La trecerea dintre ani petrecem alaturi de cei dragi clipe minunate, depanam amintiri mai vechi si mai noi, facem planuri pentru anul care vine cu speranta de mai bine pentru noi si familia noastra. Nu uitam nici rudele de sange, prietenii si colegii. Pentru fiecare avem un gand placut, o urare de bine sau o mangaiere. Cei plecati dintre noi au fiecare in parte, locul lor, in inimile si in gandurile noastre.
Ce pregatim bun si deosebit de sarbatori !? Sarbatorile de iarna se regasesc in traditia romanilor de pretutindeni. Multi compatrioti de-ai nostri, dintre cei aflati vremelnic sau deja stabiliti pe alte meleaguri, asteapta nerabdatori sa primeasca de sarbatori preparatele noastre traditionale de la rudele ramase prin gospodaria stramoseasca. Nu toti romanii merg prin destinatii exotice ca sa petreaca sarbatorile de iarna. Gospodinele, gazdele revelioanelor noastre, se intrec in sofisticanii culinare cu care incearca an de an sa-i surprinda pe cei adunati in jurul meselor sarbatoresti. Daca la Craciun, la putere sunt retetele pe baza de afumaturi – porcarele pentru iarna sau cornuri cu porcarele sau preparate la tigaie sau la cuptor sau ciorba de afumatura, sarmalele – sarmale de curcan sau sarmale de porc, piftia – piftie de porc si curcanul – Curcanul de Craciun, chiar painea cu porcarele, pentru sarbatoarea Anului Nou se incearca delicatese de tot felul – gurmanderie fara frontiere sau ciuperci pane’ sau oua de prepelita in cuib de carne tocata sau ficatei si grasime de crap cu paine prajita, gratare – ceafa de porc la gratar, rulade – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline, fripturi la tigaie – ceafa de porc la tigaie cu sote’ de mazare si morcovi si fripturi la cuptor – iepure la cuptor, deserturi – tort crema de zahar ars, dar si peste – saramura, pentru primenirea stomacului greu incercat in aceasta perioada a anului si ciorbe – ciorba de burta sau ciorba de potroace, pentru trezirea din mahmureala. Nu pot lipsi de pe masa de Anul Nou muraturile taranesti, tuica de prune si vinul casei din struguri.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpa de porc, feliata in bucati groase de 1-1,5 cm (dupa apetitul celor care sarbatoresc), cartofi, sfecla rosie, ardei gras/ capia, ciuperci (palarii mari), unt proaspat, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, ulei de masline.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- pulpa de porc,
- legume (cartofi, sfecla rosie, ardei gras),
- ciuperci mari,
- cascaval afumat,
- otet din orez,
- unt proaspat,
- ulei de masline,
- ceapa verde si ceapa rosie,
- lamai.
[/ingredients]
Se cumpara din macelarie o bucata de pulpa de porc, impanata cu putina grasime, in functie de numarul celor prezenti la masa de revelion (nr. persoane x 0,200 Kg/ persoana = total Kg plus o cantitate de rezerva – nu vrei sa ai surprize neplacute in noaptea de revelion). Bucata de pulpa sa fie de la mijlocul pulpei intregi a porcului pentru a putea sa o feliem asa cum dorim (bucata intreaga, taiata in latul fibrei). Cei mai putin obisnuiti cu cutitul cel mare din bucatarie, pot cere macelarului sa felieze carnea.
Cum se macereaza pulpa de porc, ingrediente pentru macerare ? Feliile din pulpa de porc se pun la macerat intr-o punga din plastic alimentar. Pentru macerare, in punga cu felii de pulpa de porc se pune: ulei de masline, ceapa verde (tocata marunt) si ceapa rosie, uscata (taiata rondele), catei de usturoi (feliati subtire), zeama de lamaie, coaja de lamaie data pe razatoarea mica, otet din orez, cimbru uscat, sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat. Punga se leaga la gura, se palpeaza carnea din punga pentru ca amestecul de macerare sa patrunda printre bucatile de carne. Carnea se lasa la macerat timp de 10-12 ore (de la pranz pana spre miezul noptii), la rece, in frigider. Din cand in cand se repeta operatia de amestecare.

Prevederea este mama intelepciunii ! Ardeiul gras/ ardeiul capia se coace din timp si se pregateste o salata de ardei copt. Daca de cu toamna, gospodina a fost prevazatoare, are deja la congelator pungi cu ardei copt si poate pregati salata inainte de inceperea mesei festive. Ardeii se scot din congelator sa se dezghete si sa se scurga de surplusul de apa. Ardeii intregi, copti si congelati pot fi feliati dupa ce se scoate cotorul cu seminte.

