetarul familiei mele ! Folosim spanac in salate de sezon impreuna cu salata verde, leurda si patrunjel, ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.
Cand timpul ne preseaza pregatim simplu, mancare de spanac cu ou ochi.
Mancarea de spanac este o garnitura excelenta pentru peste – pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi sau pentru carne – chiftele din carne tocata cu spanac, gaina fiarta si perpelita la cuptor cu spanac.
Pregatim placinta in aluat de casa si spanac, oua de gaina, branza dulce si branza sarata, smantana grasa.
Folosim spanac in rulade – rulada din piept de curcan cu spanac.
In zeama in care am fiert spinari de pasare pregatim ciorba de verdeturi (loboda, spanac, leurda, salata verde, macris, leustean verde). Dregem ciorba cu oua batute, lapte batut, smantana grasa sau iaurt gras.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coasta de porc, spanac, leurda, macris, oua de gaina, ceapa uscata si ceapa verde, catei de usturoi si usturoi verde, ardei gras, suc de rosii/ pasta de rosii, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, rozmarin, boabe de mustar, foi de dafin, ulei de rapita, lamai si portocale, untura de porc, vin alb, marar si patrunjel verde.
Pregatire coasta de porc pentru coacere la cuptor.
Se cumpara o coasta de porc cu mai multa carne si urme de grasime. Se prefera partea din coastele porcului cu oase subtiri si mici.
Se curata coasta de porc de pielita subtire aflata pe partea cu oase.
Bucata de coaste de porc se aseaza intr-o tava de copt, partea cu oase fiind spre tava. Coasta de porc se asezoneaza pe partea cu carne folosind sare grunjoasa, cimbru uscat si optional boia afumata si/ sau curcuma.
In tava de copt se pun boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi. In tava de copt se poate adauga o jumatate de pahar cu vin alb, sec.
Pe coasta de porc se pune din loc in loc cate o lingurita cu untura de porc. In timpul coacerii, untura de porc se topeste si se prelinge pe carne, mentinand-o mustoasa.

Coacere coasta de porc in cuptorul incins al aragazului.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa in palme.
Ingrediente
o bucata de coasta de porc,
untura de porc,
spanac,
leurda,
macris,
unt proaspat,
lamai,
portocale.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare (pentru pornirea rapida a coacerii), timp de 15 minute. Se reduce focul la potrivit, pentru coacerea lenta a carnii. Carnea va ramane mustoasa.

Timpul de coacere a carnii de porc este dat de marimea coastei de porc. In ultimele 15 minute ale coacerii se scoate hartia de copt si se lasa carnea sa se rumeneasca.
Bucata de coasta de porc se intoarce in tava de copt.
Secretul bucatarului ! In timpul coacerii, carnea se strange putin si in tava de copt se formeaza un sos delicios spre fericirea gurmetilor profesionisti. Daca este cazul, cand se scoate hartia de copt, in tava de copt se mai picura vin alb pentru a se desprinde „firimiturile de carne” care au aderat la tava.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se lasa sa se odihneasca inainte de feliere. Tava se acopera cu hartia de copt pentru a se raci carnea lent. In acest timp carnea va redeveni mustoasa.
Pregatire spanac proaspat.
Se cumpara spanac proaspat, cu frunza mica (de preferat fara radacini si nestropit cu apa de comercianti), de un verde crud.
Dupa caz, spanacul se curata de radacini si coditele lungi. Spanacul se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs intr-o sita.
Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste in ulei de rapita, ceapa uscata taiata rondele, ceapa verde tocata marunt, catei de usturoi feliati subtire si fasii de ardei gras.
Ordinea operatiilor culinare din bucatarie la pregatirea acestei retete.
- Bucata intreaga din coasta de porc se coace in cuptorul incins al aragazului mai intai la foc iute si apoi la foc moderat.
- Carnea se lasa sa se odihneasca acoperita cu hartia de copt, inainte de a se felia bucata din coasta de porc.
- Intr-o tigaie cu margini inalte se pregateste baza pentru mancarea de spanac – se calesc legume, se caleste spanacul neoparit.
- Mancarea de spanac se inobileaza cu pasta de rosii si ardei capia, verdeata tocata marunt (macris, leurda, marar si patrunjel), unt proaspat.
- Prajire ochiuri din oua de gaina.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.
In reteta am folosit ardei gras congelat in toamna si pasta de rosii si ardei capia preparata in toamna.

Ingredientele se amesteca in timpul calirii folosind o lingura din lemn.
Din secretele gospodinei ! Cand ceapa a devenit sticloasa, in tigaie se adauga spanacul proaspat, neoparit.

Se acopera tigaia cu capacul pentru a se aburi spanacul si a se inmuia.

Secret bine pastrat ! Cand spanacul s-a inmuiat, in tigaie se adauga macris si/ sau leurda tocate marunt. Macrisul acreste putin spanacul, iar leurda da spanacului un gust fin de usturoi. Ingredientele se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare si pentru a se continua calirea.
In tigaie se adauga pasta de rosii si ardei capia pentru a se forma un sos colorat si o lingura de unt pentru a-i da stralucire preparatului.

Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Preparatul se amesteca pentru omogenizare folosind lingura din lemn.
Optional ! Se poate pregati un mujdei de usturoi verde si leurda tocata fin. In mujdei se foloseste usturoi verde, leurda tanara, marar si patrunjel verde, putin ulei de rapita, zeama de lamaie si zeama de portocale.

Mancarea de spanac se stropeste cu zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale sau optional cu mujdei de usturoi verde si leurda. Nu este nicio greseala daca se pune din toate. Pofticiosii vor dori sa experimenteze.
Preparatul se decoreaza cu verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Pregatire ochiuri din oua de gaina.
Intr-o tigaie cu margini inalte se prajesc oua de gaina in amestec de ulei de rapita si unt proaspat.
Ouale se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Montare si servire preparat.
Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, incalzite (carnea de porc se poate slei pe o farfurie rece). Pentru doritorii de mai acru se servesc felii de lamai si/ sau felii de portocale.
Pe mancarea de spanac se picura minunatul sosul format in timpul coacerii coastei de porc in cuptorul aragazului.

Preparatul se poate servi cu mamaliga calda sau cu paine calda. Gurmetii nu au cum sa refuze sa moaie in minunatul sos, cu paine calda sau cu mamaliga calda.
La acest preparat se serveste o bere rece sau un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Se pare ca gusturile se schimba periodic, o data la 7 ani. Daca nu ati servit/ mancat spanac din diferite motive, pregatiti aceasta reteta si nu veti regreta. Puteti deveni chiar fan al preparatelor cu spanac.