O facuram si pe asta cum ar zice batranii, stand la taifas pe banca din fata blocului, referindu-se la iesirea din restriste. Aceiasi, nu au cum sa nu observe reinceperea imbulzelilor de zi cu zi, a clacsoanelor fara noima, a poluarii de la gazele de esapament ale masinilor, dar si a poluarii fonice tot mai crescute de la zgomote de tot felul.
Ce observam, vrem, nu vrem ?! Dupa perioade scurte de activitate in starea de urgenta sunt pe cale de disparitie agentii de ordine de prin locurile aglomerate. Doar dimineata, pana se pune vipia, mai dau cate o tura scurta, grupati minim cate 3.
Masca pe figura nu le mai sta bine multora dintre noi. Hipocloritul de pe presul de la intrarea in bloc s-a evaporat, au ramas doar petele de rugina de pe cadrul metalic atacat de clorul liber. Sticla cu dezinfectant de la usa blocului a disparut de mult strecurata strategic prin cine stie ce sacosa a vreunui cleptoman.
Nici pe la tv nu ne mai sperie ca la inceput cu Covidul acesta ! Observam, mai mult sau mai putin interesati, cum se incinge atmosfera prin lume. Te pomenesti ca vom afla ceva in clar, ce si cum, ca prea se agita spiritele. Pare-se ca si pe la noi ar fi ceva manareli dambivitene, ca se cam agita unii. Doar vin alegerile, nu ? O fi bine, o fi rau ? Vom vedea.
Caldurile care se prefigureaza o data cu venirea verii indeamna pe mai toate gospodinele sa-si indrepte atentia spre retete simple, rapide de preparat, cu ingrediente ceva mai putine si bine inteles, de sezon.
Incurajam productia interna de legume si fructe ! Concurenta autohtona isi face simtita prezenta prin piete. Gospodinele acorda o atentie marita cartofilor noi si verzei de vara cumparate de pe tarabele din piata, unde isi fac un loc timid, producatorii interni, inghesuiti printre comerciantii de legume si fructe turcesti.
Nu sunt neglijate ciresele si capsunile romaneste mai mici, dar mai dulci si mult mai ieftine. Este sezonul dulceturilor si siropurilor. Cautarea de catre gospodine a ingredientelor potrivite, printre cele expuse pe tarabe este in toi.
Ce regasim in retetarul familiei mele ? Garniturile pe baza de cartofi noi sau varza noua, servite la fripturi sau la peste nu au cum sa fie ocolite.
Din cartofi noi pregatim drept garnituri – cartofi taranesti la cuptor, cartofi gratinati, cartofi noi, taranesti, cu hribi; cartofi zdrobiti, cartofi natur.
In garnituri asociem uneori cartofii noi cu conopida – sufleu de conopida si cartofi noi sau cu dovleceii – sufleu de brocoli si cartofi.
Pregatim varza noua, calita sau varza noua, fiarta.
Nu ocolim ciorba de varza noua in care punem si ciuperci proaspete sau mancarea de cartofi noi.
Abordam mai putine retete fara carne sau peste in care folosim cele 2 legume proaspete, de sezon, drept garnituri.
Pregatim astfel de retete din cartofi noi – cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi verde, cartofi noi inabusiti, cartofi noi cu unt si cascaval afumat, cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati.
Ingrediente de trebuinta in reteta: felii din pulpa de vitel, cartofi noi, ciuperci proaspete, ceapa si usturoi verde, kaizer afumat/ costita afumata, mozarella pentru pizza (nu din cea proaspata), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de rozmarin, ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin, unt proaspat, zeama de lamaie, marar verde.
Pregatirea cartofilor noi pentru coacere.
Cartofii noi au coaja subtire si se curata usor daca sunt tinuti 10-15 minute in apa rece.
Se pot curata frecandu-i intr-o carpa curata sau folosind lama scurta si subtire a unui cutit special pentru legume.
Cartofii se mai pot curata folosind buretele de bucatarie din sarma.