Cartofii si sfeclele se curata de coaja si se spala sub jet de apa rece. Se usuca cu hartie absorbanta.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Feliere pulpa de porc in bucati de aceeasi marime, introducere felii de carne in punga din plastic alimentar impreuna cu ingredientele de macerare. Lasare la macerat timp de 10-12 ore.
- Pregatire salata din ardei copti.
- Curatare cartofi de coaja, feliere pe razatoarea mare pentru felii, asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru si amestecare cu ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Lasare la macerat cca. 1 ora.
- Curatare sfecla rosie de coaja, feliere pe razatoarea mare pentru felii, asezonare cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si amestecare cu ulei de masline. Lasare la macerat cca. 1 ora.
- Formare pachetele din felii de cartofi si din felii de sfecla rosie, macerate. Coacere pachetele pe gratar.
- Pregatire palarii de ciuperci albe/ maro, mari cu unt, cotoare de ciuperci tocate si cascaval afumat, dat pe razatoarea fina. Coacere palarii de ciuperci, puse in tava de copt, in cuptorul aragazului.
- Frigere pe gratar felii din pulpa de porc macerata.
- Asamblare preparat si servire cald, pe farfurii intinse.
[/directions]
Cartofii se dau pe razatoarea mare si se obtin felii de aceeasi grosime (1-2 mm).

Pe feliile de cartofi se pune sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru. Se adauga ulei de masline si putina zeama de lamaie (ca sa nu isi schimbe culoare/ sa nu se inegreasca usor, cartofii decojiti si feliati). Feliile de cartofi se amesteca folosind o lingura sau mainile (precum adevaratele gospodine care se respecta).

Cartofii se lasa la macerat cca. 1 ora.
Sfecla rosie, curatata de coaja se feliaza pe razatoarea mare pentru a se obtine felii de aceeasi grosime 2-3 mm.
Feliile de sfecla rosie se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se adauga ulei de masline si se amesteca folosind o lingura (mainile se inrosesc chiar daca sunt protejate cu manusi de unica folosinta si strica manechiura gospodinei).

Se lasa si sfecla rosie la macerat cca. 1 ora.
Sfecla rosie si cartofii se pregatesc la gratar sau in cuptor, feliile fiind invelite in folie din aluminiu sau in folie de hartie de copt sau mai intai in hartie de copt si apoi in folie din aluminiu (recomandat de specialisti pentru protectia florei intestinale).

Se formeaza pachetele cu legume, prin impaturire si strangere margini ale foliei din aluminiu/ hartiei de copt. Pachetelele se pun pe gratar, la foc potrivit.

Este indicat un gratar cu capac, asezat pe flacara mare a aragazului.

Pentru aceasta reteta se pregatesc si palarii mari de ciuperci, la cuptor

Se scot cotoarele de la palariile ciupercilor si se toaca marunt. Se rade cascaval afumat pe razatoarea mica.
In palariile ciupercilor se pune unt proaspat, bucati de cotoare de ciuperca si cascaval afumat, dat pe razatoare. Deasupra cascavalului se pune boia de ardei iute.
Palariile ciupercilor se aseaza intr-o tava de copt. In aceeasi tava de copt se pot pune si pachetele cu cartofi si pachetele cu sfecla rosie.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste topirea cascavalului si rumenirea usoara a ciupercilor.

Pachetelele cu cartofi si pachetelele cu sfecla rosie se lasa inchise in folie (se mentin astfel calde) pana se asambleaza preparatul in vederea servirii.

Coacerea bucatilor din pulpa de porc poate fi o arta ! Bucatile din pulpa de porc, macerate, se scot din punga de plastic, se curata (nu trebuie complet curatate) de amestecul in care s-au macerat si se pun pe gratar pentru frigere, la foc potrivit spre mare la flacara aragazului. Daca se face coacerea la foc mic, carnea se va usca, iar la foc prea mare se poate arde. Pentru a pastra fragezimea carnii, cand feliile de carne se intorc pe gratar, se stropesc cu cateva picaturi de zeama de lamaie/ vin alb, sec/ coniac.
Atentie la stropirea carnii cu vin sau coniac ! Carnea se stropeste folosind o pipeta de bucatarie pentru ca picaturile sa cada direct pe carnea infierbantata si sa se evite astfel aprinderea vaporilor de alcool (daca picaturile cad pe alaturi) care ar putea sa parleasca parul de pe mainile gospodinei. De arsuri pe maini nu are nevoie gospodina…..

Ingredientele preparatului se asambleaza, calde (exceptie salata de ardei copti), pe farfurii mari. Datorita maceratului, feliile de pulpa de porc cu grasime se pot arde usor.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei, rosu, din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Intampinati anul care vine cu preparatele voastre preferate. Ciocniti cateva pahare (nu exagerati sau doar o data pe an nu se pune), fiti plini de voie buna si veseliti-va ! Amintiti-va in treacat si de cei plecati dintre noi. An Nou fericit, plin de bucurii si realizari !