Daca tot este mai rece pe afara si poti sa te misti respirand ceva mai lejer in jurul cuptorului argazului este greu sa nu iti amintesti de o veche zicala care circula pe la noi, pe la romani: cea mai buna leguma ramane tot porcul. Ce-ti ramane de facut ? Sa cauti in propria arhiva culinara, o reteta cu carne macra de porc pe care nu ai mai facut-o de mult si sa treci la treaba.
De regula, cumpar carne direct din macelarie sau de la standurile/ tarabele proprii ale micilor producatori particulari ! Am descoperit de curand, prin rafturile din market, jambon de porc (pulpa intreaga, din spate, fara os, cu soriciul porcului oparit si barbierit de par, portionata de-a latul pulpei, la 2-3 Kg/ bucata). M-am decis sa cumpar (bucata pusa de mine in cos arata bine, fiind refrigerata si ambalata sub vid), chiar daca era carne de import si nu avea soriciul parlit, ca sa incerc o reteta pregatita la cuptor.
Pulpa de porc este destul de des folosita ca ingredient principal in retetele agreate de familia mea ! Pregatim din pulpa/ spata de porc, rulade – rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati; rulada din carne de porc cu ciuperci, rulada din carne de porc cu fasole galbena si cartofi noi, gratare – pulpa de porc macerata si legume in folie, la gratar sau la repezeala (cand soriceii o cer cu insistenta), sub forma de felii subtiri/ degetele, la tigaie, cu cativa cartofi prajiti si/ sau cate un ou ochi (salata de sezon nu are cum lipsi si gata pranzul/ cina).
Pregatim pulpa de porc pe flacara, inabusita in cratita cu capac – spata de porc inabusita, cu urzici batute, neoparite; sau la cuptor – pulpa de porc cu legume, la cuptor; spata de porc cu legume si costita, la cuptor; spata de porc macerata cu cartofi la cuptor.
Folosim pulpa/ spata de porc pentru iarna, afumata, ca porcarele – porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca, mamaliga cu porcarele in vasul roman, la cuptor; rulouri cu porcarele, omleta cu porcarele, prajina cu porcarele, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: jambon de porc cu sorici, cartofi noi, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, vin alb, sec, catei de usturoi, fulgi de ardei iute.
Bucata de jambon de porc se cresteaza pe partea cu sorici folosind un cutit bine ascutit, pe toata grosimea soriciului plus slanina. Se freaca bine cu sare grunjoasa, ca sarea sa intre in crestaturile facute in slanina. Slanina va lua atata sare cata ii trebuie, fara a sara excesiv carnea, in finalul coacerii.

Bucata de jambon, cu soriciul crestat in sus se aseaza intr-o tava de copt, pe gratar. In tava se pune vin alb indoit cu apa, boabe de piper, foi de dafin, catei de usturoi, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, fulgi de ardei iute, ulei de rapita, iaurt gras, usturoi verde, marar verde, ulei de masline extravirgin.
[ingredients title=”Ingredients”]
- jambon de porc,
- vin alb, sec,
- cartofi noi,
- usturoi verde,
- marar verde,
- condimentele preferate.
[/ingredients]
Secretul bucatarului ! Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru a se rumeni soriciul si carnea. Grasimea din slanina va imbiba carnea, fragezind-o.
Cand soriciul s-a rumenit, jambonul se intoarce in tava de copt, cu soriciul in jos, folosind 2 furculite si/ sau 2 clesti de bucatarie.

De-ale coacerii carnii de porc ! Se reduce focul in cuptorul aragazului, la potrivit, pentru coacerea lenta a bucatii de carne. Coacerea este terminata cand masurand temperatura, aceasta este de 85 grade C (tija lunga a termomentrului de bucatarie sa fie infipta pana la jumatatea bucatii de carne). Tradus in timp de coacere revine cam 25-30 de minute/ Kg de carne macra, in functie de flacara din cuptorul aragazului.
Jambonul se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa.

Intre timp se pregatesc cartofi noi, curatati de coaja cu buretele de bucatarie, din sarma. Cartofii se taie in bucati si se asezoneaza.
[directions title=”Directions”]
- Spalare bucata de carne, uscare prin tamponare cu hartie absorbanta sau o carpa alba, curata.
- Crestare jambon pe partea cu sorici si frecare cu sare grunjoasa.
- Jambonul se aseaza intr-o tava de copt cu soriciul crestat in sus. Se da foc mare la cuptorul aragazului, sa se rumeneasca soriciul si grasimea sa se topeasca si sa fragezeasca carnea.
- Curatare cartofi si taiere in bucati. Asezare in tava de copt si asezonare.
- Se intoarce jambonul in tava de copt cu soriciul in jos. Se reduce focul la cuptorul aragazului, la potrivit. Se acopera jambonul cu hartie de copt umezita si stoarsa.
- Coacere jambon, acoperit cu hartie de copt, la foc potrivit.
- Tava cu cartofi asezonati se introduce in cuptorul aragazului.
- Jambon gata copt se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca, acoperit cu hartia de copt, timp in care carnea redevine mustoasa.
- Servire preparat cald, cu mujdei de usturoi pregatit cu iaurt.
[/directions]
Cartofii se pun intr-o tava de copt, se ung cu ulei de rapita si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. In tava se pun catei de usturoi. Se amesteca pentru omogenizare folosind o lingura.

Tava cu cartofi se pune in cuptorul aragazului, pe gratarul de sus (tava cu carne se muta pe gratarul de jos) si se coc impreuna cu carnea.

Jambonul scos din cuptor se lasa sa se odihneasca cel putin 25-30 de minute, acoperit cu hartia de copt, timp in care carnea redevine mustoasa.

Cartofii s-au facut si ei, iar jambonul se poate felia folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse.

La un asa preparat se poate servi mujdei de usturoi verde facut cu iaurt.

Secret bine pastrat ! Inainte de servirea acestui preparat, pentru o savoare deosebita, mujdeiul de usturoi pregatit cu iaurt se pastreaza acoperit cu folie din plastic alimentar, in frigider, sa se raceasca.
La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond. Niciodata sa nu spui niciodata (cu referire directa la jambonul cumparat din market). Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.