Pentru coacere se aleg niste cartofi mai mari. Cartofii curatati de coaja subtire se clatesc in cateva ape reci, se lasa sa se scurga intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Cartofii curatati se aseaza intr-o tava de copt. Nu se ung cu nimic, nu se sareaza, nu se pipereaza.
De avut in vedere !? Tava de copt se poate acoperi cu hartie de copt umezita, pentru o coacere mai rapida, dar exista riscul faramitarii cartofilor sau ca respectivii cartofi copti sa fie fainosi. Nu dorim ca gratinul de cartofi sa nu semene cu un piure’ (sa-l iei cu lingura), sa poata fi taiat cand se serveste.
Coacerea cartofilor noi.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. Se urmareste coacerea prin geamul de la usa cuptorului aragazului.
Cartofii sunt copti atunci cand varful cutitului intra usor in cartoful intreg.
Cartofii gata copti se taie cu varful cutitului fara a se strapunge taietura si apoi se zdrobesc folosind scula speciala pentru piure’ mai grosier (sa se simta textura cartofului).
Ingredients
- felii din pulpa de vitel,
- cartofi noi,
- ciuperci proaspete,
- kaizer afumat/ costita afumata,
- unt proaspat,
- mozarella pentru pizza,
- ceapa si usturoi verde,
- marar verde,
- lamaie.
Pregatirea ingredientelor pentru gratinarea cartofilor copti.
Calire bucati de kaizer afumat. Kaizerul afumat se taie bucati care se calesc intr-o tigaie bine incinsa in prealabil. In tigaie se pot adauga cateva picaturi de ulei de rapita (optional).
Calire ciuperci, usturoi si ceapa verde. Peste bucatile de kaizer calite se adauga ceapa si usturoiul verde, tocate mai mare si ciupercile (cele mici, intregi; cele mai mari, taiate in 2 sau in 4).
De-ale gospodinei ! Am folosit ciuperci proaspat culese de mine, din padure. Gustul si aroma acestor ciuperci sunt net superioare celor din market.
Un sfat, obligatoriu de urmat ! Nu culegeti ciuperci daca nu le cunoasteti ! Cumparati ciuperci din piata numai de la babe (au frica lui Dumnezeu si nu vor vinde niciodata ciuperci pe care ele nu le-ar mananca) sau de la culegatori pe care ii cunoasteti si ati mai cumparat de la ei. Nu strica sa aiba si o hartie de la laboratorul pietei.
In timpul calirii ingredientelor, la foc mare, se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare si pentru a se evita arderea ingredientelor.
Definitivare calire ingrediente. Calirea este terminata atunci cand ceapa s-a muiat si ciupercile au capatat o usoara tenta aramie. Este momentul sa se adauge cateva boturi (bot=un varf de lingurita) de unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.
In tigaie se adauga mararul verde tocat marunt. Amestecul de ingrediente se omogenizeaza folosind lingura din lemn.
Punerea cartofilor copti si a ingredientelor pentru gratinare intr-o tava de copt.
Peste cartofii copti si zdrobiti, in tava de copt, se adauga un strat omogen din ingredientele de gratinare.
Mozarella taiata felii subtiri se aseaza deasupra astfel incat sa se acopere cartofii din toata tava. Se adauga boturi de unt proaspat.
Se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si putina sare grunjoasa.
Directions
- Curatare cartofi noi. Coacere cartofi noi in cuptorul aragazului la foc potrivit.
- Pregatire ingrediente pentru gratinare – calire bucati de bacon, ciuperci, ceapa si usturoi verde in amestec de ulei de rapita si unt proaspat. Se presara marar verde tocat marunt.
- Intr-o tava de copt se zdrobesc cartorii copti si se aseaza in strat, in tava. Deasupra cartofilor copti si zdrobiti se adauga in strat omogen, ingredientele pentru gratinare, gata calite. Peste acest strat de ingredinete se adauga felii de mozarella si bucatele de unt proaspat.
- Intr-o alta tava de copt, pe un gratar, se pun feliile din pulpa de vitel.
- Tavile de copt se introduc in cuptorul incins al aragazului. Se urmarese coacerea prin fereastra de la cuptorul aragazului. Carnea se va coace mai repede. Tava cu carne se scoate din cuptor. Pe carnea fierbinte se pun bucatele de unt proaspat care prin topire fragezesc carnea. Tava cu carne se acopera cu hartie de copt. Tava cu gratin se scoate din cuptor cand s-a topit mozarella si gratinul este rumenit.
- Preparatul se monteaza si se serveste cald, pe farfurii intinse, cu o salata de sezon si un pahar de vin alb, sec.
Pregatire felii din pulpa de vitel pentru coacere.
Marele secret gastronomic al acestei retete consta in alegerea carnii de vitel folosite.
Cum alegem pulpa de vitel ? Prin market se gaseste uneori pulpa de vitel/ vrabioara de vitel adusa din Irlanda, mai scumpa, dar face. Carnea este marmorata cu putina grasime.
Am cerut macelarului sa-mi taie 2 felii dintr-o pulpa de vitel intreaga, felii groase de 1,5-2 cm, taiate de-a latul pulpei intregi. Am cumparat aproape 1 Kg de carne, dar in aceasta reteta am folosit doar jumatate din cantitate. Am dorit sa fie pe felia de carne o „coaja” de grasime pe exterior. As fi preferat ca felia de carne sa fie si marmorata cu grasime.
Secretul bucatarului ! Felia din pulpa de vitel se unge pe ambele parti cu cateva picaturi de ulei de rapita si se esezoneaza cu cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Nu se adauga sare care ar scoate mustul din carne, intarind-o. Sarea se adauga inainte de servirea preparatului.
Pulpa de vitel asezonata se aseaza pe un gratar, intr-o tava de copt.
In tava de copt se adauga boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, o cescuta de apa (optional).
Coacerea preparatului.
In cuptorul bine incins al aragazului se introduc cele doua tavi – cu pulpa de vitel si respectiv cu garnitura.
Coacerea preparatului se face la foc potrivit spre mare. Se urmareste coacerea preparatului prin fereastra din usa cuptorului aragazului.
Felia de carne se intoarce pe gratar cand pe margine s-a schimbat culoarea din rosu in alburiu, pe jumatate din felie.
Secretul coacerii pulpei de vitel ! Coacerea carnii este teminata cand carnea a capatat o culoare aramie pe ambele fete. Este momentul cand se scoate tava cu carne din cuptorul aragazului, se pun boturi de unt pe carne si se acopera tava de copt cu hartie de copt. Carnea se lasa sa se odihneasca, acoperita cu hartie de copt, timp in care va untul se topeste de la fierbinteala carnii, iar carnea se fragezeste.
Gratinarea cartofilor copti este mai de durata decat coacerea carnii de vitel, motiv pentru care tava cu garnitura va mai ramane in cuptorul aragazului.
Gratinarea cartofilor copti este finalizata cand mozarella s-a topit, suprafata gratin-ului este aramie si gratinul se desprinde de marginile tavii de copt.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse. Alaturi, in farfurie, se pun cateva linguri dintr-o salata de sezon.
La un asa preparat, un pahar cu vinul casei din smochine, rece, este bine venit.
Gratin-ul de cartofi copti poate fi servit la cina, fara carne, doar cu iaurt gras/ smantana grasa pus(a) deasupra.
Gurmanzii de profesie nu vor refuza o felie de paine de casa calda, chiar daca nutritionistii vor stramba din nas – adica cum, cartofi cu paine ?! Uite ca merge ….
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti inventivi, nu renuntati la placerile voastre culinare. Cu masura, orice preparat este permis, in lupta cu kilogramele. Multumiti-i pe cei apropiati voua, faceti-i fericiti, fie ei gurmanzi sau gurmeti, cand vad ce li s-a pus in farfurie, miroaznele tainice ii invaluie si le freamata narile.